ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Νορβηγία-Ελλάδα 2-2

Νορβηγία-Ελλάδα 2-2
Εθνική Ελλάδος

Η Ελλάδα που προηγήθηκε δύο φορές και είχε δύο δοκάρια άξιζε τη νίκη στο Όσλο, αλλά κλείνει θέση στο Euro και με Χ (2-2) (video)

Προβάδισμα αλλά Euro...

Με δύο πρόσωπα έκπληξη παρέταξε ο Οτο Ρεχάγκελ την Εθνική Ελλάδος στο Ούλεβαλ. Ο Γερμανός τεχνικός προτίμησε την συμμετοχή των Χαλκιά (στην εστία) και του Πατσατζόγλου στην μεσαία γραμμή, σε ένα σύστημα 4-5-1 για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Αξίζει να πούμε πως ο μέσος του Ολυμπιακού ήταν κίνηση "κλειδί" για την βοήθεια τόσο της μεσαίας γραμμής (ενίσχυση σε αμυντικό ρόλο) όσο και της επίθεσης (πίεση και βοήθεια σε Γκέκα, Σαλπιγγίδη).

Αντίθετα, ο Αγκε Χαρέιντε προτίμησε όπως αναμένονταν το 4-3-3 με τους Κάριου (κέντρο), Ιβερσεν και Πέντερσεν (άκρα) στην γραμμή "κρούσης" των γηπεδούχων.

Μετά το πρώτο αναγνωριστικό... πεντάλεπτο στο ματς, οι παίκτες της Εθνικής μας παρέδωσαν ως "μάθημα" πως σκόραραν στα γήπεδα της Πορτογαλίας, όπου στεφθήκαμε πρωταθλητές Ευρώπης. Ηταν το 7' όταν μετά το κόρνερ του Καραγκούνη, ο Κατσουράνης στο πρώτο δοκάρι έκανε την γυριστή κεφαλιά και ο Κυργιάκος με "ψαράκι" (κεφαλιά) νίκησε τον Οπντάλ, "παγώνοντας" γρήγορα το κατάμεστο γήπεδο, ξεσηκώνοντας παράλληλα τους 400 Ελληνες οπαδούς.

Το γκολ αυτό οδήγησε τον τεχνικό της Νορβηγίας στην γραμμή του πλαγίου άουτ, όπου με συνεχείς οδηγίες προσπάθησε να αφυπνίσει τους παίκτες του, οι οποίοι άρχισαν να εκμεταλλεύονται την εδαφική τους υπεροχή. Στο 11' ο Χαλκιάς έδιωξε το επικίνδυνο σουτ του Πέντερσεν και στην συνέχεια της φάσης ο Κάριου (μετά το κόρνερ) πήρε την κεφαλιά στο αέρα αλλά η μπάλα πέρασε μόλις άουτ στην πρώτη καλή στιγμή των γηπεδούχων.

Σπρώξιμο και γκολ



Η απάντηση των Νορβηγών στο γκολ του Κυργιάκου, ήρθε σε μια αντίστοιχη φάση με την άστοχη κεφαλιά του Κάριου νωρίτερα. Με την συμπλήρωση του πρωτου 15λεπτου, ο επιθετικός της Αστον Βίλα, σπρώχνοντας στον αέρα (τον Κυργιάκο) νίκησε τον Χαλκιά που καθυστέρησε να πάει με γροθιές στην μπάλα, και το 1-1 ήταν γεγονός, παρά τις διαμαρτυρίες παικτών και πάγκου από ελληνικής πλευράς για επιθετικό φάουλ.

Το γκολ αυτό -όπως ήταν λογικό- ανέβασε την ψυχολογία των γηπεδούχων όπου με την παρότρυνση των οπαδών τους ήθελαν να συνεχίσουν την πίεση (κυρίως από τα άκρα) κόντρα στους Ελληνες παίκτες. Ο σκόρερ των Νορβηγών, προσπάθησε έξι λεπτά αργότερα να νικήσει για δεύτερη φορά τον Ελληνα πορτιέρο και με σουτ αλλά δεν τα κατάφερε.

Ψυχολογία... πρωταθλητών

Δείχνοντας ψυχολογία πρωταθλητή όμως, οι Ελληνες παίκτες όχι μόνο ισορρόπησαν τον ρυθμό του αγώνα αλλά ξαναπήραν το προβάδισμα στο σκορ, μέσα στο "Ούλεβαλ". Σκόρερ και πάλι ο Κυργιάκος, ένα λεπτό πριν την συμπλήρωση του ημίωρου (29').

Μετά από φάουλ του Καραγκούνη, ο αμυντικός της Αϊντραχτ Φρανκφούρτης έκανε την κεφαλιά η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και με προβολή (μαζί με την βοήθεια και του αντίπαλου του -Κάριου-) έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα του πεσμένου στο έδαφος Οπντάλ, διαμορφώνοντας το 1-2.

Το "μπλοκάρισμα" των γηπεδούχων για λίγα λεπτά, μετά το προβάδισμα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος προσπάθησε να εκμεταλλευθεί ο Γκέκας. Ο επιθετικός της Μπάγερν Λεβερκούζεν σε μια λάθος συννενόηση των κεντρικών αμυντικών της Νορβηγίας, "έκλεψε" την μπάλα αλλά το ψιλοκρεμαστό πλασέ του δεν του έκανε την χάρη να καταλήξει στα δίχτυα του Νορβηγού πορτιέρο.

Φωτοβολίδα... και αιφνιδιασμός

Οι γηπεδούχοι δεν έδειχναν ικανοί να μπουν στην περιοχή μας και προσπαθούσαν από τα άκρα να βρουν το "κεφάλι" του Κάριου, όμως έχοντας και την τύχη με το μέρος τους έφτασαν στην ισοφάριση λίγο πριν το φινάλε του πρώτου μέρους, μ' έναν από τους γνώριμους "κεραυνούς" του Γ.Α. Ρίισε της Λίβερπουλ, ο οποίος έξω από την μεγάλη περιοχή δοκίμασε το δυνατό σουτ και αιφνιδίασε τον Χαλκιά (αν και σε "κλειστή" γωνία) που δεν μπόρεσε να απομακρύνει, ισοφαρίζοντας σε 2-2.

Το "γεμάτο" πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με τους γηπεδούχους να διαμαρτύρονται για μια φάση ανατροπής του Μπ. Ρίισε από τον Δέλλα με τον Ελβετό διαιτητή κ. Μπουσάκα να δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι.

Ξεκίνημα με δοκάρι....

Στην επανάληψη, ο Γερμανός τεχνικός έκρινε πως η μοναδική διορθωτική κίνηση ήταν η αλλαγή του Σαλπιγγίδη με τον Λυμπερόπουλο να περνάει στον αγωνιστικό χώρο και να τοποθετείται στο κέντρο της επίθεσης με τον Γκέκα, να πηγαίνει δεξιά στην θέση του παίκτη του Παναθηναϊκού.

Οι γηπεδούχοι θέλονταν να αιφνιδιάσουν από νωρίς ο Ιβερσεν στο 47', από πλάγια θέση σούταρε δυνατά και ο Χαλκιάς σε ετοιμότητα απομάκρυνε με γροθιές, κερδίζοντας το χειροκρότημα των Ελλήνων οπαδών.

Η Εθνική μας αφυπνίστηκε από την φάση αυτή και τρία λεπτά αργότερα ταρακούνησε τους Νορβηγούς, όταν στο 50' ένα τρομερό σουτ του Λυμπερόπουλου (μετά από ωραία ατομική προσπάθεια) "τράνταξε" το οριζόντιο δοκάρι του Οπντάλ, αλλά στην συνέχεια απομακρύνθηκε.

Ο ρυθμός του αγώνα είχε πέσει και οι γηπεδούχοι χωρίς σωστές οργανωμένες επιθέσεις προσπαθούσαν να μπουν στην άμυνα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αλλά οι Ελληνες διεθνείς "κρατούσαν", αλλά συνάμα δεν μπορούσαν να διατηρήσουν για αρκετή ώρα την μπάλα στα πόδια τους.

"Μιμήθηκε" τον Λύμπε...

Ο καλύτερος παίκτης των γηπεδούχων Γ.Α. Ρίισε, προσπάθησε να "μιμηθεί" ότι και στο πρώτο γκολ της ομάδας του, αλλά ο παίκτης της Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να σκοράρει και πάλι κόντρα στην ελληνική ομάδα, αφού η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι στο απευθείας χτύπημα κόρνερ με την πορεία της μπάλας να καταλήγει στο οριζόντιο δοκάρι του Χαλκιά και συνεχίστηκε με τους Ελληνες να απομακρύνουν.

Ο τεχνικός των Νορβηγών, κ. Χαρέϊντε βλέποντας την επιθετική του γραμμή "ανίκανη" για να πιέσει περισσότερο προσπάθησε με την είσοδο του Χέλσταντ να την τονώσει.

Στην μάχη της σκακιέρας από τους δύο πάγκους, ο Οτο Ρεχάγκελ "έριξε" στο ματς και τον Αντζα προκειμένου να δώσει "ανάσες" και βοήθεια στην ελληνική άμυνα, αφού η πίεση των γηπεδούχων θα ήταν μεγαλύτερη. Ετσι και έγινε με τον Άντρεσεν στο 74' να εκτελεί φάουλ απο τ' αριστερά, η μπάλα πέρασε απ' όλους και κατέληξε άουτ, με τον Χέλσταντ να είναι ο τελευταίος που προσπάθησε να βρεθεί στην πορεία της, ενώ ήταν αμαρκάριστος.

Λίγο αργότερα και πάλι ο Γερμανός τεχνικός στην "ρουλέτα" του ματς, έβαλε τον Σαμαρά αντικαθιστώντας τον αρχηγό του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος Μπασινά. Η κίνηση της αντίστοιχης πλευράς των γηπεδούχων, ήταν η είσοδος του Ρίσετ αντί του κουρασμένου Ιβερσεν.

Η τύχη μας γύρισε την πλάτη

Το ματς "κρέμονταν" σε μια κλωστή, αφού η Εθνική Ελλάδος άντεχε στην πίεση των γηπεδούχων ενώ έδειχνε έτοιμη να "κλέψει" και το ματς ανα πάσα στιγμή. Ετσι πήγε να γίνει στις καθυστερήσεις, όταν στο 92' ο Πατσατζόγλου βγήκε σε θέση φορ, απέφυγε τον Οπνταλ, δεν πλάσαρε άμεσα στην κενή εστία αλλά γύρισε στον Λυμπερόπουλο που επιχείρησε σουτ αλλά η μπάλα και πάλι δεν του έκανε το χατίρι, καθώς σταμάτησε στο δοκάρι της Νορβηγίας.

Το τελικό σφύριγμά του μέτριου Ελβετού διαιτητή (άφησε πολύ το σκληρό παιχνίδι των επιθετικών της Νορβηγίας) βρήκε τους Ελληνες παίκτες αλλά και τους ηρωϊκούς 400 οπαδούς μας να πανηγυρίζουν για τον βαθμό της ισοπαλίας στο Οσλο, αλλά ταυτόχρονα τα είχαν και με την τύχη τους που δεν μπόρεσαν να πάρουν την νίκη έχοντας και δύο δοκάρια (Λυμπερόπουλος). Ολοι οι διεθνείς με την λήξη κατευθύνθηκαν προς την "ζεστή" (σε όλο το ματς) εξέδρα των Ελληνων οπαδών και πέταξαν τις φανέλες τους σε μια κίνηση για να τους ευχαριστήσουν.

Διαιτητής: Μάσιμο Μπουσάκα (Ελβετία)
Βοηθοί: Ματίας Αρνέτ (Ελβετία) - Μπιτ Χίντμπερ (Ελβετία)
Τέταρτος: Σιρίλ Ζίμερμαν (Ελβετία)
Κίτρινες: Κάριου (Νορβηγία) / Δέλλας, Σεϊταρίδης, Χαλκιάς, Γκέκας, Σαμαράς (Ελλάδα)

Νορβηγία (Α. Χαρέϊντε): Οπνταλ, Χάγκεν, Χάνγκελαντ, Άντρεσεν, Μπ. Ρίισε (93' Κίπε), Πέντερσεν, Γ.Α. Ρίισε, Σόλι (70' Χέλσταντ), Στόρμπεκ, Κάριου, Ίβερσεν (80' Ρίσετ).

Ελλάδα (Ο. Ρεχάγκελ): Χαλκιάς, Σεϊταρίδης (64' Αντζας), Πατσατζόγλου, Κυργιάκος, Δέλλας, Μπασινάς (76' Σαμαράς), Καραγκούνης, Τοροσίδης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (46' Λυμπερόπουλος), Γκέκας.

Η βαθμολογία του 3ου ομίλου

1.Ελλάδα 19 (8 αγ.)
2.Νορβηγία 17 (9)
3.Τουρκία 17 (8)
4.Βοσνία/Ερζεγοβίνη 13 (9)
5. Ουγγαρία 9 (9)
6. Μάλτα 5 (8)
7. Μολδαβία 5 (8)

Επόμενη αγωνιστική (13/10):



Μολδαβία-Τουρκία
Ουγγαρία-Μάλτα
Ελλάδα-Βοσνία/Ερζεγοβίνη

Φάσεις και γκολ από το Νορβηγία-Ελλάδα:


















































































TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ