ΕΛΛΑΔΑ

"Nα αλλάξει η ΕΠΟ και βλέπουμε για το κύπελλο"

"Nα αλλάξει η ΕΠΟ και βλέπουμε για το κύπελλο"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Σταύρος Κοντονής χρησιμοποιεί πλέον ανοιχτά τον κίνδυνο του Grexit μέσω της ματαίωσης του Κυπέλλου για να πετύχει τις αλλαγές που θέλει στην ηγεσία της ΕΠΟ. Αυτό ήταν το συμπέρασμα και των δηλώσεών του μετά τη συνάντηση με κλιμάκιο της FIFA και της UEFA.

Την δική του θέση για όσα συζητήθηκαν με UEFA, FIFA και ΕΠΟ εξέφρασε σε δηλώσεις του ο Σταύρος Κοντονής λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, όπου ομολόγησε ότι δεν υπήρξε συμφωνία με τις διεθνείς συνομοσπονδίες για το θέμα του Κυπέλλου Ελλάδας, αλλά ότι οι απόψεις που εξέφρασαν (ξένοι διαιτητές, λουκέτο ακόμα και στο πρωτάθλημα), ομολογούν ότι υπάρχει πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Είναι πασιφανές από τις δηλώσεις του υφυπουργού Αθλητισμού ότι το κύριο ζήτημά του δεν είναι η διοργάνωση του Κυπέλλου, αλλά το να υπάρξουν αλλαγές στην ΕΠΟ, γι' αυτό και της πετάει το... μπαλάκι της αυτοκάθαρσης, θέλοντας να δει ενέργειες από την ίδια το αμέσως επόμενο διάστημα.

Αν δει να αποχωρούν όσοι έχουν ανοιχτά μέτωπα με την δικαιοσύνη, τότε θα ξεκινήσει εκ νέου την διοργάνωση, όπερ σημαίνει ότι δεν είναι πρωτίστως ζήτημα ασφάλειας και κοινωνικής ειρήνης η διακοπή, αλλά αποτελεί μέτρο πίεσης προς την Ομοσπονδία να κάνει τις αλλαγές που ο ίδιος επιθυμεί, όπως βέβαια και η συμμαχία που θέλει να δει αλλαγές σε βάθος και πάνω απ' όλα στην διοίκηση του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Φαίνεται ξεκάθαρα ότι για τον ίδιο η διακοπή του Κυπέλλου και ο κίνδυνος του ποδοσφαιρικού Grexit, αποτελεί μοχλό πίεσης προς τη νυν διοίκηση της ΕΠΟ. Αναφέρει παράλληλα ότι η FIFA έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει μεγάλο ζήτημα και γι' αυτό δεν είναι αντίθετη στο να φέρει ξένους διαιτητές, ούτε σε ενδεχόμενο να σταματούσε και το πρωτάθλημα, αν ήταν να επέλθει κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Τέλος, ο υφυπουργός Αθλητισμού αναφέρθηκε και στην προσφυγή της ΕΠΟ στο ΣτΕ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να ανακαλέσει καμία απόφασή του μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βέβαια, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων όλης της χώρας αποφάσισε την παράταση της αποχής που επρόκειτο να λήξει στις 4/4 μέχρι τις 15/4. Ουσιαστικά λοιπόν, είναι στον αέρα η εκδίκαση της αίτησης εφόσον οι νομικοί της ΕΠΟ δεν καταφέρουν να πάρουν άδεια, εκτός αν υπάρξει περίπτωση ανάκληση της προσφυγής από την Ομοσπονδία.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

"Ολοκληρώθηκε η συνάντηση με τους εκπροσώπους των διεθνών συνομοσπονδιών, παρουσία του προέδρου της ΕΠΟ. Ήταν μια εποικοδομητική συνάντηση, αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Μας ζητήθηκε η ανάκληση της απόφασης για το Κύπελλο και μας δηλώθηκε ότι η ΕΠΟ προτίθεται να αποσύρει την προσφυγή στο ΣτΕ. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο συγκεκριμένα, δεν φοβούνται την απόφαση του ΣτΕ, αλλά αν η ΕΠΟ αποσύρει την προσφυγή, θα το πράξει μονομερώς και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να το παρεμποδίσουμε.

Μας ζητήθηκε να ξεκινήσει το Κύπελλο και μας δηλώθηκε ότι από την διεθνή Ομοσπονδία να διεξαχθεί διάλογος για την αποκατάσταση των προβλημάτων που εντοπίστηκαν για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Εκφράσαμε την άποψη ότι όσο περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ, δεν υπάρχει περίπτωση ανάκλησης της ειλημμένης απόφασής μας.

Αν υπάρξει ανάκληση της προσφυγής, προϋπόθεση είναι η ίδια η ΕΠΟ να πάρει πρωτοβουλίες και μέτρα για κάθαρση στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Να τεθούν σε αναστολή όσοι ασκούν εξουσία και διοίκηση σε όλα τα αξιώματα του ποδοσφαίρου και είναι κάτι που το ζητήσαμε από πέρυσι. Δηλώσαμε στην FIFA ότι θα πρέπει να υπάρξει εναρμονισμός του καταστατικού της ΕΠΟ με ό,τι ισχύει διεθνώς και όχι να θέτουν στο απυρόβλητο διοικητικούς παράγοντες και διαιτητές που έχουν ανοιχτά μέτωπα με την δικαιοσύνη, ακόμα και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Η FIFA απάντησε ότι είναι στην διάθεσή μας, αλλά θεωρεί ως προϋπόθεση την επανέναρξη του Κυπέλλου. Υπήρξε διαφωνία. Μου έκανε εντύπωση πως η διεθνής ομοσπονδία έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Έδειξε θετική να διεξάγονται αγώνες με ξένους διαιτητές, αλλά και να διακόπτονται όλοι οι αγώνες, ώστε να είναι η αρχή της εξυγίανσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμείς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι τέτοιο γιατί καταστρατηγείται η αρχή της αναλογικότητας. Για την κυβέρνηση προέχει η κοινωνική ειρήνη και η προστασία της έννομης τάξης και της ελληνικής νεολαίας. Αυτή τη στιγμή εμείς περιμένουμε εγγράφως τις απόψεις της FIFA για να απαντήσουμε και να πράξουμε τα δέοντα.

Η απόφαση της FIFA θα είναι η έξωση της ΕΠΟ, που έχει κινήσει όλη αυτή τη διαδικασία, από τις διεθνείς ομοσπονδίες. Το πρόβλημα μπορεί να λυθεί από την ΕΠΟ, να πάρει τις πρωτοβουλίες ώστε μια κατάσταση σήψης ετών να πάρει τέλος. Δεν μπορεί να της επιβληθεί η κυβέρνηση. Το πρόβλημα βρίσκεται στα χέρια της και αν θέλει μπορεί να το λύσει σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο δεν υπάρχει, γιατί όπως επεσήμανα και στους εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών, όταν υπάρχει μια απόφαση που αφορά την κοινωνία και την άσκηση κρατικής πολιτικής για λόγους ασφαλείας, δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Παρέδωσα απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που επιβεβαίωνε αυτό που σας λέω. Καμία πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να θίξει το αυτοδιοίκητο. Όσο για το Κύπελλο, είναι ένα προληπτικό μέτρο για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Όταν ακούτε από εκπροσώπους των διεθνών ομοσπονδιών πως ίσως θα έπρεπε να σταματήσει και το πρωτάθλημα ή θα έπρεπε να έρθουν ξένοι διαιτητές, αυτό συνιστά παραδοχή όσων εμείς έχουμε επισημάνει".

TAGS ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ