ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος στο SPORT 24: "Δικαιωμένος για την Go Ahead Eagles, δεν έχω ζήσει κάτι ανάλογο"

Ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος
Ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος 24MEDIA CREATIVE TEAM

Με σενάριο που θύμισε Χίτσκοκ, η Go Ahead Eagles τσέκαρε το εισιτήριο της ανόδου στην Eredivisie μετά από τέσσερα χρόνια, έχοντας καταλύτη του φοβερού της ντεμαράζ τον Γιάννη-Φοίβο Μπότο, ο οποίος δρέπει ήδη τους πρώτους καρπούς της επιλογής του να μετακομίσει στην Ολλανδία και μοιράζεται εμπειρίες και όνειρα στη συνέντευξη που παραχώρησε στο SPORT 24.

Είναι 11 Απριλίου. Η Go Ahead Eagles γνωρίζει την ήττα στην έδρα της Ντε Γκράαφστσαπ (0-1) και ουσιαστικά ανάγει έκτοτε στη μεταφυσική τις όποιες ελπίδες της να προλάβει την απ’ ευθείας άνοδο, αφού πέντε αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της Eerste Divisie μένει στην 5η θέση, στο -8 από την αντίπαλο της, η οποία ούσα 2η έχει εκείνη την στιγμή τεράστιο πλεονέκτημα για την εξασφάλιση του δεύτερου εισιτηρίου για τον απ’ ευθείας προβιβασμό στην Eredivisie.

Έκτοτε όμως, τα πάντα άλλαξαν. Στις εναπομείνασες αγωνιστικές, η 4η Μπρέντα, έκανε μόλις δύο νίκες, όσες και η 3η Αλμίρε Σίτι, ενώ η 2η Ντε Γκράαφστσαπ έφτασε στο φινάλε της σεζόν με τρεις διαδοχικές ισοπαλίες. Και έτσι, οι "αετοί" με το απόλυτο σε 4 αγωνιστικές, κατάφεραν να σκαρφαλώσουν πριν τη σέντρα της τελευταίας αγωνιστικής της σεζόν στο -2 από τη 2η θέση.

Και πάλι όμως, ήθελαν κάτι ακόμη για να ολοκληρωθεί η συνωμοσία του σύμπαντος. Η Ντε Γκράαφστσαπ παρέμενε δεύτερη με 76 βαθμούς και φιλοξενούσε την – χωρίς βαθμολογικό κίνητρο - Χέλμοντ. Αλμίρε Σίτι και Go Ahead Eagles ακολουθούσαν με 74, με τους "αετούς" να υπερτερούν σημαντικά στη διαφορά τερμάτων και συνεπώς, πρακτικά χρειάζονταν νίκη δική τους επί της Εξέλσιορ (εκτός έδρας) και μη νίκη της Ντε Γκράφστσαπ για να "κλέψουν" τη 2η θέση.

Το δικό τους κομμάτι, έστω και δύσκολα, με γκολ στο 82’, το πέτυχαν επικρατώντας με 1-0. Την ίδια στιγμή όμως, μια σφοδρή καταιγίδα έχει διακόψει το παιχνίδι της Ντε Γκράφστσαπ. Και κάπως έτσι ξεκίνησε το μαρτύριο της… σταγόνας για τους "αετούς", με όλη την ομάδα για περίπου όλο το δεύτερο ημίχρονο της αναμέτρησης Ντε Γκράφστσαπ να πηγαινοέρχεται από τα αποδυτήρια στον αγωνιστικό χώρο – όπου και μεταδίδονταν η αναμέτρηση – ελπίζοντας να διατηρηθεί το 0-0.

Οι προσευχές εισακούστηκαν, η ελπίδα απαντήθηκε, η Ντε Γκράαφστσαπ έμεινε στο 0-0 φέρνοντας τέταρτη σερί ισοπαλία και έτσι, η Go Ahead Eagles ολοκλήρωσε το φοβερό της ντεμαράζ κερδίζοντας στο νήμα τη 2η θέση και την επιστροφή της στα σαλόνια του ολλανδικού ποδοσφαίρου μετά από τέσσερα χρόνια.

Στην καρδιά όλων αυτών, ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος, ο οποίος από τον περασμένο Ιανουάριο, κατόπιν εισήγησης του τεχνικού διευθυντή, αλλοτινού Ολλανδού διεθνή μέσου, Πολ Μπόσβελτ και ύστερα από ένα ολιγοήμερο trial, παραχωρήθηκε δανεικός για 1,5 χρόνο από την ΑΕΚ. Και με την παρουσία του προσωποποίησε τη ριζική αλλαγή στην εικόνα των "αετών", οι οποίοι από τότε που πάτησε το πόδι του στην Ολλανδία υπέστησαν μόνο 2 ήττες, με τον ίδιο να μετράει σε 21 συμμετοχές (17 βασικός) 4 γκολ και 3 ασίστ.

Καλύτερος συνεπώς να περιγράψει το πλαίσιο που τον οδήγησε στην απόφαση να τζογάρει σε ομάδα β’ κατηγορίας, το προσωπικό κερδισμένο του στοίχημα, την ΑΕΚ, το μέλλον και φυσικά το θρίλερ της περασμένης Τετάρτης δεν γίνεται να υπάρξει από τον ίδιο τον 21χρονο μέσο. Ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος λοιπόν μοιράζεται στο SPORT 24.

"ΤΑ ΛΕΠΤΑ, ΑΙΩΝΑΣ"

Πίστευες πως μπορούσε να ολοκληρωθεί η ανατροπή στο φινάλε;

"Παραμονή της τελευταίας αγωνιστικής ήμουν με έναν συμπαίκτη και έναν φίλο μου και το συζητάγαμε. Η αλήθεια είναι πως περισσότερο ονειρευόμασταν, τι θα κάναμε δηλαδή σε περίπτωση που θα πανηγυρίζαμε εμείς την άνοδο. Αμέσως όμως με το που ο ένας ξεστόμιζε κάτι τέτοιο, ο άλλος, αναλάμβανε την… προσγείωση. Χαλαρώστε λέγαμε αμέσως, θα κερδίσουν, πρέπει να παραμείνουμε στην γη και να έχουμε το μυαλό μας στα playoffs. Από την μία το σκεφτόμασταν, από την άλλη το θεωρούσαμε πως είναι απίθανο να συμβεί. Και όμως έγινε".

Πόσο δύσκολο ήταν να περιμένετε να τελειώσει το άλλο παιχνίδι για να πανηγυρίσετε (ή όχι); Εχεις ζήσει στην μέχρι στιγμής καριέρα σου κάτι τόσο έντονο;

"Όχι, δεν έχω ζήσει κάτι ανάλογο. Χαράκτηκε μέσα μου και είμαι σίγουρος πως θα το θυμάμαι για πάντα. Συνειδητοποίησα στην πράξη τι θα πει τα λεπτά να σου φαίνονται αιώνας. Μια ώρα περίπου περιμέναμε. Πηγαινοερχόμασταν μέσα και έξω από τα αποδυτήρια βλέποντας στην τηλεόραση τι γίνεται στο άλλο παιχνίδι. Οσο αντέχαμε δηλαδή και όσο βλέπαμε πως η Χέλμοντ είχε την μπάλα και κρατούσε".

Τελικά, θεωρείς πως δίκαια ανεβήκατε, πως το αξίζατε;

"Τελείως δίκαια. Βάσει αποτελεσμάτων που κάναμε στον δεύτερο γύρο, της σταθερότητας που είχαμε, ναι, το αξίζαμε Δεν γίνονταν να μην ανέβουμε με τέτοια πορεία που είχαμε".

Αν στράβωνε κάτι και η Ντε Γκράαφστσαπ έβρισκε το γκολ που ήθελε και έστελνε την ομάδα σου στα playoffs, θεωρείς πως θα τα καταφέρνατε τότε;

"Δεν μπορείς να ξέρεις. Με βάση όμως τα όσα είχαν δείξει όλες οι ομάδες, θεωρώ πως ήμασταν ανώτεροι. Το ψυχολογικό κομμάτι θα ήταν δεδομένα ένα ζήτημα που θα έπρεπε να ξεπεράσουμε. Δεν θα ήταν εύκολο να φτάναμε τόσο κοντά στην απ’ ευθείας άνοδο, να το έχουμε πιστέψει και εν τέλει να συμβιβαζόμαστε με τα playoffs, όμως είμαι σίγουρος πως θα το ξεπερνούσαμε και θα επιβεβαιώναμε στο γήπεδο πως είμαστε καλύτεροι. Οπότε ναι, νομίζω πως και πάλι θα ανεβαίναμε γιατί έχουμε πολύ καλή ομάδα. Ευτυχώς όμως, δεν χρειάστηκε να το διαπιστώσουμε".

Είναι η Go Ahead Eagles ομάδα που μπορεί να σταθεί στην Eredivisie;

"Υπάρχει μια πολύ καλή βάση στην ομάδα, που νομίζω πως επιτρέπει με μερικές προσθήκες να εμφανιστούμε ανταγωνιστικοί του χρόνου".

Εσύ είσαι έτοιμος;

"Απολύτως. Πρώτα χρειάζεται ξεκούραση, μετά πολλή δουλειά στην καλοκαιρινή προετοιμασία (σ.σ. ξεκινάει στις 18 Ιουνίου) ώστε να χτιστούν οι βάσεις για μια πολύ απαιτητική, αλλά ελπίζω και ακόμη καλύτερη χρονιά".

"ΔΙΚΑΙΩΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΟΥ"

Πώς νιώθεις από την επιλογή σου να πας στην Go Ahead Eagles, μια ομάδα β’ κατηγορίας; Δικαιωμένος από την τροπή που πήραν τα πράγματα;

"Ήρθα σε μια ομάδα που είναι αλήθεια πως δεν γνώριζα. Ημουν όμως πολύ τυχερός γιατί κατάλαβα αμέσως πως δεν είναι απλώς ένα club στη β’ Ολλανδίας, αλλά ένας σύλλογος που είναι πολύ σημαντικός στο ποδοσφαιρικό σκηνικό της χώρας. Το καταλαβαίνεις από το πόσο πολύς κόσμος την υποστηρίζει και μάλιστα φανατικά.

Αντιλήφθηκα την ευκαιρία που μου παρουσιάζονταν τόσο για να δείξω πράγματα όσο και να βοηθήσω και να βοηθηθώ. Ολα κύλησαν ιδανικά και φυσικά νιώθω δικαιωμένος και πολύ χαρούμενος που θα εκπληρώσω τόσο νωρίς το όνειρο που είχα να παίξω σε ένα πρωτάθλημα υψηλού επιπέδου όπως είναι η Eredivisie".

Τι σε ώθησε να αποφασίσεις να φύγεις από την ΑΕΚ;

"Η ΑΕΚ είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα. Εγώ όμως ήθελα να παίξω, να το ζήσω, να πάρω χρόνο συμμετοχής, να βελτιωθώ και να εξελιχθώ ποδοσφαιρικά, κάτι που δεν έβλεπα να συμβαίνει στην ΑΕΚ, οπότε εφόσον παρουσιάστηκε αυτή η δυνατότητα, δεν το σκέφτηκα παραπάνω. Δεν ήθελα να χάσω χρόνο, δεν ήθελα να ρισκάρω να μην αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία".

Και γιατί σε μια ομάδα β’ κατηγορίας στην Ολλανδία και όχι – για παράδειγμα - κάπου αλλού εντός Ελλάδας;

"Αφενός γιατί το ήθελα πολύ να παίξω στο εξωτερικό. Αφετέρου μαζί με τον ατζέντη μου, τον Τόλη Μπακάλη, συμφωνήσαμε πως ήταν μια προοπτική η οποία και αγωνιστικά λόγω στιλ ποδοσφαίρου αλλά και λόγω συνθηκών και περιβάλλοντος μου ταίριαζε απόλυτα και πως, ανεξαρτήτως αν έρχονταν η άνοδος – που τότε δεν το σκεφτόμασταν – ήταν η κατάλληλη επιλογή για μένα".

Ο Φοίβος Μπότος
Ο Φοίβος Μπότος EUROKINISSI SPORTS


Ο δανεισμός σου ολοκληρώνεται του χρόνου και εφόσον δεν υπάρχει buy out, επιστρέφεις τότε στην ΑΕΚ (σ.σ. συμβόλαιο ως το 2023). Πηγαίνοντας έναν χρόνο μπροστά, εσύ τι θα ήθελες; Να παραμείνεις στην Go Ahead, στο εξωτερικό γενικότερα ή να επιστρέψεις στην ΑΕΚ;

"Είναι ακόμη πολύ μακρινό για να το σκέφτομαι. Κάθε πράγμα στην ώρα του και για το συγκεκριμένο έχουμε καιρό μπροστά μας, πόσο μάλλον από την στιγμή που ανήκω στην ΑΕΚ, οπότε είναι καθαρά θέμα της ομάδας το τι θα επιλέξει και αποφασίσει".

Το ποδόσφαιρο στην Ολλανδία πως είναι, πως αντιμετωπίζεται;

"Το αγαπάνε πολύ, ζούνε γι’ αυτό. Αγαπάνε τα πάντα. Σε στιλ είναι ακριβώς όπως το βλέπουμε και το γνωρίζουμε. Επιθετικό, ανοιχτό, με μεγάλη ένταση, τρεξίματα, πραγματικά χαρά και απόλαυση για κάθε επιθετικογενή ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται εδώ".

Οι διαφορές που έχεις παρατηρήσει με την Ελλάδα;

"Η κυριότερη, αυτή που καταλαβαίνεις από την πρώτη στιγμή που έρχεσαι εδώ, πως τα πάντα δηλαδή σε κάνουν να νιώθεις 100% επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Εξω από το γήπεδο, μέσα στο γήπεδο, από τον τρόπο που σε αντιμετωπίζουν, από τον τρόπο δουλειάς, από το κάθε τι που σχετίζεται με το ποδόσφαιρο".

Ακόμη και όταν πρόκειται για επίπεδο, συμβατικά μιλώντας, β’ κατηγορίας;

"Ακόμη και σε αυτό. Δεν έχει καμία σχέση με ό,τι φανταζόμαστε στην Ελλάδα ως "δεύτερη κατηγορία". Η οργάνωση, ο προγραμματισμός, η μεθοδολογία, η προσέγγιση είναι κορυφαίου επιπέδου. Η ποιότητα των εγκαταστάσεων, γηπεδικών και προπονητικών, είναι ασύγκριτη, δεν τη συναντάς παρά μόνο σε ελάχιστες ομάδες Super League στην Ελλάδα".

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛΙΔΗΣ, ΡΟΝΑΛΝΤΙΝΙΟ ΚΑΙ ΤΙΑΓΚΟ

Με τους άλλους τους Ελληνες που αγωνίζονται στην Eredivisie έχεις επαφή;

"Με τον Εμμανουηλίδη έχουμε συναντηθεί αρκετές φορές, με τον Γιακουμάκη είχαμε επικοινωνία, αλλά λόγω προγράμματος δεν καταφέραμε να συναντηθούμε, με τον Δουβίκα που έρχεται στην Ουτρέχτη θα είμαστε κοντά".

Άποψη για την Ολλανδία έχεις προλάβει να διαμορφώσεις;

"Εχω δει αρκετά, δεν είναι άλλωστε και πολύ μεγάλη. Σίγουρα δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα, αλλά έχει τις ομορφιές της".

Πόσο εύκολη ήταν η προσαρμογή ειδικά συνυπολογίζοντας και τις φετινές ιδιαιτερότητες λόγω πανδημίας;

"Μέχρι στιγμής δεν μου φαίνεται τόσο διαφορετικός ούτε ο τρόπος ζωής, ούτε ο κόσμος. Είναι ανοιχτοί άνθρωποι, επικοινωνιακοί, με βοήθησαν πάρα πολύ στο να εγκλιματιστώ γρήγορα σε κοινωνικό επίπεδο".

Κάτι που σε δυσκόλεψε;

"Λίγο μόνο το φαγητό στις αρχές και ο καιρός, μέχρι να τουλάχιστον να τον συνηθίσω, αλλά τίποτα το ιδιαίτερο".

Το ελληνικό πρωτάθλημα το παρακολουθείς;

"Ναι, εννοείται. Κυρίως την ΑΕΚ βέβαια. Ευτυχώς που έστω και ο ελάχιστος όπως διαμορφώθηκαν τα πράγματα στόχος, της εξόδου δηλαδή στην Ευρώπη επιτεύχθηκε".

Ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος στο Κισσαμικός - ΑΕΚ
Ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος στο Κισσαμικός - ΑΕΚ EUROKINISSI


Τι ποδοσφαιριστής είσαι; Πως θα περιέγραφες τον εαυτό σου;

"Θα σου μεταφέρω όσα μου λένε εδώ. Aggressive ποδοσφαιριστής, που του αρέσει η συνεχής κίνηση, με ή χωρίς την μπάλα, να παίζει ανάμεσα στις γραμμές, να πιέζει συνεχώς τον αντίπαλο, να πρεσάρει".

Σε αντιστοιχία ως θέση και ρόλο, βρίσκεται ποδοσφαιριστές σε ελληνικές ομάδες στον οποίο να ταιριάζει η συγκεκριμένη περιγραφή;

"Χωρίς καμία διάθεση σύγκρισης, αυτός που μου έρχεται στο μυαλό, έχοντας παραστάσεις από την ΑΕΚ, είναι ο Μάνταλος, όταν αγωνίζεται σε ελεύθερο ρόλο πίσω από τον επιθετικό".

Το ποδοσφαιρικό σου πρότυπο.

"Πολύ μικρός, παρότι δεν τον έζησα, αλλά μόνο βλέποντας βιντεάκια του, ήταν ο Ροναλτίνιο".

Και τώρα που… μεγάλωσες;

"Ο Τιάγκο της Λίβερπουλ".

Ονειρο, φιλοδοξία, στόχος, ευχή σου για την επόμενη σεζόν στην Eredivisie; Ατομικά και συλλογικά.

"Να κάνω και να κάνουμε μια καλή χρονιά, να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τον στόχο που θα θέσει, που ρεαλιστικά θα είναι η παραμονή, να είμαι σταθερός σε καλές εμφανίσεις, πετυχαίνοντας όσα περισσότερα γκολ και δίνοντας όσες περισσότερες ασίστ μπορώ".

Αν μη τι άλλο, το πεντάμηνο που έχει ήδη περάσει στην Ολλανδία ο Γιάννης-Φοίβος Μπότος, η προσωπική του συμβολή και η συνωμοσία του σύμπαντος που έφερε την Go Ahead Eagles στην Eredivisie δείχνουν πως τα καλύτερα, όντως, έρχονται.

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΑΕΚ ΕΛΛΑΔΑ ΟΛΛΑΝΔΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ