FOOTBALL ANALYSIS

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο Σέρβος μάγος που έκανε τα πάντα στο γήπεδο

SUPERLEAGUE 2022-2023 /  -  (  / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE 2022-2023 / - ( / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς έκανε τα πάντα κόντρα στον Ιωνικό και ένας από τους λόγους ήταν η ελευθερία κινήσεων που του παρείχε ο Ματίας Αλμέιδα. Ο Σέρβος μεσοεπιθετικός πέτυχε τα πρώτα του γκολ στην Ελλάδα, ήταν παντού στο γήπεδο και ήταν ένας από τους μοχλούς της κιτρινόμαυρης ανάπτυξης.

Η επιστροφή της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, συνδυάστηκε με μια συναρπαστική εμφάνιση και ευρεία νίκη κόντρα στον Ιωνικό, επικρατώντας με 4-1. Ο μεγάλος πρωταγωνιστής της ομάδας του Ματίας Αλμέιδα ήταν ο Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο οποίος πέτυχε το πρώτο και το τελευταίο γκολ της Ένωσης.

Ο Σέρβος μέσος μάλιστα χρίστηκε για πρώτη φορά σκόρερ επί ελληνικού εδάφους (δεν είχε σκοράρει με τον Παναθηναϊκό) και έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει στην OPAP Arena.

Ο Ματίας Αλμέιδα επανέφερε τον Γκατσίνοβιτς στα άκρα, παρατάσσοντάς τον στα αριστερά (έτσι δόθηκε στη διάταξη που ανακοίνωσε η ΑΕΚ) και τον Ελίασον στα δεξιά σε διάταξη 4-4-2 με ρόμβο στον άξονα, όμως ο Σέρβος διεθνής είχε έναν πιο ελεύθερο ρόλο, δικαιώνοντας τον 48χρονο Αργεντινό τεχνικό για την επιλογή του.

Κινήθηκε στον άξονα στον ίδιο χώρο με τον Πινέδα

Όπως βλέπουμε στο παρακάτω γράφημα της Opta Stats / Perform, ο Γκατσίνοβιτς (8) κινήθηκε στον άξονα και στους ίδιους χώρους με τον Πινέδα (13, είναι η κουκίδα που φαίνεται ελάχιστα κάτω από το "8" του Γκατσίνοβιτς). Στην αριστερή πτέρυγα υπήρχε μόνο ο Μοχαμάντι (3), ενώ ο Ελίασον (19) κινήθηκε κυρίως από το δεξί άκρο.

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο Σέρβος μάγος που έκανε τα πάντα στο γήπεδο
SPORT24

Φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Γκατσίνοβιτς έπαιζε μόνο στον άξονα, όμως αυτός ήταν ο μέσος χώρος δράσης του. Ο 27χρονος μεσοεπιθετικός είχε συνολικά 55 ενέργειες στο παιχνίδι. Από τη μεσοεπιθετική γραμμή μόνο ο Πινέδα είχε περισσότερες ενέργειες από εκείνον.

Στις πτέρυγες ο Γκατσίνοβιτς κινούταν κατά κύριο λόγο κοντά στη γραμμή της μεσαίας γραμμής (ειδικότερα στα δεξιά, όπως φαίνεται και στο παρακάτω γράφημα), ενώ στην επίθεση συνέκλινε προς τον άξονα. Από εκεί άλλωστε "πυροβόλησε" τρεις φορές και βρήκε στόχο στις δύο εξ αυτών.

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο Σέρβος μάγος που έκανε τα πάντα στο γήπεδο
SPORT24

Ο Γκατσίνοβιτς κινήθηκε κατά κύριο λόγο περιφερειακά, έχοντας μόλις τρεις ενέργειες στα καρέ του Χουτεσιώτη. Η μια εξ αυτών ήταν το γκολ που πέτυχε για το 4-0 με τελείωμα χωρίς κοντρόλ, έπειτα από τη γλυκιά σέντρα του Γκατσίνοβιτς. Την ίδια στιγμή είχε συνεισφορά στο αμυντικό κομμάτι της Ένωσης, έχοντας πέντε ανακτήσεις κατοχής μπάλας, στη μεσαία και την αμυντική γραμμή της Ένωσης.

Θεμέλιος λίθος της κιτρινόμαυρης ανάπτυξης

Ο Γκατσίνοβιτς είχε έναν ελεύθερο ρόλο από τον Ματίας Αλμέιδα τον οποίο "αξιοποίησε" όχι μόνο στο κομμάτι της εκτέλεσης και της πίεσης στην αντίπαλη άμυνα, αλλά και στη δημιουργία. Από τους παίκτες της μεσαίας και επιθετικής γραμμής είχε τις περισσότερες πάσες, πλην του Πινέδα.

Συνολικά μοίρασε 43 πάσες εκ των οποίων οι 32 ήταν πετυχημένες. Από τις 43 περισσότερες από τις μισές του πάσες (συνολικά 24) ήταν προωθητικές. Στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου είχε 11/21 πάσες, δημιουργώντας όμως μόλις δύο τελικές προσπάθειες για τους συμπαίκτες του.

Μιγιάτ Γκατσίνοβιτς, ο Σέρβος μάγος που έκανε τα πάντα στο γήπεδο
SPORT24

Κατά κύριο λόγο οι μεταβιβάσεις του Γκατσίνοβιτς ήταν ένα βήμα πριν από την τελική πάσα. Πιο κοντά στο αντίπαλο τέρμα βρέθηκε κεντρικά στο γήπεδο από το οποίο έψαξε κυρίως το σουτ και όχι την πάσα. Σε ένα ακόμα παιχνίδι έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει πολλά στην ΑΕΚ, παρότι δεν έπαιζε στο φυσικό του χώρο και χρειάστηκε να κάνει περισσότερα πράγματα.

Η εμφάνισή του με τον Ιωνικό, πέραν του ότι θα μείνει στην ιστορία (μιας και είναι ο πρώτος σκόρερ στην OPAP Arena) γεμίζει με αισιοδοξία ενόψει του ντέρμπι με τον Άρη στο "Κλεάνθης Βικελίδης".

Παρακολουθήστε την εκπομπή του SPORT24 από την OPAP Arena:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS ΑΕΚ ΑΕΚ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΕΛΛΑΔΑ OPAP ARENA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ