EURO 2020

Ο παλμός του EURO χτυπάει δυνατά και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και δυο ειδικοί δίνουν τα φώτα τους

Ο παλμός του EURO χτυπάει δυνατά και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και δυο ειδικοί δίνουν τα φώτα τους

Οι Χρήστος Κωστής και Χρήστος Αραβίδης επισκέφτηκαν ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ στο Ίλιον, βγήκαν φωτογραφίες, μοίρασαν αυτόγραφα και μίλησαν στο SPORT24 πριν τον δεύτερο ημιτελικό του Euro ανάμεσα σε Αγγλία και Ιταλία. Το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μέσα από τη δική τους ματιά και εμπειρία.

Η μεγάλη γιορτή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου έχει προσφέρει πλούσιο θέαμα, ματσάρες με τρομερό σασπένς και ένταση, ενώ είδαμε ξανά κόσμο στις εξέδρες που τόσο μας είχε λείψει. Πόσο διαφορετικός είναι ο βασιλιάς των σπορ με φιλάθλους στην κερκίδα να δίνουν έναν τελείως διαφορετικό παλμό.

Το Euro 2020 φτάνει στο τέλος του και άπαντες περιμένουν να δουν ποιος εντέλει θα στρογγυλοκαθίσει στον θρόνο. Έναν χωράει η κορυφή και στον τελικό αναμετρώνται δυο μεγάλες δυνάμεις, η φιλόδοξη Ιταλία του Ρομπέρτο Μαντσίνι και η πεινασμένη Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, σε έναν ποδοσφαιρικό ναό όπως είναι το Γουέμπλεϊ (12/7, 22:00, ΑΝΤ1).

Τα καταστήματα ΟΠΑΠ δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη μεγάλη γιορτή. Σε καθημερινή βάση αποτελούν ένα δεύτερο... σπίτι για τους απανταχού ποδοσφαιρόφιλους, που μαζεύονται για να παρακολουθήσουν τα ματς σε μεγάλες οθόνες, σε ένα καθαρά ποδοσφαιρικό περιβάλλον, να τα σχολιάσουν και φυσικά να ποντάρουν.

Ο παλμός του EURO χτυπάει δυνατά και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και δυο ειδικοί δίνουν τα φώτα τους


Το SPORT24 βρέθηκε στο πρακτορείο ΟΠΑΠ των Δημήτριου Χόρτη - Φελίσιας Παναγιωτάκου Α.Ε. στο Ίλιον, μαζί με τους Χρήστο Κωστή και Χρήστο Αραβίδη. Βγήκαν φωτογραφίες, μοίρασαν αυτόγραφα και δώρα, συνομίλησαν με τον κόσμο που βρισκόταν εκεί λίγες ώρες πριν το Αγγλία - Δανία και μας μίλησαν για την φετινή διοργάνωση και όχι μόνο.

"Σε άλλους ρυθμούς παίζεται πλέον το ποδόσφαιρο"

Χρήστο Κωστή, σε επίπεδο τακτικής και προσέγγισης του παιχνιδιού, τι είναι αυτό που έχεις ξεχωρίσει στο φετινό Euro;

"Αυτό που έχω ξεχωρίσει, είναι πως το ποδόσφαιρο πλέον παίζεται σε άλλους ρυθμούς, οι πιο πολλές ομάδες προσπαθούν να κλείσουν τους χώρους, να έχουν σχεδόν δυο ζώνες άμυνας, έτσι ώστε να μπορέσουν να οχυρωθούν, να μην δημιουργήσουν κενά ανάμεσα στις γραμμές και στα μεσοδιαστήματα και με πολύ καλές αλληλοκαλύψεις θα προσπαθήσουν να δυσκολέψουν το παιχνίδι του αντιπάλου. Από 'κει και πέρα, υπάρχουν ομάδες όπως είναι η Ιταλία, που προσπαθεί να παίξει φουλ επιθετικά, να πρεσάρει τον αντίπαλο, κάτι που φαίνεται πως σε ορισμένες περιπτώσεις έχει αποτέλεσμα. Η Αγγλία εν αντιθέσει, έχει μια πλήρη ομάδα, διαθέτει διεισδυτικούς εξτρέμ και μπορούν εύκολα να διασπάσουν την άμυνα. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο μετράνε και τα μπακ που ανεβαίνουν πάρα πολύ συχνά, φτιάχνουν παιχνίδι από πίσω, δίνουν στηρίγματα και με το overlap προσπαθούν να κάνουν τον παίκτη παραπάνω".

Ο παλμός του EURO χτυπάει δυνατά και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και δυο ειδικοί δίνουν τα φώτα τους

Ποιες είναι οι βασικές διαφορές του ποδοσφαίρου σήμερα με τη δική σου εποχή;

"Η μεγάλη διαφορά είναι στην ένταση και στο πώς προσεγγίζουν το παιχνίδι τους οι προπονητές. Ζητάνε συνεχώς πρέσινγκ και κλείνουν σωστά τους χώρους, ώστε να μην δημιουργούνται κενά. Παλαιότερα το ποδόσφαιρο ήταν πιο αργό, βέβαια υπήρχαν παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα, ηγέτες, που δεν το βλέπουμε τόσο συχνά στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ή τουλάχιστον δεν φάνηκαν στο ευρωπαϊκό. Παίκτες - ηγέτες που διέπρεψαν μέσα στη χρονιά, δεν φανήκαν τόσο πολύ σε αυτό το Euro. Από κει και πέρα, αυτό που μετράει, είναι πως υπάρχουν περισσότεροι αυτοματισμοί στο σύγχρονο ποδόσφαιρο και οι παίκτες προσπαθούν διασπάσουν το πρέσινγκ με ατομική ενέργεια ή συνδυασμούς στην αντίπαλη άμυνα".

Πώς είναι το συναίσθημα να βλέπεις και πάλι κόσμο στις εξέδρες και πόσο διαφορετική είναι και η δική σας απόδοση σε σχέση με το να παίζεις σε άδειο γήπεδο;

"Όταν παίζεις σε άδειο γήπεδο, σημαίνει ότι μπορείς να κάνεις ένα πολύ δυνατό προπονητικό διπλό. Δεν υπάρχει ένταση, είναι σε χαμηλά επίπεδα, ενώ όταν παίζεις και ενδεχομένως είτε βάλεις κάποιο γκολ είτε είσαι τερματοφύλακας και έχεις κάνει καλή αμυντική προσπάθεια, τότε σίγουρα θα έχεις και την αποδοχή του κόσμου. Βέβαια, αν δεν παίζεις σε γεμάτο γήπεδο, δεν μπορείς να το νιώσεις. Και μόνο που βγαίνεις για ζέσταμα και βλέπεις τον κόσμο, υπάρχει αυτή η αίσθηση και εσύ ανεβαίνεις 50% στο ηθικό κομμάτι και στο συναισθηματικό πεδίο".

Τι "γεύση" σού αφήνει η διοργάνωση τώρα που φτάνει στο τέλος της;

"Μια πολύ καλή γεύση, παίζεται πολύ καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο. Οι παίκτες δείχνουν πολύ καλά σημάδια και αυτό φανερώνει ότι το ποδόσφαιρο είναι σε άνοδο και συνεχώς αναδεικνύονται νέοι ποδοσφαιριστές, πολύ ταλαντούχοι που θα κυριαρχήσουν το επόμενο διάστημα στο ευρωπαϊκό στερέωμα".

"Πολύ καλή εντύπωση ο Πέδρι, έχει κάτι το ξεχωριστό"

Χρήστο Αραβίδη, ποια ομάδα περίμενες καλύτερη στο τουρνουά και σε απογοήτευσε και ποια αποτέλεσε έκπληξη για σένα;

"Απογοήτευση για μένα βάσει ονόματος είναι η Γαλλία και βάσει όλων αυτών που περίμενα να δω απ' αυτή την ομάδα. Νομίζω ότι θα μπορούσε να τα πάει αρκετά καλύτερα στο τουρνουά. Μεγάλη έκπληξη για μένα, είναι η Ιταλία. Όχι σε επίπεδο εθνικής, που είναι τεράστιο το μέγεθος, αλλά γιατί απέδειξε ότι μπορεί να πάει πολύ μακριά. Ο τρόπος παιχνιδιού είναι πολύ διαφορετικός Για μένα οφείλεται στην ολοκλήρωση του προπονητή και των συμπαικτών για να μπορέσουν να κάνουν το βήμα παραπάνω. Αυτό για μένα έχει βοηθήσει και τις δυο ομάδες να πάνε στον τελικό".

Ο παλμός του EURO χτυπάει δυνατά και στα πρακτορεία ΟΠΑΠ και δυο ειδικοί δίνουν τα φώτα τους

Με βάση το επίπεδο των ομάδων, η σημερινή Εθνική μας θα μπορούσε να σταθεί αξιοπρεπώς στο τουρνουά ή έχει δρόμο ακόμη;

"Για μένα θα μπορούσε σίγουρα. Εγώ πιστεύω πολύ στις δυνατότητες της εθνικής μας ομάδας και των Ελλήνων παικτών διαχρονικά. Από κει και πέρα, έχουμε δείξει ότι με τη σωστή δουλειά μπορούμε να πάμε ψηλά. Θεωρώ ότι αν καταφέρναμε να ήμασταν στο τουρνουά, θα μπορούσαμε να ήμασταν από τις ευχάριστες εκπλήξεις".

Το ότι είμαστε ακόμα σε εποχή covid, όπου οι παίκτες παίζουν ασταμάτητα εδώ και δυο χρόνια, θεωρείς ότι έπαιξε ρόλο στο να δούμε μεγαθήρια να αποκλείονται νωρίς ή απλά έχει κλείσει η ψαλίδα των "μεγάλων" με τους "μικρούς";

"Σίγουρα ο κορονοϊός έχει αλλάξει πολύ το ποδόσφαιρο και το έχει επηρεάσει που οι παίκτες παίζουν συνεχόμενα αγώνες. Οι αποστάσεις των παιχνιδιών είναι μικρές, αναγκαστήκαμε να περιορίσουμε τις προετοιμασίες μας. Από κει και πέρα, μας έχει δυσκολέψει η απουσία φιλάθλων από το γήπεδο, κάτι το οποίο ειδικά στην Ελλάδα είναι σημαντικό για όλες τις ομάδες. Βλέπουμε ότι και στο Euro οι παίκτες είναι σα να παίζουν πρώτη φορά μπροστά σε κόσμο, είναι πιο χαρούμενοι. 'Όταν δεν έχεις κόσμο στο γήπεδο, σίγουρα γίνονται περισσότερες εκπλήξεις".

Ποιον παίκτη θα χαρακτήριζες MVP του τουρνουά και ποιος σε απογοήτευσε;

"Μου έχει κάνει πολύ καλή εντύπωση ο Πέδρι της Ισπανίας. Αυτά που έχει κάνει, αναλογιζόμενος και την ηλικία του, καθώς είναι μόλις 18 ετών, χωρίς παραστάσεις από μεγάλα τουρνουά, αλλά φαίνεται ότι έχει κάτι το ξεχωριστό. Από 'κει και πέρα, νομίζω ότι θα περιμέναμε περισσότερα από τον Εμπαπέ. Αλλά εμείς που είμαστε και επαγγελματίες, ξέρουμε ότι το να μπορείς να κάνεις το κάτι παραπάνω και να δείξεις πολλά περισσότερα, δεν οφείλεται μόνο στην ατομική ικανότητα, αλλά και στην ομαδική",

TAGS EURO 2020
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ