ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Ο Άβραμ Γκραντ κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση από διαφορετικές γυναίκες

Ο προπονητής της Γκάνας, Άβραμ Γκραντ, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Καμερούν για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2017 στο "Ρενοβασιόν", Φρανσβίλ | Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017
Ο προπονητής της Γκάνας, Άβραμ Γκραντ, σε στιγμιότυπο της αναμέτρησης με το Καμερούν για τα ημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2017 στο "Ρενοβασιόν", Φρανσβίλ | Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 © 2022 SUNDAY ALAMBA/ASSOCIATED PRESS

Ο Άβραμ Γκραντ βρέθηκε στο επίκεντρο καταγγελιών από διαφορετικές γυναίκες, οι οποίες υποστήριξαν σε τηλεοπτική εκπομπή ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Συγγνώμη ζήτησε ο Ισραηλινός τεχνικός.

Νέο σκάνδαλο κακοποίησης γυναικών με πρωταγωνιστή άνθρωπο του ποδοσφαίρου. Αυτήν τη φορά στο προσκήνιο έρχεται ο Άβραμ Γκραντ, ο άλλοτε τεχνικός της Τσέλσι και της εθνικής Ισραήλ, ο οποίος κατηγορείται από διαφορετικές γυναίκες για σεξουαλική παρενόχληση.

Οι καταγγελίες έγιναν στην ερευνητική εκπομπή "Exposure" του Καναλιού 12 του Ισραήλ, που μεταδόθηκε την Κυριακή. Οι γυναίκες που κατήγγειλαν τον 66χρονο προπονητή προέρχονται από το χώρο της δημοσιογραφίας και είχαν όλες παρόμοιες μαρτυρίες πίεσης από μέρους του μέχρι να ενδώσουν.

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες των θυμάτων

Τον Ιούνιο του 2020, ο Γκραντ προσκάλεσε μία εκ των γυναικών στο σπίτι του στο Τελ Αβίβ για να τη βοηθήσει να βρει δουλειά. "Μου είπε 'σαν στο σπίτι σου, βγάλε τα ρούχα σου'. Σκέφτηκα ότι κάνει πλάκα. Καθόμουν όσο πιο μακριά από αυτόν, στην άκρη του καναπέ. Μου ζήτησε να τον πλησιάσω και προσπάθησε να με αγκαλιάσει. Με άρπαξε και δεν με άφησε να φύγω. Αισθάνθηκα άβολα. Έβαλε το χέρι του στο μηρό μου και θυμάμαι αμέσως να του το μετακινώ. Έπειτα από μερικά δευτερόλεπτα συζήτησης, με άρπαξε απ' το λαιμό, σαν να με πνίγει, γύρισε το κεφάλι μου προς εκείνον και προσπάθησε να με φιλήσει με τη βία", κατήγγειλε μια 22χρονη, η οποία πρόσθεσε ότι αρνήθηκε.

Ο Γκραντ φέρεται να την απέτρεψε από το να φύγει απ' το διαμέρισμα και την πίεσε να κοιμηθεί εκεί το βράδυ. "Δεν είχα το κουράγιο να του πω όχι". Σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε, επιχείρησε ξανά και της πήρε το χέρι και το έβαλε στα γεννητικά όργανά του. Εκείνη σηκώθηκε και πήγε στο μπάνιο κλαίγοντας.

Τελικά κοιμήθηκαν σε ξεχωριστά δωμάτια, όμως η γυναίκα ξύπνησε το πρωί και είχε το εκτεθειμένο πέος του Γκραντ πάνω απ' το κεφάλι της, όπως είπε. Οι δυο τους είχαν νέο τετ α τετ όταν μερικές εβδομάδες αργότερα της έστειλε φωτογραφία μιας άλλης νεαρής κοπέλας από λάθος.

Η κοπέλα έπαιξε στην εκπομπή ηχητικά του Γκραντ στα οποία αρχικά αντιλαμβάνεται τις κατηγορίες και στη συνέχεια ισχυρίζεται ότι όλο ήταν συναινετικό. "Δεν συζητώ τα προσωπικά μου με κανέναν, αυτό που έκανα μαζί σου ή έκανα με κάποιον άλλον", φέρεται να της είπε.

Άλλες γυναίκες φέρονται να δέχθηκαν σεξουαλικά σχόλια καθώς εργάζονταν με τον Γκραντ, κάτι που καθιστούσε δύσκολο το να διατηρήσουν την επαγγελματική συνεργασία.

Μια αθλητική δημοσιογράφος του Ισραήλ υποστήριξε ότι ο Γκραντ προσφέρθηκε να τη βοηθήσει όταν άρχιζε την καριέρα της. Στη συνέχεια της έκανε ακατάλληλα σχόλια και της έστελνε μηνύματα παρενόχλησης για χρόνια, κάτι που φέρεται να έκανε και με άλλες γυναίκες δημοσιογράφους, οι οποίες όμως φοβούνται να μιλήσουν επώνυμα διότι θεωρούν ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις στην καριέρα τους. Μάλιστα, ισχυρίζονται ότι έχασαν κάθε πρόσβαση στον Γκραντ όταν αρνήθηκαν τις προτάσεις του και πρόσθεσαν ότι η συμπεριφορά του ήταν γνωστό στο χώρο του ποδοσφαίρου.

Μία τρίτη γυναίκα που εμφανίστηκε στην εκπομπή, μοντέλο στο επάγγελμα, είπε ότι βρισκόταν στην αρχή διεθνούς καριέρας όταν ο Γκραντ προσφέρθηκε να τη βοηθήσει. Εκείνη πέταξε στην Αγγλία για να τον συναντήσει. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης σε ένα ξενοδοχείο, εκείνος έβγαλε τα ρούχα του και προσπάθησε να την πείσει να κοιμηθεί μαζί του. "Είπα όχι ένα εκατομμύριο φορές, αλλά εκείνος επέμενε και επέμενε. Αισθάνθηκα ότι έπρεπε, ώστε να με αφήσει", κατήγγειλε, γνωστοποιώντας ότι ο Γκραντ δεν έκανε χρήση βίας. Η γυναίκα κατέρρευσε ψυχολογικά στη συνέχεια και αποσύρθηκε από το μόντελινγκ: "Δεν ήθελα ο κόσμος να με προσέχει πλέον".

Πιέσεις από το περιβάλλον του Γκραντ

Ο δημοσιογράφος - ερευνητής της εκπομπής, Χαΐμ Έτγκαρ, έγραψε στο Facebook ότι αρχικά βρέθηκε "μία γενναία γυναίκα" και στη συνέχεια "άνοιξαν οι θύρες" για την "πιο ενοχλητική και δύσκολη έρευνά μου τα τελευταία χρόνια". "Οι καταθέσεις των γυναικών έλεγαν την ίδια ιστορία. Μία ιστορία για δύναμη, έναν καλά διαπλεκόμενο προπονητή που μπορεί εύκολα να εκτοξεύσει μια καριέρα και το πώς γνώριζε να χρησιμοποιεί τη θέση του με νεαρές γυναίκες, που αισθάνονταν ευγνώμων για τη βοήθειά του. Όμως τις εκμεταλλευόταν και τις έβλαπτε".

Ο Ισραηλινός δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια των ερευνών, τόσο ο ίδιος όσο και το κανάλι στο οποίο εργάζεται δέχθηκαν "τεράστιες πιέσεις" από συνεργάτες του Γκραντ, με απειλές για νομική αντίδραση, ενώ καταγγέλλει και απόπειρες να κηλιδωθούν οι μάρτυρες.

Ο Γκραντ ζήτησε συγγνώμη

Η εκπομπή απευθύνθηκε στον άνεργο εδώ και τέσσερα χρόνια Γκραντ, ο οποίος δεν αρνήθηκε τις καταγγελίες και απολογήθηκε σε περίπτωση που προκάλεσε βλάβη.

"Στη ζωή μου, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο, πάντα έψαχνα, πάνω και πέρα από κάθε επιτυχία ή επίτευγμα, να θέσω ως προτεραιότητα το να παραμείνω ανθρώπινο ον και να σέβομαι κάθε γυναίκα ή άντρα, όποιος κι αν ήταν".

"Είμαι κοινωνικό άτομο, ένας άντρας με φιλίες. Και με τα χρόνια έχω διατηρήσει σχέσεις με γυναίκες. Σε όλες τις σχέσεις προσπάθησα πολύ σκληρά να τις συμπεριφερθώ με σεβασμό και φιλία και ποτέ δεν σκόπευα να συμπεριφερθώ άδικα ή με κάποιο βλαπτικό τρόπο για κάποια γυναίκα. Όποιος αισθάνθηκε άβολα ή πληγώθηκε από εμένα, το μετανιώνω και απολογούμαι από τα βάθη της καρδιάς μου".

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΙΣΡΑΗΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ