ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο ρεπόρτερ Μπατατούντε Σαμ αναλύει τη Νιγηρία

Μίκελ

Ο Μπατατούντε Σαμ αποκαλύπτει στο SPORT 24 τα μυστικά της Νιγηρίας που δεν φοβάται την Ελλάδα

Η… άπειρη Ελλάδα δεν κατάφερε να αντισταθεί στις διαθέσεις των πεινασμένων για διακρίσεις Γιεκινί, Αμοκάτσι, Φίνιντι γνωρίζοντας την ήττα με 2-0. Οι Αφρικανοί παρέμειναν συνεπείς στο ραντεβού τους με την κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη δίνουν το “παρών” για τέταρτη φορά.

Ο Νιγηριανός δημοσιογράφος της εφημερίδας “SportsDay Daily News” και της Νιγηριανής έκδοσης του περιοδικού “4-4-2”, Ότι Μπατατούντε Σαμ αποκρυπτογραφεί για λογαριασμό του
Sport24 την αντίπαλο της εθνικής ομάδας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής προειδοποιώντας πως το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του είναι έτοιμο για να προκαλέσει μεγάλες εκπλήξεις!



«
Η τωρινή εθνική Νιγηρίας δεν στερείται εμπειριών σε σχέση με εκείνη του 1994. Η προς 15ετίας ομάδα παραμένει πάντως η κορυφαία στην ιστορία της χώρας μας. Ήταν συμπαγής, αποφασιστική στο παιχνίδι της, φιλόδοξη, κατέκτησε τίτλους, ενώ κέρδισε τον σεβασμό όλων.




Παρότι πολλοί διεθνείς δεν αγωνίζονται σε μεγάλους ευρωπαϊκούς συλλόγους, θεωρούνται ιδιαίτερα ικανοί σε ατομικό επίπεδο και έτοιμοι να κάνουν αρκετές ‘ζημιές’ στο Μουντιάλ“.




Ταλέντο, αλλά και έλλειψη ομοιογένειας



Τα χρόνια πέρασαν, τα πρόσωπα άλλαξαν ωστόσο οι “Super Eagles” παραμένουν φιλόδοξοι…




Το 1994 η ομάδα διέθετε τεράστια εμπειρία και για αυτό τους αποκαλούσαν ‘γίγαντες της Αφρικής’. Με παίκτες όπως οι Ρασίντ Γιεκινί, Σάμσον Σιάσια, Σαντέι Ολίσε, Τζέι Τζέι Οκότσα, Μούτιου Αντεπόγιου, Ντάνιελ Αμοκάτσι, Πίτερ Ρουφάι και το κορυφαίο Νο 7 του κόσμου, τον Φίνιντι Τζορτζ προκάλεσε αίσθηση με τα αποτελέσματα της.




Η τωρινή γενιά θέλει να συνεχίσει το έργο των ‘θρύλων’ του ποδοσφαίρου της Νιγηρίας. Το ταλέντο δεν λείπει πάντως. Άπαντες έχουν υποσχεθεί να φέρουν νέες επιτυχίες.




Η εθνική Νιγηρίας του 2010 απαρτίζεται από ποδοσφαιριστές με συμμετοχή σε πρωταθλήματα χωρών όπως της Ισπανίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Δανίας και της Ολλανδίας κάτι που είναι σημαντικό καθώς οι περισσότεροι έχουν παραστάσεις από υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο“.



Ο Νιγηριανός δημοσιογράφος αναφέρεται στα τρωτά σημεία των Νιγηριανών σημειώνοντας πως “χωλαίνει” σε ότι αφορά την έλλειψη ομοιογένειας που παρατηρείται.




Υπάρχουν επιθετικοί υψηλών προδιαγραφών και μεγάλης κλάσης. Το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού. Οι Ομπαφέμι Μάρτινς, Οσάζε Οντεμβίγκι, Τσινέντου Ογκμπούκε, Ικετσούκβου Ούτσε, Γιακούμπου Αγιεγκμπένι και Ενεράμο είναι καλοί ποδοσφαιριστές ατομικά, όμως στόχος του τεχνικού επιτελείου είναι να τους φέρει πιο κοντά ως ομάδα και όχι ως μονάδες όπου είναι αδιαμφισβήτητη η αξία τους.




Η ομοιογένεια και η συνοχή αποτελεί το μεγάλο στοίχημα τούτης της ομάδας. Να ξέρετε πάντως, πως η Νιγηρία δεν σκοπεύει να ηττηθεί από την Ελλάδα ή την Αργεντινή.




Αυτό είναι το μήνυμα που περνάει εδώ. Υπάρχει μεγάλη πίστη και αισιοδοξία από τον κόσμο γι’αυτή την εθνική. Ακόμα και οι μέσοι της Νιγηρίας είναι παίκτες με εμπειρία από ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και μπορούν να κάνουν την διαφορά.




Ο Όμπι Μίκελ της Τσέλσι, ο Γιουσούφ Αγίλα της Ντιναμό Κιέβο, ο Ονιεκάτσι Οκόνουο της Ζυρίχης και ο Ντίξον Ετουχού της Φούλαμ στη μέρα τους μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα παραγωγικοί στον χώρο του κέντρου“.




Με το μυαλό στην Αργεντινή



Αξιοσημείωτο το γεγονός πως ποδοσφαιριστές που διακρίθηκαν την δεκαετία του ’90 με τη Νιγηρία προσφέρουν πλέον τις υπηρεσίες τους από άλλα πόστα.




Θέλω να σημειώσω, ότι παίκτες από την εθνική Νιγηρίας του 1994 εργάζονται στο τεχνικό τιμ κάτι που θεωρώ σημαντικό.




Στην πρεμιέρα παραδοσιακά σημειώνονται απρόσμενα αποτελέσματα και αυτή η ομάδα προετοιμάζεται για να κάνει την μεγάλη έκπληξη απέναντι στην Αργεντινή. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος αν και ακόμη είναι πολύ νωρίς για να μιλάμε για προγνωστικά.




Η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην παρούσα φάση στο μυαλό των Νιγηριανών, αλλά η Αργεντινή. Είναι το ματς της πρεμιέρας και υπάρχει μεγάλο κίνητρο. Δεν υπάρχουν μυστικά στην εθνική Νιγηρίας. Αυτή η ομάδα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα στον όμιλο. Το πιστεύουμε όλοι και θα το δείτε”.



Δείτε εκτενή στιγμιότυπα από την πορεία της Νιγηρίας στο Μουντιάλ του 1994.








Φάσεις από το ματς με την Κένυα όπου σήμανε την πρόκριση για το Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής









ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ