ΠΑΝΑΣΙΑΤΙΚΟ

Ιράκ... το "αφεντικό" της Ασίας

Ιράκ... το "αφεντικό" της Ασίας
Ιρακ

Το Ιράκ νίκησε 1-0 την Σαουδική Αραβία και κατέκτησε το Πανασιατικό Κύπελλο

Το "χρυσό" γκολ των νικητών σημείωσε ο Γιουνίς Μαχμούντ στο 71'. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο φιναλίστ, όπως και η Νότια Κορέα, η οποία κατέκτησε την τρίτη θέση στη διοργάνωση, θα συμμετέχουν στο Πανασιατικό Κύπελλο του 2011 χωρίς να δώσουν αγώνες πρόκρισης, ύστερα από τη σχετική απόφαση της Ποδοσφαιρικής Συνομοσπονδίας της Ασίας (AFC).
Οι νικητές της διοργάνωσης από το 1956 έχουν ως εξής:
1956 - Νότια Κορέα
1960 - Νότια Κορέα
1964 - Ισραήλ
1968 - Ιράν
1972 - Ιράν
1976 - Ιράν
1980 - Κουβέιτ
1984 - Σαουδική Αραβία
1988 - Σαουδική Αραβία
1992 - Ιαπωνία
1996 - Σαουδική Αραβία
2000 - Ιαπωνία
2004 - Ιαπωνία
2007 - Ιράκ

Θρήνος μετά τον θρίαμβο...
Ο μεγάλος θρίαμβος μετατράπηκε και πάλι σε θρήνο... Τέσσερις νεκροί και 17 τραυματίες είναι ο αρχικός απολογισμός των πανηγυρισμών των Ιρακινών για τον απίστευτο θρίαμβο της Eθνικής ομάδας τους που αναδείχτηκε, για πρώτη φορά στην ιστορία της, Πρωταθλήτρια Ασίας νικώντας στον τελικό, στην Τζακάρτα, τη Σαουδική Αραβία με 1-0 (Γιουνίς Μαχμούντ 71').

Μετά το τέλος του αγώνα, δεκάδες χιλιάδες Ιρακινοί, Σουνίτες, Σιίτες και Κούρδοι, ξεχύθηκαν στους δρόμους της Βαγδάτης και άλλων μεγαλουπόλεων για να πανηγυρίσουν υπό ... τους ήχους γιορταστικών πυροβολισμών, αγνοώντας την απαγόρευση της κυκλοφορίας που είχε επιβάλει για την Κυριακή η κυβέρνηση (λόγω των 50 νεκρών από εκρήξεις παγιδευμένων αυτοκινήτων στη διάρκεια των πανηγυρισμών για την πρόκριση στον τελικό).

Οι παίκτες της Εθνικής του Ιράκ, στην οποία βρίσκονται όλες οι σέχτες και εθνικότητες, φορώντας μαύρα περιβραχιόνια στη μνήμη των νεκρών του πολέμου και της καθημερινής βίας (τρεις από τους παίκτες έχασαν συγγενείς τους το τελευταίο δίμηνο) πέτυχαν τον άθλο στο Ασιατικό Κύπελλο αλλά δύσκολα θα επιδείξουν το τρόπαιο στη χώρα τους. «Θα θέλαμε να πάμε αλλά εκεί οποιοσδήποτε σκοτώνει οποιονδήποτε» δήλωσε ο σκόρερ Μαχμούντ. Ωστόσο η κυβέρνηση της Βαγδάτης προανήγγειλε πριμ 10.000 δολαρίων για κάθε παίκτη της Εθνικής.





















TAGS ΠΑΝΑΣΙΑΤΙΚΟ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ