ΜΟΥΝΤΙΑΛ

Μουντιάλ 2022, Ινφαντίνο: "Σήμερα νιώθω Άραβας, Αφρικανός, γκέι, μετανάστης εργάτης, οι Ευρωπαίοι πρέπει να ζητήσουν συγγνώμη"

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο
Ο Τζιάνι Ινφαντίνο @ 2022 ABBIE PARR / AP IMAGES

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο θεωρεί ότι είναι υποκρισία η κριτική στο Κατάρ, καθώς οι Ευρωπαίοι πρέπει να ζητούν συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια, για όσα έκαναν στον κόσμο τα προηγούμενα 3.000 χρόνια, πριν παραδώσουν μαθήματα ηθικής στη χώρα.

Ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο, παρέθεσε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη του Μουντιάλ 2022 και αναφέρθηκε σε όλα τα φλέγοντα θέματα.

Αρχικά ξεκίνησε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι νιώθει "Καταριανός, Άραβας, Αφρικανός, γκέι, άτομο με αναπηρία και μετανάστης εργάτης" και ως προς την κριτική που ασκείται στο Κατάρ μίλησε για υποκρισία των Ευρωπαίων για όσα έχουν κάνει στον κόσμο τα προηγούμενα τρεις χιλιάδες χρόνια.

Αναλυτικά ένα απόσπασμα των δηλώσεων του Τζιάνι Ινφαντίνο: "Σήμερα νιώθω Καταριανός, νιώθω Άραβας, νιώθω Αφρικανός, νιώθω γκέι, νιώθω άτομο με αναπηρία, νιώθω μετανάστης εργάτης. Φυσικά και δεν είμαι όντως όλα όσα ανέφερα, αλλά νιώθω έτσι. Ξέρω πώς είναι να είσαι θύμα διακρίσεων και bullying σε μια ξένη χώρα. Σαν παίδι υπέστη bullying γιατί είχα κόκκινα μαλιά και φακίδες, επιπρόσθετα γιατί έμοιαζα με Ιταλό.

Έχουμε διδαχθεί πολλά μαθήματα από τους Ευρωπαίους. Είμαι Ευρωπαίος. Πιστεύω ότι για όσα έχουμε κάνει εμείς οι Ευρωπαίοι τα τελευταία 3.000 χρόνια στον κόσμο, πρέπει να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν παραδώσουμε μαθήματα ηθικής στους ανθρώπους".

Για τους μετανάστες εργάτες: "Ήρθα εδώ πριν από τρία χρόνια και σημείωσα το ζήτημα των μεταναστών εργατών ευθέως, από την πρώτη συνάντηση. Αν η Ευρώπη πραγματικά νοιάζεται για τη μοίρα αυτών των νέων ανθρώπων, μπορούσε να κάνει ότι το Κατάρ. Να φτιάξει νόμιμα «κανάλια», όπου τουλάχιστον ένας αριθμός, ένα ποσοστό αυτών των εργατών μπορεί να έρθει.

Χαμηλότεροι μισθοί, αλλά δώστε τους μια ελπίδα, δώστε τους λίγο μέλλον. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να τονίζουμε όσα δεν συμβαίνουν στο Κατάρ. Φυσικά και υπάρχουν ζητήματα που δεν δουλεύουν σωστά και πρέπει να αντιμετωπιστούν. Αυτά τα μονόπλευρα μαθήματα ηθικής, είναι απλά υποκρισία".

Για το ζήτημα της LGBTQ+ κοινότητας και αν είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ: "Οι διοργανωτές έχουν επιβεβαιώσει και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι. Αν έχετε κάποιον εδώ που λέει το αντίθετο, δεν είναι η άποψη της χώρας και προφανώς δεν είναι η άποψη της FIFA. Όπως και με τους εργάτες υπάρχουν κάποιες διαδικασίες. Φυσικά και πιστεύω ότι πρέπει να επιτρέπεται η είσοδος σε αυτούς τους ανθρώπους, αλλά μέσα από μια διαδικασία".

Για την απαγόρευση της πώλησης αλκοόλ στα γήπεδα: "Κάθε απόφαση συζητιέται, γίνεται μέρος ανταλλαγής απόψεων και αποφασίζεται μεταξύ άλλων των μερών".

Για την επιστολή που έστειλε στις ομοσπονδίες να επικεντρωθούν στο ποδόσφαιρο: "Δεν τους ζήτησα να μείνουν σιωπηλοί. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και ό,τι σκέφτεται. Το κύριο μήνυμα είναι να επικεντρωθούμε στο ποδόσφαιρο. Δεν είναι σωστό να χρησιμοποιούμε το ποδόσφαιρο για άλλα πράγματα. Οι αλλαγές που γίνονται στο Κατάρ, δεν θα συνέβαιναν τόσο γρήγορα χωρίς το Μουντιάλ".

Το SPORT24 στο Μουντιάλ 2022

Το SPORT24 παίζει μόνο Μουντιάλ 2022 και σε πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο ! Δες αναλυτικα το Πρόγραμμα του Μουντιάλ και τα αποτελέσματα των αγώνων του Μουντιάλ, Παρακολούθησε το Μουντιάλ live στο Matchcenter, κάνε εγγραφή στα push notifications του SPORT24 και στο Youtube κανάλι για να ενημερώνεσαι και να μη χάνεις καμία αθλητική στιγμή!

SPORT24 LIVE MUNDIAL SHOWS

Συντονιστείτε στις 4 καθημερινές εκπομπές του SPORT24 για το Μουντιάλ: Mundial Morning Show (10:00 - 10:30), Pame Stoixima Pre Game Show (11:30 - 12:00), The Show Must Go On (13:00 - 15:00), Game Night (22:45 - 00:15).

TAGS ΜΟΥΝΤΙΑΛ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ 2022 ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ