ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Πέτρος Μάνταλος στο SPORT24: "Θα πάμε στο Euro, οι Έλληνες φίλαθλοι χάρηκαν με τις προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ"

Ο Πέτρος Μάνταλος στο SPORT24: "Θα πάμε στο Euro, οι Έλληνες φίλαθλοι χάρηκαν με τις προκρίσεις Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ"
24MEDIA CREATIVE TEAM/ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΝΤΟΥΝΑΣ

Ο Πέτρος Μάνταλος μίλησε στο SPORT24 για τη μάχη με το Καζακστάν, εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως η Εθνική θα βρεθεί στο Euro της Γερμανίας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στον Γκουστάβο Πογέτ, αλλά και στη μεγάλη πρόκριση των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League.

Η Εθνική Ελλάδας δίνει το βράδυ της Πέμπτης (21/03, 21:45, ALPHA, Novasports Prime, LIVE SPORT24) το κρισιμότερο παιχνίδι της τελευταίας δεκαετίας, υποδεχόμενη το Καζακστάν στην OPAP Arena για τα ημιτελικά των playoffs του Euro 2024. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα θέλει να κάνει το πρώτο και αποφασιστικό βήμα για την πρόκριση στην τελική φάση μίας μεγάλης διοργάνωσης ύστερα από 10 χρόνια.

Όλοι στο στρατόπεδο της Εθνικής είναι αποφασισμένοι να περάσουν το εμπόδιο του Καζακστάν και στη συνέχεια να τα δώσουν όλα κόντρα στο Λουξεμβούργο ή τη Γεωργία, με μοναδικό στόχο την παρουσία στα γήπεδα της Γερμανίας το προσεχές καλοκαίρι.

Με αφορμή τον do or die αγώνα με τους Καζάκους, ο Πέτρος Μάνταλος μίλησε στο SPORT24 και στο Show Must Go On και έστειλε σύνθημα νίκης. Ο 33χρονος μεσοεπιθετικός, που αποτελεί έναν εκ των πιο έμπειρών παικτών της Εθνικής, εμφανίστηκε βέβαιος για την πρόκριση της γαλανόλευκης στο Euro της Γερμανίας, ενώ μίλησε με τα καλύτερα λόγια και για τον Ομοσπονδιακό τεχνικό, Γκουστάβο Πογέτ.

Συνέντευξη στους Ηλία Καλλονά και Μάνο Ναβροζίδη

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη μεγάλη πρόκριση των Ολυμπιακού και ΠΑΟΚ στα προημιτελικά του Conference League, ενώ σχολίασε και τη μάχη του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ο Πέτρος Μάνταλος μαζί με τους δημοσιογράφους του SPORT24, Ηλία Καλλονά και Μάνο Ναβροζίδη
Ο Πέτρος Μάνταλος μαζί με τους δημοσιογράφους του SPORT24, Ηλία Καλλονά και Μάνο Ναβροζίδη SPORT24

- Πέτρο, έρχεται ένα πολύ σπουδαίο παιχνίδι την Πέμπτη κόντρα στο Καζακστάν για να κάνουμε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στην τελική φάση του Euro. Πώς είναι η ομάδα τις πρώτες ημέρες της προετοιμασίας;

"Η ομάδα είναι μία χαρά, όπως είναι τα τελευταία 2-3 χρόνια. Είχαμε την Κυριακή την πρώτη συγκέντρωση και περιμένουμε να ενσωματωθούν και οι υπόλοιποι διεθνείς στις προπονήσεις για να προετοιμαστούμε κατάλληλα για τον αγώνα με το Καζακστάν. Για εμένα, αυτό το ματς και το επόμενο είναι τα σημαντικότερα παιχνίδια που θα αγωνιστώ με την Εθνική".

Σίγουρα υπάρχει μία έξτρα πίεση, αλλά θέλουμε να τη μετατρέψουμε σε κίνητρο για πρόκριση

- Στο σημείο που έχουμε φτάσει δύο είναι οι δρόμοι. Η πρόκριση ή ο αποκλεισμός. Η επιτυχία ή η αποτυχία. Η ομάδα σε τι κατάσταση βρίσκεται; Είστε αισιόδοξοι;

"Θα σου πω ειλικρινά πως υπάρχει αισιοδοξία απ' όλους τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο. Θέλουμε, όμως, να κάνουμε πράξη τα λόγια μας μέσα στον αγωνιστικό χώρο και επιτέλους αυτή η Εθνική να βρεθεί σε μία μεγάλη διοργάνωση. Γιατί της αξίζει".

- Είσαι από τους ποδοσφαιριστές που διαθέτουν μεγάλη εμπειρία από την Εθνική, αλλά δεν έχεις καταφέρει να αγωνιστεί σε τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης, καθώς κλήθηκες για πρώτη φορά μετά από το Μουντιάλ του 2014. Όπως βλέπεις την ομάδα, αισθάνεσαι πως υπάρχει πίεση;

"Σίγουρα υπάρχει μία έξτρα πίεση όταν καλείσαι να προκριθείς ξανά σε μεγάλη διοργάνωση ύστερα από 10 χρόνια, μέσα από δύο νοκ άουτ παιχνίδια. Ωστόσο, εμείς θέλουμε αυτή την έξτρα πίεση να τη μετατρέψουμε σε κίνητρο για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε πως το 2024 θα είναι μία χρονιά που πολλοί παίκτες και πολύς κόσμος θα τη θυμάται για την επιστροφή μας στις μεγάλες διοργανώσεις".

Ο Πέτρος Μάνταλος σε δηλώσεις στους εκπροσώπους Τύπου
Ο Πέτρος Μάνταλος σε δηλώσεις στους εκπροσώπους Τύπου EUROKINISSI SPORTS

- Μέσα από τις δηλώσεις των διεθνών έχει γίνει κατανοητό ότι είστε μία μεγάλη παρέα. Είναι αυτό ένα από τα μεγάλα όπλα της Εθνικής τα τελευταία χρόνια;

"Το ότι υπάρχει καλό κλίμα στην ομάδα είναι κάτι που μπορεί να το δει ο καθένας αν έρθει σε μία προπόνηση ή μία ημέρα στο ξενοδοχείο. Το θέμα είναι το καλό κλίμα να μετουσιωθεί σε μία πρόκριση σε μεγάλη διοργάνωση. Είναι αλήθεια πως είναι το καλύτερο κλίμα που έχω συναντήσει τα 10 χρόνια που βρίσκομαι στην Εθνική, αλλά δεν λέει τίποτα αυτό από μόνο του, αν δεν έρθει η επιτυχία. Το τέλειο, λοιπόν, θα ήταν να συνδυαστεί με την πρόκριση στο Euro".

Ο Πογέτ κάνει τους πάντες να νιώθουν σημαντικοί, είτε παίζουν είτε όχι

- Θεωρητικά το Καζακστάν είναι ένας αντίπαλος χαμηλότερης δυναμικότητας από την Εθνική. Ωστόσο, σε ένα νοκ άουτ οι λεπτομέρειες είναι εκείνες που κάνουν τη διαφορά. Επειδή το γνωρίζεις από πρώτο χέρι, το γεγονός ότι η OPAP Arena θα είναι γεμάτη, αποτελεί ένα έξτρα πλεονέκτημα για την Εθνική;

"Η OPAP Arena μπορεί να σου δώσει πραγματικά πολύ μεγάλη ώθηση. Το έχω ζήσει με την ΑΕΚ και θέλω να το ζήσω και με την Εθνική. Είναι αλήθεια πως προσφέρει τρομερή ενέργεια στους ποδοσφαιριστές. Θέλουμε, λοιπόν, τον κόσμο στο πλευρό μας διότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και τον έχουμε ανάγκη. Είναι ένα παιχνίδι. Είναι 90 λεπτά. Χρειαζόμαστε την στήριξη του κόσμου για να κάνουμε ακόμη ένα βήμα προς το στόχο".

- Πρώτα, λοιπόν, ο αγώνας με το Καζακστάν και στη συνέχεια με το Λουξεμβούργο ή τη Γεωργία. Δύο ομάδες που θεωρητικά είναι υποδεέστερες από εμάς, βάσει ποιότητας και υλικού. Εσείς πώς το βλέπετε;

"Νομίζω πως η Εθνική τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει ένα step up και έχει αποδείξει πως ξέρει τον τρόπο να παίρνει τις νίκες με θεωρητικά υποδεέστερους αντιπάλους. Από την πλευρά μας, αντιμετωπίζουμε όλα τα παιχνίδια με την ίδια σοβαρότητα και τον ίδιο σεβασμό προς τους αντιπάλους".

- Είχες προπονητή τον Γκουστάβο Πογέτ τόσο στην ΑΕΚ όσο και τώρα στην Εθνική. Τι διαφορετικό έχει προσφέρει στην ομάδα και έχουμε καταφέρει να βρισκόμαστε μία ανάσα από τα τελικά του Euro;

"Αυτό που μου αρέσει στον κόουτς είναι πως κάνει τους πάντες να νιώθουν σημαντικοί, είτε παίζουν είτε όχι. Είτε πρόκειται για τους φροντιστές είτε για τους ποδοσφαιριστές. Παίρνει από όλους τον καλύτερο εαυτό τους. Αυτό είναι που κάνει τη διαφορά και τα αποτελέσματα είναι θετικά".

Ο Γκουστάβο Πογέτ με τον Πέτρο Μάνταλο
Ο Γκουστάβο Πογέτ με τον Πέτρο Μάνταλο EUROKINISSI SPORTS

- Είσαι ένας έμπειρος ποδοσφαιριστής που έχει αλλάξει αρκετούς προπονητές στην καριέρα του. Όλη αυτή η συζήτηση που γίνεται για την ανανέωση του συμβολαίου του κ. Πογέτ σας επηρεάζει ως ομάδα ή το έχετε αφήσει στην άκρη;

"Θέλοντας και μη ακούς τις συζητήσεις που γίνονται. Αλλά νομίζω πως το κύριο μέλημα όλων, από τον Πογέτ έως την Ομοσπονδία και τους παίκτες, είναι η πρόκριση στο Euro. Νομίζω πως μετά από μία τέτοια εξέλιξη η απόφαση θα είναι εύκολη και για την Ομοσπονδία και για τον προπονητή".

Η παρουσία δύο ομάδων στα προημιτελικά του Conference League μάς τιμάει ως χώρα

- Είσαι πολλά χρόνια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και γνωρίζεις πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις. Οι σύλλογοι είναι αιμοδότες της Εθνικής, οπότε θα ήθελα τη γνώμη σου για το γεγονός ότι έχουμε δύο ομάδες στους "8" του Conference League, με φόντο κι έναν ελληνικό τελικό στην OPAP Arena.

"Νομίζω πως η παρουσία δύο ομάδων στα προημιτελικά του Conference League μάς τιμάει ως χώρα. Ο Έλληνας φίλαθλος είναι δεδομένο πως χάρηκε όταν είδε τις δύο ομάδες να προχωρούν στον θεσμό. Ειλικρινά, λοιπόν, γιατί να μην δούμε τις ομάδες να πηγαίνουν όσο πιο μακριά μπορούν ή ακόμα και στον τελικό;"

- Την τελευταία διετία βλέπουμε ένα ιδιαίτερα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Θεωρείς ότι βοηθάει και στην άνοδο της Εθνικής, απ' την στιγμή που οι διεθνείς είναι ουσιαστικά μοιρασμένοι σε Ελλάδα και εξωτερικό;

"Τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς παίζουν περισσότερο στις ομάδες τους, ενώ βλέπουμε κι άλλους να επιστρέφουν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Μόνο καλό κάνει αυτός ο ανταγωνισμός. Δεν ξέρω πότε ήταν η τελευταία φορά που είχαμε 3 ή 4 ομάδες να διεκδικούν τον τίτλο".

- Μπορεί και ποτέ...

"Ακριβώς, μπορεί και ποτέ (σ.σ. γέλια). Νομίζω πως μας τιμάει ως χώρα κι αρέσει και στον φίλαθλο κόσμο αυτό που βλέπει στο πρωτάθλημα".

- Σε περίπτωση μη πρόκρισης στο Euro, θεωρείς πως μένει η παρακαταθήκη για τις επόμενες διοργανώσεις;

"Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Θα σου έλεγα ότι δεν θέλω να απαντήσω καν σε αυτή την ερώτηση. Θεωρώ πως η ομάδα έχει κάνει πρόοδο την τελευταία τετραετία και είναι θέμα χρόνου να βρεθεί σε μεγάλη διοργάνωση και στη συνέχεια να σταθεροποιηθεί σε αυτό το επίπεδο. Είμαι βέβαιος, όμως, πως θα βρεθούμε αυτό το καλοκαίρι στο Euro".

- Επειδή γνωρίζουμε πως δεν σ' αρέσει να λες μεγάλα λόγια, αλλά σε βλέπουμε σίγουρο. Θα είμαστε στο Euro;

"Ναι, θα είμαστε. Το θέλουμε πολύ και θα τα καταφέρουμε".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ