THE SPORTS ECONOMIST

Ο Καμάντα, ο Αουάρ, ο Χουάνγκ και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Ο Καμάντα, ο Αουάρ, ο Χουάνγκ και η Άιντραχτ Φρανκφούρτης
EUROKINISSI

Η φημολογούμενη συμφωνία του Ντάιτσι Καμάντα με την Ντόρτμουντ, η αναζήτηση της Φρανφκούρτης για τον διάδοχο του Ιάπωνα μέσου, το τσεκάρισμα στον Ίνμπομ Χουάνγκ, η έγκαιρη πληροφόρηση για τις αξιώσεις του Ολυμπιακού και η απόσταση από την αξιολόγηση του γερμανικού club, το οποίο στράφηκε και όπως λέγεται το τελευταίο διήμερο έχει φτάσει σε προφορική συμφωνία με τον Χουσέμ Αουάρ. 

Παρότι off season σε επίπεδο μεταγραφικών παραθύρων, οι τελευταίες ημέρες έχουν αναδείξει σχετικά νέα για την Φρανκφούρτη, τα οποία και κατ’ επέκταση αφορούν και εμπλέκουν ως έναν βαθμό και τον Ίνμπομ Χουάνγκ, για τον οποίο καιρό τώρα, ο γερμανικός σύλλογος πραγματοποίησε ενδελεχές scouting.

Τι έγινε λοιπόν αυτές τις μέρες. Πρώτον, ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε το… αναμενόμενο, ότι δηλαδή ο Ντάιτσι Καμάντα θα αποχωρήσει από την Φρανκφούρτη το καλοκαίρι, οπότε και ολοκληρώνεται το συμβόλαιο του. Η βάση της επιβεβαίωσης δόθηκε από τα δημοσιεύματα – καθ’ όλα έγκυρα και αδιάψευστα – πως βρίσκεται μιαν ανάσα από τη συμφωνία με την Ντόρτμουντ, ομάδα που εξ αρχής έμοιαζε να είναι πιο «ζεστή» για τον διεθνή Ιάπωνα, πριν καν την αλλαγή της χρονιάς.

Το επιπλέον αναμενόμενο της σχετικής ιστορίας είχε να κάνει και με την προεργασία της Φρανκφούρτης για τον αντικαταστάτη του Καμάντα, μιας και ήταν κοινό μυστικό στο club πως ο 27χρονος μέσος δεν θα ανανέωνε, αναζητώντας αλλού τη συνέχεια της καριέρας του και επιδιώκοντας ένα upgrade τόσο μισθολογικά όσο κυρίως αγωνιστικά.

6-8 εκατ. ευρώ η αξιολόγηση της Φρανκφούρτης, 15 εκατ. η μίνιμουμ αξίωση του Ολυμπιακού

Σε αυτό λοιπόν το πλαίσιο, η Φρανκφούρτη παρακολουθούσε έγκαιρα και από πολύ κοντά τον Ίνμπομ Χουάνγκ. Δεν είναι υπερβολή πως ακριβώς αυτό το scouting στον Νοτιοκορεάτη μέσο έγινε και η αιτία το τσεκάρισμα και άλλων ποδοσφαιριστών από το ελληνικό πρωτάθλημα (π.χ. Κουλιεράκης), χωρίς όμως ποτέ και κανένας να ξεπεράσει στην ιεραρχία της αξιολόγησης και των προτιμήσεων τον μέσο του Ολυμπιακού.

Ενδεικτικό πως πριν καν τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, οι επιτελείς της Φρανκφούρτης ψάχτηκαν περαιτέρω, ώστε να έχουν ολοκληρωμένη εικόνα όχι πλέον για το αγωνιστικό προφίλ του Νοτιοκορεάτη – αυτό ήταν κάτι που δεν χρειάζονταν/χρειάζεται περαιτέρω τσεκάρισμα -, αλλά για το πόσο τιμολογούνταν από τον Ολυμπιακό.

Η πληροφόρηση που απέκτησαν απείχε πολύ από τη δική τους αξιολόγηση, αλλά και την οικονομική ευχέρεια του συλλόγου: οι «ερυθρόλευκοι» δεν (θα) συζητούσαν – οποτεδήποτε έμπαινε στο κάδρο μια τέτοια προοπτική – οτιδήποτε που δεν άγγιζε τα 15 εκατομμύρια ευρώ, την στιγμή που η εκτίμηση του γερμανικού συλλόγου για την αξία του Χουάνγκ Ιν Μπέομ κυμαίνεται μεταξύ 6 και 8 εκατομμυρίων.

Εύλογα αποτρεπτική η συγκεκριμένη διαφορά, προφανώς δεν υπήρχε κανένας λόγος για οποιαδήποτε συνέχεια, οπότε και αμέσως στράφηκαν σε άλλες περιπτώσεις, οι οποίες θεωρήθηκαν πιο εφικτές. Ακόμη και περιπτώσεις που εκείνη την στιγμή δεν έμοιαζαν ρεαλιστικές, όπως για παράδειγμα αυτή του Αλγερινού χαφ της Λιόν, Χουσέμ Αουάρ, το όνομα του οποίου είχε – κατά καιρούς – συνδεθεί με ομάδες διαμετρήματος (για παράδειγμα) ακόμη και της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Πριν λίγα εικοσιτετράωρα όμως στη Γερμανία διέρρευσε η πληροφορία πως η Φρανκφούρτη έφτασε σε προφορική συμφωνία με τον Αουάρ, τον οποίο και αξιοποιώντας το γεγονός ότι και αυτός μένει ελεύθερος το καλοκαίρι, μετατρέπει σε έναν από τους πλέον ακριβοπληρωμένους ποδοσφαιριστές της ιστορία της.

Η προσφορά της Φρανκφούρτης στον Αφρικανό μέσο είναι 3 εκατομμύρια ευρώ ετησίως και 5 εκατομμύρια πριμ υπογραφής. Ακόμη και έτσι σαφώς πιο προσιτή από το κόστος που θα απαιτούνταν για τον Χουάνγκ, πόσο μάλλον για έναν ποδοσφαιριστή που στις λίστες του γερμανικού συλλόγου βρίσκονταν ψηλότερα από τον Νοτιοκορεάτη.

Κοινή η αξιολόγηση στη Γερμανία, δυνητικά game changer το ενδιαφέρον από Premier

Επίσημο – επαναλαμβάνεται – δεν είναι ακόμη τίποτα. Υπογραφές και ανακοινώσεις δεν έχουν υπάρξει ούτε για τον Καμάντα ούτε για τον Αουάρ. Είναι όμως σαφές τόσο από την εγκυρότητα των όσων μεταφέρουν τις συγκεκριμένες εξελίξεις όσο και την πλέον καθολικότητα με την οποία αναπαράγονται πως πλέον δεν πρόκειται μόνο για καπνό, αλλά η φωτιά έχει… ανάψει για τα καλά.

Θα μπορούσε, παρά ταύτα, η Φρανκφούρτη να επανέλθει για τον Χουάνγκ; Τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά τη δεδομένη στιγμή μοιάζει δύσκολο, κυρίως λόγω της τιμολόγησης του Ολυμπιακού. Αν παραμένει και αν θα παραμείνει και το καλοκαίρι η ίδια – το «αν» υπογραμμίζεται – τότε με ασφάλεια μπορεί να εκτιμηθεί πως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάποια απόπειρα, ακόμη και αν προκύψει σχετική, πρόσθετη αγωνιστική ανάγκη (που δεν υπάρχει με τη διαφαινόμενη απόκτηση του Αουάρ).

Και επίσης, παρότι η Φρανκφούρτη δεν είναι η μόνη γερμανική ομάδα που τσεκάρει ενδελεχώς τον Νοτιοκορεάτη (η Γκλάντμπαχ και η Χόφενχαϊμ είναι δύο ακόμη), εν τούτοις η τιμολόγηση του, γενικά μεταξύ των ομάδων της Μπουντεσλίγκα, είναι πάνω κάτω ανάλογη με αυτήν της Φρανκφούρτης: 6 δηλαδή με 8 εκατομμύρια ευρώ. Το πολύ.

Αυτονόητη η απόσταση, θετικό από την άλλη, τουλάχιστον ως προς τις επιδιώξεις του Ολυμπιακού για το αντίτιμο που μπορεί να φέρει πώληση του Χουάνγκ (όποτε και αν αυτή αποφασιστεί), το γεγονός ότι η ζήτησή του δεν περιορίζεται στη Γερμανία, αλλά επεκτείνεται και στην – αγαπημένη του Νοτιοκορεάτη - Premier League (σ.σ. ούτε συζήτηση για τη σεναριολογία που θέλει τους Ρέιντζερς να ενδιαφέρονται. Οι «Τζερς» δεν μπορούν να μπουν οικονομικά, υπό κανένα καθεστώς και πλαίσιο, στη διεκδίκηση του Νοτιοκορεάτη), με το οικονομικό περιθώριο των αγγλικών ομάδων να είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό των γερμανικών.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ