PREMIER LEAGUE

Λίβερπουλ - Έβερτον 2-0: Καθάρισε το ντέρμπι με Ρόμπερτσον και Οριγκί και μείωσε στον πόντο από την Σίτι

Ο Ρόμπερτσον πανηγυρίζει γκολ με την Λίβερπουλ κόντρα στην Έβερτον | 24 Απριλίου 2022
Ο Ρόμπερτσον πανηγυρίζει γκολ με την Λίβερπουλ κόντρα στην Έβερτον | 24 Απριλίου 2022 @2022 JON SUPER/AP IMAGES

Η Λίβερπουλ ανέβασε στροφές στο δεύτερο μέρος και επιβλήθηκε 2-0 της Έβερτον στο ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ με τα γκολ των Ρόμπερτσον και Οριγκί, για να μειώσει στον έναν πόντο τη διαφορά από την πρωτοπόρο Σίτι με πέντε ματς να απομένουν.

Μετά από το θριαμβευτικό 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη μητέρα των μαχών την περασμένη Τρίτη, η Λίβερπουλ πήρε αμπάριζα και την έτερη παραδοσιακή αντίπαλό της στο Νησί, με την Έβερτον να προβάλλει σθεναρή αντίσταση για 45 λεπτά αλλά να λυγίζει στο καυτό Άνφιλντ στο δεύτερο μέρος.

Οι παίκτες του Γιούργκεν Κλοπ εγκλωβίστηκαν στο πρώτο μέρος στις αμυντικές δαγκάνες της συμπολίτισσας και κυριάρχησαν μόνο σε κατοχή μπάλας, όμως στο δεύτερο μέρος ξέσπασαν, με την είσοδο των Ντίας και Οριγκί για το τελευταίο ημίωρο να φέρνει αέρα αλλαγής στη γραμμή κρούσης και το τρίποντο να καταλήγει στους κόκκινους του Μέρσεϊσαϊντ απολύτως δίκαια.

Ο Ρόμπερτσον έδωσε το σύνθημα για να αρχίσει το πάρτι στο Kop στο 62ο λεπτό γράφοντας το 1-0 με κεφαλιά ενώ με τον ίδιο τρόπο βρήκε το δρόμο προς τα δίχτυα ο αγαπημένος της εξέδρας, Οριγκί, που έγραψε το τελικό 2-0 με το έκτο γκολ του στην ιστορία του ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ σε 9 εμφανίσεις, στο πιθανότατα τελευταίο παιχνίδι του απέναντι στην Έβερτον σε επίπεδο Premier League (όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μίλαν τη νέα σεζόν).

Πλέον, η Λίβερπουλ είναι στο -1 από την πρωτοπόρο Μάντσεστερ Σίτι με πέντε ματς να απομένουν για το φινάλε της Premier League (κρίσιμη η ερχόμενη αγωνιστική όπου υπάρχουν τα ματς Νιούκαστλ - Λίβερπουλ και Λιντς - Μάντσεστερ Σίτι), με τους ρεντς να αντιμετωπίζουν μάλιστα σε τρεις ημέρες την Βιγιαρεάλ στο Άνφιλντ στον πρώτο ημιτελικό του Champions League.

Το ματς

Λίβερπουλ και Έβερτον μπήκαν στο χορτάρι του Άνφιλντ με 47 πόντους να τους χωρίζουν στη βαθμολογία (76 οι ρεντς, 29 τα ζαχαρωτά), κάτι που συνέβη για πρώτη φορά πριν από μεταξύ τους ματς στην Premier League, ωστόσο η ομάδα του Κλοπ απέτυχε στο πρώτο 45λεπτο να επιβεβαιώσει στο χορτάρι την ανωτερότητά της σε σύγκριση με εκείνης του Λάμπαρντ.

Τουλάχιστον όσον αφορά στη δημιουργία καθαρών φάσεων μπροστά στις δύο εστίες, με τους γηπεδούχους να έχουν συντριπτική υπεροχή στην κατοχή μπάλας αλλά να αδυνατούν να βρουν ρυθμό και να τη μετουσιώσουν σε γκολ ή μεγάλες φάσεις. Στο αντίποδα οι φιλοξενούμενοι εφάρμοσαν πιστά το πλάνο τους, με 10 παίκτες πίσω από τη μπάλα, συνεχή αλληλοκάλυψη, μπόλικο πάθος αλλά και υπέρ το δέον καθυστερήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως η Λίβερπουλ απείλησε μόνο στο 22 με σουτ του Μανέ και στο 31' με σουτ του Ζότα (αμφότερα έφυγαν άουτ), την ώρα που η Έβερτον είχε ως καλύτερη -και μοναδική- στιγμή της το διαγώνιο σουτ του Ντουκουρέ μέσα από την περιοχή που έφυγε έξω από το δεξί δοκάρι της εστίας του Άλισον.

Είναι εντυπωσιακό το γεγονός πως οι κόκκινοι είχαν 86% κατοχή μπάλας στο πρώτο μέρος, σε ένα διάστημα ωστόσο που ούτε εκείνοι ούτε οι συμπολίτες τους είχαν τελική εντός στόχου (μόλις για δεύτερη φορά σε πρώτο μέρος αγώνα τους στη φετινή Premier League μετά το 2-2 στο Άνφιλντ με την Μάντσεστερ Σίτι).

Στο δεύτερο μέρος η Λίβερπουλ μπήκε με εμφανή διάθεση να πιέσει περισσότερο όμως ταυτόχρονα οι παίκτες της Έβερτον προσπάθησαν να χτυπήσουν στην κόντρα και στο 56' απείλησαν τον Άλισον, με το διαγώνιο σουτ του Γκόρντον (μετά από κάθετη πάσα που δέχτηκε από τον Ιγουόμπι) μέσα από την περιοχή να φεύγει άουτ.

Στο 60ο λεπτό ο Κλοπ έκανε τις πρώτες κινήσεις του από τον πάγκο, με τους Οριγκί και Ντίας αντί των Μανέ και Κεϊτά, και τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν άμεσα, με το 1-0 να έρχεται δύο λεπτά αργότερα.

Οι Μάτιπ, Σαλάχ και Οριγκί συνδυάστηκαν, με τον Σαλάχ να βγάζει γλυκιά σέντρα με το δεξί από το ύψος της μικρής περιοχής και τον Ρόμπερτσον να εκτελεί τον Πίκφορντ με κεφαλιά, πανηγυρίζοντας το δεύτερο γκολ του στη φετινή Premier League στην πρώτη τελική εντός στόχου στο ντέρμπι για οποιαδήποτε από τις δύο ομάδες.

Η συνέχεια βρήκε το Άνφιλντ να... κατηφορίζει για μερικά λεπτά μπροστά στο Kop, με τους Ντίας και Σαλάχ να έχουν ευκαιρίες για το 2-0, με την Έβερτον από την πλευρά της να "υπενθυμίζει" πως παραμένει στο ματς στο 72ο λεπτό, με το πολύ δυνατό σουτ του Γκρέι εκτός περιοχής να στέλνει τη μπάλα να περάσει ελάχιστα έξω από το δεξί δοκάρι της εστίας του Άλισον.

Λίγα λεπτά αργότερα, η Έβερτον πλησίασε εκ νέου την ισοφάριση όμως ο Ρόμπερτσον έκοψε σωτήρια μετά το γύρισμα του Άλι, για να μπει το ματς στο τελευταίο δεκάλεπτο και να ακολουθήσει νέα κόκκινη έκρηξη. Στο 84ο λεπτό ο Πίκφορντ απέκρουσε με δυσκολία σε κόρνερ το σουτ του Τιάγκο, όμως ένα λεπτό αργότερα δεν είχε απάντηση...

Ο Χέντερσον εκτέλεσε φάουλ από τα δεξιά και ο Ντίας έκανε το εναέριο βολέ, με τον Οριγκί να πετάγεται στην πορεία της μπάλας και να εκτελεί τον Άγγλο κίπερ με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής, γράφοντας το 2-0 με το 6ο γκολ της καριέρας του με τη φανέλα της Λίβερπουλ σε ντέρμπι του Μέρσεϊσαϊντ.

Αποτέλεσμα που έμεινε μέχρι τέλους και επέτρεψε στην Λίβερπουλ να πανηγυρίσει νταμπλ νικών επί της συμπολίτισσας αλλά και διαφορά 50 πόντων τη φετινή σεζόν στην Premier League, με τους κόκκινους να παραμένουν έτσι γερά στο κυνήγι ενός απίστευτου κουαντράπλ και την Έβερτον να φλερτάρει επικίνδυνα με υποβιβασμό από τη μεγάλη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από το 1954.

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Άλισον, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Μάτιπ, Φαν Ντάικ, Ρόμπερτσον, Φαμπίνιο, Κεϊτά (60' Ντίας), Τιάγκο, Ζότα (83' Χέντερσον), Σαλάχ, Μανέ (60' Οριγκί)

ΕΒΕΡΤΟΝ: Πίκφορντ, Κόουλμαν, Χόλγκεϊτ, Κιν, Μικολένκο, Ντουκουρέ, Άλαν (73' Ντέλε Άλι), Ιγουόμπι, Γκόρντον, Ρισάρλισον, Γκρέι (78' Ρόντον)

Τα αποτελέσματα της 34ης αγωνιστικής

Τα highlights

Άρσεναλ - Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 3-1

Μάντσεστερ Σίτι - Γουότφορντ 5-1

Νόριτς - Νιούκαστλ 0-3

Λέστερ - Άστον Βίλα 0-0

Μπρέντφορντ - Τότεναμ 0-0

Τσέλσι - Γουέστ Χαμ 1-0

Μπέρνλι - Γουλβς 1-0

Η βαθμολογία της Premier League

Το πρόγραμμα της 35ης αγωνιστικής

TAGS PREMIER LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΑΓΓΛΙΑ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΕΒΕΡΤΟΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ