CHAMPIONS LEAGUE

Λίβερπουλ - Ρεάλ 2-5: Ο απόλυτος θρίαμβος των μερένγκες έγινε ο χειρότερος εφιάλτης των κόκκινων

Λίβερπουλ - Ρεάλ 2-5: Ο απόλυτος θρίαμβος των μερένγκες έγινε ο χειρότερος εφιάλτης των κόκκινων
@2023 JON SUPER/AP IMAGES

Η Λίβερπουλ έζησε το όνειρο με δύο γκολ στα πρώτα 16 λεπτά όμως στη συνέχεια βίωσε έναν άνευ προηγουμένου εφιάλτη, με την Ρεάλ να την διαλύει με το εκκωφαντικό 5-2 στο "Άνφιλντ" και να αγκαλιάζει την πρόκριση στους "8" του Champions League.

Η Ρεάλ είναι ο κακός δαίμονας της Λίβερπουλ στο Champions League τα τελευταία πέντε χρόνια , έχοντας να επιδείξει δύο νίκες σε τελικούς (2018, 2022) και μία πρόκριση σε ημιτελική φάση απέναντι στους ρεντς (2021) και το εκπληκτικό αυτό σερί φαίνεται πως θα έχει και συνέχεια.

Τρανή απόδειξη η πρώτη πράξη στην κόντρα στων δύο ομάδων για τους "16" της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης, με την ομάδα του Κάρλο Αντσελότι να παίζει με τον αέρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης και κόσμου και να κονιορτοποιεί με 5-2 εκείνη του Γιούργκεν Κλοπ, για να γίνει η πρώτη ομάδα που πετυχαίνει πέντε γκολ επί των κόκκινων σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

Οι ρεντς μπήκαν σαν σίφουνας στο χορτάρι και με την ορμή του κόσμου τους στρίμωξαν στα σχοινιά την Ρεάλ με τα γκολ των Νούνιες (4') και Σαλάχ (16') για να έρθει όμως απάντηση από τους μερένγκες και είναι αποστομωτική. Ο Βινίσιους σκόραρε δις στο πρώτο μέρος (21 36') για να ακυρώσει το αβαντάζ των γηπεδούχων σε χρόνο dt ενώ στο δεύτερο μέρος ακολούθησε κατάρρευση της άμυνας των Άγγλων και τρελό πάρτι των Ισπανών.

Ο Μιλιτάο ολοκλήρωσε την ανατροπή με την έναρξη του δευτέρου μέρους (47') και έπειτα πήρε τη σκυτάλη ο Μπενζεμά, με τον κορυφαίο σκόρερ του περυσινού Champions League (15 γκολ, εκ των οποίων τα 10 στα νοκ-άουτ) να νικάει δύο φορές τον Άλισον και να διαμορφώνει το απίστευτο, διαστημικό αλλά και ταυτόχρονα απόλυτα ρεαλ-ιστικό 2-5.

Αποτέλεσμα που συνιστά την ευρωπαϊκή ήττα με το μεγαλύτερο παθητικό για την Λίβερπουλ στο Άνφιλντ (και πρώτη φορά που δέχεται πέντε γκολ στο Champions League) και φέρνει την Ρεάλ αγκαλιά με την πρόκριση στους "8" -ενόψει της ρεβάνς της 15ης Μαρτίου στο "Μπερναμπέου"- για να συνεχίσει την ξέφρενη πορεία για την υπεράσπιση του τίτλου αλλά και για να προσθέσει το 15ο ευρωπαϊκό αστέρι στη φανέλα της.

Το ματς

Η Λίβερπουλ μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια από το πρώτο δευτερόλεπτο ασκώντας ασφυκτικό πρέσινγκ που ξεκινούσε από τη μεγάλη περιοχή του Κουρτουά και επιβραβεύτηκε μόλις στο 4ο λεπτό. Ο Σαλάχ βγήκε από τα δεξιά και έκανε σεμιναριακή σέντρα με το αριστερό, με τον Νούνιες να πετάγεται στην καρδιά της άμυνας της Ρεάλ και να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα με αριστουργηματικό τακουνάκι (1-0).

Αυτό ήταν το πιο γρήγορο γκολ της Λίβερπουλ στο "Άνφιλντ" σε επίπεδο Champions League (3' 11') ενώ ο Νούνιες έγινε μόλις ο τέταρτος Ουρουγουανός (μετά από τους Σαλαγέτα, Γκοντίν και Καβάνι) που βρήκε δίχτυα στη διοργάνωση απέναντι στους Μαδριλένους.

Στο 11ο λεπτό η ομάδα του Κλοπ άγγιξε το δεύτερο γκολ, με τον Σαλάχ να κάνει υπέροχη ατομική ενέργεια και να στέλνει τη μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι, με το μομέντουμ να είναι αποκλειστικό κόκκινο και το 2-0 να είναι θέμα χρόνου. Για την ακρίβεια λίγων λεπτών, με τον Κουρτουά να κάνει ολέθριο λάθος στο 14' αφού αντί για να απομακρύνει τη μπάλα προσπάθησε να κάνει ανεπιτυχώς κοντρόλ, τροφοδοτώντας τον Σαλάχ και επιτρέποντας στον Αιγύπτιο να βρει δίχτυα και να γίνει ο κορυφαίος σκόρερ στην ευρωπαϊκή ιστορία της Λίβερπουλ με 42 γκολ.

Οι γηπεδούχοι είχαν αγγίξει την τελειότητα στο πρώτο 20λεπτο όμως όταν έχεις απέναντί σου την Ρέαλ μία στιγμή αδράνειας είναι ικανή να σε πληγώσει και αυτό ακριβώς έπαθαν οι ρεντς, με την πρωταθλήτρια Ευρώπης να ξαναμπαίνει στο παιχνίδι στο 21', με τον Βινίσιους να βρίσκει χώρο και να εκτελεί με ασύλληπτο διαγώνιο σουτ εντός περιοχής τον Άλισον για να μειώσει σε σε 2-1.

Η Λίβερπουλ άγγιξε στη συνέχεια το 3-1 με τον Νούνιες (έσωσε ο Καρβαχάλ πάνω στη γραμμή) όμως το γκολ στο 21' είχε δώσει ψυχολογία στους Ισπανούς που μέσα σε δύο λεπτά είχαν μεγάλες ευκαιρίες για την ισοφάριση με τον Βινίσιους (απέκρουσε ο Άλισον στο 30') και τον Βαλβέρδε (το σουτ του έφυγε άουτ στο 31'), για να έρθει τελικά η ισοφάριση στο 36ο λεπτό.

Ο Γκόμεζ γύρισε τη μπάλα προς τα πίσω και ο Άλισον έπαθε... Κουρτουά, με τον Βραζιλιάνο να προσπαθεί να την απομακρύνει με βολέ αλλά να την ρίχνει πάνω στον Βινίσιους που προσπάθησε να τον πιέσει, με τη μπάλα να κοντράρει και να καταλήγει στο βάθος της εστίας των κόκκινων.

Το εντυπωσιακό είναι πως ο Βραζιλιάνος επιθετικός έφτασε τα 5 γκολ με τη φανέλα της Ρεάλ σε τέσσερα ματς απέναντι στην Λίβερπουλ και έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών/Champions League απέναντι στην ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ.

Στις καθυστερήσεις του καθηλωτικού πρώτο μέρους, λίγο έλειψε να γίνει η ολική ανατροπή, με τους Μαδριλένους να κρύβουν τη μπάλα με τους Βαλβέρδε και Βινίσιους και τον Ροντρίγκο να έχει τη μεγάλη ευκαιρία με πλασέ από το ύψος της μικρής περιοχής, αλλά τον Ρόμπερτσον να κόβει με αυτοθυσία σε κόρνερ, για να πάνε έτσι οι δύο ομάδες στα αποδυτήρια σε απόλυτη ισορροπία.

Ό,τι δεν έγινε πάντως στο φινάλε του πρώτου μέρους, έγινε στην έναρξη του δευτέρου, με την Ρέαλ να συλλαμβάνει την άμυνα της Λίβερπουλ σε ύπνωση και να την τιμωρεί παραδειγματικά στο 47ο λεπτό, με τον Μόντριτς να εκτελεί φάουλ από τα αριστερά και τον αμαρκάριστο Μιλιτάο να γράφει το 2-3 με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, σαν σε προπόνηση.

Λίγα λεπτά αργότερα οι κόκκινοι ζήτησαν πέναλτι όταν ο Καρβαχάλ έσπρωξε στην πλάτη τον Νούνιες σε προσπάθεια του δεύτερου να πάρει κεφαλιά μέσα στην περιοχή της Ρεάλ και στην εξέλιξη της φάσης ήρθε νέο "χτύπημα" από την πρωταθλήτρια Ευρώπης, με τον Μπενζεμά να κάνει το σουτ στο 55ο λεπτό, τη μπάλα να βρίσκει στο πόδι του Γκόμεζ και να αλλάζει πορεία, για να ξεγελάσει τον Άλισον και να γίνει το 2-4.

Τα γκολ αυτά υποχρέωσαν την ομάδα του Κλοπ να ψάξει κάποιο γκολ για να μείνει ζωντανή στο κυνήγι της πρόκρισης, όμως άφησε πολλά κενά στα μετώπισθεν και πλήρωσε ακριβά το τίμημα, με το πέμπτο γκολ της Ρεάλ και το δεύτερο του Μπενζεμά.

Οι μερένγκες έβγαλαν ταχύτατη κόντρα στο 67' απέναντι σε ένα αποδιοργανωμένο κέντρο αλλά και ζαλισμένη άμυνα της Λίβερπουλ, με τον Μόντριτς να τροφοδοτεί τον Βινίσιους και εκείνον τον Μπενζεμά, που απέφυγε με ντρίμπλα τον Άλισον για να γράψει το 2-5 μέσα σε αποθέωση από τους εκδρομείς οπαδούς των Ισπανών.

Λίγα λεπτά αργότερα ο Κλοπ έριξε στο ματς τους Μάτιπ και Μίλνερ για να προστατέψει την άμυνά του που είχε γίνει βορά στις άγριες διαθέσεις των πρωταθλητών Ευρώπης και κόσμου, με το τελευταίο 20λεπτο να βρίσκει τις δύο ομάδες να παίζουν σε πιο χαμηλό τέμπο και το σκορ να μην αλλάζει.

Το 2-5 έμεινε ως το φινάλε και σφράγισε μία από τις πιο εντυπωσιακές ανατροπές στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, με την Ρεάλ να κάνει επίδειξη δύναμης και να γίνεται η πρώτη ομάδα που σκοράρει πέντε γκολ κόντρα στην Λίβερπουλ σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή διοργάνωση.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Γκόμεζ (73' Μάτιπ), Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Μπάιτσετιτς (85' Έλιοτ), Χέντερσον (73' Μίλνερ), Νούνιες (64' Ζότα), Σαλάχ, Χάκπο (64' Φιρμίνο)

ΡΕΑΛ: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Μιλιτάο, Ρίντιγκερ, Αλάμπα (27' Νάτσο), Μόντριτς, Καμαβινγκά, Βαλβέρδε, Ροντρίγκο (81' Θεμπάγιος), Μπενζεμά (87' Ασένσιο), Βινίσιους

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ