Να δώσω τον τίτλο στον εχθρό μου;

"Να δώσω τον τίτλο στον εχθρό μου;" αναρωτιούνται Λάτσιο, Λίβερπουλ! Το παράδειγμα του ΟΣΦΠ το 1993 (vids)
Το μενού της Κυριακής έρχεται να καλύψει και τις πιο απαιτητικές ορέξεις των ποδοσφαιρόφιλων με τις συναντήσεις Λάτσιο-Ιντερ και Λίβερπουλ-Τσέλσι να κλεβουν την παράσταση.
Δύο αγώνες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τους πρωταθλητές σε Καμπιονάτο και Πρέμιερ Λιγκ. Δυο αγώνες που φέρνουν σε δίλλημα τους οπαδούς των γηπεδούχων ομάδων.
Φέργκιουσον: “Δεν θα πετάξουν την ιστορία τους”
Το μεσημέρι της Κυριακής (15:30) η πρωτοπόρος Τσέλσι φιλοξενείται στο “Ανφιλντ” από τη Λίβερπουλ. Η ομάδα του Αντσελότι βρίσκεται ένα βαθμό μπροστά από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και αν νικήσει τους “κόκκινους” αγκαλιάζει τον τίτλο, καθώς την τελευταία αγωνιστική υποδέχεται τη Γουίγκαν.
Σε περίπτωση όμως που η Λίβερπουλ κόψει βαθμούς από τη Τσέλσι, το πρωτάθλημα οδεύει για 4η σερί χρονιά με μαθηματική ακρίβεια προς τη Γιουνάιτεντ. Και δεν θα είναι ένα οποιοδήποτε πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή οι δύο “αιώνιοι” αντίπαλοι στην Αγγλία μετρούν από 18 πρωταθλήματα.
Σε περίπτωση λοιπόν που η Λίβερπουλ “δώσει” τον τίτλο στη Μάντσεστερ, θα την δει ταυτόχρονα να την ξεπερνάει στην ιστορία του Αγγλικού ποδοσφαίρου. Για τον οπαδό των “ρεντς” που έχει να δει πρωτάθλημα 20 ολόκληρα χρόνια, το 19ο της Γιουνάιτεντ θα είναι “μαχαιριά” στην καρδιά του.
Να κάτσει τότε να ηττηθεί από την Τσέλσι και να χάσει μαζί και τις ελάχιστες του πιθανότητες για έξοδο στο Champions League; Σίγουρα δεν είναι στο χέρι του, αλλά στο… πόδι των παικτών της ομάδας και ο Φρανκ Λάμπαρντ θεωρεί ότι αυτοί θα χτυπήσουν τον αγώνα: ”
Οι ποδοσφαιριστές της Λίβερπουλ είναι επαγγελματίες και δεν έχω αμφιβολία ότι θα δώσουν τα πάντα“, τόνισε ο μέσος της Τσέλσι.
Την ίδια άποψη συμμερίζεται και ο Σερ Αλεξ Φέργκιουσουν: “Ε
χω την πεποίθηση ότι θα αποδώσουν τα μέγιστα. Οι μεγάλες ομάδες δεν πετούν την ιστορία τους και τις παραδόσεις για ένα παιχνίδι. Έχουν βρεθεί σε 11 ευρωπαϊκούς τελικούς.
Έχουν κατακτήσει 18 τίτλους. Αυτό είναι φανταστική ιστορία. Δεν την πετάς μακριά. Οι οπαδοί το γνωρίζουν αυτό επίσης.
Πιστεύετε ότι οι οπαδοί θέλουν να γυρίσουν σπίτι λέγοντας πως οι παίκτες τους παραδόθηκαν και δεν προσπάθησαν και θα σκέφτονται ότι κάτι τέτοιο δεν θα ξανασυμβεί;”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο τεχνικός της Γιουνάιτεντ.
Τον ίδιο δρόμο της… κολακείας ακολούθησε και ο Γουέιν Ρούνει που στο παρελθόν φορούσε τη φανέλα της “μισητής” Εβερτον: ”
Η Λίβερπουλ είναι ένα κλαμπ γεμάτο υπερηφάνεια και με μεγάλη ιστορία“. Ωστόσο ο διεθνής επιθετικός πέταξε και την… κακία του: ”
Είμαι βέβαιος ότι θα θέλουν να κερδίσουν, μιας και διεκδικούν την έξοδο στο Εuropa League“, τόνισε ο Ρούνεϊ θυμίζοντας στους “κόκκινους” ότι έχουν μόνο μαθηματικές ελπίδες για το Champions League.
15 χρόνια πριν οι οπαδοί ψήφισαν ήττα!
Ο αγώνας της Κυριακής δεν είναι ο πρώτος την ιστορία της Λίβερπουλ που φέρνει τους οπαδούς της σε αυτό το δίλημμα. Ηταν 14/5/1995 όταν οι “ρεντς” υποδέχτηκαν την τελευταία αγωνιστική χωρίς βαθμολογικό κίνητρο την Μπλάκμπερν.
Σε περίπτωση που νικούσαν οι φιλοξενούμενοι θα κατακτούσαν τον τίτλο αντί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στον πάγκο μάλιστα της Μπλάκμπερν καθόταν ο Κένι Νταλγκλίς, μια ιστορική φυσιογνωμία για τη Λίβερπουλ.
Για τους φίλους της Λίβερπουλ δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα εκείνη την ημέρα: Ηττα! Μάλιστα κάποιοι από αυτούς πλησίαζαν το Ρόι Εβανς παρακαλώντας τον να δώσει εντολή στους παίκτες να κάτσουν να χάσουν.
Οι ποδοσφαιριστές όμως των “ρεντς”, έκλεισαν τα αυτιά τους στις απαιτήσεις τις κερκίδας, και παρόλο που βρέθηκαν να χάνουν με ένα γκολ του Σίρερ, γύρισαν το παιχνίδι και νίκησαν με 2-1! Μάλιστα το δεύτερο γκολ που έδωσε τη νίκη δεν πανηγυρίστηκε καθόλου από τους φανατικούς φίλους της ομάδας.
Ευτυχώς όμως γι’ αυτούς, η Μάντσεστερ “αυτοκτόνησε” μένοντας στο 1-1 με τη Γουέστ Χαμ και οι παίχτες της Μπλάκμπερν σήκωσαν την κούπα μέσα στο “Ανφιλντ” εν μέσω αποθέωσης.
Τον συγκεκριμένο αγώνα θυμήθηκε και ο Φέργκιουσον: ”
Εξαρτιόμασταν από τη Λίβερπουλ και εκείνη πήρε το αποτέλεσμα. Σίγουρα υπήρχαν τότε αρκετοί Άγγλοι παίκτες στην ομάδα εκείνη την ημέρα και κατάλαβαν την ιστορία της Λίβερπουλ.
Όμως δεν νομίζω να υπάρχει τόσο μεγάλη μεταστροφή και οι τωρινοί παίκτες να μην καταλαβαίνουν την ιστορία της Λίβερπουλ”,
ήταν τα λόγια του τεχνικού της “κόκκινων διάβολων” που προσπαθεί με το παιχνίδι των δηλώσεων να προλάβει οποιαδήποτε σκέψη των παιχτών της Λίβερπουλ να μπουν στον αγώνα χαλαρά.
Δείτε τους παίκτες της Μπλάκμπερν να πανηγυρίζουν τον τίτλο μέσα στο “Ανφιλντ” το 1995
“Τότι, όλα εδώ πληρώνονται”
Λίγες ώρες αργότερα (21:45) το δίλημμα περνάει στη μεριά των οπαδών της Λάτσιο. Η αγαπημένη τους ομάδα φιλοξενεί στο “Ολίμπικο” την Ιντερ και σε περίπτωση που στερήσουν βαθμό ή βαθμούς από τους “νερατζούρι”, στέλνουν στην αγκαλιά της Ρόμα το σκουντέτο.
Τρεις αγωνιστικές απομένουν για τη λήξη και η ομάδα του Μουρίνιο προηγείται στη βαθμολογία με δύο βαθμούς. Η Κίεβο (στο Μιλάνο) και η σχεδόν υποβιβασμένη Σιένα είναι οι επόμενοι αντίπαλοί της, συνεπώς αν φύγει με το “διπλό” από τη Ρώμη πολύ δύσκολα θα χάσει το πρωτάθλημα.
Την ίδια ώρα η Λάτσιο κινδυνεύει μόνο μαθηματικά με υποβιβασμό, οπότε σε καμία περίπτωση δεν έχει το βαθμολογικό κίνητρο της Ιντερ. Ωστόσο οι οπαδοί της φαίνονται διχασμένοι σύμφωνα με διάφορες ατάκες τους που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.
”
Τότι, δεν ξεχνάμε την τιμωρία. Ολα εδώ πληρώνονται”, αναφέρει χαρακτηριστικά ένας οπαδός των “λατσιάλι”. Λίγες μέρες πριν (18/4), ο Τότι μετά τη νίκη της Ρόμα επί της Λάτσιο είχε κατευθυνθεί προς την κερκίδα των ηττημένων και με χαρακτηριστικές κινήσεις τους έδειχνε πως πέφτουν στη Serie B.
“Πρέπει να νικήσουμε την Ιντερ. Δεν υπάρχει χειρότερο για τους “τζαλορόσι” από το να μας λένε ευχαριστώ για όλη τους τη ζωή”, είναι ο αντίλογος των φιλάθλων της Λάτσιο.
Και οι άποψη των ποδοσφαιριστών; ”
Μας έχει εκνευρίσει πολύ αυτή η ιστορία. Ολοι μιλούν για μας χωρίς λόγο. Πρέπει να μας αφήσουν επιτέλους ήσυχους. Είμαστε επαγγελματίες και πάντα βγαίνουμε στο γήπεδο και δίνουμε το 100%. Ετσι θα κάνουμε και τώρα”, δήλωσε ο αρχηγός της Λάτσιο Τομάσο Ρόκι.
Πιο σκληρός ο πρόεδρος της ομάδας Κλαούντιο Λοτίτο: ”
Αυτή η συζήτηση μας προσβάλλει και το σύλλογο αλλά και εμένα προσωπικά”, ήταν τα λόγια του.
Οσο για το στρατόπεδο της Ρόμα;
“Ας κερδίσουμε εμείς την Πάρμα”, λένε όλοι με μια φωνή, για να διαφοροποιηθούν στη συνέχεια:
“Ελπίζω με όλη μου την καρδιά να νικήσει η Λάτσιο”, τονίζει ο Λούκα Τόνι σε αντίθεση με τον Ντανιέλε ντε Ρόσι: ”
Να δω το Λάτσιο-Ιντερ; Προτιμώ να πάω για μπάνιο!“.
Η Λάτσιο το στέρησε από την Ιντερ του Εκτορ Ραούλ Κούπερ!
Η ιστορία όμως της Κυριακής δεν είναι άγνωστη στους οπαδούς της Λάτσιο. Ηταν 5/5/2002 όταν η Ιντερ αγωνίστηκε με 45.000(!) οπαδούς της στο “Ολίμπικο” για να πάρει το πρώτο της πρωτάθλημα μετά το 1989.
Το αντίπαλο δέος των “νερατζούρι” ήταν η Γιουβέντους με τους φίλους της Λάτσιο να δείχνουν την προτίμηση τους στην ομάδα που προπονούσε τότε ο Εκτορ Ραούλ Κούπερ. Ο νυν τεχνικός του Αρη είχε δει την Ιντερ να προηγείται δύο φορές στον αγώνα με τους Βιέρι και Ντι Μπάτζιο.
Οι παίχτες όμως της Λάτσιο (παρά τις αποδοκιμασίες αρκετών οπαδών της να μην το κάνουν) γύρισαν τον αγώνα κερδίζοντας με 4-2, ένα αποτέλεσμα που το εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο η Γιουβέντους κατακτώντας ένα ακόμα σκουντέτο.
Δείτε γκολ και φάσεις από το Λάτσιο-Ιντερ 4-2 το 2002
Απολαύστε ζωντανά το Campionato από το Conn-X TV. Παρακολουθείστε το Σάββατο 01/05 στις 19.00 την αναμέτρηση Πάρμα-Ρόμα, την Κυριακή 02/05 στις 16.00 Σαμπντόρια-Λιβόρνο και την Κυριακή 03/05 στις 20.00 Σιένα-Παλέρμο.
Το ελληνικό παράδειγμα
Το συγκεκριμένο δίλημμα έχει κάνει την εμφάνισή του και στα ελληνικά γήπεδα, με τους οπαδούς του Ολυμπιακού να γνωρίζουν πως αν δεν έχαναν από την ΑΕΚ, θα έβλεπαν τον Παναθηναϊκό να κάνει γύρο θριάμβου μέσα στο Καραϊσκάκη!
Σεζόν 1992/1993 και η ΑΕΚ υποδέχεται τον αδιάφορο Ολυμπιακό στη Νέα Φιλαδέλφεια και με νίκη θα κατακτούσε το πρωτάθλημα. Σε αντίθετη περίπτωση ο Παναθηναϊκός θα έπαιρνε τον τίτλο και μάλιστα μέσα στο Καραϊσκάκη όπου τον υποδέχτηκε ως τυπικά γηπεδούχος η Παναχαϊκή.
Οι φίλοι του Ολυμπιακού μάλλον δεν μπήκαν καν στο δίλημμα! Οι λιγοστοί οπαδοί που πήγαν στη Νέα Φιλαδέλφεια κάθισαν δίπλα δίπλα με τους αντίστοιχους της ΑΕΚ και φώναζαν κοινά συνθήματα κατά του Παναθηναϊκού.
Οι παίχτες των “ερυθρολεύκων” μπήκαν χαλαρά στο γήπεδο και από το 5′ η ΑΕΚ ήταν μπροστά με 2-0. Κάποια στιγμή ο Τσαλουχίδης μείωσε χωρίς να ωστόσο να πανηγυρίζει αυτό το γκολ. Χαρακτηριστικό είναι το στιγμιότυπο με τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να μην έχουν διάθεση να κάνουν επίθεση και τον σπίκερ στην τηλεόραση να σχολιάζει: “…Και οι φίλαθλοι της ΑΕΚ χειροκροτούν τους παίκτες του Ολυμπιακού…”.
Λίγο αργότερα η ΑΕΚ θα σκοράρει και ένα τρίτο τέρμα και θα φτάσει σε μια άνετη επικράτηση με 3-1 κατακτώντας το πρωτάθλημα από τον “μισητό” αντίπαλο των οπαδών του Ολυμπιακού.
Δείτε γκολ και φάσεις από το ΑΕΚ-Ολυμπιακός 3-1 το 1993