ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ

Μπράιτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-7 πεν. (0-0): Στον τελικό του FA Cup οι κόκκινοι διάβολοι, κόντρα στην Σίτι

Μπράιτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-7 πεν. (0-0): Στον τελικό του FA Cup οι κόκκινοι διάβολοι, κόντρα στην Σίτι
@2023 ALASTAIR GRANT/AP IMAGES

Ο δεύτερος ημιτελικός του FA Cup έσπασε καρδιές και μετά από 120 λεπτά χωρίς γκολ οδήγηθηκε στα πέναλτι, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να επικρατεί 7-6 της Μπράιτον και να παίρνει το εισιτήριο για τον τελικό, όπου θα αντιμετωπίσει τη συμπολίτισσα Σίτι.

Το θρίλερ που εκτυλίχτηκε το βράδυ της Κυριακής (23/4) στο ποδοσφαιρικό πάλκο του Γουέμπλεϊ βάφτηκε στο τέλος κόκκινο. Μπράιτον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, με τις δύο ομάδες να μένουν στο 0-0 στο 90λεπτο και στην ημίωρη παράταση ως απόρροια ενός άκρως ισορροπημένου αγωνιστικού διώρου και να λύνουν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί, οι πρώτοι έξι εκτελεστές τόσο από πλευράς Ντε Τζέρμπι όσο και από πλευράς Τεν Χαχ βρήκαν στόχο, για να έρθει όμως ο Μαρτς να στείλει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι στο έβδομο χτύπημα της Μπράιτον και τον Λίντελοφ να μην συγχωρεί, για να νικήσει τον Σάντσεθ στο δικό του χτύπημα και να γράψει το 7-6 για τους κόκκινους διαβόλους που τους έστειλε στον μεγάλο τελικό.

Εκεί που θα συναντήσουν στις 3 Ιουνίου στο "Γουέμπλεϊ" την Μάντσεστερ Σίτι με στόχο το δεύτερο τρόπαιό τους μέσα στη σεζόν μετά από εκείνο του League Cup, με τους δύο σπουδαίους ποδοσφαιρικούς εκπροσώπους του Μάντσεστερ να κοντράρονται για πρώτη φορά στην ιστορία τους σε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας.

Το ματς

Το πρώτο μέρος στον δεύτερο χρονικά ημιτελικό στο "Γουέμπλεϊ" είχε κάποιες καλές στιγμές και κράτησε σε εγρήγορση το φίλαθλο κοινό που βρισκόταν στις εξέδρες, όμως του έλειπε η πεμπτουσία του ποδοσφαίρου: το γκολ.

Η Μπράιτον κυριάρχησε όσον αφορά στην κατοχή μπάλας (64%) και έδειχνε πιο απειλητική στο μεγαλύτερο διάστημα όμως η Γιουνάιτεντ ήταν εκείνη που έφτασε πιο κοντά σε ένα γκολ στο φινάλε του πρώτου μέρους, με τους δύο κίπερ να μη χρειάζονται πάντως να πραγματοποιήσουν κάποια πολύ δύσκολη επέμβαση.

Η κατάσταση δεν ήταν ίδια πάντως στο δεύτερο μέρος, με τις δύο ομάδες να μπαίνουν με μεγαλύτερη επιθετική διάθεση και ορμή και τους Σάντσεθ και Ντε Χέα να σηκώνουν μανίκια.

Ο Ισπανός γκολκίπερ της Γιουνάιτεντ σταμάτησε το επικίνδυνο σουτ του Ενσίσο στο 56' και δύο λεπτά αργότερα είδε τον Γουέλμπεκ να χάνει τη μεγαλύτερη ευκαιρία του αγώνα ως εκείνη τη στιγμή στέλνοντας τη μπάλα άουτ με κεφαλιά, με τη συνέχεια να βρίσκει τους παίκτες του Τεν Χαχ να παίρνουν τα ηνία και να κλείνουν εκείνους του Ντε Τζέρμπι στα καρέ τους.

Η πίεση των κόκκινων διαβόλων δεν κράτησε πάντως για πολύ, με το παιχνίδι να ισορροπεί εκ νέου και τις άμυνες να έχουν τον πρώτο λόγο (ο Ντε Χέα είχε σπουδαία επέμβαση στο 83' σε σουτ του Μαρτς), για να οδηγηθούν αναπόφευκτα οι δύο ομάδες στην παράταση για να λύσουν τις διαφορές τους.

Στο πρώτο μέρος της ημίωρης παράτασης αμφότερες είχαν τις στιγμές τους, χωρίς όμως η μπάλα να κουνήσει το πλεκτό, με τους γηπεδούχους να απειλούν με τον Ούνταβ στο 94' και τους φιλοξενούμενους να πλησιάζουν το γκολ στο 98' με το σουτ του Ζάμπιτσερ και εκείνο του Ράσφορντ στο 105' που υποχρέωσε τον Σάντσεθ στην κορυφαία επέμβαση του αγώνα.

Γκολ δεν μπήκε ούτε στο δεύτερο μέρος, με τους δύο γκολκίπερ να είναι θετικοί κάθε φορά που χρειάστηκε να επέμβουν, με τον ημιτελικό να κρίνεται έτσι στη ρωσική ρουλέτα. Εκεί που τα πρώτα 12 χτυπήματα βρήκαν στόχο αλλά το 13ο δεν ήταν γούρικο για την Μπράιτον αφού αστόχησε ο Μαρτς, με τον Λίντελοφ να είναι αντίθετα ψύχραιμος και να βάζει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του στον πρώτο τελικό Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ Γιουνάιτεντ και Σίτι σε όλη την ιστορία τους.

Η σειρά των πέναλτι:

  • Εύστοχος ο Μακάλιστερ... 1-0 η Μπράιτον
  • Εύστοχος ο Καζεμίρο... 1-1 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Εύστοχος ο Γκρος... 2-1 η Μπράιτον
  • Εύστοχος ο Νταλότ... 2-2 η Μάντσεστερ Γιουνάτεντ
  • Εύστοχος ο Ούνταβ... 3-2 η Μπράιτον
  • Εύστοχος ο Σάντσο... 3-3 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Εύστοχος ο Εστουπινιάν... 4-3 η Μπράιτον
  • Εύστοχος ο Ράσφορντ... 4-4 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Εύστοχος ο Ντανκ... 5-4 η Μπράιτον
  • Εύστοχος ο Ζάμπιτσερ... 5-5 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Εύστοχος ο Γουέμπστερ... 6-5 η Μπράιτον
  • Εύστοχος ο Βέγκχορστ... 6-6 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
  • Άστοχος ο Μαρτς... Μένει το 6-6
  • Εύστοχος ο Λίντελοφ... 6-7 η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που περνάει στον τελικό!
  • ΜΠΡΑΪΤΟΝ: Σάντσεθ, Γκρος, Γουέμπστερ, Ντανκ, Εστουπινιάν, Καϊσέδο, Μακάλιστερ, Μαρτς, Ενσίσο (67' Φέλτμαν), Μιτόμα, Γουέλμπεκ (75' Ούνταβ)
  • ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Γουάν-Μπισάκα (101' Μαλάσια), Λίντελοφ, Σο, Νταλότ, Καζεμίρο, Φερνάντες (101' Βέγκχορστ), Έρικσεν (62' Φρεντ), Άντονι (91' Ζάμπιτσερ), Ράσφορντ, Μαρσιάλ (85' Σάντσο)

Τα αποτελέσματα των ημιτελικών

  • Μάντσεστερ Σίτι - Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 3-0 (43' πεν. 61' 66' Μαχρέζ)
  • Μπράιτον - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 6-7 πεν. (0-0)

* Ο τελικός είναι προγραμματισμένος να διεξαχθεί στις 3 Ιουνίου (17:00) στο "Γουέμπλεϊ".

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ