ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι γυναίκες επιστρέφουν στο γήπεδο μετά από δύο χρόνια

Φίλαθλος του Ιράν στις εξέδρες γηπέδου | 2 Ιουνίου 2014
Φίλαθλος του Ιράν στις εξέδρες γηπέδου | 2 Ιουνίου 2014 @2014 EBRAHIM NOROOZI/AP IMAGES

Μετά από δύο χρόνια απουσίας, εν μέσω κυβερνητικών απαγορεύσεων και κορονοϊό, έγινε γνωστό πως στο επόμενο ματς που θα δώσει η εθνική ομάδα του Ιράν με αντίπαλο την Νότια Κορέα, θα μπορούν να βρίσκονται στις κερκίδες και γυναίκες.

Η γυναίκα της σύγχρονης εποχής είναι πρωτοπόρος σε πάμπολους τομείς ωστόσο σε αρκετά μέρη του κόσμου δεν έχει καταφέρει -δυστυχώς- να βρει τη θέση που της αρμόζει, με αποτέλεσμα να έχει μία εντελώς άδικη μεταχείριση.

Στην κατηγορία των χωρών που οι γυναίκες υστερούν δραματικά σχέση με τους άνδρες αναφορικά με τα δικαιώματά τους είναι και το Ιράν και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι πολλές απαγορεύσεις που υπάρχουν στους εκπροσώπους τους ωραίου φύλου σε σχέση με την παρουσία του σε αθλητικές δραστηριότητες.

Όσο και αν ακούγεται απίστευτο, στο έτος 2021 μία γυναίκα δεν μπορεί να πηγαίνει ελεύθερα σε ένα γήπεδο του Ιράν για να δει κάποιο ποδοσφαιρικό παιχνίδι, με την τελευταία παρουσία της σε ένα τέτοιο γεγονός να καταγράφεται δύο χρόνια πριν.

Από την πλευρά της η παγκόσμια ποδοσφαιρική ομοσπονδία πιέζει εδώ και χρόνια στις αρχές της χώρας για να άρουν αυτούς τους περιορισμούς και να διευκολύνουν τις γυναίκες να πηγαίνουν σε ποδοσφαιρικές εκδηλώσεις και φαίνεται πως η συγκεκριμένη πίεση απέφερε εσχάτως καρπούς.

Όπως ανακοίνωσε επίσημα η ιρανική δημόσια τηλεόραση, το ματς που θα δώσει στις 12 Οκτωβρίου η εθνική ομάδα της χώρας με την Νότια Κορέα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2022 θα μπορούν να το παρακολουθήσουν διά ζώσης όχι μόνο άνδρες αλλά και γυναίκες.

Η τελευταία φορά που είχε επιτραπεί σε γυναίκες να μπουν σε ποδοσφαιρικό γήπεδο στο Ιράν για να δουν κάποιο ματς ήταν τον Οκτώβριο του 2019, στο πλαίσιο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλου απέναντι στην Καμπότζη, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ο αριθμός των γυναικών που θα μπορέσουν να έχουν ελεύθερη πρόσβαση για το ματς της 12ης Οκτωβρίου.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ