CHAMPIONS LEAGUE

Μπενφίκα - Λίβερπουλ 1-3: Οι ανώτεροι ρεντς πήραν το πάνω χέρι για την πρόκριση στα ημιτελικά

Μπενφίκα - Λίβερπουλ 1-3: Οι ανώτεροι ρεντς πήραν το πάνω χέρι για την πρόκριση στα ημιτελικά
AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Η -εντυπωσιακή στο πρώτο μέρος- Λίβερπουλ πήρε σπουδαία εκτός έδρας νίκη με 3-1 απέναντι στην Μπενφίκα και απέκτησε τεράστιο πλεονέκτημα ενόψει της ρεβάνς στο Άνφιλντ για να σφραγίσει το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Champions League.

Η ασυγκράτητη Λίβερπουλ δεν έκανε στάση ούτε στην Λισσαβώνα. Τουναντίον, η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πήρε πολύ μεγάλη νίκη με 3-1 επί της Μπενφίκα στο "Λουζ" αξιοποιώντας τον πλήρη επιθετικό της μονόλογο στο πρώτο μέρος και την καλή παρουσία της από το 80' και μετά, γεγονός που την φέρνει με το ενάμισυ πόδι στις 4 κορυφαίες ομάδες του φετινού Champions League.

Οι Κονατέ (πρώτο του γκολ με την Λίβερπουλ), Μανέ (έφτασε τα 22 στην Ευρώπη ξεπερνώντας τον Τζέραρντ) και Ντίας (παρθενικό του γκολ στο Champions League με την ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ) ήταν οι σκόρερ για την αγγλική ομάδα, με την Μπενφίκα από την πλευρά της να είναι καλύτερη μόνο στο διάστημα 46'-60' και να μη βρίσκει κάτι παραπάνω πέρα από το γκολ του Νούνιες.

Σημειώνεται πως η Λίβερπουλ έφτασε τις πέντε διαδοχικές εκτός έδρας νίκες στην Ευρώπη (μετά από αυτές απέναντι σε Πόρτο, Ατλέτικο και Μίλαν στους ομίλους και με Ίντερ στη φάση των "16") ισοφαρίζοντας το σχετικό ρεκόρ της, με την Μπενφίκα από την πλευρά της να εξακολουθεί να μην έχει νίκη σε προημιτελικά Champions League (με τη μορφή που έχει η διοργάνωση από το 1993 και μετά) μετρώντας πλέον 3 ισοπαλίες και 6 ήττες.

Όσον αφορά στην ελληνική κόντρα, ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος πραγματοποίησε πολύ καλή εμφάνιση αφού δέχτηκε μεν τρία γκολ αλλά είχε 3-4 σωτήριες επεμβάσεις, ενώ στον αντίποδα ο Κώστας Τσιμίκας έμεινε στον πάγκο.

Το ματς

Μόνο στο πρώτο πεντάλεπτο υπήρχε ισορροπία δυνάμεων στο χορτάρι, με τη συνέχεια και μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους να ανήκει αποκλειστικά στην Λίβερπουλ, που πρωταγωνίστησε σε έναν επιθετικό μονόλογο κάνοντας την αντίπαλό της να υποφέρει. Οι παίκτες του Κλοπ κυκλοφορούσαν εξαιρετικά τη μπάλα έχοντας σιγουριά στο παιχνίδι τους και με διαρκείς κινήσεις πατούσαν πολυ συχνά την αντίπαλη περιοχή, με αποτέλεσμα ο χορός των ευκαιριών να αρχίσει από νωρίς.

Στο 9ο λεπτό ο Οταμέντι πρόλαβε στο πλασέ του Σαλάχ και με σωτήριο τάκλιν έδιωξε τη μπάλα σε κόρνερ, τρία λεπτά αργότερα ο Βλαχοδήμος απέκρουσε το σουτ του Κεϊτά, για να έρθει στο 17' η τρίτη καλή στιγμή της αγγλικής ομάδας που ήταν και φαρμακερή για τους Πορτογάλους.

Ο Ρόμπερτσον εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά και ο Κονατέ πήρε αυτοκρατορική σκαστή κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, για να πανηγυρίσει έτσι το πρώτο του γκολ με τους ρεντς από τη 14η φετινή ασίστ του Σκωτσέζου και να γίνει μάλιστα ο 20ος διαφορετικός σκόρερ τους σε όλες τις διοργανώσεις τη φετινή σεζόν.

Οι αετοί είχαν την πρώτη τους τελική στο 23' (σουτ του Έβερτον που έφυγε άουτ) και φαίνεται πως... εκνεύρισαν τους φιλοξενούμενους αφού συνέχισαν να έχουν το πόδι στο γκάζι και δεν άργησαν να βρουν -δικαίως- και δεύτερο γκολ. Στο 24' ο Ντίας το άγγιξε αλλά είδε το πλασέ του να σταματάει πάνω στο σώμα του Βλαχοδήμου, με τον πρώην φορ της Πόρτο να παίρνει ωστόσο ρεβάνς στο 34'.

Τότε που ο Αλεξάντερ-Άρνολντ έβγαλε απίστευτη μακρινή μπαλιά ακριβείας και ο Ντίας πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας της Μπενφίκα, για να τροφοδοτήσει με κεφαλιά τον Μανέ και εκείνον να νικήσει με κοντινό πλασέ τον Βλαχοδήμο, φτάνοντας τα 3 γκολ στο φετινό Champions League και τα 22 συνολικά με τους κόκκινους στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση.

Στο 37' η Μπενφίκα είχε την πρώτη της τελική εντός στόχου, με το σουτ του Έβερτον που δεν προβλημάτισε τον Άλισον, για να φτάσουμε στο 45' και τον Βλαχοδήμο να κάνει μία ακόμα εντυπωσιακή επέμβαση, αυτή τη φορά σε τετ α τετ του με τον Σαλάχ.

Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα ακούστηκε το σφύριγμα του διαιτητή που έστειλε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα, με τις 11 τελικές της Λίβερπουλ (6 εντός εστίας) έναντι 4 των γηπεδούχων (1 εντός εστίας) να είναι ένα μικρό δείγμα της ολοκληρωτικής υπεροχής των κόκκινων του Μέρσεϊσαϊντ (0.4 έναντι 1.9 τα xgoals, 35%-65% η κατοχή).

Το δεύτερο μέρος ήταν πάντως μία εντελώς διαφορετική υπόθεση, με την Μπενφίκα να μπαίνει πιο ορμητική και πριν καν συμπληρωθεί ένα πεντάλεπτο να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα. Ο Ράφα Σίλβα έκανε το γύρισμα από τα δεξιά, ο Κονατέ έπιασε αέρα στην προσπάθεια να διώξει τη μπάλα και ο Ντάργουιν Νούνιες βρέθηκε σε θέση βολής, για να νικήσει τον Άλισον και να μειώσει σε 1-2.

Το γκολ αυτό άλλαξε τα δεδομένα, έφερε ενθουσιασμό στους γηπεδούχους που ανέβασαν το τέμπο και μέχρι το 60' έφεραν σε αρκετά άβολη θέση την Λίβερπουλ, με τον Άλισον να αναγκάζεται μάλιστα να κάνει πολύ δύσκολη επέμβαση με τη συμπλήρωση μίας αγωνιστικής ώρας σε δυνατό σουτ του Έβερτον για να κρατήσει το προβάδισμα της ομάδας του.

Κάπου εκεί ο Γιούργκεν Κλοπ αποφάσισε να παρέμβει από τον πάγκο, περνώντας τους Ζότα, Φιρμίνο και Χέντερσον αντί των Μανέ, Σαλάχ και Τιάγκο, και αυτή η παρέμβαση αποδείχτηκε καταλυτική, με τους κόκκινους να εξακολουθούν μεν να είναι κακοί στο επιθετικό κομμάτι από το 46' και μετά αλλά να κόβουν η φόρα των γηπεδούχων και να ελέγχουν πλήρως το ρυθμό.

Στο 81ο λεπτό είχαν μάλιστα την πρώτη τους καλή στιγμή στο δεύτερο μέρος με το σουτ του Ντίας στην κίνηση μετά από τη σέντρα του Χέντερσον να περνάει άουτ, για να ακολουθήσουν δύο σουτ των Ζότα και Αλεξάντερ-Άρνολντ στα επόμενα λεπτά που κόντραραν και κατέληξαν κόρνερ.

Οι φάσεις αυτές ήταν ουσιαστικά προμήνυμα για εκείνη στο 87', όπου οι ρεντς βρήκαν το τρίτο γκολ. Ο Κεϊτά έβγαλε υπέροχη κάθετη πάσα και ο Ντίας πετάχτηκε στην πλάτη της άμυνας της Μπενφίκα, για να προσπεράσει και τον Βλαχοδήμο που βγήκε εκτός εστίας και να κάνει το 3-1 με πλασέ στην ανυπεράσπιστη εστία, γνωρίζοντας την αποθέωση από τους 3.000 εκδρομείς οπαδούς των ρεντς στην Λισσαβώνα.

Στο έβδομο λεπτό των καθυστερήσεων η ομάδα του Κλοπ είχε μεγάλη ευκαιρία και για τέταρτο γκολ που σταμάτησε πάνω στον Βλαχοδήμο (απέκρουσε σωτήρια το πλασέ του Ζότα), με το φινάλε να βρίσκει τους κόκκινους να φεύγουν με μία πολύ σημαντική νίκη που τους καθιστά το απόλυτο φαβορί για πρόκριση στα ημιτελικά.

ΜΠΕΝΦΙΚΑ: Βλαχοδήμος, Ζιλμπέρτο, Οταμέντι, Βερτόνχεν, Γκριμάλντο, Σίλβα, Βάιγκλ, Τααράμπτ (70' Μεϊτέ), Έβερτον (82' Γιάρεμτσουκ), Ράμος (87' Μάριο), Νούνιες

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ (89' Γκόμεζ), Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά (89' Μίλνερ), Τιάγκο (61' Χέντερσον), Μανέ (61' Φιρμίνο), Ντίας, Σαλάχ (61' Ζότα)

Οι πρώτοι προημιτελικοί του Champions League

Οι δεύτεροι προημιτελικοί του Champions League

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΜΠΕΝΦΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ