CHAMPIONS LEAGUE

Νιούκαστλ - Μίλαν 1-2: Προκρίθηκε στο Europa με τεράστια ανατροπή

Ο Σαμουέλ Τσουκουέζε πανηγυρίζει γκολ της Μίλαν κόντρα στην Νιούκαστλ | 13 Δεκεμβρίου 2023
Ο Σαμουέλ Τσουκουέζε πανηγυρίζει γκολ της Μίλαν κόντρα στην Νιούκαστλ | 13 Δεκεμβρίου 2023 @2023 SCOTT HEPPELL/AP IMAGES

Η Μίλαν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο από το γκολ του Ζοέλιντον στο πρώτο μέρος όμως στο δεύτερο έκανε μία εκπληκτική ανατροπή με τους Πούλισικ και Τσουκουέζε και πήρε το εισιτήριο για το Europa League, στέλνοντας τους Άγγλους... σπίτι τους.

Η Μίλαν έζησε δύσκολες στιγμές στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" και σε όλο σχεδόν το ματς έβλεπε την Ευρώπη από μακριά όμως στο φινάλε πανηγύρισε μία τεράστια νίκη με ανατροπή κόντρα στην Νιούκαστλ, που της επέτρεψε να καπαρώσει την 3η θέση στον 6ο όμιλο του Champions League και να κρατήσει ζωντανό το φετινό ευρωπαϊκό της όνειρο, έστω και μέσω του Europa League.

Το πρώτο μέρος βρήκε τις καρακάξες να προηγούνται με 1-0 στο 33ο λεπτό με γκολάρα του Ζοέλιντον και να είναι κοντά στην πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του Champions League αντί της Παρί, όμως στο δεύτερο ήρθαν τα πάνω-κάτω.

Αρχικά, ήρθε το γκολ του Πούλισικ στο 59ο λεπτό για να γράψει το 1-1 και να ρίξει τους Άγγλους από την δεύτερη θέση (στην οποία βρέθηκε εκ νέου η παρέα του Εμπαπέ) και στο φινάλε γράφτηκε η τεράστια ανατροπή, με τον Τσουκουέζε να κάνει το 2-1 για τους Ιταλούς και να τους στέλνει στα play offs για τη φάση των "16" του Europa League μέσω της τρίτης θέσης, ρίχνοντας τις καρακάξες στα τάρταρα (4η θέση και αποκλεισμός από την Ευρώπη).

Το ματς

Το πρώτο μέρος στο "Σεντ Τζέιμς Παρκ" βρήκε μία μόνο ομάδα να κυριαρχεί στο γήπεδο και αυτή ήταν η Νιούκαστλ, με την Μίλαν να παρουσιάζεται αναιμική επιθετικά και ανύπαρκτη δημιουργικά σε ένα ματς-τελικό για την ευρωπαϊκή ύπαρξή της, έχοντας ως μοναδική ευκαιρία ένα άστοχο πλασέ του Λεάο εντός περιοχής.

Στον αντίποδα, η Νιούκαστλ κυριάρχησε σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες (1.12-0.03 τα xgoals, 8-1 οι τελικές, 5-0 εντός εστίας, 59%-41% η κατοχή) αλλά και στην σημαντικότερη: στην πεμπτουσία του ποδοσφαίρου που είναι το γκολ.

Αυτό ήρθε στο 33ο λεπτό, με τους παίκτες του Έντι Χάουι να κρύβουν τη μπάλα με τους Γκόρντον και Μάιλι και τον τελικό αποδέκτη, Ζοέλιντον, να τη στέλνει συστημένη στο δεξί παράθυρο της εστίας του Μενιάν, για να βάλει μπροστά στο σκορ τις καρακάξες και σε τροχιά ευρωπαϊκής πρόκρισης με το τρίτο φετινό του γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Το δεύτερο μέρος βρήκε τους γηπεδούχους να μπαίνουν δυνατά με τον "αέρα" της υπεροχής τους στο πρώτο 45λεπτο όμως η Μίλαν αποδείχτηκε επτάψυχη αφού στο 59ο λεπτό έφερε το ματς σε ισορροπία, με τον Λεάο να κάνει το γύρισμα από τα αριστερά στη μεγάλη περιοχή και τον Ζιρού να βγάζει μαγική ασίστ, για να νικήσει ο Πούλισικ τον Ντουμπράβκα από κοντά για το 1-1.

Η ισοφάριση άφησε και τις δύο ομάδες να ελπίζουν σε πρόκριση, είτε στο Champions League είτε στο Europa από τη στιγμή που το ίδιο σκορ είχε διαμορφωθεί και στο Ντόρτμουντ - Παρί, γεγονός που συνετέλεσε στο να διαδραματιστεί ένα απίστευτο θρίλερ στο τελευταίο μισάωρο με τεράστιες ευκαιρίες εκατέρωθεν.

Ο Μπρούνο Γκιμαράες άγγιξε το 2-1 όμως ο Μενιάν τον σταμάτησε με φανταστική επέμβαση έχοντας και σύμμαχο το οριζόντιο δοκάρι και λίγα λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Λεάο να τραβήξει τα μαλλιά του από απόγνωση, βλέποντας τη μπάλα να σταματάει στη ρίζα του δεξιού δοκαριού σε ανεπανάληπτο τετ α τετ του με τον Ντουμπράβκα.

Το ματς ισορροπούσε σε τεντωμένο σχοινί, οι δύο προπονητές είχαν αρχίσει τις διορθωτικές κινήσεις από τον πάγκο και αυτές του Στέφανο Πιόλι αποδείχτηκαν χρυσές, με τις δύο τελευταίες του αλλαγές στο 83ο λεπτό, Οκαφόρ (αντί Ζιρού) και Τσουκουέζε (αντί Μουσά) να φέρνουν την ανατροπή ένα λεπτό αργότερα.

Σε προσπάθειά της να βρει το δεύτερο γκολ η Νιούκαστλ έβγαλε πολλούς παίκτες μπροστά και άφησε πολλούς κενούς χώρους στα μετώπισθεν, με τους ροσονέρι να ξεδιπλώνουν ταχύτατη αντεπίθεση και να την τιμωρούν, με τον Οκαφόρ να τροφοδοτεί τον Τσουκουέζε και τον 24χρονο Νιγηριανό επιθετικό να εκτελεί τον Ντουμπράβκα με πλασέ παγκόσμιας κλάσης.

Το 2-1 ήταν γεγονός για την Μίλαν και στα τελευταία λεπτά η σοκαρισμένη Νιούκαστλ δεν μπόρεσε να αλλάξει τη μοίρα της (οι ροσονέρι είχαν μάλιστα δοκάρι στο 90+4' με σουτ του Τομόρι), με την ομάδα του Στέφανο Πιόλι να πετυχαίνει σπουδαία ανατροπή και να παίρνει μέσα από τα χέρια των Άγγλων το εισιτήριο για τα play offs που θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει την είσοδο στους "16" του Europa League.

  • ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ: Ντουμπράβκα, Τρίπιερ (63' Μπερν), Λασέλς, Σερ, Λιβραμέντο, Μάιλι (71' Λόνγκσταφ), Γκιμαράες, Ζοέλιντον, Αλμιρόν, Γουίλσον, Γκόρντον (62' Ίσακ)
  • ΜΙΛΑΝ: Μενιάν, Καλάμπρια, Τομόρι, Τεό Ερναντέζ, Φλορέντσι, Μουσά (83' Τσουκουέζε), Ρέιντερς, Λόφτους-Τσικ (73' Πομπέγκα), Πούλισικ (73' Γιόβιτς), Ζιρού (83' Οκαφόρ), Λεάο (88' Μπαρτεζάγκι)

Τα αποτελέσματα της 6ης αγωνιστικής στον 6ο όμιλο

  • Ντόρτμουντ - Παρί 1-1 (51' Αντεγέμι / 56' Ζαΐρ-Εμερί)
  • Νιούκαστλ - Μίλαν 1-2 (33' Ζοέλιντον / 59' Πούλισικ, 84' Τσουκουέζε)

Όλα τα αποτελέσματα

  • Μίλαν - Νιούκαστλ 0-0
  • Παρί - Ντόρτμουντ 2-0 (49' πέν. Εμπαπέ, 58' Χακιμί)
  • Ντόρτμουντ - Μίλαν 0-0
  • Νιούκαστλ - Παρί 4-1 (17' Αλμιρόν, 39' Μπερν, 50' Λονγκστάφ, 90+1' Σχαρ - 56' Ερνταντέζ)
  • Παρί - Μίλαν 3-0 (32' Εμπαπέ, 53' Κολό Μουανί, 89' Λι)
  • Νιούκαστλ - Ντόρτμουντ 0-1 (45' Νμέτσα)
  • Ντόρτμουντ - Νιούκαστλ 2-0 (26' Φίλκρουγκ, 79' Μπραντ)
  • Μίλαν - Παρί 2-1 (12' Λεάο, 50' Ζιρού / 9' Σκρίνιαρ)
  • Παρί - Νιούκαστλ 1-1 (90+8' πέν. Εμπαπέ / 24' Ίσακ)
  • Μίλαν - Ντόρτμουντ 1-3 (37' Τσουκουέζε / 10' πέν. Ρόις, 59' Μπάινοου Γκίτενς, 69' Αντεγέμι)
  • Ντόρτμουντ - Παρί 1-1 (51' Αντεγέμι / 56' Ζαΐρ-Εμερί)
  • Νιούκαστλ - Μίλαν 1-2 (33' Ζοέλιντον / 59' Πούλισικ, 84' Τσουκουέζε)
TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΝΙΟΥΚΑΣΤΛ ΜΙΛΑΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ