THE SPORTS ECONOMIST

Καρέτσας: Αυτά ισχύουν για το 16χρονο wonderkid και την Εθνική Ελλάδας

Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας με τη φανέλα της εθνικής Βελγίου
Ο Κωνσταντίνος Καρέτσας με τη φανέλα της εθνικής Βελγίου

Ούτε μάχη ούτε διεκδίκηση υπάρχει μεταξύ ελληνικής και βελγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας για το 16χρονο επιτελικό μέσο της Γκενκ Κωνσταντίνο Καρέτσα. Για ανδρικό επίπεδο έχουμε καιρό, χρειάζονται όμως και πολλά περισσότερα.

Κωνσταντίνος Καρέτσας. Δεν είναι καν 16 χρονών (σ.σ. τα συμπληρώνει στις 19 Νοεμβρίου) είναι όμως ήδη πασίγνωστος, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα wonderkids της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής σκηνής.

Τον περασμένο Ιανουάριο εντάχθηκε στην Γκενκ υπογράφοντας επαγγελματικό συμβόλαιο – στο Βέλγιο επιτρέπεται για ποδοσφαιριστές μεγαλύτερους των 14,5 ετών – επιλέγοντας τα «βουβάλια», την ομάδα της γενέτειράς του, όπου και βρέθηκαν οι Βορειοελλαδίτες μετανάστες γονείς του.

Ο ανταγωνισμός για την τότε επιλογή του ενδεικτικός του ταλέντου του μιας και διεκδικήθηκε από Μάντσεστερ Σίτι και Άγιαξ. Τα όσα πλέον κάνει σε επίπεδο δεύτερης κατηγορίας στο βελγικό πρωτάθλημα με την Γιονγκ Γκενκ, τη δεύτερη δηλαδή ομάδα της Γκενκ, ξεχωριστή υπογράμμιση της δυναμικής του.

Βασικό στέλεχος της, πήρε πρώτα το ρεκόρ του νεαρότερο που δίνει ασίστ και στη συνέχεια του νεαρότερου σκόρερ στην ιστορία σε επαγγελματικό επίπεδο στο Βέλγιο και θεωρείται θέμα χρόνου να κάνει, ακόμη και σε αυτή την ηλικία, τη μετάβαση στην πρώτη ομάδα της Γκενκ.

Η ενημέρωση από την πλευρά του Καρέτσα

Ο ντόρος που έχουν προκαλέσει οι εμφανίσεις του μοιραία θα προξενούσε και το ενδιαφέρον. Πρόσφατα υπήρξαν δημοσιεύματα τα οποία ισχυρίστηκαν πως ο Καρέτσας διεκδικείται από τη βελγική και την ελληνική ποδοσφαιρική ομοσπονδία με "έπαθλο" το ποια εθνική ομάδα θα επιλέξει ο 16χρονος επιτελικός μέσος.

Όπως γνωρίζει το SPORT24, δεν υπάρχει καμία διεκδίκηση ή μάχη, όπως παρουσιάστηκε. Ο Καρέτσας εδώ και έναν χρόνο είναι ενεργό στέλεχος των φυτωριακών εθνικών ομάδων των "κόκκινων διαβόλων". Πάνω κάτω τόσος είναι ο καιρός που η περίπτωσή του γνωστοποιήθηκε σε προπονητικούς επιτελείς των φυτωριακών ελληνικών εθνικών ομάδων.

Χωρίς κάποια ιδιαίτερη κινητοποίηση. Αυτή προέκυψε στις αρχές του καλοκαιριού. Προηγήθηκε στα τέλη Μαΐου η συμμετοχή της κ17 του ΠΑΟΚ σε τουρνουά στην Ολλανδία, όπου μεταξύ άλλων πήρε μέρος και η αντίστοιχη ομάδα της Γκενκ, με τον Καρέτσα να συμμετέχει.

Έκανε… όργια, οι υπεύθυνοι του Δικέφαλου ενημέρωσαν τους υπεύθυνους των εθνικών ομάδων και μόνο τότε, αρμοδίως, ακολουθήσε μια επικοινωνία με την οικογένεια του Καρέτσα. Από τότε λοιπόν υπήρξε η ενημέρωση πως το "δεκάρι" της εθνικής Νέων του Βελγίου θα συνεχίσει να αγωνίζεται με τα χρώματα των "κόκκινων διαβόλων".

Τουλάχιστον επί του παρόντος σε φυτωριακό δηλαδή επίπεδο και πιο συγκεκριμένα μέχρι να προκύψει κλήση και συμμετοχή από μια ανδρική εθνική ομάδα, καθώς μόνο τότε κατοχυρώνεται ποδοσφαιρική εθνικότητα.

Ούτε μάχη, ούτε διεκδίκηση

Ως τότε, ένας ποδοσφαιριστής έχει δικαίωμα να «αλλάξει» αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, από την στιγμή όμως που θα αγωνιστεί με ανδρική εθνική ομάδα αυτομάτως επιλέγει(επιλέγεται) και το ποδοσφαιρικό διαβατήριό του.

Τη δεδομένη στιγμή λοιπόν, δεν υπάρχει ούτε μάχη ούτε διεκδίκηση μιας και δεν υφίσταται θέμα επιλογής από την πλευρά του γεννημένου και μεγαλωμένου στο Βέλγιο, Έλληνα Καρέτσα και στην ελληνική ομοσπονδία το έχουν πληροφορηθεί, το γνωρίζουν πολύ καλά εδώ και κάποιους μήνες.

Τώρα, πως θα μπορέσει να τεθεί ουσιαστικό θέμα σύγκρισης και επιλογής μεταξύ Βελγίου και Ελλάδας σε επίπεδο πια ανδρών, όταν (χρονικοϋποθετικό) ο 16χρονος φτάσει σε αυτό το σημείο στην καριέρα του και κληθεί να διαλέξει ποδοσφαιρική εθνικότητα, τη δεδομένη στιγμή περισσότερο ακούγεται ως ευσεβής (ελληνικός) πόθος, παρά ρεαλιστική προσδοκία.

Εφόσον όμως η πόρτα παραμένει (έστω και) μισάνοιχτη, ποτέ δεν ξέρεις.

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΕΛΛΑΔΑ ΒΕΛΓΙΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ