ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Λίβερπουλ: Ο Μίδας Κλοπ οδήγησε τους ρεντς σε τρίτο τελικό Champions League μέσα σε μία πενταετία

Οι Σαλάχ και Φαν Ντάικ πανηγυρίζουν την πρόκριση της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League εις βάρος της Βιγιαρεάλ | 3 Μαΐου 2022
Οι Σαλάχ και Φαν Ντάικ πανηγυρίζουν την πρόκριση της Λίβερπουλ στον τελικό του Champions League εις βάρος της Βιγιαρεάλ | 3 Μαΐου 2022 @2022 ALBERTO SAIZ/AP IMAGES

Η Λίβερπουλ ξεπέρασε το εμπόδιο (και) της Βιγιαρεάλ και έγραψε μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ευρωπαϊκή ιστορία της επί ημερών Γιούργκεν Κλοπ, σφραγίζοντας την παρουσία της στον τρίτο τελικό Champions League στις πέντε τελευταίες σεζόν.

Η περασμένη σεζόν βρήκε την -αποδεκατισμένη και αποκαμωμένη από τραυματισμούς- Λίβερπουλ να υποφέρει και να φτύνει αίμα μέχρι να καταφέρνει να μπει στην πρώτη τετράδα της Premier League (3η τελικά, ξεπερνώντας την Τσέλσι στο φινάλε) και να εξασφαλίσει εισιτήριο για το Champions League, ωστόσο φέτος αποδεικνύεται πως μόνο μικρό δεν ήταν το περυσινό κατορθωμά της.

Και αυτό γιατί πέρα από το γεγονός πως έχει κατακτήσει ήδη το League Cup, θα αγωνιστεί στον τελικό του FA Cup στις 14 Μάη κόντρα στην Τσέλσι και διεκδικεί μέχρι τέλους την κατάκτηση της Premier League (είναι στο -1 από την Μάντσεστερ Σίτι με τέσσερα ματς να απομένουν), η ομάδα του Μέρσεϊσαϊντ έκανε για μία ακόμα φορά τα τελευταία χρόνια, θραύση στην Ευρώπη.

Μετά από τα εμπόδια των Ατλέτικο, Πόρτο και Μίλαν στους ομίλους (έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που έκανε το "6 στα 6" στη φάση των ομίλων), της Ίντερ στους "16" και της Μπενφίκα στα προημιτελικά, απέκλεισε στους "4" με δύο νίκες την Βιγιαρεάλ, που με τη σειρά της είχε αποκλείσει στις δύο προηγούμενες νοκ-άουτ φάσεις Γιουβέντους και Μπάγερν, και έκλεισε, πρώτη, θέση για το μεγάλο τελικό της 28ης Μαΐου.

Οι κόκκινοι θα είναι η μία εκ των δύο ομάδων που θα πατήσουν το χορτάρι του "Σταντ ντε Φρανς" εκείνο το βράδυ, έχοντας απέναντί τους μία εκ των Μάντσεστερ Σίτι ή Ρεάλ, και το γεγονός αυτό από μόνο του συνιστά επιτυχία για το σύνολο του Γιούργκεν Κλοπ, ωστόσο δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ξεχωριστό γεγονός αλλά ως συνέχεια μίας λαμπρής παρουσίας της στο Champions League με τιμονιέρη τον Γερμανό.

Αυτή είναι η έβδομη σεζόν του Γιούργκεν Κλοπ στον πάγκο της (ανέλαβε τα ηνία τον Οκτώβριο του 2015) και σε αυτό το διάστημα έχει μεταμορφώσει την Λίβερπουλ σε μία ομάδα που "καταπίνει" τους αντιπάλους τους στην Ευρώπη αν αναλογιστεί κανείς πως αυτός είναι ο τρίτος τελικός Champions League που θα πάρει μέρος την τελευταία πενταετία και ο τέταρτος ευρωπαϊκός τελικός γενικότερα από τη σεζόν 2015-16 και έπειτα.

Όσοι μάλιστα σπεύσουν να πουν πως η Λίβερπουλ είναι από την ιστορία της μία ομάδα που έχει την Ευρώπη στο dna της, θα πρέπει να επισημανθεί πως ο Κλοπ πραγματοποίησε ένα σύγχρονο ποδοσφαιρικό θαύμα, αφού όλα αυτά τα χρόνια την ανεβάζει συνεχώς επίπεδο χωρίς να έχει να διαχειριστεί τα λεφτά των Παρί, Σίτι, Ρέαλ ή Μπαρτσελόνα, ενώ πριν τους τρεις τελικούς της τελευταίας πενταετίας (2018, 2019, 2022) η Λίβερπουλ είχε μόλις μία συμμετοχή στο Champions League μέσα σε επτά σεζόν.

Οι πορείες του Κλοπ με την Λίβερπουλ στους τρεις τελικούς:

Πρώτος τελικός (2017-18)

Έχοντας μείνει εκτός Ευρώπης τη σεζόν 2016-17, η Λίβερπουλ επέστρεψε δυναμικά το 2017-18 αφού όχι μόνο έστειλε μήνυμα στην Μάντσεστερ Σίτι πως θα την κοντράρει άγρια εντός των συνόρων (με την παρουσία της στον δεύτερο γύρο της Premier League) αλλά την έριξε νοκ-άουτ και στην Ευρώπη στο δρόμο προς το Κίεβο. Στη φάση των ομίλων, οι ρεντς κατάκτησαν την πρώτη θέση με 12 βαθμούς, αφήνοντας πίσω Σεβίλλη, Σπαρτάκ Μόσχας και Μάριμπορ, ενώ στα νοκ-άουτ ήταν πυραυλοκίνητοι. Στη φάση των "16" καθάρισε με 5-0 συνολικό σκορ την Πόρτο, στα προημιτελικά υπέταξε την Μάντσεστερ Σίτι με δύο νίκες και 5-1 συνολικό σκορ ενώ στον ημιτελικό "κλείδωσε" την πρόκριση με το 5-2 επί της Ρόμα στον ημιτελικό του Άνφιλντ, για να βρεθεί απέναντι στην Ρεάλ στο Κίεβο. Εκεί όπου θα μπορούσε κάλλιστα να πανηγυρίσει το τρόπαιο, όμως ο εκπληκτικός Μπέιλ (2 γκολ) και ο γκαφατζής Κάριους (2 γκολ-δώρο στην Ρεάλ) έστειλαν το βαρύτιμο τρόπαιο στους Μαδριλένους, για 13η φορά στην ιστορία τους.

Δεύτερος τελικός (2018-19)

Η σεζόν 2018-19 βρήκε την Λίβερπουλ να πραγματοποιεί μία εκπληκτική πορεία στην Premier League και να χάνει τον τίτλο στο photo finish από την Μάντσεστερ Σίτι (98 βαθμοί οι πολίτες, 97 οι ρεντς) ωστόσο ο Θεός του ποδοσφαίρου έκρινε πως δεν άξιζε να μείνει χωρίς τίτλο εκείνη ομάδα και το φινάλε την βρήκε να ανεβαίνει στην κορυφή της Ευρώπης, 14 χρόνια μετά από το έπος στην Κωνσταντινούπολη. Στη φάση των ομίλων έμεινε δεύτερη πίσω από την Παρί Σεν Ζερμέν και χρειάστηκε να νικήσει την Νάπολι στο Άνφιλντ στην τελευταία αγωνιστική για να πάρει το εισιτήριο, με τη συνέχεια να βρίσκει τους ρεντς να αποκλείουν την Μπάγερν στους "16" με νίκη στο Μόναχο και την Πόρτο στα προημιτελικά με 6-1 συνολικό σκορ, για να ακολουθήσει η... remuntada. Η Μπαρτσελόνα θριάμβευσε με 3-0 στο Καμπ Νόου στον πρώτο ημιτελικό όμως δεν "σκότωσε" την Λίβερπουλ στο φινάλε εκείνου του ματς (απίστευτη ευκαιρία του Ντεμπελέ από πάσα Μέσι) και στη ρεβάνς το Άνφιλντ έγινε ηφαίστιο που έκαψε τους μπλαουγκράνα. Οι Οριγκί και Βαϊνάλντουμ ντύθηκαν... Σαλάχ και Φιρμίνο (αμφότεροι νοκ-άουτ λόγω τραυματισμού) και το 4-0 έμεινε στην ιστορία, με την Λίβερπουλ να φτάνει στην Μαδρίτη και να υποτάσσει με 2-0 την Τότεναμ στον αγγλικό εμφύλιο για να κατακτήσει το 6ο Champions League στην ιστορία της.

Τρίτος τελικός (2021-22)

Και φτάσαμε στο... τώρα. Τις δύο προηγούμενες χρονιές η Λίβερπουλ δεν μπόρεσε να προχωρήσει στο Champions League πέρα από την προημιτελική φάση (το 2020 αποκλείστηκε από την Ατλέτικο στους "16" και πέρυσι από την Ρεάλ στους "8") όμως φέτος μοιάζει με οδοστρωτήρα που έχει διάθεση να τα σαρώσει όλα στο διάβα της. Η δε ευρωπαϊκή παρουσία της ήταν άκρως εντυπωσιακή, με τους ρεντς να έχουν μόνο νίκες στον όμιλο και στα νοκ-άουτ παιχνίδια να θριαμβεύουν σε Μιλάνο (2-0 την Ίντερ) και Λισσαβώνα (3-1 την Μπενφίκα), για να φτάσουν στους "4" και εκεί να αποδείξουν πως το κόκκινο υποβρύχιο είναι πολύ ανώτερο από το παραδοσιακό κίτρινο επικρατώντας σε Άνφιλντ και Θεράμικα. Κάπως έτσι, ο τρίτος τελικός Champions League την τελευταία πενταετία είναι γεγονός, με την αρμάδα του Κλοπ να περιμένει μία εκ των Σίτι ή Ρεάλ, κάνοντας όνειρα για το ράψιμο του έβδομου αστεριού στη φανέλα της στα τέλη Μαΐου...

TAGS ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ