MUNDIAL GOLDEN YEARS

Μουντιάλ, Μαραντόνα: Κι όμως, ο Ντιέγκο το 1986 ήταν ακόμα πιο εξωπραγματικός απ' όσο νομίζεις

Μουντιάλ, Μαραντόνα: Κι όμως, ο Ντιέγκο το 1986 ήταν ακόμα πιο εξωπραγματικός απ' όσο νομίζεις
24MEDIA CREATIVE TEAM - KONSTANTINOS BADOUNAS

Στην επέτειο των δύο χρόνων από τον θάνατο του Ντιέγκο Μαραντόνα, ο Θέμης Καίσαρης παρουσιάζει για πρώτη φορά τα γραφήματα που δείχνουν πόσο εξωπραγματικός ήταν ο Αργεντινός στο Μουντιάλ του 1986.

Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Μουντιάλ. Μεξικό. 1986. Ο απόλυτος ποδοσφαιριστής, στην απόλυτη διοργάνωση, στην απόλυτη εμφάνιση που έχει γίνει ποτέ σε τουρνουά.

Σήμερα συμπληρώνονται δύο χρόνια από τον θάνατο του Μαραντόνα, που βύθισε σε θλίψη τον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Η επέτειος του θανάτου του έρχεται ενώ στο Κατάρ διεξάγεται το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Η διοργάνωσή του. Η μεγάλη του παράσταση. Η κορυφή που έτσι, μ' αυτόν τον τρόπο, σε αυτό το παλκοσένιο δεν άγγιξε ποτέ κανείς. Κι ίσως, ούτε πρόκειται να αγγίξει κανείς.

Το χέρι του Θεού. Το γκολ του αιώνα. Το τσίμπημα και το σλάλομ με το Βέλγιο. Οι σφιγμένες γροθιές. Το γυμνό σώμα με το περιβραχιόνιο να έχει μείνει στο μπράτσο.

Δεν μπορούν να μετρηθούν οι φορές που τα έχουμε δει ξανά και ξανά. Τόσες που ξέρουμε απ' έξω τις ατάκες του εκφωνητή σε κάθε μέτρο από το σόλο απέναντι στην Αγγλία κι ας μην μιλάμε ισπανικά.

Πάμε τώρα να δούμε κάτι άλλο. Την αποτύπωση της μαγείας στο γήπεδο, στους αριθμούς και τις επιδόσεις. Με τη βοήθεια της Opta, το SPORT24 μπορεί να σας δείξει για πρώτη φορά τι έκανε ο Μαραντόνα εκείνο το καλοκαίρι στο Μεξικό.

Γιατί δεν ήταν μόνο μαγικός, θεαματικός. Ήταν κάτι πολύ περισσότερο. Ήταν κυριαρχικός με έναν τρόπο που δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά σ' αυτό το επίπεδο, σ' αυτήν τη διοργάνωση.

Ασταμάτητος: Οι ντρίμπλες και τα κερδισμένα φάουλ

Από όπου κι αν ξεκινήσεις, από όποια κατηγορία, βλέπεις μπροστά σου τον κορυφαίο του τουρνουά. Αρχίζουμε με τις ντρίμπλες.

Το γράφημα με τις ντρίμπλες του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986
Το γράφημα με τις ντρίμπλες του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986 SPORT24/STATS PERFORM

Αυτές είναι οι 90 φορές που ο Μαραντόνα επιχείρησε να περάσει αντίπαλο στο Μεξικό. Αυτές είναι οι 53 πετυχημένες ντρίμπλες που είχε ο Ντιέγκο στο Μουντιάλ, 7.5 ντρίμπλες ανά 90', με ποσοστό επιτυχίας το 59%.

Μαγεία, αλλά και ρεκόρ. Από το 1996 μέχρι και σήμερα, κανένας ποδοσφαιριστής δεν έχει κάνει 53 ντρίμπλες σε ένα Μουντιάλ. Ο Ζαϊρζίνιο είχε 46 στην ίδια χώρα το 1970 και ο Μέσι είχε 46 το 2014 στη Βραζιλία.

Πάμε στο επόμενο γράφημα.

Το γράφημα με τα κερδισμένα φάουλ του Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986
Το γράφημα με τα κερδισμένα φάουλ του Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986 SPORT24/STATS PERFORM

Ή ντρίμπλα ή φάουλ. Αυτές είναι οι 53 φορές που οι αντίπαλοι έκαναν φάουλ στον Μαραντόνα. Εντελώς συμβολικά, όσες και οι ντρίμπλες. Τι πιο σύνηθες για έναν παίκτη που κέρδισε τα περισσότερα φάουλ σε τρία συνεχόμενα Μουντιάλ: 36 το 1982, 53 το 1986, 50 το 1990.

Ο κορυφαίος στη δημιουργία

Αφήνουμε τις ντρίμπλες και τα φάουλ και πάμε στο αποτέλεσμα, στη δημιουργία. Αυτές είναι οι 27 ευκαιρίες που δημιούργησε ο αρχηγός για τους συμπαίκτες του.

Οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ 1986
Οι ευκαιρίες που δημιούργησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ 1986 SPORT24/STATS PERFORM

Κανένας παίκτης δεν έφτιαξε το 1986 περισσότερες φάσεις για τους συμπαίκτες του από τον Μαραντόνα. Είκοσι επτά ευκαιρίες και πέντε ασίστ.

Το γράφημα με την Open Play Key Passes του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986
Το γράφημα με την Open Play Key Passes του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986 SPORT24/STATS PERFORM

Οι πάσες του Ντιέγκο άξιζαν συνολικά 3.1 xAssists. Ο Μαραντόνα ευτύχησε να δει τους συμπαίκτες του όχι μόνο να μην τις σπαταλάνε, αλλά να πετυχαίνουν τελικά πέντε γκολ με αυτές.

Και κλείνουμε με τα γκολ. Ίσως το λιγότερο ενδιαφέρον γράφημα.

Το γράφημα με τις τελικές του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986
Το γράφημα με τις τελικές του Ντιέγκο Μαραντόνα στο Μουντιάλ του 1986 SPORT24/STATS PERFORM

Εδώ δεν φαίνεται ούτε το χέρι, ούτε το σόλο, ούτε το τσίμπημα, ούτε το σλάλομ. Ο Μαραντόνα μεγάλες ευκαιρίες δεν είχε, αλλά είχε τελειώματα και στιγμές που έγραψαν ιστορία.

Η πιο κυριαρχική παρουσία όλων των εποχών

Ο μεγάλος Αργεντινός τελείωσε το τουρνουά ως ο παίκτης που έκανε τις περισσότερες ντρίμπλες, κέρδισε τα περισσότερα φάουλ, έφτιαξε τις περισσότερες ευκαιρίες, έκανε τα περισσότερα σουτ, βρήκε την εστία τις περισσότερες φορές και είχε τις περισσότερες ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή.

Όλα μαζί, σε ένα τουρνουά. Ο μοναδικός στην ιστορία που έκανε όλα τα παραπάνω σε ένα Μουντάλ και ταυτόχρονα ο μοναδικός στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων με 5+ ασίστ και 5+ γκολ σε μία διοργάνωση.

Το Έβερεστ

Δεν ήταν απλώς μαγικός. Ήταν απολύτως κυριαρχικός. Όποια κι αν είναι η άποψη του καθενός για το ποιος είναι ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών, υπάρχει μια αδιαπραγματευτη αλήθεια.

Αν μιλάμε για ένα τουρνουά, για ένα Μουντιάλ, ο Μαραντόνα στο Μεξικό το 1986 ήταν, είναι και θα είναι το Έβερεστ. Θα πρέπει να αλλάξει μορφή η γη για να βρεθεί ποτέ μια κορυφή πιο υψηλή από αυτήν.

TAGS MUNDIAL GOLDEN YEARS ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ ΕΘΝΙΚΗ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ