ΑΕΚ

Ο Χατζισαφί "φωνάζει" στην ΑΕΚ να φέρει αριστερό μπακ

Ο Χατζισαφί λίγη ώρα μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την ΑΕΚ | 2 Αυγούστου 2021
Ο Χατζισαφί λίγη ώρα μετά την υπογραφή του συμβολαίου του με την ΑΕΚ | 2 Αυγούστου 2021 IN TIME

Είναι η ΑΕΚ καλυμμένη στη θέση του αριστερού μπακ με το δίδυμο Χατζισαφί - Μιτάι. Ενστάσεις υπάρχουν αρκετές και ο Βαγγέλης Αρναούτογλου τις καταγράφει.

Η απόφαση της ΑΕΚ για την απόκτηση του 32χρονου Ιρανού, άλλοτε παίκτη του Πανιωνίου και του Ολυμπιακού, Εχσάν Χατζισαφί, προκάλεσε πλήθος σχολίων, ως επί το πλείστον τέτοιων που απείχαν σημαντικά από το να χαρακτηριστούν ως επαινετικά. Παρά τις πολλές και δυνατές αντιδράσεις των φίλων της ομάδας στα Social Media, το αυτί των διοικούντων δεν ίδρωσε από τη στιγμή που σύμφωνος για την απόκτηση του ποδοσφαιριστή ήταν και ο προπονητής της ομάδας Βλάνταν Μιλόγεβιτς, ο οποίος -λέγεται ότι- άναψε το πράσινο φως για την έλευσή του.

Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει για τον συγκεκριμένο ποδοσφαιριστή, σχετίζεται με τη θέση στην οποία αγωνίζεται. Ο Χατζισαφί είναι ένας ικανοποιητικός παίκτης. Καλός αθλητής, με ισχυρό και εύστοχο σουτ και με διαγνωσμένη ικανότητα στις εκτελέσεις στατικών φάσεων. Δεν είναι όμως πλέον κλασικός αριστερό μπακ, καθώς την τελευταία διετία, σε περίπου 70 επίσημους αγώνες με τις δύο ομάδες που έπαιξε στο Ιράν σε συλλογικό επίπεδο και με την Εθνική της πατρίδας του, έχει αγωνιστεί μόλις 6 φορές ως πλάγιος οπισθοφύλακας.

Στο διάστημα αυτής της διετίας, αγωνίστηκε σε 34 ματς ως αριστερό χαφ ή αριστερό εξτρέμ και σε ακόμα 20 ως επιτελικός μέσος. Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι -εξαιρουμένου του τελευταίου παιχνιδιού της εθνικής Ιράν στις 15 Ιουνίου κόντρα στο Ιράκ, όπου αγωνίστηκε ως αριστερός μπακ- στις 11 προηγούμενες εμφανίσεις του και συγκεκριμένα από τις 24 Ιανουαρίου του 2019 έως και τις 7 Ιουνίου του 2021, δεν είχε αγωνιστεί ξανά σε αυτή τη θέση καθώς είχε περισσότερο κεντρικό ρόλο, ως επί το πλείστον ως εσωτερικός μέσος ή επιτελικός χαφ.

Η πίστη των ανθρώπων της ΑΕΚ και το ανησυχητικό δείγμα γραφής

Στην ΑΕΚ ωστόσο, επιμένουν ότι ο συγκεκριμένος ποδοσφαιριστής αποκτήθηκε με το σκεπτικό ότι θα υπολογίζεται ως αριστερός οπισθοφύλακας και μόνον ως τέτοιος! Εδώ ασφαλώς προκύπτει ακόμα ένα ερώτημα για το σκεπτικό της ομάδας και το πως αυτό λειτουργεί ή το κατά πόσο οι εισηγήσεις του τμήματος σκάουτινγκ λαμβάνονται σοβαρά από εκείνους που εν τέλει αποφασίζουν. Είχαν τσεκάρει πάνω από 20 περιπτώσεις αριστερών μπακ πριν φτάσουν στον Ιρανό. Αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση...

Η ουσία είναι ότι πάνε χρόνια από τότε που ο Ιρανός ήταν αμιγώς αριστερός μπακ, από τότε δηλαδή που αυτή ήταν η μία και μοναδική θέση του. Βασικά, ουδέποτε ήταν μόνο πλάγιος οπισθοφύλακας. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, στο χαμηλής ταχύτητας πρωτάθλημα του Ιράν, είχε μεταλλαχθεί σε παίκτη της μεσαίας γραμμής, ενίοτε λειτουργώντας ως ακραίος και άλλοτε ως επιτελικός μέσος. Και αυτό είναι λογικό να του έχει αφήσει «κουσούρια», τα οποία θα βγουν μπροστά αν η ΑΕΚ δεν φροντίσει για καλύτερη κάλυψη στη θέση.

Από τα λιγοστά στιγμιότυπα του φιλικού αγώνα με τη Λαμία, τα οποία δόθηκαν προς παρακολούθηση από την επίσημη ΑΕΚ, εύκολα διαπιστώνει κάποιος πόσο μακριά ήταν από το χώρο ευθύνης του στις δύο καλές στιγμές της Λαμίας στο πρώτο ημίχρονο για να βρει δίχτυα, όταν οι παίκτες της πάτησαν στην πλευρά που ο Ιρανός θα έπρεπε να αμύνεται. Μόνο που εκείνος βρισκόταν πολύ-πολύ μακριά και από τις δύο φάσεις.

Πέραν όλων των άλλων, αξίζει να σημειωθεί ότι ο Χατζισαφί αγωνίζεται ανελλιπώς από τον περασμένο Νοέμβριο, δίχως σταματημό, χωρίς διακοπές. Είναι λοιπόν και ένα θέμα πόσο θα αντέξει και πότε θα παρουσιάσει την αναπόφευκτη κόπωση.

Το στοίχημα με τον Μιτάι θα είχε και το κόστος του

Είναι μάλλον παράτολμο για την ομάδα, από τη στιγμή που "κόπηκε" ο Λόπες, να μην προχωρά στην απόκτηση ενός παίκτη με το προφίλ του Μισελέν και για την αριστερή πτέρυγά της, επιλέγοντας να στηριχτεί σε έναν ποδοσφαιριστή που έχει απομακρυνθεί από αυτή η θέση και σε έναν δεύτερο (Μιτάι) που ναι μεν είναι πολύ ταλαντούχος αλλά ξεκάθαρα όχι έτοιμος να υπηρετήσει τις μεγάλες απαιτήσεις που υπάρχουν.

Αν θέλουμε να το δούμε ρεαλιστικά, δεν προκύπτει ικανός αγωνιστικός χρόνος για τον Μιτάι και τα (αναπόφευκτα) λάθη που θα φέρουν το νεαρό της ηλικίας, η έλλειψη παραστάσεων και η απειρία του. Η ΑΕΚ πρέπει να αποκτήσει αριστερό μπακ που να μοιράζεται τη θέση με τον Χατζισαφί και να παραχωρήσει τον νεαρό Αλβανό ως δανεικό για να πάρει γεμάτη σεζόν. Ή να έχει και τους τρεις στο ρόστερ και ο Εσχάν να χρησιμοποιείται εξίσου σε ρόλους που τα τελευταία χρόνια υπηρετεί πολύ καλύτερα.

TAGS ΑΕΚ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ