ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022, Βέλγιο - Καναδάς 1-0: Τρίποντο διά πυρός και σιδήρου με σκόρερ Μπατσουαγί και φύλακα-άγγελο Κουρτουά

Μουντιάλ 2022, Βέλγιο - Καναδάς 1-0: Τρίποντο διά πυρός και σιδήρου με σκόρερ Μπατσουαγί και φύλακα-άγγελο Κουρτουά

Ο Καναδάς κέρδισε τις εντυπώσεις όμως το Βέλγιο είχε την ουσία στην πρεμιέρα των δύο ομάδων στον 6ο όμιλο του Μουντιάλ, με τους διαβόλους να επικρατούν με 1-0 χάρη σε ένα γκολ του Μιτσί Μπατσουαγί και μία απόκρουση πέναλτι του Τιμπό Κουρτουά.

Η αναμέτρηση του Βελγίου με τον Καναδά για τον 6ο όμιλο του Μουντιάλ προσέφερε στο φίλαθλο κοινό ένα άκρως χορταστικό ποδοσφαιρικό πιάτο, με τους Βορειοαμερικανούς να εντυπωσιάζουν στην επιστροφή τους στη μεγάλη γιορτή μετά από το 1986 αλλά να αποτυγχάνουν να πανηγυρίσουν το πρώτο γκολ της ιστορίας τους στα τελικά και να το πληρώνουν με πολύ ακριβό νόμισμα.

Και αυτό γιατί οι κόκκινοι διάβολοι άντεξαν στην πίεση των αντιπάλων τους και στις πάνω από 20 τελικές που δημιούργησαν εκείνοι και με τον Τιμπό Κουρτουά να αποκρούει πέναλτι στο 11ο λεπτό και τον Μπατσουαγί να βρίσκει δίχτυα στο 44ο, πήραν μία αγχωτική νίκη, που την είχαν ανάγκη πριν από τα -θεωρητικά- δυσκολότερα ματς που έπονται με Μαρόκο και Κροατία.

Μουντιάλ 2022, Βέλγιο - Καναδάς 1-0: Τρίποντο διά πυρός και σιδήρου με σκόρερ Μπατσουαγί και φύλακα-άγγελο Κουρτουά
SPORT24

Αν και είχε μόλις ένα γκολ, ο αγώνας είχε απίστευτο ρυθμό, ειδικά στο πρώτο μέρος και αποζημίωσε το κοινό με το θέαμα που προσέφερε, με το Βέλγιο να κρατάει στο φινάλε τους τρεις βαθμούς και τον Καναδά την εξαιρετική εικόνα του. Σημειώνεται πως το φινάλε της 1ης αγωνιστικής βρίσκει την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ μόνη στην κορυφή, αφού Μαρόκο και Κροατία έμειναν στην λευκή ισοπαλία στο έτερο ματς του ομίλου.

Το ματς

Το Βέλγιο μπήκε στο "Αχμάντ Μπιν Αλί Στάντιουμ" με τον τίτλο του φαβορί ως ποιοτικότερη και εμπειρότερη ομάδα και ο Καναδάς με αυτόν του αουτσάιντερ στην επιστροφή του σε τελικά Μουντιάλ μετά από το 1986, ωστόσο οι ρόλοι αντιστράφηκαν ολοκληρωτικά στο χορτάρι, με τους Βορειοαμερικανούς να παίζουν ένα επιθετικό και δυναμικό ποδόσφαιρο στο πρώτο μέρος και να κερδίζουν κατά κράτος τις εντυπώσεις.

Από τα πρώτα λεπτά ήταν η ομάδα που είχε καλύτερη εικόνα και εκείνη που μπήκε με μεγαλύτερη διάθεση να απειλήσει και με τη συμπλήρωση του δεκαλέπτου δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να πάρει κεφάλι στο σκορ. Μετά από σουτ που σταμάτησε στο (απλωμένο) χέρι του Καράσκο μέσα στην περιοχή ο διαιτητής έδωσε πέναλτι (πήγε να δει τη φάση στο μόνιτορ μετά από συμβουλή του VAR) και ο Ντέιβις έστησε τη μπάλα στην βούλα, για να δει τον Κουρτουά να αποκρούει στη δεξιά γωνία του και να αποκρούει.

Η φάση αυτή δεν στάθηκε πάντως ικανή να αλλάξει τις ισορροπίες, με τον Καναδά να κλείνει το πρώτο τέταρτο έχοντας 7 τελικές (1 το Βέλγιο) και τους κόκκινους διαβόλους να χρειάζεται να περιμένουν μέχρι το 23' για να έχουν την πρώτη αξιόλογη τελική τους προσπάθεια, με το σουτ του Μπατσουαγί που έφυγε κόρνερ.

Η συνέχεια βρήκε την ομάδα του Χέρντμαν να διατηρεί το υψηλό τέμπο, να πατάει συχνά στην αντίπαλη περιοχή ταλαιπωρώντας τους αμυντικούς του Μαρτίνεθ και να υποχρεώνει τον Κουρτουά να βρίσκεται σε διαρκή επιφυλακή, για να μην βρει όμως το γκολ που εδικαιούτο 100% και να βλέπει τον άγραφο νόμο του ποδοσφαίρου να εφαρμόζεται σε απόλυτο βαθμό.

Και αυτό γιατί στο 44ο λεπτό βρέθηκε πίσω στο σκορ, με τον Αλντερβάιρελντ να κάνει γέμισμα πίσω από την σέντρα και τον Μπατσουαγί να φεύγει στην πλάτη της άμυνας, για να πιάσει ένα πολύ δυνατό σουτ με το αριστερό μέσα από την περιοχή και να ξετινάξει τα δίχτυα της εστίας του Μπόριαν (1-0).

Ενδεικτικό της μή απόδοσης ποδοσφαιρικής δικαιοσύνης ήταν το γεγονός πως ο Καναδάς έκλεισε το πρώτο μέρος με 14 τελικές και 2,2 xgoals σε αντίθεση με το Βέλγιο που ολοκλήρωσε το ίδιο διάστημα με μολις 4 τελικές και 0,5 xgoals.

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε τον Μαρτίνεθ να κάνει δύο μαζεμένες αλλαγές, αποσύροντας τους Καράσκο και Τίλεμανς που δεν φάνηκαν επιθετικά και δεν βοήθησαν αμυντικά (Ονάνα και Μενιέ στη θέση τους), με τον Καναδά από την πλευρά του να συνεχίζει να παίζει ανοιχτά και επιθετικά και να φτιάχνει τελικές αλλά να αδυνατεί να δημιουργήσει τη μεγάλη φάση που θα υποχρέωνε τον Κουρτουά να επέμβει.

Όσο περνούσαν τα λεπτά η κούραση ήταν εμφανής στους παίκτες του Καναδά που δεν μπορούσαν να δημιουργούν φάσεις με την μεγάλη συχνότητα του πρώτου μέρους (διάστημα στο οποίο όργωσαν το γήπεδο και έμοιαζαν να παίζουν με παραπάνω παίκτες έναντι των υποτονικών Βέλγων) ωστόσο στο 80' λίγο έλειψε να κάνουν το 1-1, με τον Κουρτουά να λέει όχι στην κεφαλιά του Λάριν.

Στη συνέχεια και μέχρι το φινάλε το ματς ισορροπούσε σε τεντωμένοι σχοινί, με το Βέλγιο να κρατάει πάντως το προβάδισμα με νύχια και με δόντια και να κάνει ένα βήμα προς τα εμπρός με φόντο τους "16" έναντι του Μαρόκου, της Κροατίας και του Καναδά.

Μουντιάλ 2022, Βέλγιο - Καναδάς 1-0: Τρίποντο διά πυρός και σιδήρου με σκόρερ Μπατσουαγί και φύλακα-άγγελο Κουρτουά
SPORT24

ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Ντεντόνκερ, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Καστάνιε, Βίτσελ, Τίλεμανς (46' Ονάνα), Καράσκο (46' Μενιέ), Ντε Μπρόινε, Αζάρ (62' Τροσάρ), Μπατσουαγί (78' Οπέντα)

ΚΑΝΑΔΑΣ: Μπόριαν, Τζόνστον, Βιτόρια, Μίλερ, Εουστάκιο (81' Οσόριο), Χόιλετ (58' Λάριν), Μπιουκάναν (81' Μίλαρ), Χάτσινσον (58' Κονέ), Ντέιβις, Ντέιβιντ, Λαρέγια (74' Αντεκούγκμπι)

Οι Παντελής Βλαχόπουλος, Θέμης Καίσαρης και Τσάρλυ σχολιάζουν τους σπουδαίους αγώνες στο Μουντιάλ του Κατάρ, ενώ οι απεσταλμένοι του SPORT24, Αλέξανδρος Τρίγκας και Βασίλης Τεμπέλης μεταφέρουν όλες τις εξελίξεις από την Ντόχα.

Μουντιάλ 2022, Βέλγιο - Καναδάς 1-0: Τρίποντο διά πυρός και σιδήρου με σκόρερ Μπατσουαγί και φύλακα-άγγελο Κουρτουά

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 10:30), Pame Stoixima Pre Game Show (11:30 - 12:00), The Show Must Go On (13:00 - 15:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΘΝΙΚΗ ΒΕΛΓΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΚΑΝΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ