Μεταγραφές: Δέκα ποδοσφαιριστές που λήγουν τα συμβόλαιά τους και μπορούν να απασχολήσουν τις ελληνικές ομάδες

Ονόματα με βαρύ ευρωπαϊκό βιογραφικό, παίκτες που πριν από λίγα χρόνια θα έμοιαζαν απλησίαστοι για το ελληνικό πρωτάθλημα και συμβόλαια που μπαίνουν στην τελική τους ευθεία. Το SPORT24 καταγράφει δέκα περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσαν να βρεθούν στο μεταγραφικό ραντάρ του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει αποδείξει τα τελευταία χρόνια ότι έχει αλλάξει επίπεδο ως προς την ελκυστικότητά του. Η Stoiximan Super League δεν αποτελεί πλέον απλώς έναν μεταβατικό σταθμό, αλλά έναν προορισμό που μπορεί να προσφέρει πρωταγωνιστικό ρόλο, αγωνιστικές φιλοδοξίες και ευρωπαϊκή προοπτική σε ποδοσφαιριστές με σημαντικό παρελθόν στα κορυφαία πρωταθλήματα.
Ενδεικτικό της αλλαγής αυτής είναι το γεγονός ότι παίκτες όπως ο Μεχντί Ταρέμι στον Ολυμπιακό και ο Λούκα Γιόβιτς στην ΑΕΚ, ποδοσφαιριστές που μέχρι πρόσφατα κινούνταν αποκλειστικά σε επίπεδο Champions League και μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων, αγωνίζονται πλέον στο ελληνικό πρωτάθλημα, δίνοντας άλλη διάσταση στη λίγκα.
Σε αυτό το περιβάλλον, κάθε μεταγραφική περίοδος φέρνει στο προσκήνιο περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που, παρότι δεν βρίσκονται πια στο απόλυτο peak της καριέρας τους, συνεχίζουν να διαθέτουν ποιότητα, εμπειρία και αγωνιστικά χαρακτηριστικά ικανά να κάνουν τη διαφορά.
Παίκτες με βαρύ βιογραφικό και ευρωπαϊκές παραστάσεις, οι οποίοι δεν ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας, αλλά μπορούν -υπό προϋποθέσεις- να αποτελέσουν ρεαλιστικές επιλογές για Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ.
Με τα συμβόλαιά τους να ολοκληρώνονται το καλοκαίρι του 2026, οι συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές έχουν τη δυνατότητα να συζητήσουν και να συμφωνήσουν από την 1η Ιανουαρίου με όποια ομάδα επιθυμούν, ώστε να μετακινηθούν ως ελεύθεροι, χωρίς κόστος μεταγραφής, στο τέλος της σεζόν.
Το SPORT24 σας παρουσιάζει δέκα τέτοιες περιπτώσεις ποδοσφαιριστών που μπορούν να αποτελέσουν μεταγραφικούς στόχους του Big-4.
Φίλιπ Κόστιτς
Μία περίπτωση που είχε απασχολήσει έντονα τον Ολυμπιακό το προηγούμενο καλοκαίρι ήταν αυτή του Φίλιπ Κόστιτς. Ο 70 φορές διεθνής με την εθνική Σερβίας βρέθηκε ψηλά στη μεταγραφική λίστα των ερυθρόλευκων, ωστόσο παρέμεινε τελικά στη Serie A και τη Γιουβέντους.
Ο Κόστιτς καθιερώθηκε με τη φανέλα της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, αγωνιζόμενος στην αριστερή πλευρά ως χαφ-εξτρέμ. Εκεί έφτασε στην κορύφωση της καριέρας του τη σεζόν 2021-22, όταν κατέκτησε το Europa League, όντας καθοριστικός σε όλη τη διοργάνωση και κερδίζοντας το βραβείο του πολυτιμότερου ποδοσφαιριστή. Οι εμφανίσεις αυτές του άνοιξαν τον δρόμο για τη μεταγραφή του στη Γιουβέντους.
Τη φετινή σεζόν ο Σέρβος αποτελεί κυρίως λύση από τον πάγκο για την ομάδα του Λουτσιάνο Σπαλέτι, έχοντας καταγράψει 11 συμμετοχές, με απολογισμό δύο γκολ και μία ασίστ.
Παρότι ο ρόλος του δεν είναι πρωταγωνιστικός, παραμένει ένας ποδοσφαιριστής με εμπειρία και ποιότητα στην αριστερή πλευρά, στοιχεία που δύσκολα περνούν απαρατήρητα στην αγορά, πόσο μάλλον του ελληνικού πρωταθλήματος.
Κάρλος Βινίσιους
Μία ακόμη επιλογή, κάθε άλλο παρά ουτοπική, είναι ο Κάρλος Βινίσιους. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός της Γκρέμιο έχει πίσω του πολυετή παρουσία στην Premier League με τις φανέλες της Τότεναμ και της Φούλαμ, ενώ στο παρελθόν αγωνίστηκε επίσης σε Μπενφίκα, Νάπολι και Αϊντχόφεν, χτίζοντας ένα βιογραφικό με εμπειρίες από κορυφαία πρωταθλήματα και διαφορετικά αγωνιστικά περιβάλλοντα.
Με ύψος 1.90μ., αποτελεί έναν φορ που συνδυάζει τη σωματική δύναμη με καλή τεχνική κατάρτιση για το σωματότυπό του. Μπορεί να κρατήσει μπάλα με πλάτη, να συμμετάσχει στο build up και να λειτουργήσει τόσο ως τελικός αποδέκτης, όσο και ως παίκτης σύνδεσης στην επίθεση.
Από το καλοκαίρι του 2025 βρίσκεται στη Γκρέμιο, όπου πραγματοποιεί εξαιρετικό ξεκίνημα, μετρώντας 12 γκολ σε 14 εμφανίσεις.
Οι επιδόσεις αυτές ενδέχεται να τον επαναφέρουν στο προσκήνιο της ευρωπαϊκής αγοράς, με το ενδεχόμενο μιας επιστροφής στην Ευρώπη για μία τελευταία μεγάλη ευκαιρία να παραμένει ανοιχτό. Σε ένα τέτοιο σενάριο, ο Βινίσιους θα μπορούσε να απασχολήσει σοβαρά τους μεγάλους της Stoiximan Super League.
Μάουρο Ικάρντι
Ίσως το πιο “βαρύ” όνομα της λίστας είναι ο Μάουρο Ικάρντι. Ο Αργεντινός φορ αποτελεί παίκτη που, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να μετατραπεί σε σημείο αναφοράς για οποιαδήποτε ελληνική ομάδα αποφασίσει να κυνηγήσει μια τέτοια υπέρβαση.
Η καριέρα του είναι γεμάτη διακρίσεις και αριθμούς που μιλούν από μόνοι τους. Δύο φορές πρώτος σκόρερ στη Serie A, πρώτος σκόρερ στην Τουρκία, δύο φορές ποδοσφαιριστής της χρονιάς σε Ίντερ και Γαλατασαράι και πληθώρα ατομικών και ομαδικών τίτλων. Για περισσότερα από έξι χρόνια αποτέλεσε τον βασικό επιθετικό της Ίντερ, πριν πάρει μεταγραφή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Παρί Σεν Ζερμέν.
Τα τελευταία χρόνια αγωνίζεται στη Γαλατασαράι, όπου μαζί με τον Βίκτορ Όσιμεν συνθέτουν ένα από τα πιο παραγωγικά επιθετικά δίδυμα της Ευρώπης. Ωστόσο, με τον Νιγηριανό φορ να έχει πλέον τον πρώτο λόγο στη βασική ενδεκάδα και τον Ικάρντι να περνά συχνά στο παιχνίδι ως αλλαγή, το ενδεχόμενο αποχώρησής του μετά από τρία χρόνια στην Τουρκία δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Η προοπτική της Ελλάδας παραμένει δύσκολη, κυρίως λόγω των οικονομικών δεδομένων. Ο Ικάρντι αμείβεται με περίπου 7,5 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στη Γαλατασαράι, ποσό απαγορευτικό για τα ελληνικά δεδομένα.
Παρ’ όλα αυτά, σε ένα σενάριο σημαντικής μείωσης των αποδοχών του και με το δέλεαρ ενός απόλυτα πρωταγωνιστικού ρόλου, ο 32χρονος φορ θα μπορούσε να πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφικές υπερβάσεις που έχουν γίνει ποτέ στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Τόμας Πάρτεϊ
Ακόμη μία δύσκολη, αλλά όχι αδύνατη περίπτωση, είναι αυτή του Τόμας Πάρτεϊ. Ο Γκανέζος μέσος διαθέτει πλούσιο βιογραφικό στην Premier League και υπήρξε βασικός πυλώνας της Ατλέτικο για περίπου πέντε χρόνια, πριν πραγματοποιήσει μεταγραφή ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ στην Άρσεναλ.
Στους κανονιέρηδες κατέγραψε 167 συμμετοχές υπό τις οδηγίες του Μικέλ Αρτέτα, αγωνιζόμενος κυρίως στη θέση 6. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που ειδικεύεται στην αναχαίτιση και την ισορροπία του παιχνιδιού, με την ικανότητα να διαβάζει τις φάσεις και να κλείνει τους χώρους στους αντιπάλους.
Παράλληλα, μπορεί να αγωνιστεί και πιο μπροστά ως κεντρικός μέσος, έχοντας στο ρεπερτόριό του και τα μακρινά σουτ εκτός περιοχής, πετυχαίνοντας ενίοτε εντυπωσιακά γκολ.
Από το περασμένο καλοκαίρι αγωνίζεται στη Βιγιαρεάλ, όπου αποτελεί βασικό στέλεχος στα περισσότερα παιχνίδια, με το κίτρινο υποβρύχιο να επιθυμεί την παραμονή του.
Το ενδεχόμενο μετακίνησής του, όμως, δεν μπορεί να αποκλειστεί, ειδικά αν κάποια ομάδα θελήσει να θωρακίσει τον άξονά της με έναν παίκτη του επιπέδου του Πάρτεϊ, σε μία θέση όπου σχεδόν όλες οι ελληνικές ομάδες αναζητούν ποιοτική ενίσχυση.
Έβερτον
Μία περίπτωση Βραζιλιάνου εξτρέμ που θα μπορούσε να ακολουθήσει τη λογική της μεταγραφής Μπερνάρ στον Παναθηναϊκό είναι αυτή του Έβερτον. Ένας ποδοσφαιριστής με έντονη προσωπικότητα στο παιχνίδι του που δεν χρειάζεται πολλές επαφές για να κάνει αισθητή την παρουσία του και μπορεί να ξεκλειδώσει άμυνες μέσα από την ατομική του ποιότητα.
Ο 29χρονος έγινε γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό με τη φανέλα της Μπενφίκα, όπου έδειξε πως διαθέτει το πακέτο που απαιτείται για το υψηλό επίπεδο: ταχύτητα, τεχνική, αλλαγή κατεύθυνσης και ικανότητα να παίζει τόσο πάνω στη γραμμή όσο και προς τα μέσα.
Το συμβόλαιό του με τη Φλαμένγκο ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2026 και, σε ένα σενάριο όπου θα αναζητήσει εκ νέου χώρο, χρόνο και πρωταγωνιστικό ρόλο, η Ευρώπη θα μπορούσε να επιστρέψει στο κάδρο.
Σε αυτό το πλαίσιο, μια ελληνική ομάδα που παίζει με κατοχή και ζητά φαντασία και απρόβλεπτο στοιχείο από τα άκρα θα μπορούσε να δει στον Έβερτον μια περίπτωση “χαμηλού ρίσκου – υψηλής απόδοσης”, ικανή να προσφέρει ποιότητα, θέαμα και ουσία.
Νταβίντ Σόρια
Μία από τις πιο αξιόπιστες περιπτώσεις τερματοφύλακα που κυκλοφορούν στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με συμβόλαιο που λήγει το καλοκαίρι του 2026 είναι αυτή του Νταβίντ Σόρια.
Ο Ισπανός γκολκίπερ της Χετάφε αποτελεί εδώ και χρόνια σημείο αναφοράς για την ομάδα του και συγκαταλέγεται σταθερά ανάμεσα στους πιο συνεπείς και αξιόπιστους τερματοφύλακες της La Liga.
Η συνέπειά του, η εμπειρία από συνεχόμενες γεμάτες σεζόν και η ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε παιχνίδια υψηλής πίεσης τον καθιστούν μία “ασφαλή” περίπτωση τερματοφύλακα.
Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τον Σόρια ως λύση για ελληνική ομάδα που αναζητά τη σταθερότητα κάτω από τα δοκάρια. Ειδικά για συλλόγους όπως ο Παναθηναϊκός, όπου το ζήτημα του τερματοφύλακα έχει απασχολήσει έντονα τα τελευταία χρόνια, μια τέτοια περίπτωση θα μπορούσε να αποτελέσει κίνηση ουσίας.
Τοργκάν Αζάρ
Το επώνυμο “Αζάρ” κουβαλά από μόνο του προσδοκίες, όμως ο Τοργκάν Αζάρ έχει χαράξει τη δική του πορεία στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, μακριά από τις συγκρίσεις με τον αδερφό του, Εντέν. Πρόκειται για ποδοσφαιριστή που ξέρει να λειτουργεί μέσα στο γήπεδο χωρίς να χρειάζεται να είναι διαρκώς στο επίκεντρο, προσφέροντας ποιότητα, σωστές αποφάσεις και ουσία στο επιθετικό τρίτο.
Ο Βέλγος μεσοεπιθετικός έχει εμπειρία από υψηλό επίπεδο, με θητεία στη Bundesliga και πρωταγωνιστικό ρόλο στο παρελθόν, ενώ πλέον αγωνίζεται στην Άντερλεχτ, με το συμβόλαιό του να λήγει το καλοκαίρι του 2026. Αγωνιστικά, μπορεί να παίξει τόσο πίσω από τον φορ όσο και στα άκρα, διαθέτοντας καλή τεχνική και αντίληψη του χώρου.
Σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό, όπου η δημιουργία απέναντι σε κλειστές άμυνες αποτελεί συχνό ζητούμενο, ο Αζάρ θα μπορούσε να προσφέρει λύσεις με την ποιότητα και την εμπειρία του.
Κέβιν Μπαμπού
Αν υπάρχει ένα προφίλ δεξιού μπακ που δύσκολα περνά απαρατήρητο και μπορεί να κυνηγήσουν οι ελληνικές ομάδες, αυτό είναι του Κέβιν Μπαμπού. Ένας ποδοσφαιριστής που βασίζει το παιχνίδι του στην ταχύτητα, την ένταση και το συνεχές ανέβασμα στη γραμμή, στοιχεία που μπορούν να αλλάξουν άμεσα τη δυναμική μιας πλευράς.
Ο Ελβετός διεθνής έκανε το όνομά του γνωστό στη Bundesliga, όπου με τη φανέλα της Βόλφσμπουργκ αποτέλεσε βασικό γρανάζι σε ομάδα υψηλών απαιτήσεων, πριν ακολουθήσουν περάσματα από Premier League και άλλες ευρωπαϊκές λίγκες. Πρόκειται για μπακ που νιώθει άνετα όταν έχει χώρο μπροστά του, πατά συχνά στο επιθετικό τρίτο και μπορεί να δώσει πλάτος και ένταση στο παιχνίδι.
Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στη Μίντιλαντ, με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2026, κάτι που τον καθιστά μια ενδιαφέρουσα περίπτωση ενόψει των επόμενων μεταγραφικών περιόδων.
Σε ένα πρωτάθλημα όπως το ελληνικό, όπου τα μπακ καλούνται να προσφέρουν όλο και περισσότερα στο επιθετικό κομμάτι, ο Μπαμπού θα μπορούσε να αποτελέσει λύση για κάθε ομάδα του Big-4, με την ταχύτητα και την ένταση που προσφέρει.
Αντρέ Σίλβα
Το όνομα του Αντρέ Σίλβα έχει περάσει ξανά από το ελληνικό ρεπορτάζ τα προηγούμενα χρόνια, κυρίως ως μία από τις περιπτώσεις επιθετικών που θα μπορούσαν να αλλάξουν επίπεδο το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Πορτογάλος φορ είναι από εκείνους τους παίκτες που έχουν ζήσει πολύ νωρίς το βάρος των μεγάλων προσδοκιών, με την καριέρα του να ακολουθεί μία διαδρομή γεμάτη σκαμπανεβάσματα.
Η σεζόν-σταθμός του με την Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου σημείωσε 28 γκολ στη Bundesliga, έδειξε ξεκάθαρα το τι μπορεί να προσφέρει όταν βρει ρόλο και εμπιστοσύνη. Από εκεί και πέρα, οι συνεχείς μετακινήσεις και η απουσία σταθερότητας δεν του επέτρεψαν να ξαναβρεί τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται σε μια φάση όπου το restart μοιάζει απαραίτητο.
Από το καλοκαίρι αγωνίζεται στην Έλτσε, με το συμβόλαιό του να ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2026. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν θα ήταν παράλογο να αναζητήσει ένα περιβάλλον όπου θα έχει ξεκάθαρο ρόλο και συνεχή παρουσία.
Σε μία ομάδα όπως ο Ολυμπιακός, που παραδοσιακά αναζητά επιθετικούς με προσωπικότητα, εμπειρία και ικανότητα στο σκοράρισμα, ο Σίλβα θα μπορούσε να αποτελέσει τον ιδανικό επιθετικό των ερυθρόλευκων, σε περίπτωση που αποχωρήσει ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί.
Σέαντ Κολάσινατς
Ο Σέαντ Κολάσινατς είναι από εκείνους τους ποδοσφαιριστές που κουβαλούν πάνω τους την έννοια της σκληράδας και της έντασης. Ένας παίκτης που δεν περνά απαρατήρητος στο γήπεδο, είτε αγωνίζεται ως αριστερός στόπερ, είτε πιο έξω στη γραμμή, και που το παιχνίδι του βασίζεται στη δύναμη, στις μονομαχίες και στην επιθετική νοοτροπία χωρίς φόβο.
Με καριέρα σε Σάλκε, Άρσεναλ, Μαρσέιγ και πλέον στην Αταλάντα, ο διεθνής Βόσνιος έχει ζήσει ποδόσφαιρο υψηλών απαιτήσεων και έντασης. Είναι ο αμυντικός που θα “λερώσει” τη φανέλα, θα βγει μπροστά στις δύσκολες στιγμές και θα δώσει χαρακτήρα στην αμυντική γραμμή, στοιχεία που συχνά λείπουν από ομάδες που κυνηγούν πρωταθλητισμό.
Το συμβόλαιό του με την Αταλάντα ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2026 και δεν αποκλείεται να αναζητήσει ένα νέο περιβάλλον.