CHAMPIONS LEAGUE

Καταπέλτης για την UEFA το πόρισμα της επιτροπής για τον τελικό του Champions League: "Ψέμα οι χιλιάδες οπαδοί χωρίς εισιτήρια"

Οπαδοί της Λίβερπουλ στις εξέδρες του "Σταντ ντε Φρανς" στον τελικό του Champions League κόντρα στην Ρεάλ | 28 Μαΐου 2022
Οπαδοί της Λίβερπουλ στις εξέδρες του "Σταντ ντε Φρανς" στον τελικό του Champions League κόντρα στην Ρεάλ | 28 Μαΐου 2022 @2022 MANU FERNANDEZ/AP IMAGES

Κόλαφος για την UEFA αποδείχτηκε το πόρισμα της επιτροπής που κλήθηκε να εξετάσει τις αιτίες για το χάος στον τελικό του Champions League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρεάλ, με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία να θεωρείται ως η κύρια υπαίτια.

Μετά από οκτώ μήνες έρευνας για τα αίτια που έφεραν το απόλυτο χάος έξω από το "Σταντ ντε Φρανς" πριν από τον τελικό του Champions League μεταξύ της Λίβερπουλ και της Ρέαλ, βγήκε το πόρισμα, το οποίο έδωσε ηθική δικαίωση στους φιλάθλους και την ίδια ώρα φέρνει σε αμήχανη θέση την Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

Και αυτό γιατί το πόρισμα της επιτροπής, που δημιουργήθηκε από την ίδια την UEFA για να ερευνήσει την υπόθεση, κάνει λόγο για "πρωταρχική ευθύνη" της διοργανώτριας αρχής για την αποτυχία όσον αφορά στην οργάνωση του τελικού και στην ασφάλεια των θεατών.

Στο επίκεντρο της έκθεσης είναι το συμπέρασμα ότι η UEFA έχει "περιθωριοποιήσει" τη δική της μονάδα τάξης και ασφάλειας, με επικεφαλής τον Ζέλικο Πάβλιτσα, στενό φίλο του προέδρου της UEFA, Αλεξάντερ Τσεφέριν, στην πατρίδα τους τη Σλοβενία.

Η έκθεση απορρίπτει επίσης κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς που διατυπώνονται επίμονα από την UEFA και τη γαλλική αστυνομία αλλά και υπουργούς της κυβέρνησης, ότι χιλιάδες οπαδοί της Λίβερπουλ χωρίς έγκυρα εισιτήρια προκάλεσαν τα προβλήματα.

Αναφέρεται επίσης ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν τέτοιους ισχυρισμούς, οι οποίοι έγιναν σε μια "κατακριτέα προσπάθεια των αρχών να αποφύγουν την οποιαδήποτε ευθύνη".

Η Αστυνομία του Παρισιού επικρίνεται επειδή δεν συνεργάστηκε με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς που διοργάνωσαν τον τελικό αλλά και επειδή απέτυχε να αποτρέψει τη συμφόρηση σε μια προβληματική διαδρομή πρόσβασης στο "Σταντ ντε Φρανς", χρησιμοποιώντας "όπλα" όπως δακρυγόνα και σπρέι πιπεριού χωρίς επαρκή αιτιολόγηση, την ώρα που πολλοί οπαδοί έπεφταν θύματα κλοπής και σωματικής επίθεσης.

Επιπλέον, το πάνελ υπενθυμίζει τα πορίσματα της έρευνας της Γαλλικής Γερουσίας πέρυσι ότι το χάος του Παρισιού θα πρέπει να λειτουργήσει ως καμπανάκι για βελτιώσεις, ώστε η Γαλλία να θεωρηθεί ικανή να φιλοξενήσει με ασφάλεια το φετινό Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι.

Λίγη ώρα πάντως μετά από την διαρροή της έκθεσης της επιτροπής, η Λίβερπουλ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τον τρόπο με τον οποίο δημοσιεύτηκε.

"Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό το γεγονός ότι μια έκθεση τέτοιας σημασίας, τόσο σημαντικής για τη ζωή των οπαδών του ποδοσφαίρου και τη μελλοντική ασφάλεια, πρέπει να διαρρεύσει και να δημοσιευτεί με αυτόν τον τρόπο.

Έχουν περάσει πάνω από οκτώ μήνες εργασίας από το ανεξάρτητο πάνελ και είναι σωστό και σωστό να δημοσιεύουμε το περιεχόμενο της έκθεσης στους υποστηρικτές μας κατάλληλα.

Θα περιμένουμε να λάβουμε ένα αντίγραφο της αναφοράς και να το αφομοιώσουμε διεξοδικά πριν κάνουμε οποιοδήποτε περαιτέρω σχόλιο", ανέφεραν οι κόκκινοι.

Υπενθυμίζεται πως ο τελικός άρχισε με 36 λεπτά καθυστέρηση για πρώτη φορά στην ιστορία, την ώρα που δυνάμεις της γαλλικής αστυνομίας ψέκαζαν φιλάθλους, ακόμα και παιδιά, έξω από το γήπεδο, προσπαθώντας να διαλύσουν το πλήθος που περίμενε να μπει στο γήπεδο, έχοντας εισιτήρια στο χέρι.

TAGS CHAMPIONS LEAGUE ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ UEFA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ