ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ

Mediapart: "Η Παρί είχε προσλάβει εταιρία για καμπάνιες στα social media εις βάρος αντιπάλων, ΜΜΕ, ακόμα και του Εμπαπέ"

Οι Κιλιάν Εμπαπέ και Νεϊμάρ στην προετοιμασία της Παρί Σεν Ζερμέν
Οι Κιλιάν Εμπαπέ και Νεϊμάρ στην προετοιμασία της Παρί Σεν Ζερμέν AP PHOTO/EUGENE HOSHIKO

Η γαλλική ιστοσελίδα Mediapart αποκάλυψε ότι η Παρί είχε προσλάβει εταιρία ώστε να προβαίνει σε επιθέσεις στο Twitter με ψεύτικους λογαριασμούς εις βάρος ΜΜΕ, αντιπάλων παραγόντων, φιλάθλων, ακόμα και ανθρώπων του συλλόγου, όπως ο Κιλιάν Εμπαπέ!

Η κρίση στην Παρί δείχνει να βαθαίνει, όχι μόνο για το ζήτημα του Κιλιάν Εμπαπέ. Την Τετάρτη, η γαλλική ιστοσελίδα Mediapart, με αντικείμενο την ερευνητική δημοσιογραφία η οποία έχει συμμετάσχει στη διαρροή εγγράφων όπως τα Panama Papers, αποκάλυψε ότι οι πρωταθλητές Γαλλίας είχαν προσλάβει εταιρία social media με σκοπό να κάνει επιθέσεις σε διάφορους αντιπάλους του συλλόγου, ακόμα και σε ανθρώπους του όπως ο Εμπαπέ!

Ο τρόπος λειτουργίας

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το 2018 η Παρί προσέλαβε την εταιρία Digital Big Brother (DBB), η οποία έχει έδρα στη Βαρκελώνη και επικεφαλής της είναι ο Λοτφί Μπελ Χατζ, ένας Γαλλοτυνήσιος επιχειρηματίας που έχει στην ιδιοκτησία του πολλές εταιρίες με παρόμοιο αντικείμενο.

Ο μέχρι τον Μάιο επικεφαλής του τμήματος επικοινωνίας της Παρί και επί επτά χρόνια στενός συνεργάτης του Νασέλ αλ Κελαϊφί, Ζαν Μαρσιάλ Ριμπς, εμφανίζεται να επιβλέπει όλη τη δραστηριότητα της DBB και να δίνει οδηγίες για τις "επιθέσεις" που πρέπει να γίνουν μέσω Twitter, είτε με προσβολές και συκοφαντίες είτε με δημιουργία και διασπορά φημών.

Η Mediapart επικαλείται έναν 50σέλιδο φάκελο στον οποίο περιγράφεται όλη η δράση της DBB τη διετία 2018-2020, όσο διήρκεσε το συμβόλαιο που υπεγράφη με την Παρί. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι η DBB δημιούργησε έναν "ψηφιακό στρατό" από λογαριασμούς στο Twitter, αλλά όχι bots. Προτίμησε να τοποθετήσει κανονικούς ανθρώπους με γνώση από ποδόσφαιρο πίσω από ψεύτικους λογαριασμούς, η πλειονότητα εκ των οποίων υποστήριζαν την Παρί. Μάλιστα, ένα 10% αυτών των ψεύτικων λογαριασμών εξελίχθηκαν σε λογαριασμοί που επηρέαζαν τους φιλάθλους της ομάδας, ακόμα και τα ΜΜΕ, αφού είχαν δώσει εικόνα πραγματικού φιλάθλου.

Ο κυριότερος εξ αυτών ήταν ο Paname Squad, ο οποίος φερόταν να είναι λογαριασμών πολλών φίλων της Παρί, ο οποίος άνοιξε τον Αύγουστο του 2018 και δημοσίευε αρκετές πληροφορίες, κυρίως μεταγραφικές, που δεν είχαν ούτε δημοσιογράφοι! Γρήγορα συγκέντρωσε κοινό 10.000 ακολούθων και μάλιστα δημιουργήθηκε ακόμα και ιστοσελίδα που συνδέθηκε με αυτόν το λογαριασμό. Το 2020 ο λογαριασμός ανέστειλε τη λειτουργία του χωρίς εξήγηση, έτος που ολοκληρώθηκε και η συνεργασία της DBB με την Παρί.

Τα θύματα των επιθέσεων

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στα θύματα τέτοιων "επιθέσεων" από τους ψεύτικους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Όπως υπογραμμίζει, τα βασικότερα ήταν ΜΜΕ που η Παρί θεωρούσε εχθρικά, όπως το Mediapart και η Equipe. Ωστόσο, δεν έμειναν εκεί.

Όπως αναφέρει, θύμα τέτοιων πρακτικών υπήρξε ο φίλαθλος της Ρεν που δέχθηκε χαστούκι από τον Νεϊμάρ τον Απρίλιο του 2019, με κάποιον από αυτούς τους ψεύτικους λογαριασμούς να αποκαλύπτει την ταυτότητα του φιλάθλου στα social media.

Ο Βραζιλιάνος έπρεπε να προστατευτεί με κάθε τρόπο και γι' αυτό αντίστοιχοι λογαριασμοί εμφανίστηκαν κατά δεκάδες στο λογαριασμό της πρώην συντρόφου του Νεϊμάρ που τον κατηγόρησε για βιασμό (υπόθεση που τελικά δεν προχώρησε).

Οι επιθέσεις και οι αρνητικοί έως και συκοφαντικοί σχολιασμοί συνεχίστηκαν και προς το πρόσωπο του προέδρου της Λιόν και παραδοσιακού εχθρού της Παρί, Ζαν Μισέλ Ολά.

Ο Panama Squad που εξελίχθηκε στον πιο "ισχυρό" λογαριασμό της DBB εμφανιζόταν πολέμιος του Financial Fair Play, όπως ήταν και η Παρί, ενώ χρησιμοποιήθηκε για σχολιασμό εις βάρος ανθρώπων του συλλόγου, όταν υπήρχε σχετική δυσαρέσκεια από την ομάδα.

Ο συγκεκριμένος λογαριασμός σχολίασε ότι ο προπονητής και αρκετοί παίκτες δεν καταλάβαιναν τις επιλογές του Αντέρο Ενρίκε, όταν αυτός ήταν αθλητικός διευθυντής κι έπειτα από ένα καλοκαίρι που δεν είχε την αναμενόμενη μεταγραφική επιτυχία. Μόνιμος στόχος ήταν και ο Αντριάν Ραμπιό με τη μητέρα του (που εκτελεί και χρέη ατζέντη του) όταν υπήρξαν διαπραγματεύσεις για την αποζημίωση στο πλαίσιο της λύσης του συμβολαίου του, με προσβολές τόσο για τον ίδιο όσο και για τη μητέρα του.

Στοχευμένη κριτική ακόμα και στον Εμπαπέ

Από τον ψεύτικο λογαριασμό του Paname Squad υπήρξε έντονη κριτική ακόμα και στο μεγάλο αστέρι της ομάδας, τον Κιλιάν Εμπαπέ, όταν ο τελευταίος έκανε δηλώσεις που δεν άρεσαν στη διοίκηση.

Για παράδειγμα, τον Μάρτιο του 2019 ο Γάλλος επιθετικός δήλωσε στο κανάλι TF1 πως θέλει να μείνει στην Παρί, ύστερα από ένα... ήπιο μεταγραφικό σίριαλ με τη Ρεάλ και ο επίμαχος λογαριασμός στο Twitter αρχικά του έδωσε συγχαρητήρια για την απόφαση αυτή και στη συνέχεια τον νουθετούσε: "Τώρα, δούλευε σιωπηλά και μείνε ήσυχος. Δεν χρειαζόμαστε τόσες πολλές δηλώσεις. Χρειαζόμαστε απαντήσεις στο γήπεδο".

Δύο μήνες αργότερα, όταν βραβεύτηκε ως ο κορυφαίος παίκτης της Ligue 1 2019-2020, ζήτησε με δηλώσεις του περισσότερες ευθύνες από το σύλλογο "ή ίσως αυτό θα συμβεί κάπου αλλού". Το Paname Squad δεν έχασε ευκαιρία και τουίταρε: "Οι φίλοι της Παρί σε αγαπούν και το ξέρεις. Έστειλες το μήνυμά σου σήμερα, αλλά σε ποια χρονική συγκυρία; Αν μπορούσες να ασκήσεις τέτοια πίεση και στον αγωνιστικό χώρο..."

Σημειώνεται ότι το γαλλικό μέσο επικοινώνησε τόσο με την Παρί όσο και με τον Ριμπς, οι οποίοι διέψευσαν ότι υπήρχε συμβόλαιο που αποσκοπούσε σε επιθέσεις της DBB κατά στόχων της ομάδας και αμφότερες οι πλευρές υποστήριξαν ότι η συγκεκριμένη εταιρία απλώς υλοποιούσε καμπάνιες για τη στρατηγική προώθηση του συλλόγου.

TAGS ΠΑΡΙ ΣΕΝ-ΖΕΡΜΕΝ ΚΙΛΙΑΝ ΕΜΠΑΠΕ ΓΑΛΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ LIGUE 1
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ