THE SPORTS ECONOMIST

Κάιλ Λαρίν: Όταν υπήρχε πραγματικό φλερτ από Ελλάδα για τον επιθετικό της Μπεσίκτας

Canada forward Cyle Larin (9) gestures after scoring his third goal against Bermuda during the second half of a World Cup 2022 Group B qualifying soccer match, Thursday, March 25, 2021, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux)
Canada forward Cyle Larin (9) gestures after scoring his third goal against Bermuda during the second half of a World Cup 2022 Group B qualifying soccer match, Thursday, March 25, 2021, in Orlando, Fla. (AP Photo/John Raoux) @ 2021 JOHN RAOUX/ASSOCIATED PRESS

Τα συνήθως ευφάνταστα τουρκικά media φρόντισαν από πολύ νωρίς να ανανεώσουν, φευγαλέα και αστήριχτα, το ελληνικό bacgkround του Κάιλ Λάριν. Με αφορμή το σαββατιάτικο καρέ του Καναδού επιθετικού στο τουρκικό πρωτάθλημα, το SPORT 24 θυμάται τις προηγούμενες και ρεαλιστικότερες φορές που φλέρταρε όντως με απασχόληση στα μέρη μας.

Τέσσερα γκολ πέτυχε σαββατοβράδο ο Κάιλ Λάριν στην εντυπωσιακή "επτάρα" (7-0) της Μπεσίκτας επί της Χατάισπορ. Και έτσι, οι "μαύροι αετοί" έκαναν ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση του φετινού τίτλου στην Τουρκία, με τον Καναδό επιθετικό να φτάνει αισίως τα 19 γκολ στη Super Lig, όντας ο δεύτερος σκόρερ της λίγκας και ο πρώτος της ομάδας του.

Καρέ που ήρθε λίγες μέρες από μετά τη... λατρεμένη συνήθεια των τελευταίων ετών, την χρόνιας δηλαδή εμπλοκής του Λάριν με την Ελλάδα. Με την παράδοση να συντηρείται από νωρίς φέτος όταν τα τούρκικα media ανακάλυψαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας μέχρι και πρόταση, ύψους 7 εκατομμύριων ευρώ από τον Ολυμπιακό για τον στράικερ της Μπεσίκτας.

Το πρώτο και αδιαμφισβήτητο είναι ότι δεν υπάρχει ούτε καν… καπνός σε αυτά τα νέα τούρκικα σενάρια. Τέτοιος υπήρχε μόνο στις προηγούμενες φορές που ο Λάριν συνδέθηκε με ελληνικές ομάδες. Το μόνο που ίσως πέτυχαν αυτά τα πρόσφατα σενάρια είναι η τιμή. Τα 7 εκατομμύρια είναι η βάση με την οποία η Μπεσίκτας έστω θα διαπραγματεύονταν την παραχώρησή του 26χρονου στράικερ.

Και αυτό όμως μόνο αν δεν κατάφερναν οι «μαύροι αετοί» να επεκτείνουν το συμβόλαιο του, το οποίο και ολοκληρώνεται το καλοκαίρι του 2022. Κάτι που για να πετύχουν, προφανώς θα τους κοστίσει. Πολύ παραπάνω από το 1,6 εκατ. ευρώ που δίνουν ετησίως στον Λάριν από τον Ιανουάριο του 2018 οπότε και τον αγόρασαν, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ από την Ορλάντο Σίτι.

Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Τότε, για την ακρίβεια λίγο νωρίτερα, ανάγεται η πρώτη ελληνική σύνδεση του Λάριν, με τον Ολυμπιακό επισήμως να εκφράζει το ενδιαφέρον προς την πλευρά του, χωρίς όμως ποτέ να δημιουργηθεί το έδαφος για κάτι περισσότερο. Και έτσι, ο Καναδός στα 23 του χρόνια, έγινε κάτοικος Κωνσταντινούπολης υπογράφοντας συμβόλαιο 4,5 ετών, δεκαπλασιάζοντας τις απολαβές του σε σχέση με αυτές που είχε στο MLS.

Στην Μπεσίκτας η αλήθεια είναι πως δεν έπιασε. Ποτέ δεν λογίστηκε βασική επιλογή, με τον πρώτο του 1,5 χρόνο εκεί να τον βρίσκει μόνιμα στον πάγκο (στην καλύτερη). Γι’ αυτό και στην περυσινή σεζόν, οι "μαύροι αετοί" τον παραχώρησαν δανεικό στη Ζούλτε Βάρεγκεμ. Εκανε αξιοπρεπή χρονιά, ωστόσο το στάτους του δεν φάνηκε να αλλάζει, με τους πρωτοπόρους της Super Lig να αναζητούν και το περασμένο καλοκαίρι ομάδα για να τον παραχωρήσουν.

Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΣΥΝΔΕΣΗ

Και εδώ προκύπτει η δεύτερη ελληνική σύνδεση. Ο ΠΑΟΚ, νωρίς στο καλοκαίρι, ενδιαφέρεται, ρωτάει, ψάχνεται, η Μπεσίκτας εμφανίζεται άκρως δεκτική στο να συζητήσει το οτιδήποτε, αξιώνοντας ένα ποσό 2,5 εκατ. ευρώ για την πώλησή του, αποδεχόμενη μάλιστα ακόμη και δανεισμό με ισόποση option αγοράς. Στον "δικέφαλο", μετά την επισημοποίηση της συνεργασίας με τον Όλαφ Ρέμπε, δεν συμφωνούν να προχωρήσουν, αποφασίζοντας τελικά να διαθέσουν 3,5 εκατ. ευρώ για την αγορά του Αντόνιο Τσόλακ.

Ο Λάριν (ξε)μένει στην Πόλη, όμως αυτό εξελίσσεται σε ευλογία και για τον ίδιο και για την Μπεσίκτας, αφού στη φετινή επιθετική προσέγγιση του κόουτς Σεργκέν Γιαλτσίν μετατρέπεται σε αναντικατάστατο γρανάζι, έχοντας την ευχέρεια να αγωνιστεί είτε ως μοναδικός φουνταριστός, είτε ως second striker είτε ακόμη και ως δεξιός εξτρέμ.

Το εξαργυρώνει με την παραγωγικότερη σεζόν της καριέρας του, κάτι που έρχεται σε ιδανική χρονική στιγμή, αφού πλέον, με έναν χρόνο να απομένει στο συμβόλαιο του οι επιλογές είναι ξεκάθαρες: είτε πωλείται είτε ανανεώνει.

Και είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, το μόνο σίγουρο είναι πως το δικό του κασέ θα εκτοξευθεί (πολύ πάνω από τα 2 εκατ. ευρώ που θα εισπράξει φέτος, μαζί με τα μπόνους), με την Μπεσίκτας, έτσι κι αλλιώς να είναι κερδισμένη, αφού είτε θα καταφέρει να τον κρατήσει στο ρόστερ της -σε σεζόν που εφόσον κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Τουρκία θα συμμετάσχει στο Champions League- είτε θα τον μοσχοπουλήσει. Και λογικά, είτε έτσι είτε αλλιώς, θα τελειώσει ακόμη και τις πλέον ευφάνταστες, όπως η φετινή, συνδέσεις του Κάιλ Λάριν με τα μέρη μας.

Photo Credits: @ 2021 John Raoux/Associated Press

TAGS THE SPORTS ECONOMIST ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΤΟΥΡΚΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ