FOOTBALL ANALYSIS

Ιβάν Γιοβάνοβιτς, κοίτα τι έκανες: Οι σφιγμένες γροθιές του ηγέτη και το πλάνο που νίκησε τον Ολυμπιακό

Ιβάν Γιοβάνοβιτς, κοίτα τι έκανες: Οι σφιγμένες γροθιές του ηγέτη και το πλάνο που νίκησε τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός ήταν ο νικητής του ντέρμπι των αιωνίων και ο Θέμης Καίσαρης αναλύει το πλάνο του μεγάλου θριαμβευτή, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Παναθηναϊκό θριαμβευτή επί του Ολυμπιακού με 2-0. Οι πράσινοι παρέμειναν στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, πάνω από την ΑΕΚ στη ισοβαθμία.

Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ήταν αυτοί που στο ξεκίνημα της σεζόν θα πόνταραν πως ο Παναθηναϊκός θα είναι πρώτος μετά από 30 αγώνες, έξι στροφές πριν το τέλος.

Το όραμα του Γιοβάνοβιτς

Όμως ξέρουμε ποιος ήταν αυτός που ήθελε και οραματιζόταν αυτήν την εξέλιξη. Για καλή τύχη του Παναθηναϊκού, ήταν ο προπονητής του. Και το ξέρουμε γιατί μας το είπε ο ίδιος πριν 11 μήνες.

Στα περσινά Playoffs ο Παναθηναϊκός νίκησε δύο φορές τον Ολυμπιακό, 1-0 στη Λεωφόρο και 2-1 στο "Καραϊσκάκης". Το διπλό στο Φάληρο ήταν τεράστιο αποτέλεσμα, αφού χάρις σ'αυτό οι πράσινοι έμειναν πάνω από ΑΕΚ και Άρη, δύο αγωνιστικές πριν τη λήξη, και κατάφεραν τελικά να βγουν στην Ευρώπη.

"Θα με ικανοποιούσε αν ήμασταν ομάδα για το πρωτάθλημα"

Μετά το 2-1, ο Γιοβάνοβιτς ρωτήθηκε για το γεγονός πως δεν είχε χάσει στα τέσσερα ντέρμπι αιωνίων της σεζόν κι απάντησε τα εξής:

"Αν ήμουν προπονητής σε μια άλλη ομάδα, μπορεί να χαιρόμουν. Όταν είμαι προπονητής στον Παναθηναϊκό κι ο Ολυμπιακός είναι τόσους βαθμούς μπροστά μας, σίγουρα δεν χαιρόμαστε. Πρέπει να δυναμώσουμε.

Για μένα δεν είναι κάτι που μπορεί να με ικανοποιεί. Θα με ικανοποιούσε αν ήμασταν ομάδα για το πρωτάθλημα. Αυτή τη στιγμή δίνουμε μάχη για την Ευρώπη για το Κύπελλο. Δεν είναι κάτι που με ενθουσιάζει καθόλου".

Το είπε και το έκανε. Ο Παναθηναϊκός είναι ομάδα που κάνει πρωταθλητισμό από την πρώτη κιόλας αγωνιστική.

Πρώτος, με +8 από πέρυσι, με έξι ματς ακόμα

Τερμάτισε πρώτος πριν τη διακοπή του Μουντιάλ, τερμάτισε πρώτος μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας των 26 αγωνιστικών, είναι πρώτος τώρα στη διακοπή για το Πάσχα, έξι ματς πριν το τέλος.

Στην τελευταία νίκη επί του Ολυμπιακού, πέρυσι τον Μάιο, οι ερυθρόλευκοι είχαν ήδη στεφθεί πρωταθλητές και ο Παναθηναϊκός τελικά τερμάτισε 22 βαθμούς μακριά από την κορυφή.

Τώρα η νίκη της ομάδας του Γιοβάνοβιτς κράτησε τους πράσινους στην πρώτη θέση και έστειλε τον αιώνιο αντίπαλο στο -6.

Όμως έχουμε ξαναπεί ότι οι ομάδες δεν πρέπει να συγκρίνονται μεταξύ τους. Τα πιο ασφαλή συμπεράσματα βγαίνουν όταν συγκρίνονται με τον ίδιο τους τον εαυτό.

Στους 61 βαθμούς έφτασε ο περσινός Παναθηναϊκός στο τέλος των playoffs. Αυτή τη στιγμή έχει 69, οκτώ περισσότερους από πέρυσι, και θα διεκδικήσει άλλους 18 βαθμούς στα έξι παιχνίδια μέχρι το φινάλε.

Είναι πρώτος στην ισοβαθμία, θα μπορούσε να είναι μπροστά αν είχε νικήσει τον Βόλο, θα μπορούσε να είναι πίσω αν η ΑΕΚ είχε μια νίκη παραπάνω.

Σημασία έχει τι κάνει ο ίδιος

Λεπτομέρειες, που δεν θα πρέπει να μας αποσπούν από την ουσία. Ο Γιοβάνοβιτς ήθελε έναν Παναθηναϊκό που θα κάνει πρωταθλητισμό, ο Γιοβάνοβιτς εμφάνισε έναν Παναθηναϊκό που κάνει πρωταθλητισμό και έχει αντέξει μέχρι εδώ, στις έξι στροφές πριν το τέλος.

Δεν τον ενδιαφέρει τι κάνουν οι αντίπαλοι, μπορεί να ελέγξει μόνο το τι κάνει ο ίδιος. Ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, δεν τον ενδιαφέρει αν ο Σωκράτης έδωσε ασίστ για το 1-0 και ο Ελ Αραμπί έκανε μαζί πέναλτι και αυτογκόλ στο 2-0.

Σημασία έχει τι έκανε ο Παναθηναϊκός.

Έτσι χτύπησε τον Ολυμπιακό

Ο Γιοβάνοβιτς είδε φέτος την ομάδα του να κάνει δύο άσχημα παιχνίδια απέναντι στον Ολυμπιακό.

Στη Λεωφόρο οι πράσινοι σώθηκαν από την ανοησία του Άβιλα, στο Φάληρο ήταν εμφανώς κατώτεροι και δεν κατάφεραν σχεδόν ποτέ να απειλήσουν ουσιαστικά.

Στην τρίτη φετινή αναμέτρηση των δύο ομάδων, ο Ιβάν τη βρήκε την άκρη. Τριάδα στο κέντρο με Πέρεθ, Κουρμπέλη και Τσέριν, ο Μπερνάρ στα αριστερά, ο Παλάσιος δεξιά.

Δείτε στο γράφημα της Opta / Stats Perform τους χώρους δράσεις και τις μεταβιβάσεις των παικτών του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο.

Ο χώρος δράσης και οι μεταβιβάσεις των παικτών του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό
Ο χώρος δράσης και οι μεταβιβάσεις των παικτών του Παναθηναϊκού στο πρώτο ημίχρονο με τον Ολυμπιακό

Ο Παναθηναϊκός "έγειρε" στοχευμένα από δεξιά. Ο Σάντσες (14) ξεκίνησε πολύ επιθετικά και ήταν πάνω από τη σέντρα, ο Παλάσιος (34) ήταν ψηλότερα απ'όλους στα δεξιά, ενώ ο Τσέριν (16) ήρθε κι αυτός να παίξει και να πιέσει σ'αυτόν τον χώρο.

Κουρμπέλης (21) και Πέρεθ (4) έμειναν πιο χαμηλά, ενώ το ίδιο έκανε κι ο Μπερνάρ (10) που κρατούσε την ισορροπία από την άλλη πλευρά και βοήθειες στο μαρκάρισμα του Ροντινέι.

Με αυτό τον τρόπο, ο Παναθηναϊκός δεν αντιμετώπισε ποτέ τα προβλήματα που απέναντι στον Ολυμπιακό στην κανονική περίοδο. Είχε κράτημα μπάλας, είχε ασφαλή κατοχή, δεν δεχόταν απειλή και έψαχνε τις στιγμές του.

Το γκολ δεν ήρθε από τις συνεργασίες στα δεξιά, αλλά από τη στόχευση πάνω στο μόνιμο θέμα του φετινού Ολυμπιακού, το κέντρο της άμυνας.

Έτσι διαφύλαξε το 2-0

Και με το δεύτερο "δώρο" για το 2-0, ο Παναθηναϊκός δεν είχε πια παρά να προφυλάξει το σκορ. Ιδού πως "έκλεισαν" το ματς οι πράσινοι, πως διαμορφώθηκαν οι χώροι δράσεις των παικτών μετά το 1ο ημίχρονο.

Ο χώρος δράσης και οι μεταβιβάσεις των παικτών του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό
Ο χώρος δράσης και οι μεταβιβάσεις των παικτών του Παναθηναϊκού απέναντι στον Ολυμπιακό

Κουρμπέλης (21) και Πέρεθ (4) έπεσαν λίγο πιο χαμηλά, αλλά ο Τσέριν (16) ήταν αυτός που οπισθοχώρησε περισσότερο στο γήπεδο.

Ο Σλοβένος άφησε το δεξί άκρο και την πίεση ψηλά κι ήρθε στο κέντρο, "κυματοθραύστης" μπροστά από Κουρμπέλη και Πέρεθ.

Η ομάδα που έχει δεχθεί τις λιγότερες μεγάλες ευκαιρίες στο πρωτάθλημα, η ομάδα που έχει μαζί με την ΑΕΚ την καλύτερη αμυντική λειτουργία του πρωταθλήματος, δεν γινόταν να χάσει αυτό το προβάδισμα στο γήπεδό της.

Εκτιμήσεις

Ο Παναθηναϊκός νίκησε τον Ολυμπιακό, τη μοναδική ομάδα που δεν είχε νικήσει στη φετινή σεζόν. Οι πράσινοι είναι πρώτοι, είναι ακόμα πρώτοι και το ακόμα πάει στις φορές που όσοι κοιτάμε απ'έξω πειστήκαμε ότι "μέχρι εδώ ήταν ο Παναθηναϊκός, τώρα θα τη χάσει την κορυφή".

Το σκεφτήκαμε, το συζητήσαμε, το γράψαμε, αλλά δεν παίζουμε εμείς μπάλα ούτε οι εκτιμήσεις.

Δείτε την Game Night:

TAGS FOOTBALL ANALYSIS STOIXIMAN SUPER LEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ