ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Μποταφόγκο: Η μεγαλύτερη κατάρρευση στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα γράφει το όνομά της

Μποταφόγκο: Η μεγαλύτερη κατάρρευση στην ιστορία του ποδοσφαίρου θα γράφει το όνομά της
Οι παίκτες της Μποταφόγκο απογοητευμένοι μετά από ήττα της ομάδας τους @2023 AP IMAGES/GUSTAVO GARELLO

Γίνεται να εξανεμίσεις διαφορά 14 βαθμών σε λιγότερο από έναν γύρο πρωταθλήματος και να κινδυνεύεις να μείνεις εκτός τετράδας μια αγωνιστική πριν το φινάλε; Πού σταματούν οι συμπτώσεις και ξεκινάει η άνευ προηγουμένου ατυχία; Πώς συνδέεται ένας εφιαλτικός μήνας μιας βραζιλιάνικης ομάδας, με την πορεία υποβιβασμού της Λιόν; Η Μποταφόγκο έχει τις απαντήσεις.

Case study χαρακτηρίζεται ένα γεγονός που χρήζει ενδελεχής έρευνας, καθώς όμοιό του δεν έχει παρατηρηθεί στα χρονικά. Αυτό ακριβώς είναι που πρέπει να γίνει και στην περίπτωση της Μποταφόγκο, η οποία σε διάστημα ενάμισι μήνα, κατάφερε να εξανεμίσει το προβάδισμα των 14 βαθμών που είχε εξασφαλίσει από την εκπληκτική της πορεία στον πρώτο γύρο του πρωταθλήματος Βραζιλίας.

Πλέον, με -μόλις- μία αγωνιστική να απομένει για το φινάλε της σεζόν, το εντός έδρας 0-0 κόντρα στην Κρουζέιρο το βράδυ της Κυριακής (03/12), έβαλε ταφόπλακα στις προσδοκίες κατάκτησης του πρωταθλήματος και έδωσε τον τίτλο στην Παλμέιρας για δεύτερη σερί χρονιά.

Ταυτόχρονα, την έθεσε εκτός τετράδας, που δίνει απευθείας πρόκριση στο Copa Libertadores, με την Μποταφόγκο να σφιχταγκαλιάζει τον τίτλο της μεγαλύτερης "αυτοχειρίας" στα χρονικά του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Το ονειρικό ξεκίνημα και ο εφιαλτικός δεύτερος γύρος

Η Μποταφόγκο δεν αποτελεί μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της Βραζιλίας. Η ομάδα που εδρεύει στην ομώνυμη περιοχή του Ρίο Ντε Τζανέιρο, έχει να πανηγυρίσει το πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας από το 1995, που ήταν -παρεμπιπτόντως- και το δεύτερο στα 119 χρόνια ζωής της.

Ωστόσο, με 15 νίκες σε 19 αγωνιστικές στο πρώτο μισό του Campeonato Brasileiro Serie A, ήταν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου μετά από 28 ολόκληρα χρόνια, συνδυάζοντας τα επιτυχή αποτελέσματα με το χορταστικό ποδόσφαιρο.

Όλα, λοιπόν, έβαιναν καλώς για τον σύλλογο του πρώην παίκτη του Ολυμπιακού, Τικίνιο Σοάρες, πριν ξεκινήσει ένα άνευ προηγουμένου πισωγύρισμα.

Τα δύο τρίποντα τις τελευταίες 16 αγωνιστικές, οδήγησαν την Μποταφόγκο όχι μόνο να απωλέσει έναν τίτλο που έγραφε το όνομά της, αλλά και να βρίσκεται στο -1 από την τέταρτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, που της δίνει το απευθείας εισιτήριο για το Copa Libertadores.

Ρεσιτάλ ατυχίας ή η μεγαλύτερη κατάρρευση στην ιστορία του ποδοσφαίρου

Τα όσα έχουν συμβεί στα παιχνίδια της Μποταφόγκο κερδίζουν το Όσκαρ καλύτερου σεναρίου της χρονιάς, τέτοιο που ούτε ο Χίτσκοκ δεν θα μπορούσε να φανταστεί. Φυσικά, ο τίτλος της ταινίας θα ήταν: "Πώς να χάσεις δικό σου πρωτάθλημα".

Αρκεί να ρίξει κανείς μια ματιά στα αποτελέσματα του Νοεμβρίου και στον τρόπο με τον οποίον αυτά έχουν προέλθει:

  • 2/11: Μποταφόγκο - Παλμέιρας (3-4 από 3-0 στο ημίχρονο)
  • 10/11: Μποταφόγκο - Γκρέμιο (3-4 από 3-1 στο 50ο λεπτό)
  • 13/11: Μπραγκαντίνο - Μποταφόγκο (2-2, με την ισοφάριση να έρχεται στο 6ο λεπτό των καθυστερήσεων)
  • 26/11: Μποταφόγκο - Σάντος (1-1, η Μποταφόγκο δέχεται το γκολ στο 90)
  • 30/11: Κοριτίμπα - Μποταφόγκο (1-1, ήδη υποβιβασμένη η Κοριτίμπα ισοφαρίζει στο 90+9', με την Μποταφόγκο να έχει ανοίξει το σκορ με πέναλτι στο 96ο λεπτό)

Πλέον, η Μποταφόγκο δεν διεκδικεί τον τίτλο της πρωταθλήτριας Βραζιλίας για το 2023, αλλά και αυτόν του ιδανικού "αυτόχειρα".

Bonus Fact: Τι κοινό έχει η Μποταφόγκο και η Λιόν που βρίσκεται στον πάτο της Ligue 1, έχει αλλάξει ήδη δύο προπονητές από την αρχή της σεζόν και μετράει μία νίκη σε 13 αγωνιστικές στο γαλλικό πρωτάθλημα. Μα φυσικά ο Αμερικανός ιδιόρρυθμος ιδιοκτήτης, Τζον Τέξτορ.

TAGS ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΒΡΑΖΙΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ