ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός έφτασε πλέον στον "μηδενισμό" του χρέους του

Ο Παναθηναϊκός έφτασε πλέον στον "μηδενισμό" του χρέους του
Οι παίκτες του Παναθηναϊκού σε πανηγυρικό στιγμιότυπο από τον αγώνα με τον Απόλλωνα Σμύρνης INTIME SPORTS

Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός "καθάρισε" το εταιρικό χρέος της, μετά την αλλαγή στρατηγικής απ' το καλοκαίρι του 2018. Από τα 57,4 εκατ. ευρώ του 2017, έφτασε λίγο κάτω απ' τα 6 εκατ. ευρώ. Ελάχιστα πια τα ποσά σε πιστωτές, με το υπόλοιπο να αφορά διακανονισμένες οφειλές στην εφορία

Επί μία δεκαετία ο Παναθηναϊκός ζούσε -άλλοτε πιο έντονα κι άλλοτε πιο ήρεμα- υπό τη "σκιά" του εταιρικού χρέους που βάραινε την "πράσινη" ΠΑΕ. Ο Γιάννης Αλαφούζος παρέλαβε τον Ιούνιο του 2012 την ομάδα (τον πρώτο ενάμισι χρόνο μέσω της Παναθηναϊκής Συμμαχίας κι ακολούθως επί προσωπικού), με το συσσωρευμένο χρέος της στα 35,2 εκατ. ευρώ.

Με την εφαρμογή του "μνημονίου Νο1" τη διετία 2013-2015, έριξε τους δείκτες του χρέους στα 15 με 16 εκατ. ευρώ, όμως την αμέσως επόμενη διετία (2015-2017), μέσω των τεράστιων αστοχιών, των τραγικών αποφάσεων κι επιλογών σε στρατηγικές και πρόσωπα, αλλά και του "ξεχειλώματος" του μπάτζετ, δίχως ασφαλείς μελλοντικές προβλέψεις από πλευράς εσόδων (πλην των ποσών που κατέβαλλε ο ίδιος), το πράγμα με το χρέος ξέφυγε κι έφτασε στο ποσό ρεκόρ των 57,4 εκατ. ευρώ στο φινάλε της χρήσης της περιόδου 2016/17.

Αποτέλεσμα όλων αυτών η "στάση πληρωμών" της σεζόν 2017/18, η διάλυση εκείνης της ομάδας, η τιμωρία απ’ την UEFA λόγω Financial Fair Play, η αδυναμία αδειοδότησης τον Μάιο του 2018 και οι αμέτρητες υποθέσεις των "πράσινων" στο Διαιτητικό Δικαστήριο λόγω οφειλομένων... Γραμμένα και χιλιοειπωμένα όλα εδώ και χρόνια, με συνθήκες και καταστάσεις που δεν τιμούν το μέγεθος του κλαμπ.

Η εφαρμογή του "μνημονίου Νο2" από το καλοκαίρι του 2018, μέχρι και το τέλος της χρονιάς 2019/20, είχε τεράστιο αγωνιστικό κόστος για τον Παναθηναϊκό που έπαψε να έχει παρουσία "διεκδικητή", ωστόσο, είχε τουλάχιστον αποτέλεσμα στην εξισορρόπηση των οικονομικών.

Και πλέον μετά το σβήσιμο των δανειακών συμβάσεων, την επιστροφή σε πλήρη κανονικότητα όσον αφορά τις πληρωμές εντός της ομάδας (που δεν δημιουργεί πλέον νέα χρέη) και την σταθερή αποπληρωμή των διακανονισμών προς όλους τους πιστωτές του, ο Παναθηναϊκός δείχνει ότι έφτασε στο τέλος του συγκεκριμένου... τούνελ και στον "μηδενισμό" του χρέους του...

Οι 12 διαδοχικές αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου απ’ τον Ιούλιο του 2018 μέχρι και την 15η Σεπτεμβρίου (όταν ολοκληρώθηκε η τελευταία ΑΜΚ), έβαλαν στα ταμεία της "πράσινης" ΠΑΕ ένα ποσό λίγο κάτω απ’ τα 50 εκατ. ευρώ (49,6 εκατ. ευρώ), το οποίο "έφυγε" ως επί το πλείστον πάνω στις οφειλές και το χρέος. Δίνοντας τη δυνατότητα και στην ομάδα να αρχίσει να ανεβάζει σταδιακά (σε λογικά επίπεδα κι εντός ορίων και δυνατοτήτων) το μπάτζετ του ποδοσφαιρικού τμήματος. Από τα 3 εκατ. ευρώ με το... ζόρι της περιόδου 2017/18, πήγε στα 8,5 εκατ. ευρώ της περσινής σεζόν, ενώ για φέτος υπολογίζεται να φτάσει τα 15,5 εκατ. ευρώ με την εφορία.

Κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ

Το ζητούμενο και το πιο βασικό όμως, είναι ότι η αλλαγή στρατηγικής και η διαχείριση που έγινε τους τελευταίους 40 μήνες, βοήθησε να "καθαρίσει" το τοπίο του χρέους, το οποίο όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει πέσει πια λίγο κάτω από τα 6 εκατ. ευρώ.

Οι μεγάλες οφειλές σαν αυτές προς τους Στραματσόνι (485.000 ευρώ), Έκι Γκονζάλες (ξεκίνησε από το 1,2 εκατ. ευρώ και είχε πέσει κάποια στιγμή στις 500.000 ευρώ) και Ρινάλντι (520.000 ευρώ) έχουν εκμηδενιστεί, ενώ οι οφειλές προς λιγοστούς πλέον πιστωτές, είναι πια μικρότερες του εκατομμυρίου ευρώ. Κι αυτές πληρώνονται βάσει των διακανονισμών και σύντομα θα σβηστούν από το... μπλοκάκι.

Επί της ουσίας απομένουν περίπου 5 εκατ. ευρώ, που αφορούν τις οφειλές προς την εφορία, οι οποίες είναι αντίστοιχα διακανονισμένες σε δόσεις. Ένα χρέος "δυναμικό", καθώς επηρεάζεται ανάλογα με τον τρόπο αποπληρωμής που οριοθετεί το Υπουργείου Οικονομικών.

Κι αυτό όμως είναι πια απόλυτο διαχειρίσιμο και ουσιαστικά επιτρέπει στην ΠΑΕ να λειτουργεί σαν μία κανονική και "καθαρή" εταιρία, σε σημείο που να μην γεννάται πλέον το παραμικρό θέμα για την αδειοδότησή της (στην οποία έχει επανέλθει η κανονικότητα εδώ και μία τριετία), ενώ δεν θα υπάρχει καν η... χαρτούρα και το άγχος των υπογραφών από πιστωτές που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πλέον σε μία διαφορετική, οικονομική περίοδο, όμως το παρελθόν θα είναι πάντα εκεί για να διδάσκει, προκειμένου να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά στο παρελθόν αντίστοιχες "ζοφερές" ημέρες...

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ