ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Ο αθλητικός διευθυντής της Γερμανίας, Παναγιώτης Χατζηαλεξίου στο SPORT24: "Παίζουμε ως ομάδα και στόχος να κατακτήσουμε το Μουντιάλ"

Ο αθλητικός διευθυντής των εθνικών ομάδων Γερμανίας, Παναγιώτης Χατζηαλεξίου
Ο αθλητικός διευθυντής των εθνικών ομάδων Γερμανίας, Παναγιώτης Χατζηαλεξίου DPA/ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Ο αθλητικός διευθυντής των εθνικών ομάδων της Γερμανίας, Παναγιώτης Χατζηαλεξίου με συνέντευξή του στο SPORT24 μίλησε για τους στόχους της Μάνσαφτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ, τις αδυναμίες και τα δυνατά της σημεία, τον Χάνσι Φλικ, αλλά και για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ.

Πολλοί είναι οι Έλληνες της διασποράς που έχουν πετύχει σε διαφορετικούς τομείς, όπως φυσικά και στο ποδόσφαιρο. Ένας εξ αυτών είναι ο Παναγιώτης Χατζηαλεξίου, ο οποίος κατέχει τον ρόλο του αθλητικού διευθυντή των εθνικών ομάδων της Γερμανίας. Εργάζεται σε μία από τις ιστορικότερες Ομοσπονδίες του πλανήτη, η οποία έχει μία γεμάτη τροπαιοθήκη, με τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα και τρία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα.

Ο 46χρονος γεννημένος στη Φρανκφούρτη από Έλληνες γονείς έχει συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα του γερμανικού ποδοσφαίρου, όπως είναι ο Ματίας Ζάμερ και ο πλέον προπονητής της Μάνσαφτ, Χάνσι Φλικ, ενώ από τα χέρια του έχουν περάσει αστέρες του αθλήματος.

Λίγο πριν η Γερμανία ριχτεί στη μάχη του Παγκοσμίου Κυπέλλου, με στόχο να σηκώσει την 5η της κούπα, το SPORT24 επικοινώνησε με τον Παναγιώτη Χατζηαλεξίου.

"Είμαι υπεύθυνος για όλες τις εθνικές ομάδες ανδρών και γυναικών από Κ15 έως και τους μεγάλους. Είμαι ακόμη υπεύθυνος στις ακαδημίες στο πρόγραμμα youth development και στο σκάουτινγκ analysis. Με λίγα λόγια, είμαι υπεύθυνος σε ό,τι αφορά το ποδόσφαιρο, director of sports, δηλαδή.

Ο Παναγιώτης Χατζηαλεξίου περιέγραψε την ελληνική καταγωγή, αλλά και το πώς βρέθηκε σ' έναν τόσο σημαίνοντα ρόλο στην DFB: "Ο πατέρας μου είναι από τον Έβρο, από ένα μικρό χωριό τη Λευκίμμη που βρίσκεται κοντά στο Σουφλί. Η μητέρα μου είναι Κωνσταντινουπολίτισσα. Βρέθηκαν στη Γερμανία και εγώ είμαι γεννημένος εδώ. Έλληνας δεύτερης γενιάς, που ζω στο εξωτερικό.

Στη γερμανική Ομοσπονδία είμαι 20 χρόνια, είχα ρόλο σε διάφορα τμήματα. Τώρα τα τελευταία χρόνια είμαι υπεύθυνος σε ό,τι αφορά στο ποδόσφαιρο. Γνώρισα πολλά, είχα πολλές θέσεις. Ήμουν και προπονητής στην ακαδημία της Φρακφούρτης για οκτώ χρόνια. Από εκεί και μετά πήρα τον δρόμο για την Ομοσπονδία".

Πρέπει στο Μουντιάλ να είμαστε αποτελεσματικοί

Η κουβέντα μεταφέρθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ. Η Γερμανία προέρχεται από αποκλεισμό στους ομίλους στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018, αλλά και ήττα από την Αγγλία στη φάση των 16 στο Euro το περασμένο καλοκαίρι. Τι πρέπει να κάνει η Μάνσαφτ για να επιστρέψει στις επιτυχίες;

"Αυτή τη φορά πρέπει να είμαστε αποτελεσματικοί στους αγώνες μας, όχι όπως στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Να βάζουμε τις ευκαιρίες που θα έχουμε. Αυτό αφορούσε πάντα το γερμανικό ποδόσφαιρο, να επιβεβαιώσουμε αυτό που έλεγε ο Λίνεκερ, όλοι παίζουν για 90 λεπτά και στο τέλος κερδίζουν οι Γερμανοί. Παίζαμε αποτελεσματικά και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε" εξηγεί ο Χατζηαλεξίου.

Ο Σερζ Γκνάμπρι στην αναμέτρηση της Γερμανίας με την Ουγγαρία
Ο Σερζ Γκνάμπρι στην αναμέτρηση της Γερμανίας με την Ουγγαρία 2022 AP PHOTO/MICHAEL SOHN

Η Γερμανία και σε αυτό Παγκόσμιο Κύπελλο πηγαίνει με το μότο "ομάδα". Ωστόσο υπάρχουν κάποια προβλήματα, τα οποία αναλύει ο αθλητικός διευθυντής των γερμανικών εθνικών ομάδων: "Δεν έχουμε 9άρι. Μετά τον Μίροσλαβ Κλόζε λείπει παίκτης σε αυτό το επίπεδο, ώστε να μας βοηθήσει στο τουρνουά. Χρειάζεται σε μία τέτοια διοργάνωση να έχεις έναν παίκτη παγκοσμίου επιπέδου σ' αυτή τη θέση. Το DNA του γερμανικού ποδοσφαίρου ήταν να είμαστε καλοί στην άμυνα.

Αυτό δυστυχώς δεν το αποβλέπουμε σε αυτό το Μουντιάλ. Υπάρχει πρόβλημα στη θέση του δεξιού μπακ. Παράλληλα στο κέντρο της άμυνας δεν έχουμε τους παίκτες international επιπέδου, εκτός από τον Αντόνιο Ρίντιγκερ που είναι πολύ καλός ποδοσφαιριστής. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των αμυντικών".

Η Γερμανία πράγματι διαθέτει πρόβλημα στη θέση του κεντρικού επιθετικού, το οποίο έγινε πιο μεγάλο μετά τον τραυματισμό του Τίμο Βέρνερ. Τον επιθετικό της Λειψίας αντικατέστησε ο Νίκλας Φιούλκρουγκ που φέτος με τη Βέρντερ Βρέμης εντυπωσιάζει έχοντας δέκα γκολ σε 16 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.

"Ευχόμαστε να κάνει την έκπληξη, γι' αυτό τον έχουμε και πρώτη φορά μαζί μας. Παίζει εκπληκτικά στην Bundesliga με την Βέρντερ. Είναι καλό παιδί, με καλό χαρακτήρα, όμως άλλες ομάδες έχουν παίκτες που έχουν αποδείξει πράγματα σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε Μουντιάλ και Champions League.

Ο Νίκλας έχει τώρα την ευκαιρία για να αποδείξει πράγματα σε αυτό το υψηλό επίπεδο. Εύχομαι αυτή την ευκαιρία να την πάρει στα χέρια του και να προσπαθήσει να δείξει πως είναι ένας από τους καλύτερους στη Γερμανία και αξίζει να βρίσκεται στο Μουντιάλ, τόσο στην αποστολή, όσο και στην 11άδα" ανέφερε ο Παναγιώτης Χατζηαλεξίου.

Ο Φλικ είναι ένας άνθρωπος που κοιτάζει τις λεπτομέρειες

Ο αθλητικός διευθυντής των γερμανικών αθλητικών ομάδων έχει εργαστεί πολύ στενά με τον νυν τεχνικό της Μάνσαφτ και πρώην της Μπάγερν, Χάνσι Φλικ. Επομένως, ανήκουν σ' εκείνους που μπορούν να περιγράψουν διεξοδικά την δουλειά του, αλλά και τον χαρακτήρα του.

"Δούλευα πολύ κοντά με τον Χάνσι Φλικ, όταν κατείχε τη δική μου θέση. Έχουμε μεγάλη επαφή και χαίρομαι που έχει επιστρέψει στη γερμανική εθνική, με έναν σπουδαίο ρόλο. Είναι ένας άνθρωπος που κοιτάζει τις λεπτομέρειες. Προσέχει τον άνθρωπο. Δεν βλέπει τους παίκτες, μόνο ως ποδοσφαιριστές, τούς βλέπει ως ανθρώπους.

Ο Χάνζι Φλικ με τον Τζαμάλ Μουσιάλα στο φιλικό παιχνίδι της Γερμανίας με το Ισραήλ στο Ζινσχάιμ
Ο Χάνζι Φλικ με τον Τζαμάλ Μουσιάλα στο φιλικό παιχνίδι της Γερμανίας με το Ισραήλ © 2022 MICHAEL PROBST/ASSOCIATED PRESS


Ασχολείται μαζί τους, με τα συναισθήματά τους, με όλα. Κοιτάζει πώς αισθάνονται, αν είναι καλά και όμορφα στην εθνική. Έχει καλή επικοινωνία με τους ποδοσφαιριστές, αλλά και με την ομοσπονδία. Ακούει όσους εργάζονται γύρω του και γι' αυτό είναι εξαιρετικός στη δουλειά του".

Ποιες είναι οι διαφορές του Φλικ με τον προκάτοχό του και άλλοτε συνεργάτη του, Γιόαχιμ Λεβ: "Το ποδόσφαιρο αλλάζει, ο καθένας είναι διαφορετικός. Ο Χάνσι δούλευε με τον Γιόαχιμ τόσα χρόνια. Έχουν πολλές κοινές ιδέες για το ποδόσφαιρο. Ο Φλικ όμως είναι πιο ανοιχτός και ομιλητικός. Έτσι, η ομάδα του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη την οποία απέκτησε σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Συνέβαλε και το γεγονός πως έχει και αρκετούς παίκτες από την Μπάγερν στην ομάδα που είναι για το Κατάρ. Αυτό βοηθάει πολύ, γιατί το στιλ που έπαιζε με τους Βαυαρούς είναι παρόμοιο με το στιλ της εθνικής. Ελπίζουμε να παίξουμε εντυπωσιακά και να κατακτήσουμε το Μουντιάλ".

Πάμε να κατακτήσουμε το Μουντιάλ, η Αγγλία εκ των φαβορί

Στόχος μίας ομάδας όπως η Γερμανία είναι η κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Ο Παναγιώτης Χατζηαλεξίου ανέφερε στο SPORT24 ποια είναι κατά τη γνώμη του τα άλλα φαβορί: "Ως η μεγαλύτερη Ομοσπονδία του κόσμου, όταν πάμε σε Μουντιάλ θέλουμε να το κερδίζουμε. Αυτός είναι ο στόχος μας. Υπάρχουν πολλές δυνατές χώρες και θεωρώ πως μία από τις μεγάλες ομάδες θα πάρει το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Αν δεν είμαστε εμείς, τότε η Βραζιλία ή η Αργεντινή, που είναι ισχυρές φέτος. Στην Ευρώπη όπως πάντα η Γαλλία και μπορεί και η Αγγλία. Οι Άγγλοι φέτος έχουν άλλες δυνάμεις. Παίζουν πολλά ματς μέσα στη σεζόν και είναι συνηθισμένοι με το boxing day να αγωνίζονται αυτό το διάστημα. Θεωρώ πως η Αγγλία είναι εκ των φαβορί".

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ έχει δεχθεί αρκετή κριτική, όμως ο αθλητικός διευθυντής των εθνικών ομάδων της Γερμανίας τόνισε πως το focus της Μάνσαφτ τις επόμενες εβδομάδες πρέπει να είναι μονάχα στο ποδόσφαιρο, ώστε να πετύχει: "Πρέπει η συγκέντρωσή μας αυτές τις εβδομάδες να είναι στο ποδόσφαιρο. Όλα τα άλλα τα έχουμε συζητήσει και δεν τα βρίσκουμε ωραία. Είναι όμως Μουντιάλ και θέλουμε να έχουμε όλη την σκέψη μας στο ποδοσφαιρικό κομμάτι.

Τα άλλα ζητήματα θα έπρεπε να συζητηθούν το 2011. Τότε έπρεπε να αντιμετωπιστεί αυτό που γίνεται τώρα. Το ποδόσφαιρο είναι σημαντικό και έχουμε ρόλο να αναδείξουνε αυτά που γίνονται στον κόσμο. Πρέπει να αλλάξουν κάποια πράγματα εκεί, όμως δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε εμείς τώρα. Έτσι, η συγκέντρωσή μας βρίσκεται στο άθλημα".

Όταν θα πάω Αθήνα θα παρακολουθήσω ένα παιχνίδι στο γήπεδο της ΑΕΚ, ήταν συγκινητικό

Ο Παναγιώτης Χατζηαλεξίου διατηρεί επαφές με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Παρακολουθεί τις ελληνικές ομάδες στην Ευρώπη και τα... λέει με τον Γιάννη Αμανατίδη:χω μερικές επαφές με τα παιδιά που μεγάλωσαν εδώ στη Γερμανία, τα Ελληνόπουλα, όπως με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο. Ο Γιάννης Αμανατίδης έρχεται στη Φρανκφούρτη και βλεπόμαστε, πράγμα που με χαροποιεί κάθε φορά. Χαίρομαι γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, το παρακολουθώ. Ειδικά όταν τα ελληνικά κλαμπς παίζουν ευρωπαϊκά παιχνίδια, όπως ο Ολυμπιακός τώρα με την Φράιμπουργκ και πέρσι με την Άιντραχτ. Βλέπω, αλλά όχι κάθε εβδομάδα".

Παράλληλα δήλωσε συγκινημένος με το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, την OPAP Arena: "Χάρηκα πολύ που έδωσαν το όνομα Αγιά Σοφιά στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, που θυμίζει τα παλιά χρόνια. Είναι μνήμη για τους παππούδες μας που μεγάλωσαν εκεί και κράτησαν την ελληνική σημαία ψηλά. Ήταν αρκετά συγκινητικό για εμένα, όταν άκουσα την ονομασία. Όταν πάω Αθήνα, θα παρακολουθήσω ένα παιχνίδι".

Η συζήτηση έκλεισε με τη φετινή χρονιά της Bundesliga. Στο γερμανικό πρωτάθλημα η Μπάγερν παραμένει το φαβορί, όμως μέχρι στιγμής Ουνιόν και Φράιμπουργκ έχουν κάνει την έκπληξη με την πορεία τους. Πώς αυτό αυτό όμως συσχετίζεται με την εθνική Γερμανίας: "Πρώτη φορά μετά από χρόνια το πρωτάθλημα είναι πιο κλειστό με δύο μεγάλες εκπλήξεις, όπως η Ουνιόν και η Φράιμπουργκ. Αποδεικνύουν ότι αν παίξεις με καρδιά, ακόμη κι αν δεν έχεις πολλούς αστέρες, μπορείς να παίξεις καλό ποδόσφαιρο και να κρατηθείς σε υψηλό επίπεδο.

Ελπίζω να το κάνουμε και εμείς στο Μουντιάλ. Να δείξουμε πως μπορεί να υπάρχουν ομάδες που έχουν καλύτερους παίκτες σε μερικές θέσεις, αλλά εμείς ως ομάδα, γιατί πάντα ομαδικά παίζουμε, θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Για παράδειγμα η Κ21 της Γερμανίας είχε επιτυχίες τα τελευταία χρόνια.

Μπορεί να μην είχαμε τους καλύτερους παίκτες, αλλά ήμασταν η καλύτερη ομάδα. Τακτικά ψάχναμε το ένας εναντίον ενός, για να αξιοποιήσουμε την ικανότητά μας στο man to man. Θέλουμε να μπορέσουμε, όπως και οι ομάδες της Bundesliga, να κάνουμε την έκπληξη και να κατακτήσουμε το Μουντιάλ".

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 10:30), Pame Stoixima Pre Game Show (11:30 - 12:00), The Show Must Go On (13:00 - 15:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ