ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ

Κλήρωση Nations League: Η Εθνική Ελλάδας με Βόρεια Ιρλανδία, Κόσοβο και Κύπρο ή Εσθονία

Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας πριν από την αναμέτρηση με τη Σουηδία για τη φάση των προκριματικών ομίλων στην ευρωπαϊκή ζώνη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022
Οι παίκτες της Εθνικής Ελλάδας πριν από την αναμέτρηση με τη Σουηδία για τη φάση των προκριματικών ομίλων στην ευρωπαϊκή ζώνη του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 INTIME SPORTS

Κύπρος ή Εσθονία, Κόσοβο και Βόρεια Ιρλανδία είναι οι αντίπαλοι της Εθνικής Ελλάδας στο 2ο όμιλο της 3ης κατηγορίας στο Nations League 2022-2023. Από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο του 2022 οι έξι αγώνες.

Η κλήρωση της φάσης των ομίλων του Nations League 2022-2023 ανέδειξε τους επόμενους αντιπάλους της Εθνικής Ελλάδας σε κάποια επίσημη διοργάνωση. Κύπρος ή Εσθονία, Κόσοβο, κληρώθηκαν μαζί με τη "γαλανόλευκη" στο 2ο όμιλο της 3ης κατηγορίας, με τους αγώνες να διεξάγονται μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου του 2022.

Η χώρα μας βρισκόταν στο 2ο γκρουπ δυναμικότητας της League C και έπεσε μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία από το 1ο γκρουπ δυναμικότητας, το Κόσοβο από το 3ο γκρουπ και το ζευγάρι Κύπρου/Εσθονίας από το 4ο.

Ο τελικός αντίπαλος μεταξύ των δύο τελευταίων θα προκύψει από τα playout που θα δώσουν οι δύο χώρες τον προσεχή Μάρτιο (διπλοί αγώνες, με το Μολδαβία - Καζακστάν να είναι το άλλο ζευγάρι) για την αποφυγή του υποβιβασμού από την 3η κατηγορία στην 4η, στους αγώνες που ρίχνουν την αυλαία του Nations League 2021-2022.

Nations League: Ο όμιλος της Ελλάδας

  1. Ελλάδα
  2. Βόρεια Ιρλανδία
  3. Κόσοβο
  4. Κύπρος ή Εσθονία

Nations League: Η κλήρωση των τεσσάρων κατηγοριών

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  1. Αυστρία, Κροατία, Δανία, Γαλλία
  2. Τσεχία, Ελβετία, Πορτογαλία, Ισπανία
  3. Ουγγαρία, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία
  4. Ουαλία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο

ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  1. Αρμενία, Ιρλανδία, Σκωτία, Ουκρανία
  2. Αλβανία, Ισραήλ, Ρωσία, Ισλανδία
  3. Μαυροβούνιο, Ρουμανία, Φινλανδία, Βοσνία
  4. Σλοβενία, Σερβία, Νορβηγία, Σουηδία

ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  1. Νησιά Φερόε, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Τουρκία,
  2. Κύπρος ή Εσθονία, Κόσοβο, Ελλάδα, Βόρεια Ιρλανδία
  3. Καζακστάν ή Μολδαβία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Σλοβακία
  4. Γιβραλτάρ, Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία

ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  1. Λίχτενσταϊν, Καζακστάν ή Μολδαβία, Ανδόρα, Λετονία
  2. Μάλτα, Κύπρος ή Εσθονία, Σαν Μαρίνο

Οι ημερομηνίες και οι ώρες των αγώνων

Η φάση των ομίλων της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε έξι αγωνιστικές, η οποίες είναι χωρισμένες σε δύο περιόδους. Οι πρώτες τέσσερις θα διεξαχθούν στο πρώτο μισό του Ιουνίου και οι υπόλοιπες δύο στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι αγώνες θα διεξάγονται από Πέμπτη μέχρι Τρίτη, με την Τετάρτη 8 Ιουνίου να προσφέρεται (κατ' εξαίρεση) για αγώνες της 2ης και 3ης αγωνιστικής. Κάθε ομάδα που θα αγωνίζεται Πέμπτη, θα παίζει ξανά Κυριακή, κάθε ομάδα που αγωνίζεται Παρασκευή, θα παίζει ξανά Δευτέρα και κάθε ομάδα που αγωνίζεται Σάββατο θα παίζει ξανά Τρίτη. Κατά κανόνα, αγώνες του ίδιου ομίλου θα διεξάγονται την ίδια μέρα.

Οι μισές ομάδες ομίλων των τεσσάρων θα αρχίσουν και θα τελειώσουν την πορεία τους με μία ακολουθία εντός-εκτός ή εκτός εντός. Οι άλλες μισές ομάδες θα έχουν είτε στην αρχή είτε στο τέλος δύο σερί εντός ή δύο σερί εκτός έδρας παιχνίδια. Καμία ομάδα δεν μπορεί να δώσει πάνω από δύο σερί εντός ή εκτός έδρας παιχνίδια.

ΟΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΩΝ

  1. 2-4 Ιουνίου
  2. 5-8 Ιουνίου
  3. 8-11 Ιουνίου
  4. 12-14 Ιουνίου
  5. 22-24 Σεπτεμβρίου
  6. 25-27 Σεπτεμβρίου

Από εκεί και πέρα, το Final Four της διοργάνωσης, με τους τέσσερις νικητές των ομίλων της 1ης κατηγορίας, θα διεξαχθεί μεταξύ 14 και 18 Ιουνίου 2023. Τα playouts μεταξύ των τεσσάρων ουραγών της 3ης κατηγορίας θα διεξαχθούν μεταξύ 21 και 26 Μαρτίου 2024.

Ως προς τις ώρες διεξαγωγής των αγώνων, η UEFA λαμβάνει υπόψιν επτά κριτήρια που συνδέονται μεταξύ άλλων και με τον εμπορικό κανονισμό της για τον κύκλο 2022-2028. Κατά σειρά βαρύτητας, αυτά είναι:

  • η απόσταση ταξιδιού, όπως αναλύθηκε άνωθεν
  • οι περιορισμοί που θέτει κάθε ομοσπονδία (πχ. μπορεί να ζητήσει αναβολή διότι ένας αγώνας πέφτει πάνω σε εθνική εορτή ή κάποιο άλλο μεγάλο εθνικό γεγονός)
  • η λογική ώρα έναρξης (για τις καθημερινές 19:00 και 21:45 ώρα Ελλάδας, τα Σαββατοκύριακα προστίθεται και η ώρα 16:00)
  • οι κορυφαίες αγορές (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, Αγγλία)
  • η προτίμηση για βραδινή ώρα έναρξης (συνηθίζονται αιτήματα από Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία)
  • οι χώρες περιφερειών, όπου γίνεται προσπάθεια να μην παίζουν την ίδια μέρα ή ώρα (για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία είναι οι Αγγλία, Ιρλανδία, Βόρεια Ιρλανδία, Σκωτία, Ουαλία, για τη Σκανδιναβία είναι οι Δανία, Φινλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, για τα Βαλκάνια είναι οι Αλβανία, Βοσνία, Κροατία, Κόσοβο, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Σλοβενία και για τη Βαλτική είναι οι Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία)
  • η ορθή διανομή ωρών έναρξης (να γίνεται όσο πιο δίκαιος καταμερισμός και να γεμίζουν όλες οι διαθέσιμες ώρες)

Κάθε ομοσπονδία είχε περιθώριο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου να αιτηθεί από την UEFA συγκεκριμένες ημέρες και ώρες και να εξηγήσει και τους λόγους, χωρίς να πάρει εγγυήσεις ότι οι αξιώσεις της θα γίνουν πράξη. Το βέβαιο είναι ότι το τελικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί το πρωί της Παρασκευής, λόγω της πολυπλοκότητας των υπολογισμών.

Διασύνδεση με το Euro 2024

Το τουρνουά, όπως συνέβη με τις προηγούμενες δύο εκδόσεις του, συνδέεται με τη μεγάλη διοργάνωση που ακολουθεί ημερολογιακά, εν προκειμένω με το Euro 2024. Η ευρωπαϊκή συνομοσπονδία δεν έχει καθορίσει ακόμα το φορμάτ των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και συνεπώς είναι αδύνατο να καθοριστεί η διασύνδεση με το Nations League.

Οι ομάδες του Euro 2024 θα είναι 24 και με τους 10 πρωτοπόρους των προκριματικών να μοιάζουν βέβαιο ότι θα βρεθούν στα γήπεδα της Γερμανίας συν τη διοργανώτρια, οπότε μένουν διαθέσιμα 13 "εισιτήρια". Αν ακολουθηθεί το φορμάτ του προηγούμενου Nations League, τότε τέσσερα από αυτά τα "εισιτήρια" θα παραχωρηθούν στους νικητές κάθε κατηγορίας του Nations League. Για το Euro 2020, σε κάθε κατηγορία διεξήχθη ένα Final Four με τους νικητές των τεσσάρων ομίλων κάθε κατηγορίας (ή τους επιλαχόντες, αν οι νικητές είχαν εξασφαλίσει "εισιτήριο" μέσω των προκριματικών), με τις Ουγγαρία, Σλοβακία, Σκωτία και Βόρεια Μακεδονία να κερδίζουν θέση στην τελική φάση.

Δεν αποκλείεται, πάντως, για το Euro 2024 να προκύψει ένα διαφορετικό φορμάτ, με τις δύο πρώτες ομάδες κάθε προκριματικού ομίλου να κερδίζουν "εισιτήριο" και για τα υπόλοιπα τρία να γίνονται Final Four σε όλες τις κατηγορίες εκτός της 4ης ή οι κάποιοι νικητές ομίλων Nations League να δώσουν μπαράζ μαζί με τους δεύτερους των προκριματικών ομίλων του Euro 2024. Όλα θα ξεκαθαρίσουν σε μερικούς μήνες από τώρα, με νέα ενημέρωση της UEFA.

TAGS ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΛΛΑΔΑ NATIONS LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ