ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

O Γιάννης Ανέστης στο SPORT24: "Προτεραιότητά μου το εξωτερικό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ μπορούν το πρωτάθλημα"

Ο Γιάννης Ανέστης με τη φανέλα της ΑΕΚ
Ο Γιάννης Ανέστης με τη φανέλα της ΑΕΚ PHOTO CREDITS: EUROKINISSI SPORTS

Η τριετία στην Γκέτεμποργκ και το κύπελλο του 2020. Το συμβόλαιο που εκπνέει τον προσεχή Δεκέμβριο. Η ΑΕΚ που έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στις επιτυχίες. Η άδικη κριτική, η συνύπαρξη με τον Χάμσικ και το αντίο στον Γιάκομπ Γιόχανσον. Ο Γιάννης Ανέστης μιλά για όλα στο SPORT24.

Στην τρίτη του χρονιά στον κόσμο του σουηδικού ποδοσφαίρου ο Γιάννης Ανέστης για ακόμα μία σεζόν αποτελεί τον βασικό προστάτη της εστίας της ιστορικής Γκέτεμποργκ.

Μια σεζόν που τον βρήκε έστω και για λίγους μήνες συμπαίκτη τόσο με τον Μάρεκ Χάμσικ, όσο και -στα προσεχώς- με τον Μάρκους Μπεργκ ο οποίος επιστρέφει στην πατρίδα του και στον σύλλογο που ανδρώθηκε 14 χρόνια μετά.

Στα τρία αυτά χρόνια με την 18 φορές πρωταθλήτρια Σουηδίας ο 30χρονος πορτιέρε έχει καταγράψει περισσότερες από 75 συμμετοχές, έχοντας πλέον κερδίσει για τα καλά την εμπιστοσύνη τόσο των οπαδών όσο και των ιθυνόντων της ομάδας.

Κορυφαία στιγμή της έως τώρα παρουσίας του στην Σκανδιναβία η κατάκτηση του κυπέλλου τον Ιούλιο του 2020 κόντρα στην μετέπειτα πρωταθλήτρια Μάλμε, με τον Ανέστη να είναι καθοριστικός στον ημιτελικό κόντρα στην Έλφσμποργκ πιάνοντας πέναλτι στο φινάλε.

Το συμβόλαιο του με τους Σουηδούς εκπνέει τον προσεχή Δεκέμβριο και το όνομά φέρεται να βρίσκεται στην ατζέντα διαφόρων ελληνικών συλλόγων. Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθαρίζει πως “προτεραιότητά μου είναι να παραμείνω στο εξωτερικό. Εδώ έχω βρει την υγεία μου”.

Η σεζόν έως τώρα δεν εξελίσσεται καλά για τους Σουηδούς. Έπειτα από 9 αγωνιστικές, η Γκέτεμποργκ έχει καταφέρει να συγκεντρώσει μόλις 9 βαθμούς και να βρίσκεται στην 14η θέση της βαθμολογίας, έχοντας την δεύτερη καλύτερη άμυνα, με τέσσερα clean sheets αλλά και την τρίτη χειρότερη επίθεση της κατηγορίας: "Έχουμε μία από τις καλύτερες άμυνες στην κατηγορία, νομίζω είμαστε η δεύτερη καλύτερη πίσω από την πρώτη της βαθμολογίας Τζουγκάρντεν".

"Είμαστε μία συμπαγής ομάδα. Δουλεύουμε ο ένας για τον άλλον και πιστεύω η δουλειά που κάναμε αυτόν τον ένα μήνα στην pre-season να φανεί στο γήπεδο, ώστε να σκοράρουμε πιο συχνά και να πάρουμε βαθμούς στα παιχνίδια που ακολουθούν".

Η κατάκτηση του Κυπέλλου που έσωσε την σεζόν

Το φινάλε της περσινής αγωνιστικής περιόδου βρήκε την Γκέτεμποργκ στην 12η θέση της βαθμολογίας, επίδοση που συνιστά την χαμηλότερη εδώ και μία 15ετία. Η κατάκτηση του Κυπέλλου ωστόσο βελτίωσε το κλίμα στις τάξεις του συλλόγου. "Η προηγούμενη σεζόν στο πρωτάθλημα δεν πήγε τόσο καλά, ευτυχώς πήραμε το κύπελλο μέσω του οποίου παίξαμε στην Ευρώπη".

"Η κορυφαία στιγμή για εμένα ήταν ο ημιτελικός κόντρα στην Ελφσμποργκ στον οποίο έπιασα και πέναλτι στο 87ο λεπτό. Έδωσα στην ομάδα μου την ευκαιρία να αγωνιστεί στο τελικό. Μακάρι στο μέλλον να έρθουν κιόλας τέτοιες στιγμές".

"Φέτος οι στόχοι μας είναι να κερδίζουμε κάθε ματς και όσο ψηλότερα τερματίσουμε τόσο το καλύτερο. Η κατάκτηση ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου νομίζω πως θα είναι ό,τι πρέπει".

Ο ποιοτικός Χάμσικ, ο Μπεργκ και το αντίο στο "παγοθραυστικό" Γιόχανσον

Στο μεταγραφικό παζάρι η Γκέτεμποργκ ολοκλήρωσε κάποιες σημαντικές μεταγραφικές κινήσεις. Τον Μάρτιο, οι Σουηδοί ανακοίνωσαν την συμφωνία τους με τον νυν αρχηγό της εθνικής Σλοβακίας στο Euro 2020 και πρώην ποδοσφαιριστή της Νάπολι, Μάρεκ Χάμσικ.

Ο 33χρονος μέσα σε τρεις μήνες πρόλαβε να καταγράψει μόλις 6 συμμετοχές πριν μετακινηθεί στις αρχές Ιουνίου στην Τράμπζονσπορ έναντι σχεδόν 3 εκατ. ευρώ. "Είναι ένας πάρα πολύ ποιοτικός ποδοσφαιριστής ο Χάμσικ, κάτι που το γνωρίζει όλος ο κόσμος. Ως άνθρωπος είναι ένας προσιτός και ευδιάθετος. Από κει και πέρα το να προπονείσαι με ένα τέτοιο ποδοσφαιριστή σου δίνει ένα μεγαλύτερο κίνητρο ώστε να δουλέψεις παραπάνω και να φτάσεις σε ένα επίπεδο ώστε να μπορείς να τον βοηθήσεις αλλά και να σε βοηθήσει και εκείνος".

Κι αν ο Χάμσικ αποχώρησε, η Γκέτεμποργκ κατάφερε να αποσπάσει την υπογραφή του Μάρκους Μπεργκ. Ο πρώην επιθετικός του Παναθηναϊκού και παλιός γνώριμος του Ανέστη από τη Super League Interwetten, έχοντας ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις του με την εθνική Σουηδίας αναμένεται να ενταχθεί τις επόμενες ημέρες στις προπονήσεις της ομάδας που έκανε τα πρώτα βήματα της επαγγελματικής του καριέρας. "Ο Μπεργκ είχε έρθει στην Σουηδία πριν ξεκινήσει την προετοιμασία για το Euro. Έκανε δυο-τρεις προπονήσεις και έφυγε για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Με την επιστροφή του πιστεύω πως θα βοηθήσει αρκετά με την ποιότητα που έχει".

Η ελληνική παροικία ωστόσο στις τάξεις της Γκέτεμποργκ από φέτος μετρά ένα μέλος λιγότερο. Κι αυτό γιατί εδώ και λίγες ημέρες ο πρώην παίκτης της ΑΕΚ, Γιάκομπ Γιόχανσον αποφάσισε στα 31 του, μετά από πολλούς τραυματισμούς και ατυχίες να βάλει πρόωρο τέλος στην επαγγελματική του καριέρα: "Είναι ένας πάρα πολύ καλός άνθρωπος αλλά και ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Ένα «παγοθραυστικό» όπως λέγαμε στην ΑΕΚ. Με βοήθησε να έρθω εδώ στην Γκέτεμποργκ".

"Μίλησε με τα καλύτερα λόγια στους υπεύθυνους της ομάδας. Είναι δυσάρεστο πως σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Περάσαμε πολλά μαζί. Πολλές αποτυχίες αλλά και πολλές επιτυχίες. Θα μας λείψει γιατί είναι ένας πάρα πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Μακάρι να παραμείνει δίπλα στο ποδόσφαιρο από μία άλλη θέση ώστε να βοηθήσει περισσότερο κόσμο".

Προτεραιότητα μου το εξωτερικό, χαρούμενος στην Γκέτεμποργκ

Το συμβόλαιο του Ανέστη με την Γκέτεμποργκ εκπνέει τον προσεχή Δεκέμβριο, όταν και ολοκληρώνεται το πρωτάθλημα της χώρας. Έχοντας μπει στο τελευταίο εξάμηνο του συμβολαίου του, ο 30χρονος μπορεί να διαπραγματευτεί με οποιαδήποτε ομάδα της αρεσκείας του και να υπογράψει ως ελεύθερος. "Πρώτος μου στόχος είναι να παραμείνω στο εξωτερικό. Στη ζωή και στο ποδόσφαιρο βέβαια ποτέ μη λες ποτέ".

"Θα συνεχίσω να δουλεύω καθημερινά και να βελτιώνομαι ως άνθρωπος και ως αθλητής. Θέλω να συνεχίσω να αγωνίζομαι στο εξωτερικό. Γιατί εδώ ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο περισσότερο και είμαι καλά με την οικογένειά μου".

Οι συνθήκες στην Γκέτεμποργκ τον ικανοποιούν απόλυτα, ωστόσο ο ίδιος δεν θα έλεγε όχι σε μία πρόταση από κάποιο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα: "Κάθε ποδοσφαιριστής έχει όνειρα. Θα ήθελα και εγώ να αγωνιστώ σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα και σε κάποια μεγαλύτερη ομάδα".

"Όχι ότι η Γκέτεμποργκ δεν είναι ιστορική και μεγάλη ομάδα αλλά η παρουσία μου σε ένα μεγαλύτερο πρωτάθλημα θα ήταν και ένα μεγαλύτερο κίνητρο για εμένα και για την καριέρα μου. Αν ήμουν μικρότερος θα σου έλεγα πως θα ήθελα να αγωνιστώ στην Premier League".

"Όχι ότι με πήραν τα χρόνια αλλά είναι πιο δύσκολα αυτή τη στιγμή. Νομίζω πως η Bundesliga είναι ένα πολύ ωραίο πρωτάθλημα. Ακόμα και να μην γίνει αυτό ωστόσο, αν καταφέρουμε και τα βρούμε με την Γκέτεμποργκ και μείνουμε ικανοποιημένοι και εγώ και η ομάδα, γιατί όχι να μην παραμείνω και τα επόμενα χρόνια".

Έχω βρει την υγεία μου εδώ, ευχαριστιέμαι το ποδόσφαιρο

Η ολοκλήρωση του συμβολαίου του σε πέντε μήνες από τώρα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον διαφόρων ελληνικών συλλόγων. Ωστόσο για την ώρα ο επαναπατρισμός δεν μοιάζει να αποτελεί επιλογή στο μυαλό του Γιάννη Ανέστη: "Στο εξωτερικό εγώ προσωπικά νιώθω σαν να έχω βρει την υγειά μου. Ευχαριστιέμαι κάθε μέρα που πηγαίνω στην προπόνηση. Ευχαριστιέμαι να πηγαίνω στο γήπεδο και να αγωνίζομαι με την ομάδα μου. Υπάρχει βέβαια πίεση όπως υπάρχει και στην Ελλάδα".

"Αλλά εδώ είναι διαφορετικού είδους πίεση. Όλοι θέλουν τη νίκη, αλλά όταν βλέπουν πως δίνεις το 100% στο γήπεδο, τότε τόσο η ομάδα όσο και ο κόσμος είναι ευχαριστημένοι. Στην Ελλάδα αυτό δεν υπάρχει. Υπάρχει πίεση πως πρέπει να κερδίζεις είτε παίζεις κόντρα στην μεγαλύτερη είτε κόντρα στην μικρότερη ομάδα".

"Το ποδόσφαιρο δεν είναι έτσι. Δεν μπορείς να κερδίζεις μόνο με την φανέλα. Πρέπει να προσπαθείς πάντα και όσο δίνεις το 100%, έχεις περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρεις και να κερδίσεις τίτλους".

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή, θέλουμε πάντα να κερδίζουμε

Η νοοτροπία, η απαίτηση για άμεσα αποτελέσματα αλλά και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα λάθη των παικτών αποτελούν για τον Έλληνα τερματοφύλακα σημαντικούς αποτρεπτικούς λόγους επιστροφής στη χώρα μας: "Στην Ελλάδα δεν έχουμε τόσο πολύ υπομονή. Δηλαδή ένας τερματοφύλακας ή ένας ποδοσφαιριστής αν κάνει λάθος τον κολλάμε στον τοίχο και τον καλούμε να αναλάβει τις ευθύνες του.

Εδώ στη Σουηδία όπως και υπόλοιπες χώρες του εξωτερικού, υπάρχει υπομονή, υπάρχει πίστη στον ποδοσφαιριστή. Και λάθος να κάνεις αυτό αντιμετωπίζεται ως ανθρώπινο και συνεχίζουν να σε πιστεύουν γιατί βλέπουν ότι προσπαθείς κι εσύ. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει υπομονή μετά τις ήττες. Θέλουμε σε κάθε παιχνίδι να κερδίζουμε. Βεβαίως η νίκη είναι ο βασικότερος στόχος, αλλά είναι επίσης σημαντικό, όλη η ομάδα να προσπαθεί και να τα δίνει όλα".

Καλώς ή κακώς στο ποδόσφαιρο το λάθος ενός τερματοφύλακα συνήθως τιμωρείται και στη χώρα μας η κριτική που το ακολουθεί στις περισσότερες των περιπτώσεων είναι ιδιαίτερα σκληρή: "Στις μεγάλες ομάδες της Ελλάδας που έχουν μεγαλύτερη πίεση πάντα η θέση του τερματοφύλακα και η κριτική που του ασκείται είναι ιδιαίτερη. Είναι και η παιδεία μας έτσι. Έχουμε μάθει να τα κάνουμε όλα σωστά και δεν δεχόμαστε ένα λάθος".

"Θα σου μιλήσω για την ΑΕΚ για παράδειγμα. Όταν ήμουν στην ομάδα όλα τα παιδιά προσπαθούσαν πάντα για το καλύτερο και ήθελαν το καλό της ομάδας. Το λάθος είναι ανθρώπινο και θα γίνει. Αυτός που κάνει λάθη είναι εκείνος που δουλεύει. Αν δε δουλεύεις δεν πρόκειται να κάνεις λάθος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Να δουλεύεις και να βελτιώνεσαι μέσα από τα λάθη σου. Μαθαίνεις γίνεσαι πιο έμπειρος και μπορείς να βοηθήσεις την ομάδα σου".

Στα τέσσερα χρόνια παραμονής του στην ΑΕΚ, ο Γιάννης Ανέστης γινόταν συχνά δέκτης σκληρής κριτικής κάτι που ο ίδιος προσπαθούσε να διαχειριστεί δίχως να επηρεάζεται: "Ως επαγγελματίας δεν πρέπει να σκέφτεσαι τι ακούγεται έξω από το γήπεδο. Πρέπει να παραμένεις συγκεντρωμένος μέσα σε αυτό. Όμως είσαι κι εσύ άνθρωπος και κάποια στιγμή μπορεί να σε επηρεάσει κάτι που θα ακουστεί για σένα. Δεν είναι τόσο εύκολο να διαχειριστείς όλη αυτή την πίεση".

"Εγώ μπορούσα να το διαχειριστώ, μετά από κάποια λάθη που έκανα στην ΑΕΚ. Που δε νομίζω πως ήταν και πολλά και δεν καταλαβαίνω γιατί οι περισσότεροι τα θυμούνται τόσο έντονα και δε θυμούνται τα καλά που πετύχαμε όσο ήμουνα εγώ εκεί. Μέσα από τη δουλειά και μέσα από την πίστη που δείχνουμε σε κάθε αθλητή θα βελτιωθεί και το ποδόσφαιρο στη χώρα μας".

Οι επιλογές μετά το πρωτάθλημα δεν βοήθησαν την ΑΕΚ, γίνεται καλή δουλειά φέτος

Λόγω της τετραετίας που πέρασε στην Ένωση, με την οποία κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και ένα Κύπελλο ο Γιάννης Ανέστης εξακολουθεί να παραμένει σε επαφή και να παρακολουθεί όσο αυτό είναι εφικτό την αγωνιστική πορεία της πρώην ομάδας του. "Προσπαθώ να παρακολουθώ. Νομίζω πως το βασικό πρόβλημα στην ΑΕΚ είναι πως δεν κράτησε τον κορμό της ομάδας που κατέκτησε το πρωτάθλημα. Επηρεάστηκε η χημεία της επόμενης σεζόν".

"Ήρθαν καινούριοι παίκτες και ήταν δύσκολο όλοι αυτοί να δεθούν τόσο γρήγορα. Υπήρξαν και αλλαγές προπονητών κάτι που το κάνει ακόμα πιο δύσκολο. Με τις επιλογές που βλέπω να γίνονται την φετινή χρονιά και με την καθημερινή δουλειά νομίζω πως έχει πλέον τις βάσεις για να επιστρέψει στις επιτυχίες".

Μάλιστα, ο 30χρονος τερματοφύλακας τόνισε πως τόσο η Ένωση όσο και ο ΠΑΟΚ είναι ικανοί φέτος να διεκδικήσουν τον τίτλο από τον Ολυμπιακό: "Ο Ολυμπιακός είναι και φέτος το φαβορί. Αν όμως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ δουλέψουν καλά στην προετοιμασία και δεν χάσουν βαθμούς στα θεωρούμενα ως βατά ματς, τότε θα είναι κοντά στο να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα. Και ο Παναθηναϊκός είναι πάρα πολύ μεγάλη ομάδα και προσπαθεί και εκείνη να είναι κοντά".

Φαβορί για το Euro η Αγγλία

Τέλος ο πορτιέρε της Γκέτεμποργκ κατέθεσε της προβλέψεις του για τη χώρα που θα κατακτήσει το Euro 2020, χαρακτηρίζοντας ως μεγάλο φαβορί την Αγγλία του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ: "Πριν ξεκινήσει το Εuro πίστευα την Αγγλία και την Γαλλία. Λόγω του ότι είχαν το πληρέστερο ρόστερ. Με τον τρόπο που αγωνίζεται η Αγγλία είναι το φαβορί για να κατακτήσει το Euro. Μου άρεσε πολύ η Ισπανία, έδειξε καλό πρόσωπο και ήταν μία από τις ομάδες που έμοιαζε να έχει τις δυνατότητες να κατακτήσει το Euro".

TAGS ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΑΕΚ ΠΑΟΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ