THE SPORTS ECONOMIST

Λιέλ Αμπάντα: Ο Ολυμπιακός για το μεγαλύτερο ταλέντο του Ισραήλ

Ο Λιέλ Αμπάντα με τη φανέλα της εθνικής Ισραήλ
Ο Λιέλ Αμπάντα με τη φανέλα της εθνικής Ισραήλ ALAMY/VISUALHELLAS.GR

Το πρωινό δημοσίευμα της Παρασκευής (18/6) στο Ισραήλ για ενδιαφέρον του Ολυμπιακού για τον 20χρονο επιθετικό της Μακάμπι Πετάχ Τίκβα, Λιέλ Αμπάντα μπορεί να έμοιαζε αρχικά… διαδικαστικό, αλλά μια περαιτέρω αναζήτηση, σκιαγραφεί ένα "πακέτο" που μόνο αδιάφορο δεν μοιάζει.

Υπό φυσιολογικές… καλοκαιρινές συνθήκες, μια οποιαδήποτε είδηση, η οποία δημοσιεύεται οπουδήποτε στον πλανήτη και θέλει τον Ολυμπιακό να ενδιαφέρεται για έναν ούτε καν 20χρονο ακόμη (τα συμπληρώνει τον Οκτώβριο) ποδοσφαιριστή, θα περνούσε, θα καταγράφονταν και θα… προσπερνούσε.

Το πλαίσιο όμως που περιβάλλει το πρωινό δημοσίευμα στο Ισραήλ σύμφωνα με το οποίο ο Ολυμπιακός ενδιαφέρεται για τον Λιέλ Αμπάντα, τον all around επιθετικό της Μακάμπι Πετάχ Τίκβα, έχει στοιχεία που μπορούν κάλλιστα να δικαιολογήσουν ενδελεχές ψάξιμο και ενδεχόμενο ενδιαφέρον εκ μέρους των πρωταθλητών Ελλάδας.

Πρώτα και κύρια, επιβεβαιωμένα οι "ερυθρόλευκοι" γνωρίζουν τον διεθνή Ισραηλινό και έχουν ρωτήσει την Μακάμπι Πετάχ Τίκβα για το στάτους του. Είναι γεγονός πως δεν έχει κατατεθεί πρόταση – όπως άλλωστε αναφέρεται και στο ρεπορτάζ από το Ισραήλ – είναι όμως επίσης γεγονός πως οι πρωταθλητές Ελλάδας έχουν ψαχτεί αρκετά για τον Αμπάντα.

Ετσι κι αλλιώς, την αγορά του Ισραήλ ο Ολυμπιακός παραδοσιακά την εξετάζει και επιδιώκει να την "ανοίξει" με κάποιο deal. Χαρακτηριστικό (και όχι μόνο) παράδειγμα η προσπάθεια που έγινε πέρυσι για την αγορά του Λιβάι Γκαρσία από την Μπεϊτάρ.

Πόσο μάλλον από την στιγμή που μιλάμε για το – σύμφωνα με τους συμπατριώτες του – το μεγαλύτερο ταλέντο που έχει αναδείξει το ισραηλινό ποδόσφαιρο στον 21ο αιώνα, με ευχέρεια να αγωνιστεί οπουδήποτε στην επίθεση – αγαπημένη του θέση στο δεξιό άκρο – και σε οποιοδήποτε ρόλο.

Επαγγελματίας ήδη τρία χρόνια ο Αμπάντα, δεσμεύεται με συμβόλαιο ως το 2024, ολοκλήρωσε την τελευταία με τις καλύτερες επιδόσεις της καριέρας του, πετυχαίνοντας 12 γκολ στο πρωτάθλημα (8 είχε στη σεζόν 2019-20) και συμβάλλοντας καταλυτικά στο να φτάσει η ομάδα του στην 5η θέση.

Όχι πάντως πως ενδιαφέρεται για κατατάξεις η Μακάμπι Πετάχ Τίκβα. Είναι ομάδα που στηρίζεται και επικεντρώνεται αποκλειστικά στην ανάδειξη και στην πώληση νεαρών ποδοσφαιριστών. Κάνει εξαιρετικά επικερδείς συμφωνίες τα τελευταία χρόνια, παράταιρες του εγχώριου, μη πρωταγωνιστικού της στάτους.

Είχε ενδιαφερθεί η Σαχτάρ και η Ρόμα

Είναι χαρακτηριστικό πως η Σαχτάρ Ντόνετσκ πριν 2,5 χρόνια έδωσε 6 εκατ. ευρώ για να αγοράσει τον τότε 19χρονο εξτρέμ, Μανόρ Σόλομον, ο οποίος πλέον λογίζεται ως σταθερό μέλος του rotation των "ανθρακωρύχων". Καθόλου τυχαίο πως η Σαχτάρ εμφανίζεται μεταξύ των ενδιαφερόμενων και για τον Αμπάντα, ενώ προ εβδομάδας μέχρι και η Ρόμα τοποθετήθηκε – βάσει δημοσιευμάτων – στην σχετική λίστα.

Πέραν της ποιότητας, ταλέντου και της δυναμικής του 20χρονου επιθετικού (στις αρχές Ιουνίου χρίστηκε για πρώτη φορά διεθνής στο φιλικό του Ισραήλ με το Μαυροβούνιο), πρόσθετο στοιχείο που διαμορφώνει ένα "πακέτο" ικανό τουλάχιστον να προκαλέσει το ενδιαφέρον και το ψάξιμο του Ολυμπιακού είναι και η πολιτική της Μακάμπι Πετάχ Τίκβα, η οποία διαφεντεύεται – οικογενειακά – από τον Αβί Λουζόν, τον πανίσχυρο πρώην πρόεδρο της ισραηλινής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Δεν είναι λοιπόν καθόλου κοντόφθαλμη. Ναι, ο ισραηλινός σύλλογος παραδοσιακά αξιώνει αρκετά για τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που αναδεικνύει, αλλά είναι και ελαστικός ως προς τα deals που θέλει, περισσότερο επενδύοντας στη μεταπωλητική αξία των ποδοσφαιριστών. Οπότε, η Μακάμπι Πετάχ Τίκβα προτιμάει να κάνει "σκόντο" στις απαιτήσεις της μόνο και μόνο για να κρατήσει ένα σημαντικό ποσοστό από τα δικαιώματα του ποδοσφαιριστή που θα παραχωρήσει, προσδοκώντας μεγαλύτερο αντίτιμο σε επόμενη πώλησή του.

Κάτι που σαφώς ταιριάζει και με την επενδυτική στρατηγική του Ολυμπιακού τα τελευταία χρόνια, αλλά και με το στάτους των "ερυθρόλευκων" στη διεθνή αγορά ως τον κατάλληλο σταθμό για την μετάβαση στο επόμενο, ανώτερο, επίπεδο για ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όπως είναι ο Αμπάντα.

Συμπερασματικά, η περίπτωση του 20χρονου Ισραηλινού δεν δείχνει να είναι μια από αυτές που προσπερνάς. Είτε αγωνιστικά, είτε ρεπορταζιακά. Και από την στιγμή που δεδομένα ο Ολυμπιακός έχει ψαχτεί, έστω σε επίπεδο αναζήτησης πληροφοριών και δεδομένων, καταγράφεται και σημειώνεται.

Για τώρα, ως εκεί. Αν υπάρξει συνέχεια, οποιασδήποτε μορφής, θα φανεί.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΕΛΛΑΔΑ STOIXIMAN SUPER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ