ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ

Κώστας Τσιμίκας: Η δικαίωση του Cross-tas

Ο Κώστας Τσιμίκας με τα κόκκινα της Λίβερπουλ
Ο Κώστας Τσιμίκας με τα κόκκινα της Λίβερπουλ AP PHOTO/RUI VIEIRA

Δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι ως βασικός. Μία ασίστ. Πολλές μάχες που δόθηκαν, με την πλειονότητα εξ αυτών κερδισμένων. Ένα βραβείο MVP. Και ένα standing ovation κανονικό παράσημο από το πάντα απαιτητικό κοινό του Anfield. Οι τελευταίες οκτώ ημέρες αποτελούν την δικαίωση της επιμονής του Κώστα Τσιμίκα, Του Greek Scouser.

Αλήθεια. Πόσο ρεαλιστική μοιάζει η εικόνα ενός Έλληνα ποδοσφαιριστή να αγωνίζεται ως βασικός σε ομάδα που διεκδικεί τον τίτλο της Premier League; Στη Λίβερπουλ. Και όχι μόνο να στέκεται αξιοπρεπώς αλλά αγωνιστικά να κάνει και τη διαφορά. Κι όμως αυτό που έχει πετύχει ο Κώστας Τσιμίκας τις τελευταίες οκτώ ημέρες μοιάζει πλέον ως κάτι απόλυτα λογικό. Ως μία λογική συνέχεια των πραγμάτων.

Από τη Θεσσαλονίκη στο όνειρο του Μέρσεϊσαϊντ

Ένα παιδί που μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, έμαθε το ποδόσφαιρο στις Σέρρες όπου και τον εντόπισε ο Ολυμπιακός. Για να καθιερωθεί στους "ερυθρόλευκους" χρειάστηκε να κάνει ένα πέρασμα ως δανεικός αρχικά από την Έσμπιεργκ και έπειτα από την ολλανδική Βίλεμ. Το δεύτερο ήταν και εκείνο που κατά πως φαίνεται άναψε τη φλόγα και που τον έβαλε για πρώτη φορά στο μικροσκόπιο της Λίβερπουλ. Ακολούθησε η επιστροφή στους Πειραιώτες, κάποιες εξαιρετικές εμφανίσεις σε Champions και Europa League για να φτάσει τελικά η ώρα να κάνει το ταξίδι στο όνειρο και να εγκατασταθεί στο Μέρσεϊσαντ.

Το καλοκαίρι του 2020 ο πρωταθλητής πλέον Γιούργκεν Κλοπ από κοινού με τον αθλητικό διευθυντή των Reds, Μίκαελ Έντουαρντς αναζητούσαν έναν ποδοσφαιριστή που θα πλαισίωνε τον Ρόμπερτσον στο αριστερό άκρο της άμυνας. Έναν ποδοσφαιριστή που θα αποδεχόταν την δεύτερη θέση στην ιεραρχία και θα ήταν χαρούμενος με αυτή. Μία θέση που εξασφαλίζει παρά μόνο ελάχιστο χρόνο συμμετοχής. Από τον Δεκέμβριο του 2017 όταν και ο Γιούργκεν Κλοπ πήρε την απόφαση να χρίσει ως βασικό αριστερό μπακ τον Ρόμπερτσον αντί του Ισπανού Μορένο, ο Σκωτσέζος έχει απουσιάσει από μόλις έξι παιχνίδια της Premier League. Από τα συνολικά 102 παιχνίδια που ακολούθησαν αγωνίστηκε στα 96. Κανονικός Σούπερμαν.

Η αναμονή μίας ευκαιρίας που άργησε να έρθει

Την περσινή σεζόν ο Τσίμικας σε όλες τις διοργανώσεις αγωνίστηκε σε μόλις επτά παιχνίδια της Λίβερπουλ και μόνο σε τρία εξ αυτών ως βασικός. Μόλις 5 λεπτά ο καθαρός χρόνος συμμετοχής του σε παιχνίδια πρωταθλήματος. Πέρασε έναν τραυματισμό στο γόνατο, προσβλήθηκε από τον COVID-19. Όλα κόντρα. Κάποιος άλλος πιθανόν να απογοητευόταν. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Κώστα Τσιμίκα. Ο Έλληνας μπακ συνέχιζε να δουλεύει. Παρά τις δυσκολίες προσαρμογής στις υπέρ το δέον τακτικές απαιτήσεις του Κλοπ για τις θέσεις των full backs συνέχιζε να προσπαθεί, ώσπου να του δοθεί η ευκαιρία.

Η παρουσία του στην φετινή προετοιμασία των Reds ήταν εξαιρετική. "Πάντα είμαι έτοιμος να προσφέρω όποτε αυτό μου ζητηθεί" συνέχιζε να τονίζει ο ίδιος όποτε του γινόταν η σχετική ερώτηση. Οι εμφανίσεις του στα φιλικά φαίνεται πως έπεισαν πλέον τον Κλοπ που στις δηλώσεις του έπλεκε συχνά το εγκώμιο του 25χρονου.

Παρά τις προτάσεις που έφτασαν για χάρη του στην Λίβερπουλ ο Γερμανός τεχνικός ήταν κατηγορηματικά εναντίον της παραχώρησής τους. Και ο ίδιος ο Τσιμίκας περίμενε καρτερικά το άνοιγμα της... πόρτας. Μία πόρτα που αν και ανορθόδοξα τελικά άνοιξε στις 8 του Αυγούστου, έξι μόλις ημέρες πριν την έναρξη της νέας σεζόν.

Ο τραυματισμός του Ρόμπερτσον "άνοιξε" τον δρόμο

Ο τραυματισμός του Ρόμπερτσον στον αστράγαλο τον έθετε νοκ άουτ από τις πρώτες αγωνιστικές υποχρεώσεις της Λίβερπουλ και άνοιγε τον δρόμο για τον Τσιμίκα. Η επιλογή ήταν η προφανής. Η ώρα έφτασε και ο Έλληνας αμυντικός πήρε το χρίσμα. Βασικός κόντρα στη Νόριτς στην εκτός έδρας νίκη της πρεμιέρας με πολλά ανεβάσματα και αδιάκοπα τρεξίματα.

Μία εβδομάδα αργότερα το σενάριο ακόμα πιο ονειρικό. Στο 18ο λεπτό της αναμέτρησης με την Μπέρνλι σερβίρει εκπληκτικά στον Ζότα που με το κεφάλι ανοίγει τον δρόμο προς τη νίκη της Λίβερπουλ με 2-0.

Ο αρχηγός Χέντερσον αναγνωρίζει τη σημασία της πάσας, τρέχει και τον αγκαλιάζει. Ο Τσιμίκας όμως δεν αρκείται σε αυτό. Πραγματοποιεί μία εξαιρετική εμφάνιση με 71 επαφές, 9 συνολικά σέντρες (ως εκτελεστής και των στατικών φάσεων), 6 κερδισμένες μονομαχίες, 6 κλεψίματα. Γεμάτη στατιστική.

Η εξαιρετική εμφάνιση και η αποθέωση του MVP

Ο ίδιος έβγαζε αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του. Οι επαφές του με την μπάλα έδειχναν άνεση και παράλληλα πείσμα στο κυνήγι για το τέλειο. Χαρακτηριστική η φάση του 90ου λεπτού εκεί όπου αν και τα πάντα έχουν κριθεί, συνέχισε να παλεύει με τρεις ποδοσφαιριστές της Μπέρνλι για να διατηρήσει την κατοχή της μπάλας και τελικά να τα καταφέρει. Σαν να ήθελε η παρουσία του στο γήπεδο να είναι αλάνθαστη, δίχως μουτζούρες.

Ο Κλοπ αναγνωρίζοντας την προσφορά και την προθυμία του, τον κάνει αλλαγή στις καθυστερήσεις και αναγκάζει το κοινό του Anfield να σηκωθεί στο πόδι και να του προσφέρει ένα ανεπανάληπτο standing ovation. Μοναδικές στιγμές. Μετά το φινάλε αναδεικνύεται ως ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης. Μηνύματα αποθέωσης έρχονται για χάρη του από παντού. Η τέλεια ημέρα στην δουλειά.

Τα ρεπορτάζ στην Αγγλία αναφέρουν πως ο Ρόμπερτσον πιθανότατα θα είναι έτοιμος ενόψει της αγωνιστικής της προσεχούς εβδομάδας κόντρα στην Τσέλσι. Δεν είναι λίγοι ωστόσο εκείνοι που υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει λόγος ο Τσιμίκας να χάσει τη θέση του στην ενδεκάδα την δεδομένη στιγμή. Ό,τι και να συμβεί ωστόσο από εδώ και πέρα, το μόνο σίγουρο είναι πως ο 25χρονος Θεσσαλονικιός απέδειξε πως έχει την κλάση και την ποιότητα να σταθεί στο υψηλότερο επίπεδο. Και πως τα όνειρα τελικά δεν έχουν ταβάνι.

TAGS ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΜΙΚΑΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ