Ο Μαρκαριάν, το “κάτσο” και τα δάκρυα του Νιόπλια

Μετά το ξέσπασμα του Νίκου Νιόπλια στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής και την παραίτηση του για ένα... ημίχρονο, το Sport24.gr θυμάται ανάλογα περιστατικά που συνέβησαν στο πάγκο των πράσινων. Από το Άγγελο Αναστασιάση και το: "Δεν μπορεί το παλικάρι", μέχρι τον Σέρχιο Μαρκαριάν και το αλησμόνητο: "Τι μ#$@#$ είναι"!
Η δουλειά του προπονητή είναι πολύ δύσκολη τις μέρες που ζούμε, αφού όταν τα αποτελέσματα στραβώσουν εκείνοι συνήθως πληρώνουν το… μάρμαρο. Το ίδιο ισχύει φυσικά και στην Ελλάδα, με τον Παναθηναϊκό τα τελευταία δέκα χρόνια να έχει αλλάξει συνολικά 12 τεχνικούς!
Τα Sport24.gr θυμάται επεισοδιακές και πολλές φορές αστείες καταστάσεις, τουλάχιστον για τους περισσότερους, που συνέβησαν από το 2000 και μετά στον πάγκο των πράσινων και οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του προπονητή.
Άγγελος Αναστασιάδης: 2000 – 2001 (από 16/9 έως 24/2)
Η παρουσία του Άγγελου Αναστασιάδη στον πάγκο των πράσινων συνδυάστηκε με μια εξαιρετική πορεία στην Ευρώπη και το Τσάμπιονς Λιγκ, με νίκες εναντίον της Γιουβέντους, του Αμβούργου και μια ισοπαλία με την καταπληκτική τότε Βαλένθια.
Παρόλα αυτά ο Θεσσαλονικιός προπονητής δεν κατάφερε να πάρει κανένα ντέρμπι με τις “μεγάλες” ομάδες (Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Άρη), αφού σε όλα οι πράσινοι ήρθαν ισόπαλοι! Ο πραγματικός λόγος που αποχώρησε ωστόσο είχε να κάνει με τον αποκλεισμό από την Ευρώπη και την ομάδα της Στούρμ Γκρατς, όπως και ο τσακωμός του με τον Πάουλο Σόουζα.
Η τελευταία ατάκα που μας έμεινε από τον Αναστασιάδη είναι το αγαπημένο: ”
Δεν μπορεί το παλικάρι“, που είχε πει για τον Πορτογάλο άσο, με τον οποίο τσακώθηκε σε ένα τραπέζι της ομάδας. Συγκεκριμένα ο Σόουζα έχυσε κάτω το κρασί του Έλληνα τεχνικού, ο οποίος έγινε… Τούρκος.
Σέρχιο Μαρκαριάν: 2001 – 2002 και 2002 – 2003 (από 13/1 έως 8/5 και από 27/10 εώς 25/5)
Ίσως από τους πιο αδικημένους προπονητές που πέρασαν από τον Παναθηναϊκό τα τελευταία χρόνια, αφού ερχόταν πάντα ως αντικαταστάτης κάποιου άλλου, η ομάδα έπαιζε καλό ποδόσφαιρο, όμως στο τέλος έφευγε για να έρθει κάποιος άλλος.
Αξίζει να αναφέρουμε πως στα 42 ματς πρωταθλήματος που έδωσε στον πάγκο των πράσινων, είχε μόλις μια ήττα! Ακόμα καλύτερα τα πήγε όμως στην Ευρώπη. Νίκη επί της Μπαρτσελόνα με 1-0, νίκη επί της Πόρτο στην Πορτογαλία, ισοπαλία με την Ρεάλ σε ένα πολύ ωραίο παιχνίδι εντός έδρας.
Εκείνο που “έφαγε” ωστόσο τον Ουρουγουανό προπονητή ήταν ο εκρηκτικός χαρακτήρας του… Το τέλος ήρθε ουσιαστικά στο ματς με τον Ολυμπιακό το 2002, όταν και οι πράσινοι προηγούνταν με 1-0 με γκολ του Ολισαντέμπε.
Ο Κωνσταντίνου έκανε ένα από τα πιο ανόητα πέναλτι και ο Μαρκαριάν μας έμεινε για το αλησμόνητο… :”Τι μ$#@$@# είναι; Τι μ$@#$ είναι;”!
Φερνάντο Σάντος: 2002 – 03 (από 25/8 έως 22/9)
Μετά από μια εξαιρετική δουλειά στον πάγκο της ΑΕΚ, οι άνθρωποι του Παναθηναϊκού πίστεψαν πως στο πρόσωπο του θα έβρισκαν έναν τεχνικό που θα έμενε στην ομάδα για πολλά χρόνια (γι’ αυτό εξάλλου και το τριετές συμβόλαιο). Τα πράγματα όμως δεν ήρθαν όπως τα υπολόγιζαν…
Ο Φερντάντο Σάντος έμεινε στον Παναθηναϊκό μόλις για τέσσερα παιχνίδια, στα οποία ο Παναθηναϊκός έκανε τρεις ήττες και μία νίκη επί του Ιωνικού.
Εκείνο που χρέωσαν στον Πορτογάλο τεχνικό ωστόσο ήταν η απόκτηση του Κάρλος Σαΐνιο, ο οποίος δεν έβγαινε από την ενδεκάδα ούτε με αίτηση! Ο ίδιος μετά την απομάκρυνση του δήλωσε πως δεν κατάλαβε τον λόγο που τον έδιωξαν, αφήνοντας αιχμές κατά της διοίκησης του Παναθηναϊκού.
Αλμπέρτο Μαλεζάνι: 2004 – 2006 (από 2/2 έως 14/5)
Είναι από τους λίγους προπονητές του Παναθηναϊκού που στήριξε τόσο πολύ η διοίκηση Βαρδινογιάννη, καθώς έμεινε στον πάγκο για ενάμιση χρόνο. Ο ίδιος είχε μια συγκεκριμένη φιλοσοφία που ήθελε να περάσει στην ομάδα, όμως ήταν φανερό πως τα χνώτα του δεν ταίριαζαν με ορισμένους παίκτες.
Πλήρωσε τις δυο πεντάρες από Βέρντερ Βρέμης και Μπαρτσελόνα αντίστοιχα, όπως και την ήττα με 3-0 από την μέτρια Ουντινέζε.
Αποκορύφωμα το ξέσπασμα του σε συνέντευξη Τύπου, όπου εκτόξευσε ένα σωρό βρισιές στα ιταλικά με το αγαπημένο :” Μα κε κάαατσο“, που έλεγε όλη την ώρα. Θύμισε λίγο Μαρκαριάν…
Τεν Κάτε: 2008 – 2010 (από 31/5 έως 6/12)
Σίγουρα δεν είναι και ο πιο εύκολος άνθρωπος στον κόσμο, κάτι που έχουν παραδεχθεί πολλοί ποδοσφαιριστές που συνεργάστηκαν μαζί του στο παρελθόν. Μπορεί να είχε πολλές κόντρες με τους ποδοσφαιριστές του, όμως ήταν 100% επαγγελματίας.
Το γεγονός πως οι πράσινοι είχαν έναν μόλις μυικό τραυματισμό σε ολόκληρη τη σεζόν λέει πολλά, αν αναλογιστεί κανείς πως φέτος ο Παναθηναϊκός μετρά ήδη πέντε! Ο λόγος που απομακρύνθηκε είχε να κάνει με την ήττα από τον Ολυμπιακό με 2-0, μια ήττα που ήρθε πολύ εύκολα και με τους κόκκινους να αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα τραυματισμών.
Άλλος ένας λόγος ήταν και τα πολλά παράπονα των ποδοσφαιριστών για τον τρόπο που τους αντιμετώπιζε, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το επεισόδιο με τον Σπυρόπουλο, που παραλίγο να έρθουν στα χέρια!
Νίκος Νιόπλιας: 2010 – …..
Κατά πολλούς είναι ίσως ο πιο εξελίξιμος και διαβασμένος Έλληνας προπονητής στη χώρα μας. Ο Παναθηναϊκός πήρε ρίσκο φέρνοντας τον στην ομάδα, αφού οι πράσινοι είναι ο πρώτος σύλλογος που εργάζεται (πριν ήταν στις μικρές ομάδες της Εθνικής).
Η μεγάλη πίεση ωστόσο προς το πρόσωπο του τη φετινή σεζόν εξαιτίας των κακών αποτελεσμάτων τον οδήγησε σε προσωρινή παραίτηση, την οποία ανακοίνωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά το ματς με τον Εργοτέλη και στην οποία δάκρυσε, όμως την ανακάλεσε 45 λεπτά αργότερα.
Η διοίκηση τον στηρίζει (έτσι λένε), αλλά μένει να δούμε πόσο θα αντέξει ακόμα στην πίεση.