ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Νίκος Παπαδόπουλος στο SPORT24: "Δεν μπορεί η κοινωνία να βράζει και εσύ να είσαι στον κόσμο σου"

Ο Νίκος Παπαδόπουλος στο SPORT24: "Δεν μπορεί η κοινωνία να βράζει και εσύ να είσαι στον κόσμο σου"
24 MEDIA CREATIVE TEAM / KONSTANTINOS BADOUNAS

Ο τερματοφύλακας του Αστέρα Τρίπολης, Νίκος Παπαδόπουλος, αποφάσισε να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές ως υποψήφιος με το ΚΚΕ. Ο γκολκίπερ των Αρκάδων αναλύει στο SPORT24 την κοσμοθεωρία του, τους παράγοντες γύρω από την επιλογή του, αλλά και τι βιώνει ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής.

Είναι εξαιρετικά σπάνιο και πρωτόγνωρο ένας εν ενεργεία ποδοσφαιριστής της Stoiximan Super League να κατεβαίνει σε εκλογές, πόσω μάλλον στις βουλευτικές. Αυτό το βήμα αποφάσισε να κάνει ο Νίκος Παπαδόπουλος.

Ο τερματοφύλακας του Αστέρα είναι γνωστός για την πολιτική του δράση αυτά τα χρόνια στο πλευρό του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας. Τώρα, θα βρεθεί και στο ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ ως υποψήφιος βουλευτής στον Νομό Ηλείας.

Αυτή η απόφασή του ήταν η ιδανική αφορμή για μία κοινωνικοπολιτική συζήτηση. Άλλωστε, είναι πάντα ωραίο να βλέπεις πως ένας ποδοσφαιριστής έχει ανησυχίες, άποψη για το τι συμβαίνει γύρω μας και ότι είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας και όχι κάτι αποκομμένο από αυτήν.

Η κουβέντα του Νίκου Παπαδόπουλου με το SPORT24 δεν γινόταν να μην ξεκινήσει από την τραγωδία στα Τέμπη. Πώς, λοιπόν, συζητήθηκε αυτό το τραγικό γεγονός μέσα στα αποδυτήρια: "Καταρχάς είναι μεγάλη η θλίψη και αυτό που σκέφτεται όλος ο κόσμος και αναρωτιέται είναι ένα μεγάλο γιατί. Αυτό συζητάμε και με τους συναθλητές μου, γιατί δεν είμαστε σε μια γυάλα αποκομμένοι από την κοινωνία.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος με τη φανέλα του Αστέρα στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Ο Νίκος Παπαδόπουλος με τη φανέλα του Αστέρα στο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης EUROKINISSI SPORTS


Μεγάλη όμως είναι και η οργή που ξεκινάει από το ερώτημα πως γίνεται το 2023 όταν έχεις αυτή την ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης να γίνονται τέτοια δυστυχήματα; Εδώ μπορούν να σε παρακολουθούν ανά πάσα στιγμή και δεν μπορούν να σταματήσουν δύο τρένα;".

Το δυστύχημα των Τεμπών έχει φέρει μαζικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα. Συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες και πανό στα γήπεδα: "Είναι σημαντική η μεγάλη κινητοποίηση του κόσμου και της νεολαίας με όλες αυτές τις μαζικές διαδηλώσεις, τις συγκινητικές μορφές έκφρασης, δείχνοντας ότι δεν πείθονται έτσι εύκολα από το ότι άπλα ήταν ανθρώπινο λάθος ή από το ποια κυβέρνηση διόρισε τον σταθμάρχη.

Αυτό φαίνεται από τα συνθήματα και τα πανό στα γήπεδα στις διαδηλώσεις. Όταν διαβάζεις 'τα κέρδη τους, οι ζωές μας' ή ότι 'δεν φταίει η κακιά η (χ)ώρα αλλά οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν την χώρα' αυτό είναι κάτι που σίγουρα δείχνει ότι ο κόσμος δεν μασάει κουτόχορτο".

Έχω αγανακτήσει να βλέπω νέους ανθρώπους σε ανασφάλεια

Ο Νίκος Παπαδόπουλος αποφάσισε να κάνει το βήμα στην πολιτική, πώς όμως έφτασε σ' αυτή την επιλογή: "Δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζομαι πολιτικά απλώς μέχρι τώρα δεν είχε πάρει κ αυτήν την μορφή. Η αλήθεια είναι ότι έχω αγανακτήσει βλέποντας νέους ανθρώπους να βρίσκονται σε ανασφάλεια, σε αδιέξοδο, να μην μπορούν να ικανοποιήσουν τα θέλω τους και τα όνειρά τους έχοντας απέναντι τους ένα σύστημα που αλλάζοντας πρόσωπα και εκπροσώπους τα τελευταία χρονιά τούς θέλει στο περιθώριο να μάθουν να να ζουν με τα λίγα με pass, voucher και ψίχουλα".

Το να συνδυάσεις την πολιτική με το ποδόσφαιρο φαίνεται κάτι δύσκολο. Ο τερματοφύλακας του Αστέρα εξηγεί πώς μπορούν αυτά τα δύο πράγματα να γίνουν ταυτόχρονα, ενώ ξεκαθάρισε πως εάν εκλεγεί θα συνεχίσει να αγωνίζεται: "Εντάξει αυτό το διαχειρίζεσαι, προσπαθείς να είσαι σωστός και υπεύθυνος στις υποχρεώσεις σου να δίνεις τον καλύτερο εαυτό σου στην ομάδα και να βρίσκεις και χρόνο για να επικοινωνείς με τον κόσμο.

Γενικότερα όμως πιστεύω στο ότι ένας αθλητής πρέπει να έχει αγωνιστική δράση μέσα κ έξω από τα γήπεδα. Αποτελούμε πρότυπα για νέα παιδιά και πρέπει να παίρνουμε θέση. Άλλωστε όπως είπα δεν είμαστε σε μια γυάλα ή τουλάχιστον εγώ έτσι το καταλαβαίνω. Δεν μπορεί δηλαδή έξω η κοινωνία να βράζει όπως αυτές τις μέρες και εσύ να είσαι στον κόσμο σου. Αν εκλεγώ θα συνδυάσω και τα δυο όπως κάνω τώρα".

Στη συνέχεια περιέγραψε πώς αντέδρασαν οι συμπαίκτες του στην απόφασή, αλλά και τι του είπε ο προπονητής του: "Είναι κάτι πρωτόγνωρο, η αλήθεια είναι, αλλά όσοι με γνωρίζουν ήξεραν ότι όποτε μου ζητηθεί από το ΚΚΕ να αναλάβω δράση θα το έκανα χωρίς δισταγμό. Δηλαδή η κυρίαρχη συζήτηση που επικρατεί στα αποδυτήρια είναι τα κοινωνικοπολιτικά οπότε ήξεραν όλοι ποιος είμαι. Ο προπονητής μού είπε ότι θέλει να είμαι συγκεντρωμένος στις υποχρεώσεις της ομάδας και από εκεί και πέρα μπορώ να κάνω ότι νομίζω".

Όλοι για έναν και ένας για όλους, είναι στάση ζωής

Πώς όμως ο Νίκος Παπαδόπουλος επέλεξε το ΚΚΕ: "Γιατί είναι το μόνο κόμμα που λέει ότι το 2023 με την εξέλιξη που έχει η κοινωνία μας η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα. Ο πλούτος που παράγει ο κόσμος μπορεί να τον θρέψει και να ικανοποιήσει όλες τις ανάγκες του.

Αυτό είναι ρεαλιστικό και όχι να πληρώνει η οικογένεια σου έναν σκασμό λεφτά για να σπουδάσεις, να ζεις με 400 και 500 ευρώ ,να πληρώνεις ένα βουνό λογαριασμούς για τις ανάγκες σου, να φτάνεις 30 χρονών μέσα στην ανασφάλεια, να μην μπορείς να ανοίξεις σπιτικό και να κάνεις οικογένεια. Γιατί στο κάτω κάτω είναι το μόνο κόμμα που θέλει το κόσμο ενεργό να συμμετέχει να διεκδικεί να οργανώνεται και όχι να ψηφίζει μονό κάθε τέσσερα χρόνια και μετά να πάει στο περιθώριο ως παθητικός δέκτης".

Όσον αφορά στον στόχο του και τις διεκδικήσεις του, τόνισε πως αυτό είναι κάτι συλλογικό: "Δεν είναι ατομικός. Είναι συλλογικός. Όλοι για έναν και ένας για όλους. Αυτό είναι στάση ζωής. Από αυτό γίνομαι και εγώ καλύτερος άνθρωπος, καλύτερος γονιός, καλύτερος σύντροφος, καλύτερος παίκτης".

Στις μικρότερες κατηγορίες υπάρχει βιοποριστικό πρόβλημα

Ο Παπαδόπουλος βρίσκεται χρόνια στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, με παρουσία σε ομάδες όπως ο Πανιώνιος, ο Ατρόμητος και η Λαμία. Έτσι, γνωρίζει από πρώτο χέρι την κατάσταση που επικρατεί: "Στη Super League τα πράγματα είναι αρκετά καλά αν εξαιρέσεις κάποιες ομάδες. Υπάρχουν προβλήματα όπως καθυστερήσεις πληρωμών, ανασφάλεια όταν η καριέρα σου τελειώσει, ο νόμος του ισχυρού και άλλα.

Όμως το μεγάλο πρόβλημα εντοπίζεται στις μικρότερες κατηγορίες. Εκεί υπάρχει κυριολεκτικά βιοποριστικό πρόβλημα. Υπάρχουν συνάδελφοι μου που πραγματικά δεν έχουν να πληρώσουν το ενοίκιο, δεν έχουν να πληρώσουν για φαγητό και γενικά δεν έχουν καμία προοπτική. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός έχει απαξιωθεί και αν δεν έχεις χρήματα να πληρώσεις συνδρομή πραγματικά δεν έχεις πρόσβαση στον αθλητισμό".

Ο τερματοφύλακας του Αστέρα ακολούθησε έναν ανοδικό δρόμο. Από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού, στο Ντίσελντορφ και στη συνέχεια στη Super League. Επομένως, ξέρει ποιες είναι οι δυσκολίες για έναν νέο αθλητή που θέλει να ακολουθήσει το επαγγελματικό μονοπάτι: "Οι δυσκολίες ξεκινάνε από πολύ νωρίς και φυσικά έχει να κάνει με το αν οι γονείς σου μπορούν να πληρώσουν ώστε το παιδί να μπορεί να αθληθεί. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ο μισθός για την πλειοψηφία του κόσμου τελειώνει κυριολεκτικά στις 15 του μήνα, φανταστείτε τους γονείς να πρέπει να πληρώσουν επιπλέον συνδρομή για να αθληθεί το παιδί, μεταφορικά, ένδυση, διατροφή και λοιπές ανάγκες που απαιτεί ο πρωταθλητισμός.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος πασάρει την μπάλα
Ο Νίκος Παπαδόπουλος πασάρει την μπάλα INTIME SPORTS


Καταλαβαίνουμε όλοι ότι στον κόσμο αυτό ουσιαστικά ένα παιδί με λιγότερο ταλέντο θα φτάσει πιο ψηλά από ένα παιδί που πραγματικά αξίζει, αν οι γονείς του διαθέτουν τους πόρους. Μετά έχει να κάνει με το πόσο μπορεί ένα παιδί να διαχειριστεί την πίεση του πρωταθλητισμού γιατί απαιτεί πολλές θυσίες και εδώ πρέπει να τονίσουμε την ανυπαρξία αθλητικών ψυχολόγων που κατά την άποψή μου παίζουν τεράστιο ρόλο στην ψυχολογία ενός αθλητή και κατ' επέκταση στην εξέλιξή του. Άλλο ένα πρόβλημα είναι αν προκύψει κάποιος τραυματισμός.

Θα μπορεί ο γονιός να πληρώσει για την αποκατάσταση και ενδεχομένως για ένα χειρουργείο; Ουσιαστικά ο δρόμος ενός παιδιού που όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας αθλητής μοιάζει με στίβο μάχης που πρέπει να κερδίσει δυστυχώς όλες τις μάχες που θα κληθεί να δώσει. Ο βοήθεια του κράτους προς ένα παιδί είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και μετά θέλουν πρωταθλητές. Αμ, δεν γίνεται έτσι".

Του χρόνου να μπούμε στα playoffs

Η κουβέντα συνεχίστηκε με τη φετινή πορεία του Αστέρα. Οι Αρκάδες τερμάτισαν στην 10η θέση της κανονικής διάρκειας της Stoiximan Super League και συνεχίζουν στα playouts. Το βλέμμα της ομάδας της Τρίπολης είναι όμως στα playoffs: "Η φετινή χρόνια για εμάς δεν είναι καλή, δεν είναι αυτή που περιμέναμε και δεν είναι αυτή που βάσει ρόστερ αξίζουμε. Ουσιαστικά πληρώνουμε την αδυναμία μας να πάρουμε εκτός έδρας καλά αποτελέσματα και να βάλουμε εύκολα γκολ.

Βάσει στατιστικών όμως την περιμέναμε αυτή τη χρόνια γιατί δεν γίνεται μια ομάδα συνεχώς να κάνει πολύ καλές πορείες, νομοτελειακά θα έρθουν και αυτές οι χρονιές και πρέπει να μας γίνει μάθημα και να βάλουμε τις βάσεις από τώρα ώστε του χρόνου να επιστρέψουμε στα playoffs.

Ο Παπαδόπουλος αγωνίζεται στον Αστέρα από το 2018. Είναι ο ηγέτης των Αρκάδων, αν και δεν του αρέσει αυτός ο όρος και εξηγεί γιατί: "Δεν μου αρέσει ο όρος ηγέτης γιατί το ποδόσφαιρο είναι ομαδικό άθλημα και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί μια ομάδα να στηριχθεί στην απόδοση ενός παίκτη. Σίγουρα υπάρχουν κάποιοι παίχτες σε μια ομάδα που είναι οι 'πυλώνες' και πέφτει το βάρος πάνω τους, αλλά όλοι οι παίκτες είναι σημαντικοί για να βγει καλό το αποτέλεσμα. Ακόμα και οι φροντιστές σε μια ομάδα παίζουν ρόλο στο αποτέλεσμα.

Απόκρουση του Νίκου Παπαδόπουλου
Απόκρουση του Νίκου Παπαδόπουλου INTIME SPORTS


Για μένα ο Αστέρας Τρίπολης είναι η σημαντικότερη ομάδα της καριέρας μου από πολλές πλευρές. Πρώτον βρίσκομαι τα περισσότερα χρόνια από κάθε άλλη επαγγελματική ομάδα, δεύτερον είμαι πρώτος τερματοφύλακας σε συμμετοχές της ομάδα στις επαγγελματικές κατηγορίες, τρίτον είναι η μόνη ομάδα του τόπου μου (Πελοπόννησος) αυτή τη στιγμή στη Super League, τέταρτον είναι η μόνη ομάδα που μου έχει δώσει πίσω αυτά που έχω προσφέρει".

Φέτος βλέπουμε από τα καλύτερα πρωταθλήματα των τελευταίων ετών, καθώς τέσσερις ομάδες διεκδικούν τον τίτλο. Πώς το εκλαμβάνει αυτό ένας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται στη Stoiximan Super League: "Αμφίρροπο και ενδιαφέρον. Είναι πολύ ωραίο για τους φιλάθλους που τέσσερις ομάδες παλεύουν για τον τίτλο στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Είναι μια ωραία μάχη και εύχομαι να υπάρχει υγεία μεταξύ των οπαδών όποια ομάδα και αν κατακτήσει τον τίτλο. Επίσης πολύ ωραία μάχη γίνεται και στον υποβιβασμό οπού αυτή την στιγμή τρεις ομάδες είναι πραγματικά στο ίδιο σημείο".

Τέλος, η συζήτηση έκλεισε με τους προσωπικούς, αλλά και τους ομαδικούς στόχους του Νίκου Παπαδόπουλου: "Ο προσωπικός μου στόχος αυτή τη στιγμή στα επαγγελματικά είναι να μπορώ να απολαύσω το ποδόσφαιρο όσο το δυνατόν για περισσότερα χρόνια, να κρατάω το σώμα μου σε κορυφαία κατάσταση και το μυαλό σε εγρήγορση. Ο ομαδικός στόχος είναι η ομάδα τη νέα χρονιά να επιστρέψει στα playoffs όπου εκεί είναι η θέση της".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ