ΕΛΛΑΔΑ

Ο Γιώργος Μπαντής στο SPORT24: "Πολλοί παίκτες έχασαν τα σπίτια τους, φοβάμαι μην επαναληφθεί απόπειρα αυτοκτονίας"

Ο Γιώργος Μπαντής στη συνέντευξη στο SPORT24
Ο Γιώργος Μπαντής στη συνέντευξη στο SPORT24 PHOTO CREDITS: ANDREAS PAPAKONSTANTINOU / TOURETTE PHOTOGRAPHY

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ, Γιώργος Μπαντής, με αφορμή την καταγγελία για απόπειρα αυτοκτονίας πρώην ποδοσφαιριστή του Άρη, μίλησε στο SPORT24 για το χρέος του πολιτείας προς άλλοτε παίκτες των κιτρίνων και του ΠΑΣ Γιάννινα.

Σε μία άκρως σοκαριστική και ανησυχητική αποκάλυψη προχώρησε ο Γιώργος Μπαντής το απόγευμα της Πέμπτης (20/4). Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠΠ με ανάρτησή του στο Facebook έγραψε πως πρώην παίκτης του Άρη έκανε απόπειρα αυτοκτονίας. Ο λόγος είναι οφειλή της Πολιτείας, παρά το γεγονός ότι υπάρχει ψηφισμένος νόμος

Ο Γιώργος Μπαντής μίλησε στο SPORT24 και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί, με ποδοσφαιριστές μάλιστα να έχουν χάσει τα σπίτια του: "Η κατάσταση δεν είναι καλή. Έχει γίνει εδώ και λίγο καιρό αυτό που έγραψα. Προσωπικά φοβάμαι μην επαναληφθεί. Δυστυχώς δεν είναι η συγκεκριμένη περίπτωση. Πρόκειται για 45 πρώην παίκτες του Άρη και του ΠΑΣ Γιάννινα. Πολλοί έχασαν ακόμη και τα σπίτια τους".

Η πολιτεία χρωστάει 2,5 εκατομμύρια για 45 παίκτες

Ο πρόεδρους του ΠΣΑΠΠ έχει ζητήσει την εφαρμογή του νόμου (Ν.3606/2007 αρ.86 παρ.13). Περί τίνος όμως πρόκειται: "Ήταν μία εποχή που η ΠΑΕ Άρης και η ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα, μαζί με άλλες ομάδες είχαν μπει στο άρθρο 44, νόμος επί υφυπουργίας κ. Ορφανού. Για να μπορεί μια Ανώνυμη Εταιρεία να ενταχθεί έπρεπε να διακανονίσει το 51% των οφειλών της. Για να μπορέσουν αυτές οι ομάδες να φτάσουν το 51%, έπρεπε να διακανονιστεί η οφειλή προς παίκτες.

Τότε ο υφυπουργός αθλητισμού πίεσε τους ποδοσφαιριστές να υπογράψουν την αποποίηση της οφειλής της ομάδας προς το πρόσωπό τους, ώστε να φτάσουν στο 51% που ήθελε ο νόμος για να εισαχθούν στο άρθρο 44. Ψηφίζεται ο νόμος (Ν.3606/2007 αρ.86 παρ.13) που έλεγε ότι τα χρέη αυτά προς ποδοσφαιριστές θα είναι υποχρέωση της πολιτείας και θα χωρίζονταν σε τέσσερις ισόποσες δόσεις".

Όμως, η πολιτεία έφτασε, σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαντή, να χρωστάει 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε 45 ποδοσφαιριστές: "Πράγματι ο νόμος ψηφίστηκε και με κοινές υπουργικές αποφάσεις του υφυπουργού αθλητισμού και του υπουργού οικονομικών εκταμιεύθηκαν οι δύο πρώτες δόσεις. Δυστυχώς μέχρι και σήμερα και παρότι ο νόμος είναι σε ισχύ δεν εφαρμόζεται. Οι ποδοσφαιριστές δεν έχουν εισπράξει δύο δόσεις, 2.5 εκατομμύρια ευρώ για 45 ποδοσφαιριστές".

Πώς το βιώνουν αυτό οι ποδοσφαιριστές; "Οι ποδοσφαιριστές νιώθουν και αδικημένοι και ότι έχουν εξαπατηθεί από την πολιτεία, γιατί τους υποσχέθηκαν 'υπογράψτε εσείς και θα αναλάβω εγώ τα χρέη'. Το έκανε κατά το ήμισυ".

Υπήρχαν διάφορες δικαιολογίες, δεν υπάρχει θέληση

Η πολιτεία πρόβαλε διάφορες δικαιολογίες, με τον Μπαντή να καταγγέλλει πως δεν υπάρχει θέληση: "Οι δικαιολογίες ήταν ότι έχουμε μπει στα μνημόνια, ήταν όντως δύσκολη η κατάσταση. Υπήρχαν διάφορες δικαιολογίες. Εμείς ως σύνδεσμος λύναμε μία δικαιολογία, έβρισκαν και δεύτερη και τρίτη. Δεν υπάρχει η θέληση. Είναι δύσκολο για τον κάθε Έλληνα πολίτη να ζει σε μία χώρα που έχει ψηφίσει έναν νόμο και δεν τον εφαρμόζει".

Ο ΠΣΑΠΠ από την πλευρά του έχει κάνει συναντήσεις με τους αρμόδιους φορείς, όμως αποτέλεσμα δεν υπήρξε: "Από το 2019 που έχω αναλάβει πρόεδρος έχουμε κάνει διάφορες συναντήσεις με το υφυπουργείο αθλητισμού και πρόσφατα κάναμε μία συνάντηση που ήταν παρόντες αντιπροσωπεία ποδοσφαιριστών που ήταν τότε στις ομάδες.

Ο Άγγελος Χαριστέας, ο Παναγιώτης Κατσιαρός και ο Άγγελος Διγκόζης από τον Άρη και ο Γιάννης Κατσαρός από τον ΠΑΣ Γιάννινα. Αναφέραμε το πρόβλημα στον υφυπουργό, το γνωρίζει εδώ και καιρό. Η απάντηση είναι ότι θα προσπαθήσει να βρει λύσει. Δυστυχώς έχει περάσει αρκετό διάστημα. Η Βουλή θα κλείσει, αποτέλεσμα δεν είδαμε".

Στο τραπέζι υπάρχει ακόμα και μία πιο ισχυρή αντιμετώπιση: "Από την πλευρά μας όλα είναι στο τραπέζι ακόμη, κάτι που δεν θέλουμε, και να κινηθούμε με τη νομική οδό. Δεν θα πρέπει να γίνεται αυτό. Αυτά θα πρέπει να λύνονται γρήγορα και θεσμικά. Θέλουμε να λυθεί μέσα από διάλογο και όχι μέσα από δικαστικές διαμάχες, αυτός είναι για εμάς ο οποίος σωστός δρόμος".

Ποδοσφαιριστές πήγαιναν στα συσσίτια

Η κατάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο παραμένει τραγική. Στη Super League 2 υπάρχουν απλήρωτοι ποδοσφαιριστές, ενώ σύμφωνα με τον Γιώργο Μπαντή, υπήρχαν παίκτες που τρέφονταν από συσσίτια.

"Πρόσφατα ο σύνδεσμος έχε αναγκαστεί να πληρώνει εστιατόρια για ποδοσφαιριστές δύο ομάδων γιατί κάποιοι από αυτούς πήγαιναν στα συσσίτια. Ο σύνδεσμος θα είναι πάντα εδώ για τα μέλη του του με οποιοδήποτε κόστος.

Επίσης κάτι σοβαρό, επειδή το πρωτάθλημα είναι από τα πιο καθυστερημένα, θα αργήσει να τελειώσει. Ακούγεται τι θα τραβήξει έως 16 Ιουνίου. Οι παίκτες δεν θα κάνουν διακοπές, θα κλείσουν κύκλο 12 μηνών εργασίας κάτι που απαγορεύει ο νόμος.

Οι ποδοσφαιριστές είναι απογοητευμένοι, έφτασαν σε σημείο να μην ελπίζουν τίποτα, ότι δεν θα βελτιωθούν οι συνθήκες στη Super League 2. Λύσεις υπάρχουν, η θέληση δεν υπάρχει".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE SUPER LEAGUE 2 ΑΡΗΣ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ