ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο Τεν Χαχ θέλει να την κάνει νέο Άγιαξ και διώχνει διψήφιο αριθμό παικτών

Manchester United's Marcus Rashford reacts after failing to score during the Champions League Group F soccer match between Manchester United and Atalanta at Old Trafford, Manchester, England, Wednesday, Oct. 20, 2021. (AP Photo/Dave Thompson)
Manchester United's Marcus Rashford reacts after failing to score during the Champions League Group F soccer match between Manchester United and Atalanta at Old Trafford, Manchester, England, Wednesday, Oct. 20, 2021. (AP Photo/Dave Thompson) © 2021 DAVE THOMPSON / AP IMAGES

Ο Έρικ τεν Χαχ επιχειρεί να πάρει στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πρώην αστέρες του στον Άγιαξ ή ακόμα και αντιπάλους. Την ίδια στιγμή, ετοιμάζεται να διώξει διψήφιο αριθμό παικτών από το ρόστερ για να κάνει χώρο στις μεταγραφές.

Η θερινή μεταγραφική περίοδος στην Αγγλία αρχίζει στις 10 Ιουνίου και θα διαρκέσει μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Αρκετό χρονικό διάστημα για ακόμα μία ανασυγκρότηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, αυτήν τη φορά σύμφωνα με τα "θέλω" του νέου προπονητή της, Έρικ τεν Χαχ, αλλά και των νέων στελεχών στη διοίκηση και στο management του συλλόγου, στη νέα εποχή ύστερα από την αποχώρηση του Εντ Γούντγουορντ.

Το πλάνο ήδη διαφαίνεται, αφού τα μεταγραφικά σενάρια είναι πολλά μεν, αλλά μαρτυρούν τη φιλοσοφία των κινήσεων. Ο Ολλανδός τεχνικός βρέθηκε στο "Ολντ Τράφορντ" εξαιτίας της δουλειάς που έκανε στον Άγιαξ από τον Δεκέμβριο του 2017 μέχρι το καλοκαίρι και μαζί του θα προσπαθήσει να πάρει όσο το δυνατόν περισσότερα "εργαλεία" που τον βοήθησαν να φτάσει σε αυτές τις επιτυχίες, δηλαδή τρία πρωταθλήματα, δύο κύπελλα και την πορεία μέχρι τα ημιτελικά του Champions League.

Ο Μίτσελ φαν ντερ Χάαχ, βοηθός του Τεν Χαχ την περσινή σεζόν και προπονητής της δεύτερης ομάδας του Άγιαξ από το 2019 μέχρι το 2021, τον ακολούθησε από τον Άμστερνταμ, όμως οι "κόκκινοι διάβολοι" στοχεύουν και σε ποδοσφαιριστές που μεγαλούργησαν στην ολλανδική πρωτεύουσα.

Τα "κλειδιά" του Τεν Χαχ στον Άγιαξ

Ο Έρικ Τεν Χαχ ως προπονητής του Άγιαξ
Ο Έρικ Τεν Χαχ ως προπονητής του Άγιαξ © 2022 PETER DEJONG / AP IMAGES

Η πορεία του Άγιαξ μέχρι τα ημιτελικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης βασίστηκε σε έναν εξαιρετικό άξονα παικτών. Ο Αντρέ Ονανά στο τέρμα, ο Ματάις ντε Λιχτ στο κέντρο της άμυνας ως αρχηγός παρότι έφηβος, ο Φρένκι ντε Γιονγκ μπροστά του και ο Ντούσαν Τάντιτς στην επίθεση. Αρκετοί παίκτες πλαισίωσαν αυτήν την τετράδα, όμως η παρουσία τους σε εκείνη την επιτυχία ήταν αδιαπραγμάτευτη.

Ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας ανήκει ακόμα στον Άγιαξ, όμως από την 1η Ιουλίου γίνεται παίκτης της Ίντερ ως ελεύθερος. Ο Σέρβος επιθετικός φοράει πλέον το περιβραχιόνιο του αρχηγού και στα 33 του δεν βρίσκει λόγο να αποχωρήσει από τη "Γιόχαν Κρόιφ Αρένα". Οι δύο νεαροί Ολλανδοί είχαν πουληθεί από το καλοκαίρι του 2019, με τον "Αίαντα" να καρπώνεται περίπου 150.000.000 ευρώ.

Αυτό το ποσό ενδέχεται να βγάλει από τα ταμεία της η Γιουνάιτεντ για να τους αποκτήσει ταυτόχρονα από Γιουβέντους και Μπαρτσελόνα. Ο 22χρονος στόπερ μοιάζει πιο δύσκολη περίπτωση, αφού με την απώλεια του Τζιόρτζιο Κιελίνι και την αδυναμία των Ιταλών να προσθέσουν νεανική ποιότητα στο κέντρο της άμυνας, ο Ντε Λιχτ είναι πολύτιμος για το σύλλογο. Η Γιουνάιτεντ τον "φλερτάρει" εδώ και καιρό και με την πρόσληψη του Τεν Χαχ βρήκε ακόμα ένα πάτημα για να πιέσει τους "μπιανκονέρι".

Η οικονομική κατάστασή τους δεν είναι ιδανική και γι' αυτό έχουν κάνει πρόταση επέκτασης του συμβολαίου του Ολλανδού διεθνή με σημαντική μείωση στις απολαβές (από 12.000.000 ευρώ σε 7.500.000). Το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2024 κι αν πει το "ναι", θα μειωθεί ταυτόχρονα η ρήτρα αποδέσμευσης σε σχέση με τα 120.000.000 που είναι τώρα. Εν αναμονή της απάντησής του, η Γιουνάιτεντ ευελπιστεί ότι μπορεί να μπει σφήνα και με μία πρόταση ύψους 60.000.000 συν τον Άλεξ Τέλες να πείσει τους Ιταλούς να πουλήσουν αυτό το καλοκαίρι τον Ντε Λιχτ. "Υπάρχουν συζητήσεις με τη Γιουβέντους. Όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, θα αποφασίσω αν θα ανανεώσω ή θα κοιτάξω αλλού", δήλωσε ο 22χρονος στόπερ.

Η εικόνα με τον Ντε Γιονγκ δεν είναι περισσότερο ξεκάθαρη. Η Μπαρτσελόνα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, αλλά ταυτόχρονα θα ήθελε να κρατήσει τον 25χρονο μέσο της. Μία πρόταση 80.000.000 ευρώ θα βάλει σε σκέψεις τους διοικούντες των Καταλανών. Ο Τσάβι δεν είναι αρνητικός στην πώληση του παίκτη αν κριθεί αναγκαίο, αφού θεωρεί ότι με Πέδρι και Γκάβι μπορεί να καλυφθεί το κενό του τα επόμενα χρόνια.

Το συμβόλαιό του με την Μπαρτσελόνα λήγει το καλοκαίρι του 2024, όμως την περίπτωσή του παρακολουθούν και άλλες ομάδες, όπως η Παρί και η Μάντσεστερ Σίτι. Ο ίδιος ο διεθνής Ολλανδός έχει δηλώσει την προτίμησή του σε ομάδες που αγωνίζονται στο υψηλότερο επίπεδο, κάτι που αφήνει τη Γιουνάιτεντ σε ρόλο αουτσάιντερ, μιας και θα αγωνιστεί στο Europa League τη νέα σεζόν.

Για την άμυνα, ο Τεν Χαχ έχει βάλει στο στόχαστρο ακόμα έναν παίκτη που είχε στον Άγιαξ, ο οποίος παραμένει μέχρι και σήμερα στον "Αίαντα". Ο Γιούριεν Τίμπερ ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το 2019 από τον Ολλανδό τεχνικό και εδώ και τρία χρόνια έχει δείξει το ταλέντο του, τόσο ως κεντρικός αμυντικός σε ντουέτο ή και σε τριπλέτα, όσο και ως δεξιός μπακ. Στα 20 του αποτελεί ένα μεγάλο ατού του Άγιαξ, ο οποίος τον κοστολογεί στα 50.000.000 και ήδη του έχει κάνει πρόταση ανανέωσης για να ισχυροποιήσει τους δεσμούς, που λήγουν σε δύο καλοκαίρια.

Από εκεί και πέρα, υπάρχει ακόμα ένα σημαντικό μέλος εκείνης της παρέας του Άγιαξ που ο Τεν Χαχ θα ήθελε να αξιοποιήσει. Ένας παίκτης που ανήκει ήδη στο έμψυχο δυναμικό της Γιουνάιτεντ, ωστόσο έχει τεθεί στο περιθώριο από τη στιγμή της απόκτησής του, αφού ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ δεν τον υπολόγιζε. Ο Ντόνι φαν ντε Μπέεκ θα μοιάζει με μεταγραφή τη νέα σεζόν, αφού ολοκληρώνοντας το δανεισμό του στην Έβερτον για πρώτη φορά θα πάει στο προπονητικό κέντρο του Κάρινγκτον με το αίσθημα ότι ο προπονητής του στη Γιουνάιτεντ τον γνωρίζει και εκτιμά τα ποδοσφαιρικά προσόντα του.

Ο Ντένζελ Ντάμφρις πανηγυρίζει γκολ με τη φανέλα της Ίντερ κόντρα στην Τορίνο σε ματς της Serie A | 22 Δεκεμβρίου 2021
Ο Ντένζελ Ντάμφρις πανηγυρίζει γκολ με τη φανέλα της Ίντερ κόντρα στην Τορίνο σε ματς της Serie A | 22 Δεκεμβρίου 2021 @2021 LUCA BRUNO/AP IMAGES

Ο Τεν Χαχ πάντως στοχεύει και σε αντιπάλους που γνώρισε καλά ως προπονητής του Άγιαξ. Ο Ντένζελ Ντάμφρις έκανε επελάσεις με τη φανέλα της Αϊντχόφεν από το 2018 μέχρι το 2021, όταν τον αγόρασε η Ίντερ για 13.700.000 έπειτα από το εκπληκτικό Euro του. Η δυσπραγία των "νερατζούρι" δεν αποκλείει την πώλησή του στα 30.000.000, σύμφωνα με την Gazzetta dello Sport, όμως εκτός από τη Γιουνάιτεντ, τον παρακολουθεί και η Μπάγερν.

Οι μεταγραφικοί στόχοι της Γιουνάιτεντ με δεσμούς από τον Άγιαξ δεν σταματούν εδώ, έστω κι αν δεν έχουν σχέση με τον Τεν Χαχ. Ο Κρίστιαν Έρικσεν έκανε τα πρώτα επαγγελματικά βήματα στους Ολλανδούς και έμεινε εκεί μέχρι το 2013, όταν πήρε μεταγραφή στην Τότεναμ. Ύστερα από το καρδιακό επεισόδιο που είχε το περασμένο καλοκαίρι επέστρεψε στο υψηλότερο επίπεδο και έδειξε σε καλή κατάσταση, τόσο παίζοντας για την Μπρέντφορντ στο δεύτερο μισό της περσινής σεζόν όσο και φορώντας τη φανέλα της εθνικής Δανίας. Στο παιχνίδι της τελευταίας με την Αυστρία για το Nations League, σκάουτ της Γιουνάιτεντ ταξίδεψε στη Βιέννη για να τον παρακολουθήσει. Το συμβόλαιό του με την Μπρέντφορντ λήγει και πλέον ο 30χρονος μεσοεπιθετικός είναι ελεύθερος να επιλέξει όποια ομάδα επιθυμεί για να συνεχίσει την καριέρα του.

Οι παίκτες που πρέπει να κάνουν χώρο

Τα οικονομικά της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έρχονται σε πλήρη αντίθεση σε σχέση με τα αγωνιστικά των τελευταίων ετών. Οι Άγγλοι διαθέτουν κάθε καλοκαίρι ένα ισχυρό μπάτζετ, ωστόσο συνηθίζουν να μην το διαχειρίζονται σωστά. Για ακόμα μία φορά αναμένεται να υπάρξουν πόροι για σημαντική μεταγραφική ενίσχυση και ει δυνατόν για την απόκτηση όλων των παικτών που θα καταστήσουν τη Γιουνάιτεντ νέο Άγιαξ.

Ωστόσο, η παραχώρηση παικτών κρίνεται εξίσου αναγκαία. Ο Τεν Χαχ δεν θέλει να δουλέψει με πολλούς και δη μεγάλους σε ηλικία παίκτες και γι' αυτό είναι απαραίτητη μία "σκούπα" στο ρόστερ, η οποία ήδη έχει αρχίσει. Τα συμβόλαια των Πολ Πογκμπά, Χουάν Μάτα, Νεμάνια Μάτιτς και Έντινσον Καβάνι δεν ανανεώθηκαν και οι τέσσερις παίκτες που ήταν περισσότερο βαρίδια παρά ποδοσφαιριστές με προσφορά την περσινή σεζόν αποχωρούν από το ρόστερ. Ο τέταρτος τερματοφύλακας Λι Γκραντ σταματάει την καριέρα του σε ηλικία 39 ετών, ενώ η απόφαση που λήφθηκε για τον Τζέσε Λίνγκαρντ ήταν να χωρίσουν οι δρόμοι με τον 29χρονο Άγγλο διεθνή που προέρχεται από τις ακαδημίες του συλλόγου.

Ο Γουάν Μπισάκα στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Σέφιλντ
Ο Γουάν Μπισάκα στην αναμέτρηση της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με τη Σέφιλντ © 2021 TIM KEETON / AP IMAGES

Η προσπάθεια της Γιουνάιτεντ να πάρει δεξιό μπακ αυτομάτως θέτει τον Άαρον Γουαν Μπισάκα στη λίστα των υπό παραχώρηση παικτών, όντας εκτός πλάνων και του Ραλφ Ράνγκνικ. Αν ο 24χρονος Άγγλος, που έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024, βρει πρόταση, τότε αναμένεται να αποχωρήσει, όπως επιχειρείται με τον Άλεξ Τέλες από την άλλη πτέρυγα της άμυνας, ο οποίος επίσης δεν βρίσκεται στο σχεδιασμό της νέας σεζόν.

Ομοίως, η προσπάθεια απόκτησης του Ντε Λιχτ αφήνει μετέωρους ορισμένους κεντρικούς αμυντικούς της ομάδας που δεν υπολογίζονταν τον τελευταίο καιρό. Οι Ερίκ Μπεγί και Αξέλ Τουανζεμπέ δεν θα πάρουν άλλες ευκαιρίες στο Ολντ Τράφορντ και κρίνονται περιττοί. Το ίδιο και ο άλλοτε αρχηγός της ομάδας, Φιλ Τζόουνς, ο οποίος τα τελευταία δύο χρόνια αντιμετώπισε πολλά προβλήματα τραυματισμών που τον έχουν αφήσει πολύ πίσω στην ποδοσφαιρική κλίμακα, παρότι μόλις 30 ετών.

Η Γιουνάιτεντ είναι ανοιχτή σε προτάσεις και για τον Ντιν Χέντερσον, αφού ο 25χρονος τερματοφύλακας δεν έχει καταφέρει ακόμα να υποσκελίσει τον Νταβίδ ντε Χέα στην ιεραρχία και δύσκολα θα δεχθεί να παραχωρηθεί για ακόμα μια χρονιά δανεικός.

Τα μεγάλα ερωτήματα αφορούν τρεις ποδοσφαιριστές. Ο ένας αποτελεί "βαρίδι" για τη Γιουνάιτεντ εδώ και χρόνια, όμως ο δανεισμός του Αντονί Μαρσιάλ τον περασμένο Ιανουάριο στη Σεβίλλη κατέδειξε τις διαθέσεις που έχει πλέον ο σύλλογος για τον Γάλλο επιθετικό. Ο 26χρονος ποδοσφαιριστής προσφέρθηκε ήδη ως αντάλλαγμα μαζί με χρήματα στην Μπενφίκα για τον Ντάργουιν Νούνες (πρόταση που απορρίφθηκε, με τον παίκτη να μη θέλει να πάει στη Γιουνάιτεντ). Το πολύ υψηλό κασέ του ενδέχεται να "χαλάσει" κάθε προτεινόμενο deal και τελικά να παραμείνει στη Γιουνάιτεντ και τη νέα σεζόν.

Ο Μάρκους Ράσφορντ πραγματοποίησε ένα πολύ άσχημο 2021-2022 με μόλις πέντε γκολ σε 32 αγώνες, ωστόσο την Τρίτη ανέβασε ένα video στο Instagram όπου επιδεικνύει το πρόγραμμα εκγύμνασης που ακολουθεί σε μία εποχή που θα έπρεπε να βρίσκεται διακοπές, πριν από την έναρξη της προετοιμασίας της ομάδας του. Ο 23χρονος διεθνής, ο οποίος κάποτε φόρεσε το περιβραχιόνιο τόσο της Γιουνάιτεντ όσο και της εθνικής Αγγλίας, πλέον θεωρείται περιφερειακός και για τις δύο, όμως αν δεν πάει στα γραφεία των "κόκκινων διαβόλων" μια μεγάλη πρόταση, θα παραμείνει τη νέα σεζόν στο ρόστερ, ευελπιστώντας σε επανεκκίνηση της καριέρας του.

Το τελευταίο κρίσιμο ερώτημα αφορά έναν παίκτη που μόνο τυπικά ανήκει ακόμα στο δυναμικό της Γιουνάιτεντ. Ο Μέισον Γκρίνγουντ περιμένει την έναρξη της δίκης του για τον βιασμό και κακοποίηση της πρώτη συντρόφου του. Μέχρι η υπόθεση να καταλήξει σε ετυμηγορία, ο 20χρονος μεσοεπιθετικός θα παραμένει εκτός κάθε δραστηριότητας του συλλόγου.

TAGS ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΑΓΓΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ PREMIER LEAGUE ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΕΡΙΚΣΕΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ