ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Μεντιλίμπαρ: Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, ο ευρωπαϊκός τίτλος και η επιστροφή στο "Καραϊσκάκης"

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ
Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ 2023 JOSE BRETON/AP IMAGES

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ είναι ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, μια θέση που άφησε "ορφανή" ο Κάρλος Καρβαλιάλ. Ο εκρηκτικός και ευθύς χαρακτήρα του Βάσκου προπονητή, η τακτική του φιλοσοφία και ο ευρωπαϊκός τίτλος κόντρα στον Ζοζέ Μουρίνιο. Το SPORT24 σας παρουσιάζει τον 62χρονο τεχνικό που επιστρέφει στον πάγκο του "Γεώργιος Καραϊσκάκης" μετά τη θερινή μονομαχία του με τον Πεπ Γκουαρδιόλα.

Ο Κάρλος Καρβαλιάλ από το πρωί της Πέμπτης αποτελεί και επισήμως παρελθόν από τον πάγκο του Ολυμπιακού, με τον Χοσέ Λούις Μεντιλίμπαρ να είναι ο προπονητής που καλείται να αναλάβει τη διάδοχη κατάσταση στους "ερυθρόλευκους".

Ποιος είναι, όμως, ο Βάσκος προπονητής; Τι έκανε το 2023 κόντρα σε Ζοζέ Μουρίνιο και Πεπ Γκουαρδιόλα; Ποια είναι η τακτική του φιλοσοφία και γιατί χαρακτηρίζεται ως ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών;

Το SPORT24 παρουσιάζει τον old-school τεχνικό που έχει "αλλεργία" στο VAR και επιθυμεί στα 62 του χρόνια να βγει για πρώτη φορά εκτός της ισπανικής ζώνης ασφαλείας.

Η προπονητική που τον "βρήκε" και ο εκρηκτικός του χαρακτήρας

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ έχει παραδεχθεί σε παλαιότερες συνεντεύξεις του ότι δεν ήθελε ποτέ να γίνει προπονητής, αλλά μόλις ξεκίνησε στην άσημη Αράτια το μακρινό 1994, δεν μπόρεσε ποτέ να αποτινάξει από πάνω του το "μικρόβιο" του κοουτσαρίσματος. Έκτοτε δεν υπάρχει σεζόν στην 30ετή καριέρα του που να μην έχει καθίσει σε πάγκο ομάδας.

Αυτό έμελλε να είναι και το πιο λαμπρό μονοπάτι του στον χώρο του ποδοσφαίρου, καθώς ως παίκτης, αγωνιζόμενος στη μεσοεπιθετική γραμμή, δεν άφησε ποτέ το στίγμα του.

Αθυρόστομος, ευθύς και old-school τεχνικός. Αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί που τον περιγράφουν. Βγάζει "αλλεργία" για το VAR αποκαλώντας το "τσίρκο" σε κάθε ευκαιρία που του δίνεται, ενώ δεν βασίζεται στα στατιστικά, κάτι που δεν ντρέπεται να το παραδεχθεί.

Παράλληλα, μισεί τους παίκτες που εκμαιεύουν σφυρίγματα, θεωρώντας το θέατρο τη χείριστη μορφή ενέργειας που μπορεί να κάνει ένας αθλητής.

Πριν την αποστολή "σώσε μια χαμένη χρονιά" στη Σεβίλλη, ο 62χρονος Βάσκος πρόλαβε να καθίσει σε 11 πάγκους ισπανικών ομάδων ως πρώτος προπονητής, με την Έιμπαρ να αποτελεί τον σύλλογο στον οποίο πέρασε τα πιο παραγωγικά του χρόνια (2015-2021).

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών και η μάχη με τον Μουρίνιο

Μάρτιος του 2023 και η Σεβίλλη έχει μόλις ηττηθεί από τη Χετάφε. Τρίτη ήττα στα τελευταία τέσσερα παιχνίδια, με 12 γκολ παθητικό, μόλις δύο βαθμούς πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Οι απολύσεις δύο προπονητών, Ζουλιέν Λοπετέγκι και Χόρχε Σαμπάολι, σε διάστημα λιγότερου του ενός έτους, ώθησαν τον αθλητικό διευθυντή της ισπανικής ομάδας, Μόντσι, να στραφεί προς τον άνθρωπο των ειδικών αποστολών, παρότι μετρούσε δύο διαδοχικούς υποβιβασμούς με την Έιμπαρ το 2021 και την Αλαβές το 2022.

Καμία αμφιβολία, καμία απαίτηση, καμία ρήτρα που συνδέεται με κατάκτηση τίτλου ή αποφυγή υποβιβασμού. Τίποτα δεν έγειρε ως όρο ο Μεντιλίμπαρ, που είδε τη Σεβίλλη ως τη "χρυσή" ευκαιρία που αναζητούσε τα τελευταία 29 χρόνια. Υπέγραψε για τρεις μήνες και ήρθε με μια απλή αποστολή: να σώσει τη Σεβίλλη.

"Η ιδέα είναι να απλοποιηθούν τα πράγματα", ανέφερε στις πρώτες του δηλώσεις, με στόχο να απομακρυνθεί ο σύλλογος το συντομότερο δυνατόν από την επικίνδυνη ζώνη. Στο ντεμπούτο του η ομάδα της La Liga πέτυχε την πρώτη της εκτός έδρας νίκη μετά από σχεδόν έξι μήνες, που συνοδεύτηκε και με το πρώτο τρίποντο στο γήπεδο της Κάντιθ ύστερα από 10 χρόνια.

Ο Βάσκος με έξι νίκες στα πρώτα οκτώ παιχνίδια του στο ισπανικό πρωτάθλημα με τη Σεβίλλη κατάφερε να τη σώσει με χαρακτηριστική άνεση. Από τη στιγμή που ανέλαβε τις τύχες του συλλόγου της Ανδαλουσίας και μέχρι την ολοκλήρωση της La Liga, μόνο η Ατλέτικο Μαδρίτης (οκτώ), Ρεάλ Μαδρίτης (επτά) και Βιγιαρεάλ (επίσης επτά) είχαν περισσότερα τρίποντα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα είχε και τη δεύτερη καλύτερη άμυνα με 10 γκολ παθητικό, πίσω από την πρωταθλήτρια Μπαρτσελόνα που είχε δεχθεί εννιά.

Παράλληλα, προελάμβανε για το πέμπτο Europa League της Σεβίλλης την τελευταία δεκαετία, ένας δρόμος που δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα.

Χρειάστηκε να αποκλείσει κατά σειρά τις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (5-2 συνολικό σκορ), Γιουβέντους (3-2) και να υποχρεώσει τον Ζοζέ Μουρίνιο στην πρώτη του ήττα (4-1 στα πέναλτι, 1-1 παράταση και κανονική διάρκεια) σε τελικό ευρωπαϊκής διοργάνωσης μετά από πέντε σερί κατακτήσεις με Πόρτο, Ίντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Όλα αυτά μόλις στη δεύτερή του χρονιά στην Ευρώπη, καθώς η πρώτη απόπειρά του τη σεζόν 2005/06 στον πάγκο της Αθλέτικ Μπιλμπάο στέφθηκε με απόλυτη αποτυχία. Υπέστη δύο ήττες στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο και αποκλείστηκε νωρίς με τον βασκικό σύλλογο.

Ο Πεπ Γκουαρδιόλα και η τακτική του φιλοσοφία

Ο Χοσέ Λουίς Μεντιλίμπαρ κέρδισε με το "σπαθί" του την ευκαιρία στη Σεβίλλη, προκειμένου να ξεκινήσει ο ίδιος την αγωνιστική περίοδο 2023/24, με τα ανεπιτυχή, ωστόσο, αποτελέσματα να τον απομακρύνουν από τον πάγκο της ισπανικής ομάδας στις 8 Οκτωβρίου του 2023.

Στο διάστημα αυτό είχε ήδη φτάσει ένα βήμα πριν κερδίσει και τον Πεπ Γκουαρδιόλα μετά τον "Special One". Στα μέσα του Αυγούστου έδωσε το παρών με την ομάδα της Ανδαλουσίας στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο "Γεώργιος Καραϊσκάκης" για να αντιμετωπίσει τη Μάντσεστερ Σίτι στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup.

Όμως, αυτή τη φορά είδε την τύχη να μην του χαμογελά στην ψυχοφθόρο διαδικασία των πέναλτι. Ήττα με 5-4 (1-1 κ.δ.) και ο 62χρονος "έκλεισε" το πέρασμά του από τη Σεβίλλη με έναν ευρωπαϊκό τίτλο.

Ο Βάσκος προπονητής έχει σημειώσει κατά καιρούς ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει από τους αναλυτές των αντίπαλων ομάδων, ο τρόπος παιχνιδιού του είναι απλός και βασίζεται πάντα στις ίδιες αρχές ποδοσφαίρου, ενώ έχει ως αγαπημένο σχηματισμό το 4-2-3-1.

"Κερδίζουμε τη δεύτερη μπάλα, την πάμε στον άξονα, βάζουμε την μπάλα στην περιοχή, κάνουμε ένα σουτ και αυτό είναι όλο". Μέσα από αυτές τις 20 λέξεις συνοψίζεται ολόκληρη η τακτική φιλοσοφία του Μεντιλίμπαρ.

Παρατάσσει τις ομάδες του με την άμυνα πολύ ψηλά, σε ορισμένες περιπτώσεις προσεγγίζουν τη μεσαία γραμμή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το γεγονός ότι καμία ομάδα τη σεζόν 2020/21 στη La Liga δεν έπαιζε πιο ψηλά στο γήπεδο, δεν κέρδιζε περισσότερες δεύτερες μπάλες και δεν ήταν πιο γρήγορη στην εκδήλωση επίθεσης μετά από ανάκτηση κατοχής.

Του άρεσαν οι ακραίοι επιθετικοί να κρατούν το πλάτος στην επίθεση και να αγωνίζονται με το "καλό" τους πόδι. Δεν βλέπει κανένα νόημα στην κατοχή της μπάλας και επιδιώκει να μεταφέρει το παιχνίδι στο μισό του αντιπάλου.

"Η ιδέα που θέλω να περάσω στους παίκτες μου είναι να αποφεύγουν λάθη που μπορούν να μας στοιχίσουν σε συγκεκριμένα σημεία του γηπέδου", έχει δηλώσει πολλάκις στο παρελθόν ο old-school Μεντιλίμπαρ.

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ