THE SPORTS ECONOMIST

Κωνσταντέλιας: Ταλέντο 18 (όσα τα χρόνια του) καρατιών

Ο Κωνσταντέλιας στον αγώνα του ΠΑΟΚ  με τη Λίνκολν
Ο Κωνσταντέλιας στον αγώνα του ΠΑΟΚ με τη Λίνκολν INTIME SPORTS

Μόλις ένα εικοσάλεπτο, αλλά ικανό για να κερδίσει τις εντυπώσεις το ευρωπαϊκό ντεμπούτο του Γιάννη Κωνσταντέλια με τη φανέλα του ΠΑΟΚ και το SPORT24 καταγράφει τον... πανευρωπαϊκό ντόρο που έχει προκαλέσει ως έφηβος με την ως τώρα σταδιοδρομία του.

Τι και αν είναι η ουσιαστικά ημιεπαγγελματική Λίνκολν; Τι και αν είναι σε πλαστικό χορτάρι; Τι κι αν είναι στο Γιβραλτάρ και τι αν μπήκε στο γήπεδο στο 72’; Ο καλός, φαίνεται, «μιλάει». Και ο Γιάννης Κωνσταντέλιας, ο 18χρονος μεσοεπιθετικός του ΠΑΟΚ, ο οποίος έκανε χτες το βράδυ κόντρα στους Ρεντ Ιμπς το ευρωπαϊκό το ντεμπούτο με τον «δικέφαλο» έχει… βαρεθεί ν’ ακούει για το πόσο καλός είναι.

Και στην ούτε καν εικοσάλεπτη παρθενική διεθνή του συμμετοχή φρόντισε να το επιβεβαιώσει σε κάθε του επαφή, σε κάθε του ενέργεια, σε κάθε του κίνηση στο γήπεδο, αποτελώντας ένα από τα – ίσως μεγαλύτερα και από τη νίκη – κέρδη των Κυπελλούχων Ελλάδας στην αναμέτρησή τους στο βράχο του Γιβραλτάρ.

Ποιοτικό και δυναμικό… ISO αποτελεί για τον γεννημένο στις 5 Μαρτίου του 2003 Κωνσταντέλια τα όσα συνοδεύουν την – μικρή ως τώρα – καριέρα του. Πριν τρία χρόνια ακριβώς, τέτοια εποχή, έγινε γνωστό το σοβαρό ενδιαφέρον της Μπαρτσελόνα. Υστερα από trial στη Μασία, εντυπωσιάζει αναγκάζοντας ουσιαστικά τους «μπλαουγκράνα» να κινηθούν για την απόκτησή του, προσφέροντας στον ΠΑΟΚ 500.000 ευρώ.

Οι μίνιμουμ αξιώσεις του «δικέφαλου» κυμαίνονται σε διπλάσιο επίπεδο. Κάτι που δεν φαίνονταν υπερβολικό, αφού η φήμη του έφηβου μεσοεπιθετικού είχε κάνει τον γύρο της Ευρώπης προκαλώντας και σχετικές κρούσεις από διάφορες μεριές. Και από το κορυφαίο επίπεδο, αφού πέραν – για παράδειγμα – της πρότασης της Μπαρτσελόνα, είχε προηγηθεί κρούση από την Μπάγερν, ενώ πάνω κάτω την ίδια εποχή με την προσφορά των Καταλανών, κατατέθηκε και αντίστοιχη της Φούλαμ ύψους 600.000 ευρώ.

Ο ΠΑΟΚ όμως, από την στιγμή που δεν ικανοποιήθηκαν οι απαιτήσεις του (παρέμειναν επταψήφιες σε κάθε κρούση/πρόταση που δέχτηκε), κράτησε στις τάξεις του τον Κωνσταντέλια, έχοντας ως σύμμαχο και την οικογένεια του έφηβου τότε μεσοεπιθετικού. Οι κρούσεις βέβαια και οι προτάσεις συνεχίστηκαν όλα αυτά τα χρόνια.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης, για παράδειγμα, ρώτησε, ενώ φέτος το καλοκαίρι σε μεγάλο αφιέρωμα της ιστοσελίδας Goal.com έγινε ειδική αναφορά για το εκτενές scouting της Τσέλσι και την προσπάθεια που έκαναν οι «μπλε» για να αποκτήσουν το «διαμάντι του ΠΑΟΚ», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, πριν την υπογραφή του επαγγελματικού συμβολαίου του Κωνσταντέλια (δεν υπήρχε κάτι απτό από Σέλτικ ή Ρέιντζερς, όπως κυκλοφόρησε. Οι δύο του OldFirm είχαν επισημάνει το ενδιαφέρον τους – κυρίως οι «καθολικοί» - το καλοκαίρι του ’20, όχι αυτό που μας πέρασε, χωρίς σε κανείς πάντως και σε καμία περίπτωση να το επισημοποιήσουν στον ΠΑΟΚ).

Το συμβόλαιο και ο Λουτσέσκου

Αυτή έγινε πριν 10 μήνες, τον περασμένο Νοέμβριο, με τον Κωνσταντέλια να υπογράφει συμβόλαιο ως το 2024, έναντι συνολικών απολαβών που ξεπερνούν (φιξ) το μισό εκατομμύριο ευρώ και με ρήτρα αποδέσμευσης τα 5 εκατ. ευρώ. Και από τότε, στο πλαίσιο της αποφασισμένης προώθησης ποδοσφαιριστών από τις ακαδημίες του «δικέφαλου» στην πρώτη ομάδα, αρχίζει να έχει μεγαλύτερη, καθημερινή πλέον, τριβή με τους επαγγελματίες.

Το ντεμπούτο του το έκανε στις 17 Ιανουαρίου, στο Ηράκλειο κόντρα στον ΟΦΗ, μπαίνοντας στο γήπεδο στο 82’, για να ακολουθήσουν δύο ακόμη συμμετοχές στη SuperLeagueInterwetten, στις δύο τελευταίες αγωνιστικές των περυσινών playoff, στο «Καραϊσκάκης» κόντρα στον Ολυμπιακό (πάτησε γήπεδο στο 75’) και στη φιλοξενία του Αστέρα Τρίπολης στην Τούμπα, παιχνίδι στο οποίο ξεκίνησε βασικός, αλλά αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο.

Στο παιχνίδι μάλιστα με τον Ολυμπιακό μάλιστα, για χάρη του ήταν στο γήπεδο (προσδοκώντας μεγαλύτερη χρονικά συμμετοχή) scout της Λιντς, η οποία για τουλάχιστον δύο χρόνια τον έχει ενταγμένο στο συστηματικό τσεκάρισμα απανταχού ταλέντων, έχοντας την σχετική για κάτι τέτοιο έγκριση του επικεφαλής του Διευθυντή του Ποδοσφαιριστή Τμήματος των «παγωνιών», του Ισπανού Βίκτορ Ορτα.

Με τον Ράζβαν Λουτσέσκου να τον γνωρίζει ουσιαστικά και να τον αξιολογεί στο διάστημα της καλοκαιρινής προετοιμασίας, με τον ΠΑΟΚ να μην συζητάει καν το ενδεχόμενο παραχώρησής του για να βρει χρόνο συμμετοχής ως – για παράδειγμα – δανεικός κάπου αλλού, έμοιαζε με θέμα χρόνου να αρχίσει να τον βρίσκει φέτος.

Στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος, κόντρα στον ΠΑΣ, πέρασε όλο το δεύτερο ημίχρονο κάνοντας «ζέσταμα», χωρίς ο Ρουμάνος τεχνικός να ρισκάρει – λόγω της εξέλιξης που είχε η αναμέτρηση για τον ΠΑΟΚ – να τον ρίξει στο παιχνίδι. Χτες το βράδυ όμως, στο Γιβραλτάρ, το έπραξε, με την εικόνα του νεαρού αφενός να δικαιώνει απόλυτα όσους τόσα χρόνια τον εξυμνούν για την τεχνική του κατάρτιση, αφετέρου να αποτελεί προάγγελο πιο ενεργής, άμεσα, συνέχειας.

Δείτε την χθεσινή Game Night με τους Παντελή Βλαχόπουλο, Θέμη Καίσαρη και Τσάρλυ:

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΠΑΟΚ CONFERENCE LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ