ΑΡΗΣ

Ο Άρης είναι για τον Λουίς Πάλμα το πρώτο σκέλος του ονείρου του

Ο Λουίς Πάλμα πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε με την ολυμπιακή ομάδα της Ονδούρας στο παιχνίδι με τη Νέα Ζηλανδία
Ο Λουίς Πάλμα πανηγυρίζει το γκολ που σημείωσε με την ολυμπιακή ομάδα της Ονδούρας στο παιχνίδι με τη Νέα Ζηλανδία AP PHOTO/FERNANDO VERGARA

Το ποδόσφαιρο στο χώμα, η εξαήμερη δουλειά στη λαϊκή αγορά, το κομβικό συναπάντημα με τον δεύτερο πατέρα του και το χρέος στους γονείς του. Ο Λουίς Πάλμα έρχεται στον Άρη με τις αποσκευές του γεμάτες από φιλοδοξίες.

Ο Λουίς Πάλμα έχει γενέθλια στις 17 Ιανουαρίου. Αντίθετα με τις προηγούμενες φορές, το 2022 θα γιορτάσει κάπου στη Θεσσαλονίκη. Θα κλείσει τα 22 του. Όχι μικρός για να εντάσσεται πλέον στην κατηγορία των ταλέντων, αλλά σε καμία περίπτωση μεγάλος για να φαντάζεται και να λαχταρά μια πορεία που θα ταυτιστεί με τα όνειρα που έκανε πιτσιρικάς.

"Η μεγαλύτερη επιθυμία μου είναι να παίξω στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία έπαιξε ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Ξέρω ότι είναι μια δύσκολη πρόκληση να εκπληρωθεί, αλλά με υπομονή κι επιμονή μπορεί να επιτευχθεί", έλεγε τον περασμένο Απρίλιο ομολογώντας τους μύχιους πόθους του. Γι' αρχή ο διεθνής πλάγιος επιθετικός από την Ονδούρα θα στριμώξει τις απέραντες φιλοδοξίες στον Άρη. Άλλωστε "όλα πρέπει να γίνουν βήμα-βήμα", όπως συμπλήρωνε στην ίδια συνέντευξή του.

Οι Κίτρινοι της Θεσσαλονίκης τού ανοίγουν τη μεγάλη πύλη προς το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο και του στρώνει το χαλί. Σ' αυτόν επαφίεται να μην γλιστρήσει και πέσει στο ίσωμα.

Μέσα στο 2021 το όνομα του νεαρού είχε κυκλοφορήσει ευρέως στην Ιβηρική Χερσόνησο (Λεβάντε, Μπράγκα), αλλά το εισιτήριο τυπώθηκε με προορισμό την Ελλάδα. Κανένα απολύτως πρόβλημα για τον Λουίς Πάλμα. Του αρκεί που θα του επιτραπεί να κάνει το επόμενο βήμα στην πορεία του και θα απεγκλωβιστεί από το στενό περιβάλλον μιας χώρας, στην οποία τα ποδοσφαιρικά περιθώρια εξέλιξης είναι τρομερά περιορισμένα.

Από τους καλύτερους και πιο εντυπωσιακούς παίκτες στην Ονδούρα

Ξεκάθαρα η Ντεπορτίβο Βίντα δεν τον χωρούσε πια. Ήξερε από καιρό ότι θα φύγει. Τον 'χαν παραδεχθεί δημόσια οι άνθρωποι του κλαμπ, με τον αθλητικό διευθυντή Χάιρο Μαρτίνες να επιβεβαιώνει ότι "θα φύγει σίγουρα". Ο Πάλμε περίμενε απλώς το τέλος του πρωταθλήματος Apertura και τις εξελίξεις που θ' ακολουθούσαν.

Ο ατζέντης του, Πάουλο Ερνάντες, ο οποίος εκπροσωπεί το 90% των ποδοσφαιριστών της χώρας, είχε κινήσει τις διαδικασίες και περίμενε την καταλληλότερη προοπτική για τον παίκτη - πελάτη του. Αφότου οι πληροφορίες για τη Μπράγκα αποδείχθηκαν εν τέλει ανακριβείς, την ευκαιρία τού την έδωσε ο Άρης με συμβόλαιο που θα έχει μακρά διάρκεια.

Ο Πάλμα φεύγει από την πατρίδα του αφού σε δύο σεζόν είχε 15 γκολ σε 32 συμμετοχές, χρωστώντας πολλά στον προπονητή Φερνάντο Μίρα που τον καθιέρωση. Φεύγει ως ο δεύτερος σκόρερ της ομάδας του πήγε από τον Άγχελ Τεγέδα. Φεύγει με υποψηφιότητες για το βραβείο του καλύτερου ποδοσφαιριστή της σεζόν (αουτσάιντερ), του κορυφαίου νέου (φαβορί) και του ωραιότερου τέρματος (βέβαιος νικητής).

Φεύγει ως βασικό στέλεχος της ολυμπιακής ομάδας που συμμετείχε στους καλοκαιρινούς Αγώνες του Τόκιο, έχοντας σκοράρει στη νίκη επί της Νέας Ζηλανδίας στον όμιλο. Φεύγει ως διεθνής (υπό τον πρώην εκλέκτορα Φαμπιάν Κόιτο) για 34 λεπτά σε παιχνίδι των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου με αντίπαλο την Κόστα Ρίκα.

Το βιογραφικό του είναι αρκετά γεμάτο. Πλέον θα χρειαστεί να επιβεβαιώσει ότι είναι ικανός να ενταχθεί στο ανώτερο επίπεδο και μαζί να ξεχωρίσει έξω από μια προστατευμένη ατμόσφαιρα. Ότι δεν διασκεδάζει μόνο κλωτσώντας την μπάλα, αλλά κυνηγά σταθερά τους στόχους του, αντιστρέφοντας την εικόνα που έπλασε με τον αποτυχημένο δανεισμό του στη Real Monarchs της USL (θυγατρική της Real Salt Lake στη δεύτερη κατηγορία των ΗΠΑ). Ότι έχει μεστώσει στο μυαλό του η ιδέα πως το ποδόσφαιρο είναι η δεύτερη φύση του.

Δούλευε στη λαϊκή, έπαιζε στο χώμα

Ήταν στα 14 όταν ο Πάλμα συνάντησε τον Φρανσίσκο "Τσίκο" Παβόν κα άλλαξε πλήρως τον τρόπο σκέψης. "Πάντα μού άρεσε να παίζω ποδόσφαιρο, αλλά ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μου ότι μπορώ να γίνω επαγγελματίας". Ο δεύτερος πατέρας του, όπως τον χαρακτήρισε, τον έβαλε σε διαδικασία να σκεφτεί το καθετί από διαφορετικό πρίσμα. "Είδε ότι είχα τις προδιαγραφές και με ρώτησε τι περιμένω από το ποδόσφαιρο. Εγώ του απάντησα ότι ήθελα απλώς να διασκεδάζω. Μου εξήγησε ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο για διασκέδαση, αλλά μπορεί να μου φέρει χρήματα. Ότι μπορεί να κάνει τους γονείς μου να σταματήσουν να δουλεύουν".

Μέχρι τότε ο Πάλμα έπαιζε, όπως κάθε παιδί της ηλικίας του, στους χωμάτινους και γεμάτους σκόνη δρόμους μπροστά από το σπίτι του. Πολύ πριν στρωθούν με τσιμέντο. Μεγάλωνε στη συνοικία Κανέλας της παραλιακής πόλης Σέιμπα (πέμπτη μεγαλύτερη της Ονδούρας) και το ανοργάνωτο, σχεδόν αυθεντικό, παιχνίδι με τα παιδιά της γειτονιάς αφορούσε τον ελεύθερο χρόνο τους και μόνο.

Ταυτόχρονα ο μικρός Λουίς πήγαινε σχολείο, γιατί έπρεπε να λάβει τη βασική, υποχρεωτική μόρφωση, και δούλευε παρέα με τον πατέρα του που είχε πάγκο σε λαϊκές αγορές. Εργαζόταν μάλιστα τις έξι από τις επτά ημέρες της εβδομάδας, τσουλώντας το καρότσι με τα λαχανικά και τα κοτόπουλα που πουλούσε η... επιχείρηση. "Θυμάμαι ότι έπρεπε να φωνάζω με τον τηλεβόα για τα προϊόντα μας. Μερικές φορές ο λαιμός μου κομματιαζόταν".

Οι μετακινήσεις ήταν διαρκείς και η μόνιμη ταλαιπωρία αναπόφευκτη. Του άρεσε πάντως να 'ναι δίπλα στον πατέρα του, να περνούν μαζί τις ώρες τους και να τον βοηθά όσο μπορούσε ένας πιτσιρικάς. Κι ας τον εξόργιζε καμιά φορά από το γεγονός πως κατανάλωνε κρυφά τα προς πώληση προϊόντα!

Χρωστά ένα σουπερμάρκετ στους γονείς του

Όταν ο Πάλμα κατάλαβε ότι από το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να προσφέρει στους γονείς του μια πολύ πιο άνετη ζωή, άλλαξε οριστικά κατεύθυνση. Στα χρόνια που μεσολάβησαν η οικογένεια απέκτησε ένα σταθερό παντοπωλείο και ο γιος ήθελε να το επεκτείνει, ανταποδίδοντας ό,τι είχαν κάνει γι' αυτόν. "Χωρίς αυτούς", έλεγε, "δεν θα ήμουν εδώ".

Ούτε καν στη Θεσσαλονίκη θα είχε φτάσει. Κι αν η ένταξή του στη Ρεάλ Μαδρίτης είναι ένα σενάριο που, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα λάβει ποτέ υπόσταση, με την επικείμενη ένταξή του του στον Άρη αρχίζει να εκπληρώνει το πρώτο σκέλος του ονείρου του. Αυτό που συντροφεύει κάθε βράδυ της ζωής του μέχρι σήμερα. Μην ξεχνάμε ότι τα όνειρα είναι δωρεάν. Όπως και η αντιγραφή του πανηγυρισμού του Ρονάλντο στα εντυπωσιακά γκολ που σημειώνει.

TAGS ΑΡΗΣ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ