ΑΓΙΑΞ

Ο Άγιαξ, βάσει στατιστικής, είναι η χειρότερη ομάδα του ολλανδικού πρωταθλήματος

Ajax's Steven Berghuis, centre right, celebrates after scoring his side's second goal during the Europa League group B soccer match between Ajax and Marseille at the Johan Cruyff ArenA stadium in Amsterdam, Netherlands, Thursday, Sept. 21, 2023. (AP Photo/Peter Dejong)
Ο πανηγυρισμός των παικτών του Άγιαξ μετά από την επίτευξη γκολ της ομάδας τους 2023 AP IMAGES/PETER DEJONG

Μάλλον ευχαριστημένος θα έπρεπε να αισθάνεται ο Άγιαξ βρισκόμενος 16ος στην Eredivisie, καθώς σύμφωνα με την Opta, βάσει απόδοσης, του αναλογεί η τελευταία θέση της βαθμολογίας.

Ο Άγιαξ πραγματοποιεί το χειρότερο ξεκίνημα της ιστορίας του στο ολλανδικό πρωτάθλημα, με τον "Αίαντα" να βρίσκεται στη 16η θέση της βαθμολογίας με 5 πόντους μετά από 6 ματς, με απολογισμό 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 3 ήττες και τη διαφορά μεταξύ υπέρ (8) και κατά (12) γκολ να βρίσκεται στο -4.

Ο Άγιαξ, βάσει στατιστικής, είναι η χειρότερη ομάδα του ολλανδικού πρωταθλήματος
Τα χειρότερα ξεκινήματα στην ιστορία του Άγιαξ στην Eredivisie OPTA ANAYST

Η ελεύθερη πτώση και τα αρνητικά ρεκόρ

Το αρνητικό παθητικό συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό, με τον Άγιαξ να δέχεται 38 γκολ τη σεζόν 2022/2023, 20 περισσότερα από την προηγούμενη (2021/2022) που στέφθηκε πρωταθλήτρια με τον Έρικ Τεν Χαχ στον πάγκο της, ισοφαρίζοντας την επίδοση της αγωνιστικής περιόδου 2008/2009.

Με το σύνολο του Στέιν να έχει μαζέψει ήδη 12 φορές την μπάλα από τα δίχτυα του σε -μόλις- 6 αναμετρήσεις, αν συνεχίσει έτσι θα σημειώσει ιστορικό αρνητικό ρεκόρ στην αμυντική του λειτουργία.

Πέρυσι ο Άγιαξ ολοκλήρωσε τη σεζόν 13 βαθμούς πίσω από την πρωταθλήτρια Φέγενορντ, τη μεγαλύτερη διαφορά από το 2014/2015, όταν είδε την κορυφή να είναι 17 πόντους μακριά του.

Για την ώρα βρίσκεται 19 βαθμούς πίσω από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν, με τους 2 αγώνες λιγότερους να είναι η μόνη σανίδα σωτηρίας του στο κυνήγι της επιστροφής στο κόλπο του πρωταθλήματος.

Έργο δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο για τον οργανισμό που έχει μάθει να πρωταγωνιστεί, αφού με 36 Eredivisie είναι ο πιο επιτυχημένος ολλανδικός σύλλογος.

Η 16η θέση είναι τιμητική, αφού θα έπρεπε να βρίσκεται τελευταίος

Ωστόσο, τα υποκείμενα νούμερα είναι ίσως ακόμη πιο ανησυχητικά για όσους βρίσκονται στην ολλανδική πρωτεύουσα, με τα xPoints, ένα metric της Opta που υπολογίζει τους πόντους που αναλογούν σε κάθε ομάδα βάσει πολλών διαφορετικών παραμέτρων, να δείχνουν ότι θα έπρεπε να βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας με 6 βαθμούς.

Ο Άγιαξ, βάσει στατιστικής, είναι η χειρότερη ομάδα του ολλανδικού πρωταθλήματος
Οι πόντοι που θα έπρεπε να έχουν, βάσει απόδοσης, οι ομάδες της Eredivisie OPTA ANALYST

Παράλληλα, ο Άγιαξ έχει να γευτεί τη χαρά της νίκης από την πρώτη αγωνιστική και την επικράτησή του έναντι της νεοφώτιστης Χέρακλες με 4-1, με το σερί ανεπιτυχών αποτελεσμάτων να διευρύνεται στα 7, αν υπολογίσουμε και τις δύο ευρωπαϊκές ισοπαλίες με Μαρσέιγ εντός και ΑΕΚ εκτός. Αρνητικό ρεκόρ που γυρίζει τον χρόνο πίσω στο 1965.

Με το μόνο ελαφρυντικό να είναι ο νεαρότερος μέσος όρος ηλικίας (22 έτη και 198 ημέρες) στην Eredivisie, αν δε σταματήσει ο Στέιν να κάνει αλχημείες σε παίκτες και σχήματα, έχει χρησιμοποιήσει τους περισσότερους ποδοσφαιριστές (27) και έχει κάνει τις περισσότερες αλλαγές στην αρχική ενδεκάα (21), το μέλλον του Άγιαξ τη φετινή αγωνιστική περίοδο αναμένεται να είναι δυσοίωνο.

TAGS ΑΓΙΑΞ ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ