FOOTBALL ANALYSIS

Ο Λουτσέσκου έδωσε στον Αλμέιδα να δοκιμάσει από το ίδιο του το δηλητήριο

Ο Ρασβάν Λουτσέσκου με τον Ματίας Αλμέιδα στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ
Ο Ρασβάν Λουτσέσκου με τον Ματίας Αλμέιδα στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ ΣΑΡΕΛΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS

Ο Θέμης Καίσαρης αναλύει τον τρόπο που ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από το 2-0 και έμεινε όρθιος και πρώτος απέναντι στην ΑΕΚ.

Ο ΠΑΟΚ έμεινε όρθιος στην έδρα της πρωταθλήτριας. Η ομάδα του Λουτσέσκου βρέθηκε να χάνει 2-0 από την ΑΕΚ στην OPAP Arena, στο γήπεδο που από πέρυσι γνωρίζει μόνο ήττες, χωρίς να πετύχει γκολ.

Ο Μπάμπα μείωσε, ο Οζντόεφ ισοφάρισε και έτσι ο ΠΑΟΚ έμεινε για πρώτη φορά αήττητος στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ και δεν την άφησε να του πάρει την 1η θέση στην Stoiximan Super League.

Ξεκάθαρα καλύτερες ευκαιρίες ο ΠΑΟΚ

Στο τέλος του αγώνα, οι τελικές και τα expected goals λένε ότι ο ΠΑΟΚ δικαιούται να μην είναι ικανοποιημένος με την ισοπαλία.

Ο Λουτσέσκου έδωσε στον Αλμέιδα να δοκιμάσει από το ίδιο του το δηλητήριο
Οι τελικές και τα xGoals στο ΑΕΚ - ΠΑΟΚ

Η ΑΕΚ είχε μόλις 0.46 xG, την ώρα που ο ΠΑΟΚ είχε υπερδιπλάσια επίδοση με 1.05. Μάλιστα, οι δύο ομάδες είχαν από εννέα τελικές, που σημαίνει ότι ο ΠΑΟΚ δεν απείλησε περισσότερο λόγω της ποσότητας, αλλά εξαιτίας της ποιότητας: η ομάδα του Λουτσέσκου έφτιαξε καλύτερες ευκαιρίες.

Σχεδόν ακίνδυνη η ΑΕΚ

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κρατήσει την ΑΕΚ σε μόλις 0.46 xGoals. Προφανώς και η επίδοση αυτή είναι η χειρότερη φετινή της Ένωσης, που ποτέ δεν έχει απειλήσει τόσο λίγο.

Μέχρι το χθεσινό ντέρμπι, η μικρότερη απειλή της ΑΕΚ στο πρωτάθλημα ήταν τα 0.88 xGoals (χωρίς πέναλτι) που είχε στον Βόλο, σε παιχνίδι που έπαιξε από το 24' με παίκτη λιγότερο, μετά την αποβολή του Μάνταλου.

Η ΑΕΚ είναι η βασίλισα της μεγάλης περιοχής...

Όμως, αυτό δεν το πιο εντυπωσιακό επίτευγμα του ΠΑΟΚ στη Φιλαδέλφεια. Η ομάδα του Λουτσέσκου πέτυχε κάτι ακόμα πιο σπάνιο από το να κρατήσεις την ΑΕΚ σε τόσο χαμηλή απειλή: κυριάρχησε και στις δύο περιοχές.

Η Ένωση είναι και φέτος η απόλυτη βασίλισα της μεγάλης περιοχής και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

Καμία ομάδα δεν κάνει περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή από τις 33 που κάνει η ΑΕΚ και καμία ομάδα δεν δέχεται λιγότερες ενέργειες στη δική της περιοχή από τις 12.1 που δέχεται η Ένωση.

Η ομάδα του Αλμέιδα αυτό έκανε πέρυσι, αυτό κάνει και φέτος: κατασκηνώνει στην περιοχή του αντιπάλου και δεν τον αφήνει να μπει στη δική της.

...αλλά χθες κυρίαρχος ήταν ο ΠΑΟΚ

Όμως αυτή τη φορά η ΑΕΚ δεν το έκανε, αλλά το έπαθε.

Στο τέλος του ντέρμπι, τα δεδομένα της Opta / Stats Perform λένε πως η ΑΕΚ είχε 18 ενέργειες στην περιοχή του Κοτάρσκι και ο ΠΑΟΚ είχε 34 ενέργειες στην περιοχή του Αθανασιάδη.

Και οι δύο επιδόσεις είναι σοκαριστικές, διότι οι όροι αντιστράφηκαν.

  • Η ομάδα που κάνει πάρτι στην περιοχή του αντιπάλου, αυτή τη φορά έμεινε στις 18 ενέργειες.
  • Η ομάδα που δεν αφήνει πολλά στην περιοχή της, δέχθηκε 34 ενέργειες μέσα στο γήπεδό της.

Αυτή τη φορά, ο ΠΑΟΚ ήταν αυτός που κατασκήνωσε στην περιοχή της ΑΕΚ.

Η επιλογή της ΑΕΚ

Κάποιος θα μπορούσε να πει πως οι λίγες ενέργειες της ΑΕΚ στην περιοχή του ΠΑΟΚ οφείλονται στη δική της προσέγγιση. Ναι, κάπως έτσι είναι.

Η Ένωση συνήθως συνεχίζει στο ίδιο στιλ παιχνιδιού, όποιο κι αν είναι το σκορ, όμως απέναντι στον ΠΑΟΚ πάτησε "φρένο" όταν είχε το 2-0 στα χέρια της, δεν συνέχισε να προσπαθεί να έχει τον αντίπαλο κλεισμένο στην περιοχή του.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η ΑΕΚ ήθελε να πάθει όσα έπαθε από τον ΠΑΟΚ. Διότι η ομάδα του Λουτσέσκου πήρε την μπάλα και έστησε πάρτι στην περιοχή της Ένωσης.

Πίστη για το αποτέλεσμα

Τη βοήθησε η είσοδος του Σαμάτα, η ικανότητα του Κωνσταντέλια να κρατάει την μπάλα κολλημένη στα πόδια του ακόμα και στις πιο κακές βραδιές του.

Πάνω απ'όλα, τον ΠΑΟΚ τον βοήθησε το ίδιο του το φετινό αγωνιστικό στιλ, η ικανότητά του να επιτίθεται με πολλούς ποδοσφαιριστές.

Και η πίστη πως μπορεί να πάρει αποτέλεσμα παντού. Το έκανε στο Φάληρο, το έκανε ήδη τρεις φορές στη Λεωφόρο. Δεν θα ήταν φυσιολογικό να μην το καταφέρει έστω μία φορά στην έδρα της ΑΕΚ.

Δηλητήριο

Και το πέτυχε δίνοντας στον Αλμέιδα μια γεύση από το ίδιο του το δηλητήριο. Είναι αρκετές φορές που η ΑΕΚ έχει πάρει νίκες και αποτελέσματα στα ντέρμπι με αυτό ακριβώς το όπλο: πατάει τόσο πολύ στην αντίπαλη περιοχή που κάποια στιγμή βρίσκει την εκτέλεση που βρίσκει δίχτυα, κερδίζει ένα πέναλτι, κτλ.

Αυτό ακριβώς έκανε ο ΠΑΟΚ. Πρώτα μείωσε το σκορ και μετά κατασκήνωσε στην περιοχή της ΑΕΚ. Δεν είναι τύχη που τελικά βρήκε την ισοφάριση, είναι αποτέλεσμα αυτής της εικόνας.

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ