ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ

Κόπα Άφρικα: Ο Αλιού Σισέ πήρε εκδίκηση 20 χρόνια μετά

Ο προπονητής της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ, πανηγυρίζει το τρόπαιο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2021, ύστερα από τον τελικό κόντρα στην Αίγυπτο στο "Αχμάντου Αχίτζο", Γιαουντέ | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022
Ο προπονητής της Σενεγάλης, Αλιού Σισέ, πανηγυρίζει το τρόπαιο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2021, ύστερα από τον τελικό κόντρα στην Αίγυπτο στο "Αχμάντου Αχίτζο", Γιαουντέ | Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2022 © 2022 SUNDAY ALAMBA/ASSOCIATED PRESS

Ο Αλιού Σισέ οδήγησε τη Σενεγάλη στην κατάκτηση του πρώτου Κυπέλλου Εθνών Αφρικής στην ιστορία της, είκοσι χρόνια έπειτα από το μεγαλύτερο "χαστούκι" της δικής του καριέρας.

Ο Αλιού Σισέ πανηγύρισε το τρόπαιο του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής 2021 με τη Σενεγάλη, κλείνοντας έναν κύκλο που άνοιξε το 2002 με μία μεγάλη αποτυχία.

Στη διοργάνωση του Μάλι πριν από 20 χρόνια, ο Σισέ ήταν ο αρχηγός μιας εξαιρετικής ομάδας της Σενεγάλης, η οποία λίγο αργότερα θα γινόταν αντικείμενο θαυμασμού στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας. Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής τα "λιοντάρια της Ταράνγκα" έφτασαν μέχρι τον τελικό, όμως απέναντί τους βρήκαν μία επίσης εξαιρετική ομάδα του Καμερούν.

Ο τελικός οδηγήθηκε στα πέναλτι ύστερα από 120 λεπτά δίχως γκολ, ο νικητής κρίθηκε στα πέναλτι. Ο Σισέ είχε την ευθύνη του 5ου πέναλτι της Σενεγάλης κι ενώ οι δύο ομάδες είχαν αποτύχει σε δύο προσπάθειες. Δεν τα κατάφερε και το Καμερούν επικράτησε με 3-2.

Τρία χρόνια αργότερα, σταμάτησε από την εθνική και το 2015 ανέλαβε ομοσπονδιακός τεχνικός. Στο Κύπελλο Εθνών Αφρικής 2019 έφτασε ξανά μέχρι την πηγή, αλλά ούτε τότε δεν ήπιε νερό. Η Αλγερία επικράτησε με 1-0 στον τελικό, με συνέπεια να χρειαστεί να προσπαθήσει ξανά.

Στην επόμενη διοργάνωση, ήρθε η δικαίωση. Καμία χώρα δεν είχε φτάσει σε τρεις τελικούς, χωρίς να έχει κατακτήσει το τρόπαιο. Το ίδιο συνέβη και με τη Σενεγάλη. Έφτασε στον τελικό και στην τρίτη προσπάθειά της κατέκτησε το τρόπαιο, στον τόπο που έπρεπε, στο Καμερούν. Ο 45χρονος τεχνικός έκλεισε έναν κύκλο 20 ετών με τον τρόπο που έπρεπε, σηκώνοντας το τρόπαιο στον ουρανό της Γιαουντέ.

TAGS ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΘΝΩΝ ΑΦΡΙΚΗΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ