ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Μπουρκίνα Φάσο - Τυνησία 1-0: Στα ημιτελικά με το σούπερ γκολ του Ουαταρά

Οι παίκτες της Μπουρκίνα Φάσο πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Τυνησία για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής | 29 Ιανουαρίου 2022
Οι παίκτες της Μπουρκίνα Φάσο πανηγυρίζουν γκολ κόντρα στην Τυνησία για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής | 29 Ιανουαρίου 2022 PRINT SCREEN ΑΠΟ YOUTUBE

Ο Νταμπό Ουαταρά πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους που ήταν αρκετό για να χαρίσει στην Μπουρκίνα Φάσο τη νίκη με 1-0 επί της Τυνησίας, που την στέλνει στην τετράδα του Κόπα Άφρικα.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολώνια. Όπως και στα δύο προηγούμενα ραντεβού τους στα προημιτελικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής (8-7 στα πέναλτι το 1998, 2-0 στην κανονική διάρκεια το 2017) έτσι και στο τρίτο η Μπουρκίνα Φάσο ήταν εκείνη που χαμογέλασε, καθώς επιβλήθηκε αυτή τη φορά με της Τυνησίας και πήρε πανάξια το εισιτήριο για την ημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Το εντυπωσιακό είναι πως κατάφερε για τέταρτη φορά στην ιστορία της να κλείσει θέση στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του θεσμού μέσα από ισάριθμες παρουσίες της σε προημιτελικά για να διατηρήσει έτσι ένα απόλυτο που μόνο το Μάλι έχει καλύτερο ρεκόρ, με 5 στις 5 προκρίσεις από προημιτελικά.

Όσον αφορά στην ομάδα που θα βρει μπροστά της στο δρόμο προς τον μεγάλο τελικό, αυτή θα είναι μία εκ των Σενεγάλης ή Ισημερινής Γουινέας, που θα κοντραριστούν το βράδυ της Κυριακής (30/1) στον τέταρτο κατά σειρά προημιτελικό του τουρνουά.

Το ματς

Ο αγώνας είχε πολύ γρήγορο ρυθμό στο πρώτο μέρος και οι δύο ομάδες κατάφερναν να πατούν σχετικά εύκολα στην αντίπαλη περιοχή όμως έλειπαν από αμφότερες η ουσία και ο τρόπος για να ξεκλειδώσουν την αντίπαλη εστία. Χρειάστηκε να φτάσουμε στο 45+3' για να γίνει η φάση που άλλαξε τις ισορροπίες και ουσιαστικά έκρινε τη νικήτρια.

Η τυπικά γηπεδούχος Μπουρκίνα Φάσο βρήκε την Τυνησίας σε φάση μη ισορροπίας και τη χτύπησε με γρήγορη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση, με τον Μπλάτι Τουρέ (πήρε το βραβείο του MVP στο φινάλε) να βγάζει κάθετη πάσα και τον 19χρονο Ντανγκό Ουαταρά να εφορμά στην αντίπαλη περιοχή, για να αποφύγει δύο αντιπάλους με περίτεχνη ντρίμπλα και να αφήσει άγαλμα τον κίπερ Σαΐντ με άπιαστο σουτ με το αριστερό.

Στο δεύτερο μέρος, η Μπουρκίνα Φάσο έπαιξε έξυπνα για να κρατήσει το υπέρ της σκορ και μέχρι το 70' έδειχνε να διαχειρίζεται εξαιρετικά το αβαντάζ της, όμως στο τελευταίο 20λεπτο οι Τυνήσιοι που τα έπαιξαν όλα για όλα πίεσαν και έφεραν σε δύσκολη θέση τους τυπικά γηπεδούχους.

Σε μία φάση στο 78' που έλεγξε το VAR και έστειλε τον διαιτητή να δει ξανά τη φάση στο μόνιτορ οι Τυνήσιοι ήλπιζαν για πέναλτι όμως ο άρχοντας του αγώνα δεν άλλαξε την απόφασή του (ο Σουμαϊλά Ουαταρά είχε βρει πρώτα τη μπάλα και την είχε απομακρύνει πριν έρθει σε επαφή με τον Καζρί) ενώ στο 82' αναθερμάνθηκαν οι ελπίδες τους με την αποβολή με απευθείας κόκκινη κάρτα του σκόρερ Ντανγκό Ουαταρά (βρήκε με τον αγκώνα του Μααλούλ).

Ακόμα και με παίκτη λιγότερο όμως, η Μπουρκίνα δεν λύγισε, αφού με την κλειστή και πολυπρόσωπη άμυνα που επέλεξε να αγωνιστεί πέτυχε απόλυτα το σκοπό της (10 συνολικά σουτ η Τυνησία, τα 3 εντός εστίας), με τον γκολκίπερ Κόφι να αντιδρά θετικά όποτε χρειάστηκε και το 1-0 να μένει μέχρι το τέλος (ο διαιτητής σφύριξε 18 δευτερόλεπτα πριν συμπληρωθούν τα 4 λεπτά των καθυστερήσεων) και για να δοθεί το έναυσμα για ξέφρενους πανηγυρισμούς στο στρατόπεδο των νικητών.

ΜΠΟΥΡΚΙΝΑ ΦΑΣΟ: Κόφι, Καμπορέ, Σουμαΐλα Ουαταρά, Ταπσόμπα, Γιάγκο, Γκίρα, Τουρέ, Σανγκαρέ, Μπαγιάλα, Ντανγκό Ουαταρά, Τζιμπρίλ Ουαταρά (71' Κονατέ)

ΤΥΝΗΣΙΑ: Σαΐντ, Ντρέγκερ, Ιφά, Μπρον, Χαντάντι (46' Μααλούλ), Σλιμανέ (46' Σλιτί), Σκίρι (84' Ράφια), Λαϊντουνί, Μσάκνι, Τζαζίρι (75' Τζεμπάλι), Καζρί

Τα αποτελέσματα και το πρόγραμμα των προημιτελικών:

Τα ζευγάρια των ημιτελικών

  • Μπουρκίνα Φάσο - Σενεγάλη ή Ισημερινή Γουινέα
  • Καμερούν - Αίγυπτος ή Μαρόκο
TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ