ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Μπέλιγχαμ: Ένα άστρο αρχίζει να λάμπει στην κοιλάδα του Ρουρ

Ο Μπέλινγκχαμ πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι
Ο Μπέλινγκχαμ πανηγυρίζει το τέρμα που πέτυχε κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Ο Τζουντ Μπέλιγχαμ έγινε ο νεότερος Άγγλος σκόρερ στο Champions League και κατάφερε να κάνει ακόμα και τον Πεπ Γκουαρδιόλα να παραμιλάει γι' αυτόν. Ο 17χρονος μέσος έχει λάμψει με την έως τώρα πορεία του, ενώ είχε την τιμή να τον προσκαλέσει ο ίδιος ο Φέργκιουσον στο "σπίτι" της Γιουναίτεντ.

Η Ντόρτμουντ υποδέχθηκε την Μάντσεστερ Σίτι για τα προημιτελικά του Champions League και οι "πολίτες" πέρασαν από την κοιλάδα του Ρουρ με 1-2, ωστόσο στην αρχή της αναμέτρησης ο Τζουντ Μπέλιγχαμ προκάλεσε καρδιοχτύπια στο Μάντσεστερ, λόγω του τέρματος που πέτυχε στο 15'.

Ο 17χρονος Άγγλος μεσοεπιθετικός συστήθηκε σε ολόκληρο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη με αυτό το γκολ, όντας πλέον ο νεότερος Άγγλος σκόρερ (17 χρονών και 289 ημερών) και ο δεύτερος νεότερος σκόρερ στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (ο Μπόγιαν Κρίκιτς είχε σκοράρει σε ηλικία 17 ετών και 217 ημερών), κυρίως όμως με την εμφάνιση που πραγματοποίησε απέναντι στην ομάδα του Πεπ Γκουαρδιόλα.

ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΦΕΤΟΣ

Ο Μπέλιγχαμ πλην του ιστορικού (λόγω του ρεκόρ) τέρματος που πέτυχε κόντρα στη Σίτι, έχει πετύχει άλλα δύο, ένα για το πρωτάθλημα και ένα για το κύπελλο, ενώ συνολικά έχει μοιράσει τέσσερις ασίστ, τρεις στο πρωτάθλημα, μια στο Champions League κόντρα στη Ζενίτ για τη φάση των ομίλων.

Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να φαντάζουν μικροί για έναν μέσο, λόγω των 39 συμμετοχών (έως το παιχνίδι με τη Σίτι) 27 εκ των οποίων ως βασικός, αλλά αν αναλογιστούμε το νεαρό της ηλικίας του (στις 29 Ιουνίου συμπληρώνει 18 χρόνια ζωής) αλλά και τις ελπιδοφόρες εμφανίσεις του κόντρα σε κορυφαίες ομάδες, όπως η Σίτι και η Σεβίλλη και σε νοκ-άουτ αγώνα Champions League μάλιστα, προμηνύουν ένα πολύ καλό μέλλον για τον Βρετανό μέσο.

Ρεκόρ νεότερου σκόρερ είχε και στην Bundesliga ο Μπέλιγχαμ, καθώς στην πρόσφατη αναμέτρηση με την Στουτγκάρδη (10/04), έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία των Βεστφαλών.

Η ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Πριν γίνει πασίγνωστος ο Μπέλιγχαμ, είχε καταθέσει τα διαπιστευτήρια του στην Championship, μια δύσκολη και σκληρή κατηγορία που θυμίζει το παλιό βρετανικό ποδόσφαιρο, φορώντας τη φανέλα της Μπέρμιγχαμ.

Σε ηλικία 16 ετών και 38 ημερών ο Μπέλιγχαμ πραγματοποίησε ντεμπούτο με την Μπέρμιγχαμ, ενώ ολοκλήρωσε την πρώτη του σεζόν σε επίπεδο ανδρών, έχοντας 44 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις με απολογισμό 4 γκολ και 3 ασίστ, όλα στην Championship.

Οι εμφανίσεις μαγνήτισαν τα βλέμματα πολλών κορυφαίων ομάδων πέραν των Βεστφαλών, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να εκφράζει το ενδιαφέρον της με ιδιαίτερη θέρμη. Σε τέτοιο βαθμό που ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον προσκάλεσε αυτόν και τους γονείς του στο Κάρινγκτον (προπονητικό κέντρο της Γιουνάιτεντ) για να του δείξει τα κατατόπια, ωστόσο ο γάμος δεν ευδοκίμησε.

Η Ντόρτμουντ ήρθε σε συμφωνία με την αγγλική ομάδα το περασμένο καλοκαίρι και τον έκανε δικό της έναντι 23 εκατομμυρίων ευρώ και για την ώρα δικαιώνεται για την επιλογή της.

Η ΚΛΗΣΗ ΤΟΥ ΣΑΟΥΘΓΚΕΪΤ

Ο Μπέλιγχαμ βρέθηκε και στις κλήσεις του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ για την εθνική Αγγλίας σε επίπεδο ανδρών, σε ηλικία 17 ετών και τεσσάρων μηνών, έχοντας ήδη καταγράψει δύο συμμετοχές, μια σε επίσημο παιχνίδι, μια σε φιλικό.

Κόντρα στο Σαν Μαρίνο (12/10/2020) στη νικηφόρα αναμέτρηση για τους Άγγλους για τα προκριματικά του Μουντιάλ έπαιξε ένα ημίχρονο, ενώ σε φιλική αναμέτρηση κόντρα στην Ιρλανδία κατέγραψε 17 λεπτά συμμετοχής.

Ο Σάουθγκεϊτ δεν διστάζει να βάζει νέους παίκτες στην εθνική, καθώς θέλει να γίνει η αλλαγή του κορμού της εθνικής Αγγλίας, όσο το δυνατόν πιο ομαλά γίνεται με τους παίκτες να έχουν εμπειρίες και παραστάσεις.

Τον βοηθά σε αυτό οι εύκολες κληρώσεις που έχουν οι Άγγλοι στα προκριματικά, λόγω του ότι βρίσκονται στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, αλλά και το ότι καθαρίζουν εύκολα και νωρίς την πρόκριση στην κύρια φάση μιας διοργάνωσης. Είναι βέβαιο ότι ο Μπέλιγχαμ αν είναι υγιής θα έχει ευκαιρίες λόγω των εμφανίσεων που κάνει, μέχρι να γίνει τακτικό μέλος των "τριών "λιονταριών".

ΤΑ ΕΥΣΗΜΑ ΤΟΥ ΠΕΠ

Όταν σου βγάζει το καπέλο ένας προπονητής σαν τον Πεπ Γκουαρδιόλα, κάπου εκεί σταματάει η όποια συζήτηση ή αμφιβολία για το ποια είναι η αξία σου ως ποδοσφαιριστής.

Ο Καταλανός τεχνικός της Σίτι αμέσως μετά το ματς με την Ντόρτμουντ δήλωσε για τον Μπέλιγχαμ τα εξής: "Δεν μπορώ να το πιστέψω, ίσως είναι ψεύτης. Είναι πολύ καλός για 17 χρονών, είναι φανταστικός παίκτης. Υπήρξε μια στιγμή όπου δεν πήρε την μπάλα από τους συμπαίκτες του. Το γεγονός ότι τους φώναζε και απαιτούσε πράγματα στα 17 του σημαίνει πολλά".

Το μόνο που του λείπει είναι η απόκτηση εμπειριών, κάτι που θα έρθει. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται μόλις για τη δεύτερη σεζόν του σε επίπεδο ανδρών, όπου έχει πετύχει τόσα πολλά.

Το μέλλον του είναι στη Γερμανία, καθώς με την Ντόρτμουντ δεσμεύεται με συμβόλαιο μέχρι το καλοκαίρι του 2023. Κάνεις δεν αποκλείει τίποτα για το καλοκαίρι, αλλά οι Βεστφαλοί είναι ο ιδανικός προορισμός για έναν νεαρό ποδοσφαιριστή, προκειμένου να εξελιχθεί, παίζοντας σε τοπ επίπεδο. Ο χρόνος θα μας δώσει την απάντηση σε αυτό.

Photo Credits: © 2021 AP Photo/Martin Meissner

TAGS ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ CHAMPIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ