ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ

Μάντσεστερ Σίτι - Λίβερπουλ 2-3: Κόκκινη πρόκριση στον τελικό του FA Cup με σαρωτικό πρώτο 45λεπτο

Ο Σαντιό Μανέ πανηγυρίζει γκολ με την Λίβερπουλ κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι για τα ημιτελικά του FA Cup | 16 Απριλίου 2022
Ο Σαντιό Μανέ πανηγυρίζει γκολ με την Λίβερπουλ κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι για τα ημιτελικά του FA Cup | 16 Απριλίου 2022 @2022 KIRSTY WIGGLESWORTH/AP IMAGES

Η Λίβερπουλ ήταν η μεγάλη νικήτρια στον πρώτο ημιτελικό του FA Cup επικρατώντας με 3-2 της Μάντσεστερ Σίτι, σε ματς που εξελίχτηκε σε θρίλερ στο φινάλε, για να μείνει έτσι ζωντανή στο κυνήγι της κατάκτησης τεσσάρων τίτλων μέσα στη σεζόν.

Αυτή τη φορά Λίβερπουλ και Μάντσεστερ Σίτι δεν έμειναν στο 2-2 όπως στα δύο φετινά ραντεβού τους στην Premier League, σε Άνφιλντ και Έτιχαντ, αλλά φρόντισαν να ανεβάσουν ακόμα περισσότερο το δείκτη του σκορ αλλά και την αγωνία των οπαδών τους.

Ο ημιτελικός του FA Cup στο ιστορικό Γουέμπλεϊ ήταν συναρπαστικός και σαγηνευτικός, με τις δύο ομάδες να έχουν κυριαρχία από ένα 45λεπτο η κάθε μία και το φινάλε να βρίσκει τους κόκκινους του Μέρσεϊσαϊντ να χαμογελούν.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ολοκλήρωσε το μαγικό για αυτή πρώτο μέρος προηγούμενη με 3-0 (Μανέ με δύο γκολ και Κονατέ οι σκόρερ) και εκείνη του Πεπ Γκουαρδιόλα έκανε την αντεπίθεσή της στο δεύτερο σκοράροντας δις (Γκρίλις και Μπερνάρντο Σίλβα οι σκόρερ), με τις καθυστερήσεις να είναι "όλα τα λεφτά".

Οι πρωταθλητές Αγγλίας σφυροκόπησαν την άμυνα της Λίβερπουλ και είχαν 2 πολύ καλές στιγμές για να ισοφαρίσουν και να οδηγήσουν το ματς στην παράταση, με τους τυπικά φιλοξενούμενους να αντέχουν όμως και να πανηγυρίζουν στο φινάλε μία τεράστια πρόκριση, που τους κρατάει ζωντανούς στο κυνήγι ενός απίστευτου κουαντράπλ, με τέσσερις τίτλους μέσα σε μία σεζόν.

Σημειώνεται πως η Λίβερπουλ επιστρέφει σε τελικό FA Cup μετά από 10 ολόκληρα χρόνια, με τον Γιούργκεν Κλοπ να φτάνει και αυτός στον πρώτο του τελικό με τους ρεντς στα έξι χρόνια παρουσίας του στο Άνφιλντ και το σύλλογο του αγγλικού Βορρά να περιμένει είτε την Τσέλσι είτε την Κρίσταλ Πάλας (παίζουν μεταξύ τους την Κυριακή) στο μεγάλο τελικό, με στόχο να πάρει το πρώτο του Κύπελλο μετά από το 2006.

Το ματς

Η Μάντσεστερ Σίτι είχε την πρώτη επικίνδυνη στιγμή στον ημιτελικό, με το σουτ του Γκρίλις μέσα από την περιοχή να σταματάει στα πόδια του κέρβερου Φαν Ντάικ, για να έρθει όμως η απάντηση της Λίβερπουλ πέντε λεπτά αργότερα και να είναι αποστομωτική.

Ο Ρόμπερτσον εκτέλεσε κόρνερ από τα αριστερά και ο Κονατέ κέρδισε εντυπωσιακά την κεφαλιά στο ύψος της μικρής περιοχής, νικώντας κατά κράτος τους αμυντικούς της Σίτι και τον Στέφεν, για να γράψει το 0-1 μέσα σε αποθέωση από το κοινό των ρεντς στις εξέδρες του Γουέμπλεϊ.

Αυτό μάλιστα ήταν το 19ο φετινό γκολ της ομάδας του Κλοπ από στημένη φάση σε όλες τις διοργανώσεις, με τον 22χρονο στόπερ να βρίσκει το δρόμο προς τα δίχτυα για τρίτο διαδοχικό ματς που έπαιξε, μετά από τα δύο γκολ του στους προημιτελικούς Champions League με την Μπενφίκα, που είχε σκοράρει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Σαν να μην έφτανε όμως για τους πρωταθλητές Αγγλίας ο αιφνιδιασμός που δέχτηκαν στο 9', ήρθε και ένα δεύτερο χαστούκι, στο 17ο λεπτό, από ολέθριο λάθος. Το έκανε ο αναπληρωματικός του Έντερσον, Στέφεν, τον οποίο εμπιστεύεται ο Γκουαρδιόλα για τα ματς του Κυπέλλου τη φετινή σεζόν, αφού άργησε να διώξει τη μπάλα μετά από γύρισμα που του έγινε και ο Μανέ χύμηξε προς το μέρος του και έκανε το τάκλιν, για να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και να γράψει το 0-2.

Με αυτό το σκορ υπέρ της πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο η Λίβερπουλ "πετούσε" από αυτοπεποίθηση ενώ στο αντίποδα οι παίκτες της Σίτι ήταν μουδιασμένοι και αποσυντονισμένοι, με αποτέλεσμα οι κόκκινοι του Μέρσεϊσαϊντ να έχουν τον απόλυτο έλεγχο μέχρι το ημίωρο.

Από εκείνο το σημείο και έπειτα η ομάδα του Γκουαρδιόλα ισορρόπησε σταδιακά και μέσω της κατοχής προσπάθησε να βρει το γκολ, όμως όχι μόνο δεν μπόρεσε να απειλήσει ουσιαστικά τον Άλισον (έβγαλε το πρώτο μέρος με μία μόνο τελική, εκτός εστίας) αλλά πριν πάνε στα αποδυτήρια οι δύο ομάδες η ψαλίδα στο σκορ μεγάλωσε.

Συγκεκριμένα στο 45', με τους κόκκινους να κρύβουν τη μπάλα έξω από την περιοχή και τον Τιάγκο να βρίσκει με γλυκιά πάσα τον Μανέ που εξαπέλυσε το μονοκόμματο σουτ, για να στείλει τη μπάλα στην αριστερή γωνία της εστίας του Στέφεν για το 0-3.

Αυτή ήταν και η τελευταία φάση του πρώτου μέρους, με την Λίβερπουλ να είναι απόλυτα αποτελεσματική και κυνική και να βρίσκει τρία γκολ στις ισάριθμες φάσεις που έφτιαξε και την Μάντσεστερ Σίτι να μένει στο μηδέν, αφού δεν μπόρεσε να απειλήσει ούτε στο ελάχιστο την εστία του Άλισον.

Σε αντίθεση πάντως με το πρώτο μέρος, το σενάριο στο δεύτερο γράφτηκε εντελώς διαφορετικά στα πρώτα λεπτά, με την Σίτι να μπαίνει ορμητικά και να βρίσκει δίχτυα στο 47ο λεπτό. Ο Φερναντίνιο πέρασε κάθετη πάσα για τον Ζεσούς, εκείνος κινήθηκε εξαιρετικά στη μεγάλη περιοχή και έστρωσε στον Γκρίλις, που με δυνατό αριστερό σουτ δεν άφησε περιθώριο αντίδρασης στον Άλισον μειώνοντας σε 1-3.

Το γκολ αυτό έφερε ενθουσιασμό στους γαλάζιους του Μάντσεστερ και στο 54' άγγιξαν και δεύτερο γκολ, με τον Ζεσούς να βγαίνει μόνος απέναντι στον Άλισον και να κάνει το πλασέ από πλάγια θέση αλλά τον κίπερ των ρεντς να βγαίνει νικητής στη βραζιλιάνικη μονομαχία, αποκρούοντας με το σώμα του σε κόρνερ.

Η επόμενη μεγάλη φάση μάλιστα, που έλαβε χώρα στο 70ο λεπτό, είχε τους ίδιους πρωταγωνιστές και το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτή τη φορά ο Ζεσούς κινήθηκε κεντρικά από υπέροχη κάθετη πάσα του Γκρίλις που είδε τεράστιο κενό στην καρδιά της άμυνας της Λίβερπουλ και βγήκε απέναντι στον Άλισον, με τον έμπειρο κίπερ να απλώνει το σώμα του και να αποκρούει σωτήρια σε κόρνερ με το πόδι κρατώντας το πολύτιμο 1-3 της ομάδας του.

Δύο λεπτά αργότερα ήταν η σειρά του Σαλάχ να απειλήσει, με το πλασέ του από πλεονεκτική θέση να νικάει τον Στέφεν αλλά να στέλνει τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι (στην πρώτη μεγάλη φάση των ρεντς στο δεύτερο μέρος), με τη συνέχεια να βρίσκει τους δύο προπονητές να κάνουν τις διορθωτικές κινήσεις τους από τον πάγκο.

Ουσιαστικά, μόνο ο Κλοπ θέλησε να παρέμβει στο ματς κάνοντας τέσσερις αλλαγές από το 73' μέχρι το 87', σε αντίθεση με τον Γκουαρδιόλα που άφησε τους αρχικούς 11 να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, με τη μοναδική αλλαγή του (Μαχρέζ αντί Ζεσούς στο 83') να είναι αναγκαστική.

Ενώ όμως το ματς έδειχνε να καταλήγει στην Λίβερπουλ χωρίς έξτρα συγκινήσεις, το σκηνικό άλλαξε άρδην στο φινάλε, με τον Άλισον να κάνει μία ακόμα επέμβαση, σε πλασέ του Μαχρέζ, αλλά τη μπάλα να στρώνεται στο δρόμο του Μπερνάρντο Σίλβα που με πλασέ στην κενή εστία από το ύψος της μικρής περιοχής μείωσε σε 2-3 στο 90+1'.

Το γκολ αυτό άναψε φωτιές στους παίκτες και των ομάδων όπως και στους 80.000 οπαδούς στις εξέδρες, με το φινάλε να είναι καθηλωτικό, αφού η Σίτι σφυροκόπησε ανελέητα την περιοχή της Λίβερπουλ, χωρίς όμως να ρίξει το... οχυρό.

Ο Φερναντίνιο έχασε τεράστια ευκαιρία για το 3-3 με δυνατό σουτ του από το ύψος του πέναλτι να φεύγει άουτ στο 92ο λεπτό, ακολούθησαν στο 93' το σουτ του Στέρλινγκ που μπλόκαρε ο Άλισον αλλά και το πλασέ του Φιρμίνο που μπλόκαρε ο Στέφεν, για να έρθει το τελευταίο σφύριγμα στο 96' και να δώσει το έναυσμα για τους έξαλλους πανηγυρισμούς στο κόκκινο κομμάτι του Γουέμπλεϊ.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ: Στέφεν, Κανσέλο, Στόουνς, Ακέ, Ζιντσένκο, Φερναντίνιο, Μπερνάρντο Σίλβα, Φόντεν, Γκρίλις, Ζεσούς (83' Μαχρέζ), Στέρλινγκ

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Κονατέ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Τιάγκο (87' Τζόουνς), Κεϊτά (74' Χέντερσον), Ντίας (85' Φιρμίνο), Μανέ (85' Ζότα), Σαλάχ

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΑΓΓΛΙΑΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ