EUROPA LEAGUE

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπαρτσελόνα 2-1: Τεράστια πρόκριση με λάτιν ανατροπή

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπαρτσελόνα 2-1: Τεράστια πρόκριση με λάτιν ανατροπή
@2023 DAVE THOMPSON/AP IMAGES

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ανέτρεψε το προβάδισμα που είχε πάρει η Μπαρτσελόνα με το εύστοχο πέναλτι του Λεβαντόβσκι και με τα γκολ των Φρεντ και Άντονι στο δεύτερο μέρος επικράτησε με 2-1 και πήρε το εισιτήριο για τους "16" του Europa League.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έχει στείλει ξεκάθαρα μηνύματα τους τελευταίους μήνες πως έχει μπει στο μονοπάτι της επιστροφής στην ελίτ τόσο του αγγλικού όσο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, και το βράδυ της Πέμπτης (23/02) όχι μόνο το φώναξε αλλά φρόντισε να... ξεκουφάνει την -πρωτοπόρο της La Liga- Μπαρτσελόνα.

Μία εβδομάδα μετά το μεταξύ τους συγκλονιστικό μπρα ντε φερ στην Βαρκελώνη που βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 2-2, οι κόκκινοι διάβολοι βρέθηκαν πίσω στο σκορ στο 18ο λεπτό από το εύστοχο πέναλτι του Λεβαντόβσκι όμως με αντεπίθεση διαρκείας στο δεύτερο μέρος έκαναν το μεγάλο comeback.

Ο Φρεντ ήταν εκείνος που έφερε τον αγώνα ρεβάνς σε ισορροπία στο 47' με πλασέ εντός περιοχής και ένας άλλος Βραζιλιάνος, ο Άντονι, εκείνος που απογείωσε το "Ολντ Τράφορντ" στο 73' νικώντας με δυνατό σουτ τον Ντε Χέα, για να συντελεστεί έτσι μία σπουδαία ανατροπή που έφερε την αγγλική ομάδα στους "16" του Europa League και της επιτρέπει να συνεχίζει να είναι η μοναδική στο Νησί που είναι μέσα, στα τέλη Φεβρουαρίου, σε τέσσερις διοργανώσεις.

Την ερχόμενη Κυριακή θα έχει μάλιστα την ευκαιρία να σηκώσει το πρώτο της τρόπαιο μέσα στη σεζόν αντιμετωπίζοντας την Νιούκαστλ στον τελικό του League Cup, με την ομάδα του Τσάβι στον αντίποδα να αποχαιρετάει νωρίς την Ευρώπη για δεύτερη σερί σεζόν και να μην έχει άλλη επιλογή από το να ριχτεί στις μάχες εντός των συνόρων με στόχο το νταμπλ.

Το ματς

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μπήκε ορμητικά στο ματς, μόλις στο 3ο λεπτό είχε μεγάλη ευκαιρία με τον Φερνάντες (απέκρουσε με το πόδι ο Τερ Στέγκεν) και στο πρώτο 10λεπτο είχε τα ηνία, όμως η Μπαρτσελόνα ήταν εκείνη που πανηγύρισε πρώτη στο "Ολντ Τράφορντ".

Ο Μπρούνο Φερνάντες τράβηξε από τη φανέλα τον Μπαλντέ και τον έριξε στο έδαφος, με τον διαιτητή να δείχνει την άσπρη βούλα παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των γηπεδούχων και τον Λεβαντόβσκι να νικάει τον Ντε Χέα (ο Ισπανός βρήκε τη μπάλα με το δεξί χέρι αλλά δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει το μοιραίο) και να γράφει το 0-1 με το 99ο ευρωπαϊκό γκολ στην καριέρα του.

Το γκολ αυτό επηρέασε την Γιουνάιτεντ που δεν μπόρεσε στη συνέχεια του πρώτου μέρους να απειλήσει σε κανένα σημείο την εστία των Καταλανών (οι Ράσφορντ και Βέγκχορστ φάνηκαν ελάχιστα), με την Μπαρτσελόνα από την πλευρά της να ελέγχει το ρυθμό έχοντας σχεδόν 60% κατοχή μπάλας και να πλησιάζει το δεύτερο γκολ στο 45' αλλά να πέφτει πάνω στον... Καζεμίρο (σταμάτησε με αυτοθυσία τα σουτ των Σέρτζι Ρομπέρτσο και Κεσιέ μέσα από τη μεγάλη περιοχή).

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε τον Έρικ τεν Χαχ να ρίχνει τον Άντονι αντί του Βέγκχορστ και στο 47ο λεπτό το "Ολντ Τράφορντ" πήρε φωτιά, με τον Φερνάντες να βρίσκει τον Φρεντ με πάσα στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής και τον Βραζιλιάνο να φέρνει τη μπάλα μπροστά του, για να νικήσει με πλασέ τον Τερ Στέγκεν (1-1).

Το γκολ αυτό έδωσε τεράστια ώθηση στους γηπεδούχους που κυριάρχησαν μέχρι το 55', με την Μπαρτσελόνα να ισορροπεί στη συνέχεια και να αγγίζει το 1-2 αλλά να βλέπει τον Ντε Χέα να κάνει εκπληκτική επέμβαση στο 64' σε κοντινή καρφωτή κεφαλιά του Κουντέ.

Ακολούθως, οι κόκκινοι διάβολοι κέρδισαν εκ νέου μέτρα στο γήπεδο, πίεσαν την αντίπαλό τους και δικαιώθηκαν στο 73' για το επιθετικό και δυναμικό παιχνίδι τους στο δεύτερο μέρος, κάνοντας την ανατροπή. Οι Γκαρνάτσο και Φρεντ είδαν τα σουτ τους να σταματούν σε σώματα αμυντικών όμως η Γιουνάιτεντ είχε και τρίτη ευκαιρία στην ίδια φάση, με τον Άντονι να εκτελεί τον Τερ Στέγκεν με άψογο διαγώνιο πλασέ και να γράφει το 2-1 μέσα σε αποθέωση.

Η συνέχεια βρήκε τους παίκτες του Τεν Χαχ να διαχειρίζονται εξαιρετικά το υπέρ τους προβάδισμα και να κλείνουν όλους τους διαδρόμους προς την εστία του Ντε Χέα, με την Μπαρτσελόνα από την πλευρά της να πέφτει πάνω σε αμυντικό τείχος και να έχει τη μοναδική καλή της φάση για την ισοφάριση στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Τότε που ο Λεβαντόβσκι βγήκε σε θέση βολής (υποδείχτηκε σε θέση οφσάιντ στο φινάλε της φάσης, όμως το ριπλέι έδειξε πως έφυγε από κανονική θέση) και νίκησε τον Ντε Χέα με το πλασέ του, για να έρθει όμως ο Βαράν ως από μηχανής Θεός και να διώξει μέσα από τη μικρή περιοχή, για να σφραγίσει τη μεγάλη νίκη και πρόκριση της ομάδας του στους "16" του Europa League.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Γουάν-Μπισάκα (67' Νταλότ), Βαράν, Μαρτίνες, Σο, Καζεμίρο, Φρεντ, Φερνάντες, Βέγκχορστ (46' Άντονι), Σάντσο (67' Γκαρνάτσο), Ράσφορντ (88' ΜακΤόμινεϊ)

ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Τερ Στέγκεν, Κουντέ, Αραούχο (82' Αλόνσο), Κρίστενσεν, Μπαλντέ, Ντε Γιονγκ, Μπουσκέτς, Κεσιέ, Ραφίνια (75' Φάτι), Λεβαντόβσκι, Ρομπέρτο (70' Τόρες)

Τα αποτελέσματα των μπαράζ για τη φάση των 16

  • Ναντ - Γιουβέντους 0-3 (5' 20' πέν., 78' Ντι Μαρία) [1-1]
  • Μίντιλαντ - Σπόρτινγκ 0-4 (21' Κοάτες, 50', 77' Γκονσάλβες, 85' Γκάρτενμαν) [1-1]
  • Αϊντχόφεν - Σεβίλλη 2-0 (77' Ντε Γιονγκ, 90+5' Σίλβα) [0-3]
  • Μονακό - Λεβερκούζεν 3-5 πέν., 2-3 παρ., 2-3 κ.α. (19' πέν. Μπεν Γεντέρ, 84' Εμπολό / 13' Βιρτς, 21' Παλάσιος, 58' Αντλί)
  • Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ - Μπαρτσελόνα 2-1 (47' Φρεντ, 73' Άντονι / 18' πεν. Λεβαντόβσκι) [2-2]
  • Ρεν - Σαχτάρ 4-5 πέν., 2-1 παρ., 1-0 κ.α. (52' Τοκό Εκαμπί, 106' Σαλάχ / 119' αυτ. Μπελοσιάν) [1-2]
  • Ουνιόν - Άγιαξ 3-1 (20' πέν. Κνόχε, 44' Γιουράνοβιτς, 50' Ντοέκι / 47' Κουντούς) [0-0]
  • Ρόμα - Ζάλτσμπουργκ 2-0 (33' Μπελότι, 40' Ντιμπάλα) [0-1]

Οι ομάδες που έχουν προκριθεί στη φάση των 16

  • Νικητές ομίλων Europa League: Άρσεναλ, Φενέρμπαχτσε, Μπέτις, Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Φέγενορντ, Φράιμπουργκ, Φερεντσβάρος
  • Από τα μπαράζ του Europa League: Γιουβέντους, Σπόρτινγκ, Λεβερκούζεν, Σεβίλλη, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ουνιόν, Ρόμα, Σαχτάρ

* Η κλήρωση για τη φάση των 16 θα διεξαχθεί την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 13:00.

TAGS EUROPA LEAGUE ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ