ΙΤΑΛΙΑ

Λάτσιο - Ρόμα 1-0: Πήρε το ντέρμπι και πέταξε στα ημιτελικά του Coppa Italia με καθοριστικό τον Μανδά

Ο Ματία Τζακάνι πανηγυρίζει γκολ του με την Λάτσιο κόντρα στην Ρόμα για το Coppa Italia | 10 Ιανουαρίου 2024
Ο Ματία Τζακάνι πανηγυρίζει γκολ του με την Λάτσιο κόντρα στην Ρόμα για το Coppa Italia | 10 Ιανουαρίου 2024 @2024 GREGORIO BORGIA/AP IMAGES

Ένα εύστοχο πέναλτι του Τζακάνι στο 51' ήταν αρκετό για να δώσει στην Λάτσιο τη νίκη με 1-0 επί της Ρόμα και να την στείλει στους "4" του Coppa Italia. Θετικότατος ο Μανδάς στο ντεμπούτο του με τους αετούς, με σπουδαία διπλή επέμβαση στο 87ο λεπτό.

Μετά από την Φιορεντίνα (5-4 στα πέναλτι την Μπολόνια), η Λάτσιο έγινε η δεύτερη χρονικά ομάδα που πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Coppa Italia, με την ομάδα του Μαουρίτσιο Σάρι να επικρατεί με 1-0 της Ρόμα του Ζοζέ Μουρίνιο στο απόλυτο ντέρμπι της αιώνιας πόλης και να κλείνει ραντεβού με μία εκ των Γιουβέντους ή Φροζινόνε με φόντο τον μεγάλο τελικό.

Η μάχη του "Ολίμπικο" είχε πάθος, ένταση και αποβολές και κρίθηκε από το εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Ματία Τζακάνι στο 51ο λεπτό, με τον θρίαμβο των λατσιάλι να έχει έντονο ελληνικο άρωμα.

Και αυτό γιατί ο Μαουρίτσιο Σάρι έδωσε φανέλα βασικού στον Χρήστο Μανδά (είχε πυρετό ο Προβεντέλ), με τον 22χρονο κίπερ να πραγματοποιεί το ντεμπούτο του με τους λατσιάλι και να είναι θετικότατος, έχοντας μάλιστα μία σπουδαία διπλή επέμβαση στο 87' όπου νίκησε κατά σειρά τους Αντρέα Μπελότι και Λορέντσο Πελεγκρίνι.

Σημείωνεται πως επί ημερών Σάρι στον πάγκο της (από τη σεζόν 2021-22 και έπειτα), η Λάτσιο έχει κερδίσει τα 4 από τα 6 ντέρμπ που έχει δώσει απέναντι στην Ρόμα (1 ισοπαλία, 1 ήττα τα άλλα αποτελέσματα), με τον τελευταίο προπονητή των αετών που είχε θριαμβεύσει στα 4 από τα έξι πρώτα του ντέρμπι απέναντι στους τζαλορόσι να είναι ο Σβεν-Γκόραν Έρικσεν μεταξύ 1997 και 1999.

Το ματς

Οι δύο ομάδες έμειναν άσφαιρες (0-0) στο πρώτο φετινό ραντεβού τους που ήταν για το πρωτάθλημα και η εικόνα στη νοκ-άουτ αναμέτρηση για τα προημιτελικά του Coppa Italia δεν διέφερε και πολύ, με τις Λάτσιο και Ρόμα να προσέχουν ιδιαίτερα την αμυντική τους συμπεριφορά και τους ελεύθερους χώρους για τους επιθετικούς να αποτελούν άγνωστη λέξη.

Ουσιαστικά, το πρώτο 45λεπτο στο "Ολίμπικο" ξεχάστηκε με το που... ολοκληρώθηκε, με τους δύο μονομάχουν να έχουν από 3 τελικές έκαστη (1-0 εντός εστίας) αλλά καμία από αυτές να προβληματίζει είτε τον Ρουί Πατρίσιο είτε τον Χρήστο Μανδά (ντεμπούτο με τους λατσιάλι).

Ο Πάουλο Ντιμπάλα σε μονομαχία του με τον Ντανίλο Κατάλντι σε ντέρμπι της Ρόμα με την Λάτσιο για το Coppa Italia | 10 Ιανουαρίου 2024
Ο Πάουλο Ντιμπάλα σε μονομαχία του με τον Ντανίλο Κατάλντι σε ντέρμπι της Ρόμα με την Λάτσιο για το Coppa Italia | 10 Ιανουαρίου 2024 @2024 GREGORIO BORGIA/AP IMAGES

Η έναρξη του δευτέρου μέρους βρήκε την Λάτσιο να μπαίνει με μεγαλύτερη επιθετική διάθεση και η ανταμοιβή της ήταν άμεση. Στο 48ο λεπτό ο Βεσίνο υποχρέωσε τον Πατρίσιο σε πολύ δύσκολή επέμβαση (πρώτη στο ντέρμπι) και στο 51' ο Καστεγιάνος έπεσε στη μεγάλη περιοχή από αντικανονικό μαρκάρισμα που δέχτηκε από τον Χάισεν, με τον Ορσάτο να δείχνει την άσπρη βούλα βλέποντας την επίμαχη φάση στο μόνιτορ και τον Ματία Τζακάνι να γράφει με ψυχραιμία το 1-0.

Η συνέχεια βρήκε τους αετούς να παίρνουν τα ηνία για ένα δεκάλεπτο και να έχουν 2-3 καλές ευκαιρίες για δεύτερο γκολ με τους Βεσίνο και Φελίπε Άντερσον, με τους τζαλορόσι να παίρνουν τη μπάλα στα πόδια μετά από το 60ο λεπτό αλλά να πέφτουν σε ένα απροσπέλαστο αμυντικό τείχος που δεν τους επέτρεπε να απειλήσουν ουσιαστικά την εστία του Μανδά.

Στο 87ο λεπτό βρήκαν την πρώτη τους μεγάλη φάση στο ματς όμως δεν μπόρεσαν να ισοφαρίσουν αφού βρήκαν μπροστά τους τον Χρήστο Μανδά, με τον 22χρονο κίπερ να κάνει σπουδαία διπλή επέμβαση, αποκρούοντας αρχικά το δυνατό σουτ του Μπελότι από το ύψος του πέναλτι και διώχνοντας στη συνέχεια σε κόρνερ με γροθιά προλαβαίνοντας τον Λορέντσο Πελεγκρίνι.

Στο 90+6' η Λάτσιο έμεινε με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Πέδρο με δύο κίτρινες κάρτες και η Ρόμα άσκησε ακόμη πιο έντονη πίεση, για να έρθει στο 90+8' η μεγάλη ευκαιρία του Λουκάκου, που έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι με ανάποδο ψαλίδι από εξαιρετική θέση.

Στα τελευταία λεπτά τα νεύρα ήταν στο κόκκινο και οι κόκκινες κάρτες έπεσαν βροχή (ο Πέδρο αντίκρισε δύο κίτρινες στο 90+6', οι Αζμούν και Μαντσίνι αποβλήθηκαν με απευθείας κόκκινη στο 90+10' και 90+11' αντίστοιχα), με την Λάτσιο να προστατεύει πάντως ως κόρη οφθαλμού το χρυσό 1-0 με το εύστοχο πέναλτι του Τζακάνι και να πανηγυρίζει στο φινάλε μία τεράστια νίκη επί της συμπολίτισσας που την εκτόξευσε στις 4 κορυφαίες ομάδες του θεσμού.

  • ΛΑΤΣΙΟ: Μανδάς, Λάτσαρι (67' Λούκα Πελεγκρίνι), Πάτρικ, Ρομανιόλι, Μάρουσιτς, Γκεντουζί, Κατάλντι (67' Ροβέλα), Βεσίνο, Άντερσον, Καστεγιάνος (77' Ίσακσεν), Τζακάνι (68' Πέδρο)
  • ΡΟΜΑ: Πατρίσιο, Χάισεν (81' Μπελότι), Μαντσίνι, Κρίστενσεν, Κάρσντορπ (57' Αζμούν), Κριστάντε, Παρέδες, Μπόβε (76' Ελ Σααραουί), Ζαλέβσκι (57' Σπινατσόλα), Ντιμπάλα (46' Λορέντσο Πελεγκρίνι), Λουκάκου

Τα αποτελέσματα των προημιτελικών

  • Φιορεντίνα - Μπολόνια 5-4 πεν. (0-0 κ.δ. και παράταση)
  • Λάτσιο - Ρόμα 1-0 (51' πεν. Τζακάνι)
  • 10/01 22:00 Μίλαν - Αταλάντα
  • 11/01 22:00 Γιουβέντους - Φροζινόνε

Τα ζευγάρια των ημιτελικών

ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • 03-04/04 Φιορεντίνα - Αταλάντα ή Μίλαν
  • 03-04/04 Λάτσιο - Γιουβέντους ή Φροζινόνε

ΔΕΥΤΕΡΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

  • 24-25/04 Αταλάντα ή Μίλαν - Φιορεντίνα
  • 24-25/04 Γιουβέντους ή Φροζινόνε - Λάτσιο

* Ο τελικός θα διεξαχθεί στις 15 Μαΐου στο "Ολίμπικο" της Ρώμης.

TAGS ΙΤΑΛΙΑ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΑΤΣΙΟ ΡΟΜΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ